“Türkiye, IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır” 07.10.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Türkiye, IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır” 07.10.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 07.10.2018 > Kaç kez okundu? 491

Paylaş


Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, “Türkiye'nin ne kredi açısından ne de teknik destek açısından IMF ile yolunun kesişmesi söz konusu olmaz. Bir kez daha ilan ediyorum; Türkiye IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır. Bu açık gerçeklere rağmen, IMF konusunun gündeme getirilmesinin gerisindeki hesapları gayet iyi biliyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam’da düzenlenen AK Parti 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından bir kapanış konuşması yaptı.





“TARİHİMİZİN BİZE YÜKLEDİĞİ BÜYÜK DAVAYI HEP İLERİYE TAŞIDIK”



Konuşmasında toplantıya katılımları için tüm teşkilat mensuplarına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üstlenilen sorumluluklar itibariyle Türkiye’nin, bölgenin ve dünyanın her meselesinin AK Parti’nin meselesi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin siyasi ve ekonomik gücüyle dünyanın saygın devletleri arasında yer almasının görevleri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizden başlayarak umudunu bize bağlamış tüm mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkmayı, el uzatmayı, imkânlarımız nispetinde onlara destek olmayı da vazifemiz olarak görüyoruz. AK Parti medeniyetimizin ve tarihimizin kendisine yüklediği işte bu büyük davayı hamdolsun 17 yıldır hep ileriye taşımayı başarmıştır” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının sloganının; “Tevazu, samimiyet ve gayretle, önce millet, önce memleket” olduğuna işaret ederek “Bizim 17 yıllık yolcumuzun özü, özeti işte bu kelimelerdir. Bu yola birlikte çıktığımız arkadaşlarımızdan pek azı dışında neredeyse tamamının bugün burada aramızda olması, imtihanı alnımızın akıyla vermekte olduğumuzun işaretidir” diye konuştu.



“BİZE YÖNELMİŞ SİYASİ VE EKONOMİK SALDIRILARA CEPHANE TAŞIYANLARDAN MUZDARİBİZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı saldırılara değinerek, milletle beraber, ülkedeki millî ve yerli duruş sahibi kesimlerle birlikte bu tuzakların, bu senaryoların, bu oyunların hepsini de boşa çıkardıklarını belirtti. “Tüm bu süreçte bizi ne karşımızdakilerin cesametleri, ne üzerimize salınan piyonların alçaklıkları üzmüştür” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizi en çok üzen, bu ülkede siyasi alternatif konumunda bulunması gereken bir partinin her defasında Türkiye’nin ve Türk milletinin düşmanlarıyla aynı safta yer almış olmasıdır. Yanlış anlaşılmasın, bizim sorunumuz asla siyasi muhalefet değil. Muhalefetin muhasebe ve murakabe yönüyle demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğunu biliyoruz. Bizim sıkıntımız, herhangi bir konudaki eksiğimizin, varsa yanlışımızın ifade edilmesi de değildir. Biz en kritik dönemlerde düşmanlarımızın safında yer alanlardan, onların bize yönelmiş siyasi ve ekonomik saldırılara adeta cephane taşıyanlardan muzdaribiz.”



Bölücü terör örgütünün güdümündeki HDP’yi bu ilişkiyi kesmediği sürece meşru siyasetin bir aktörü olarak görmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef bizi üzüntüye gark eden zihniyetin en büyük temsilcisi, ana muhalefet partisi CHP’dir” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gezi olaylarında vandallarla mücadele ediyoruz, CHP’yi onların yanında buluyoruz. Ülkemizi FETÖ’cülerin tuzaklarından kurtarmak için can pahasına bir mücadeleye girişiyoruz, CHP’yi onların saflarında görüyoruz. Bölücü terör örgütünün çukur eylemlerine karşı destansı bir mücadele yürütüyoruz, CHP’yi yine karşı cephede buluyoruz. Sınır ötesinde pusuya yatarak ülkemizin huzuruna ve güvenliğine tehdit oluşturan terör örgütlerinin üzerine yürüyoruz, CHP’yi yine karşı safta görüyoruz. Uluslararası alanda ülkemizin şerefinin, haysiyetinin, itibarının müdafaası için var gücümüzle çalışıyoruz, CHP yine yeminli düşmanlarımızın diliyle bize saldırırken suçüstü yakalıyoruz.”



“TÜRKİYE EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞINA YÖNELİK SALDIRIYA KARŞI TARİHÎ BİR MÜCADELE VERİYOR”



Yaşanılan son hadiselerde yine benzer bir durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye ekonomik bağımsızlığına yönelik sistematik bir saldırıya karşı kamusuyla, özel sektörüyle tarihi bir mücadele veriyor. Peki, ana muhalefet partisi ne yapıyor? Her zamanki gibi safını ülkesinin ve milletinin değil karşı tarafın yanında belirleyerek olmadık hezeyanlarla ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Bunun adı muhalefet değildir, bunun adı fırsatçılık bile değildir. Milletin geleceğine umutla bakmaya ihtiyaç duyduğu dönemde bühtanlarla umut cellatlığı yapmanın adı olsa olsa alçaklıktır” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti hükûmeti olarak en gurur duydukları icraatlarının Türkiye’yi IMF boyunduruğundan kurtarmak olduğunu belirterek, göreve geldiklerinde 23 buçuk milyar olan borcu 2013’te sıfırladıklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “IMF meselesi neden bu kadar önemli?” sorusunu sorarak şunları kaydetti: “IMF’nin misyonu, ödemeler bilançosu bozulmuş olan ülkelere kredi vermek ve onların sadece mali değil aynı zamanda siyasi yapılarını da dönüştürmektir. Bu misyonu gereği IMF kurumlara veya özel firmalara değil sadece devletlere borç verir. Türkiye 1960 darbesinin ardından IMF’in pençesine düşmüş ve AK Parti’ye kadar da kurtulamamıştır. İlk IMF anlaşmasının altında darbe yönetiminin başı Cemal Gürsel’in, onu takip eden dört anlaşmanın altında da devrin CHP Genel Başkanı İnönü’nün imzası vardır. IMF ile yaptığımız 19 anlaşmadan Türkiye’nin ne kazandığını bilemiyoruz, ama çok ciddi siyasi bedel ödediğimiz bir gerçektir.”



“TÜRKİYE'NİN IMF İLE YOLUNUN KESİŞMESİ SÖZ KONUSU OLMAZ”



2013 Mayıs’ında IMF borcunu sıfırlayarak, yarım asrı aşkın bir defteri kapattıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Zaten ne olduysa ondan sonra oldu, çılgına döndüler” dedi. Gezi olaylarıyla başlayan ve hâlâ devam eden bu dönemde yaşanılanların IMF boyunduruğundan kurtulmayla ilişkili olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye'nin ne kredi açısından ne de teknik destek açısından IMF ile yolunun kesişmesi söz konusu olmaz. Bir kez daha ilan ediyorum; Türkiye IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır. Bu açık gerçeklere rağmen, IMF konusunun gündeme getirilmesinin gerisindeki hesapları gayet iyi biliyoruz” ifadesini kullandı.



Siyasi bağımsızlık gibi ekonomik bağımsızlığın bedelinin de yüksek olduğunu hep birlikte yaşayarak gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, IMF’nin bir ülkeyi kıskaca alabilmesi için önce belli şartların oluşması gerektiğini, bugün Türkiye’nin IMF’nin kredi desteğine ve buna bağlı teknik yardımına ihtiyaç duyabileceği seviyenin çok çok uzağında durduğunu bildirdi.



“BORÇLULUK ORANLARINDA ULUSLARARASI KRİTERLERE GÖRE OLUMLU BİR GÖRÜNTÜYE SAHİBİZ”



Her şeyden önce ekonomik göstergelerin diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok iyi bir noktada olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Özellikle kamu, hane halkı, bankalar ve özel sektör borçluluk oranlarında uluslararası kriterlere göre gayet olumlu bir görüntüye sahibiz. Türkiye’de kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 28’dir. Gelişmekte olan ülkelerin ortalamasında bu oran yüzde 49’dur. OECD ülkelerinin kamu borcunun yurt içi hasılalarına oranının ortalaması ise, yüzde 111’dir. Türkiye’nin hane halkı borçlanmasının millî gelirimize oranı ise yüzde 16’dır. Üstelik bu borçların kur riski de bulunmuyor. Vatandaşların dövizle borçlanmalarının önüne daha önce çıkardığımız bir kanunla zaten geçmiştik” diye konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de yüzde 16 olan hane halkı borçluluklarının gelişmekte olan ülkelerdeki ortalamasının yüzde 36 olduğuna dikkat çekerek. “Aynı şekilde küresel ortalama ise yüzde 60. Özel sektörümüzün borçluluk oranlarında da yine dünya ortalamasının ve OECD ortalamasının çok altında bir orana sahibiz hamdolsun. Ülkemizde özel sektör borçlarının millî gelire oranı yüzde 65 iken, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın ortalaması yüzde 94’tür. Toplam borçluluk oranındaki tablo da Türkiye’nin güçlü durumuna işaret ediyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 137 iken, gelişmekte olan ülkeler ortalaması yüzde 211, dünya ortalaması ise yüzde 318 düzeyindedir” açıklamalarında bulundu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç itibariyle Türkiye, kamu, hane halkı ve özel sektör borçları noktasında endişe duyulması gereken hiçbir sorunla karşı karşıya değildir. Türkiye, güçlü mali disiplini ve ortaya koyduğu ayakları yere basan ekonomi politikalarıyla borç yönetimini kolayca gerçekleştirme kapasitesine sahiptir. Son dönemde gerçekleşen küresel spekülatif saldırılara ve algı operasyonlarına rağmen Temmuz ayında yüzde 123 olan borcu çevirme oranımız, Eylül ayı itibariyle yüzde 109’a gerilemiştir. Ayrıca, yılsonuna kadar 5 milyar lira faiz dışı fazla vermeyi hedefliyoruz. Böyle bir tabloda Türkiye’nin ne kredi açısından, ne de teknik destek açısından IMF ile yolunun kesişmesi söz konusu olamaz. Bir kez daha ilan ediyorum; Türkiye, IMF defterini tekrar açmamak üzere kapatmıştır. Bu açık gerçeklere rağmen IMF konusunun gündeme getirilmesinin gerisindeki hesapları gayet iyi biliyoruz. Ama tekrar ediyorum, başaramayacaklar.”



“DEMOKRASİDE, EKONOMİDE VE DIŞ POLİTİKADA GELDİĞİMİZ YERİ HAZMEDEMİYORLAR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında Türkiye’nin başına IMF musibetini saran CHP’nin geçmişinin daha vahim siyasi ve ekonomik sabıkalarla dolu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bu utanç verici mirasın sahibi CHP bugün çıkmış bizi IMF’le, şununla-bununla suçluyor. Önce siz kendi geçmişinizdeki lekeleri temizleyin. Bir parti düşünün, Amerikan yardımını sevinç naralarıyla karşıladığı dönemin ardından geçen 70 yılı aşkın süreye rağmen hâlâ aynı zihniyette ısrar ediyor. Dünya değişmiş, Türkiye değişmiş, siyasi ve ekonomik mantık değişmiş, ama CHP hiç değişmemiş. Bunun adı istikrar değil bunun adı ilkelliktir. Tek parti zihniyetinde çakılıp kalmakla övünenler, elbette ne demokraside, ne ekonomide, ne dış politikada geldiğimiz yeri hazmedemezler. Bu parti mevcut zihniyetiyle Türkiye’yi ileriye taşımayı değil geriye götürmeyi hedefliyor. Milletimiz bunların gericiliğini gördüğü için de kendilerini yüzde 25’lik bir dilime hapsetti, hatta son seçimde onun da altına düşürdü” ifadelerini kullandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 mahalli seçimlerinde CHP’nin bir kez daha boyunun ölçüsünü alacağına inandığını belirterek “Hizmet adına, yatırım adına, proje adına hiçbir varlık ortaya koyamayan, sadece ülkemizin ortak değerlerinin istismarıyla siyasette tutunmaya çalışan bu partiye milletimiz hak ettiği dersi sandıkta verecektir. Yeter ki biz milletimizin beklentilerine, taleplerine, umutlarına karşılık vermeye devam edebilelim. Yeter ki biz milletimizin gönlündeki o müstesna yerimizi korumaya devam edelim. Bunu başardığımızda yıllarca dişe dokunur tek hizmet göremediği hâlde ısrarla CHP’nin arkasında duran belirli il ve ilçelerimizdeki vatandaşlarımızın da yavaş yavaş tercihlerini değiştireceklerine inanıyorum. İstismar siyasetinin ömrü dolmuştur. Dönem, hizmet siyasetinin yükseliş dönemidir” şeklinde konuştu.



AK Parti siyasetinin sadece akıl, sadece proje, sadece hizmet değil aynı zamanda vicdan siyaseti olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir işin doğruluğunu-yanlışlığını anlamanın en güzel yolu, dönüp onu kendi vicdan terazimizde tartmaktır. Şayet vicdanlarımız kurumamışsa, nasır tutmamışsa, oradan gelen cevap daima en doğru cevap olacaktır. Hukuk dediğiniz, kanun dediğiniz, adalet dediğiniz iş, işte vicdanlardaki bu ölçünün yazıya, sisteme, uygulamaya dökülmüş hâlidir. Vicdana uymayan kanun atıl kalmaya mahkûmdur. Aynı şekilde vicdana uymayan bir tasarrufun da eninde-sonunda dönüp sahibinin başına yıkılması kaçınılmazdır” dedi.



“AF MESELESİNDE ÖLÇÜMÜZ VİCDANDIR”



AK Parti teşkilatlarında görev alan yönetici demenin, vicdanıyla siyaset yapan kişi demek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AK Parti hükûmetlerinde görev alan bakan, bürokrat demek, mevzuat yanında vicdanını da işine katan kişi demektir. AK Partili belediye başkanı demek, vicdanını aldığı her kararın, attığı her adımın önünde tutan kişi demektir. Son günlerde birtakım tartışmalara, birtakım tekliflere şahit oluyoruz. Af meselesinden çocuk istismarına geniş bir yelpazeye yayılan bu tartışma konularında AK Parti olarak bizim öncelikli ölçümüz, maşeri vicdandır. Şu veya bu kesimin, şu veya bu şahsın çıkarına, faydasına, ama milletimizin ortak hissiyatına aykırı hiçbir iş bizim işin makbul değildir” ifadelerini kullandı.



Geçmişte çok aflar çıkarıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerinin bunun siyasi rantı peşinde olamayacaklarını belirterek, “Geçmişte bunları gördük, Rahşan affında gördük, ondan önceki aflarda gördük, hepsinde gördük. Biz aynı şekilde adım atamayız. Ve ölçü belli, bu ölçüye göre biz talimatımızı başta Adalet Bakanımız olmak üzere kendilerine verdik, çalışmalarınızı yapın, yapılabilecek ki o da onu af olarak değerlendirmeyi kendimiz için zül addederiz, yapılabilecek bir şey varsa bunu en geniş anlamda siz de çalışmalarınızı yapın ve o çalışmalardan sonra bu konuda ne gibi bir adımlar atarız buna bakalım. Efendim, cezaevleri dolmuş. Cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz. O zaman adama sorarlar, bu cezaevlerini niye yaptınız veya niye var. Bunun bir caydırıcılığı var da onun için bunlar yapılıyor. Onun için bu konudaki çalışmamızı sağlam zemine oturtmak suretiyle, adaleti tesis hukukla olur, anlık ayaküstü düzenlemelerle değil. Adaletin tesisi farklıdır, o hukuktur, yasal düzenleme de değildir. Hukuk, hakların sahibine iadesidir” açıklamalarında bulundu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemlerine gelen meseleler konusunda önce vicdan terazisinde tartmadan alelacele kararlar vermeyeceklerini, geçmişte yapılan ve milletin vicdanını yaralayan yanlışlara düşmeyeceklerini sözlerine ekleyerek, “Tüm arkadaşlarımız bu konuda müsterih olsun” dedi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının sonunda toplantıyı 2019 Mart seçimlerinin bir başlangıcı olarak kabul ettiğini belirterek, AK Parti 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.



KAYIP GAZETECİ CEMAL KAŞIKÇI



Toplantı sonrasında basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili bir soruya yönelik olarak, “Özellikle İstanbul’a giriş-çıkışlar, bunların hepsi inceleniyor ve bu takipler neticesinde tabii savcılık ne gibi bir karar verecek, ne gibi bir açıklama yapacak, biz de onun doğrusu şu anda ısrarla beklentisi içindeyiz. Zira bunun tabii ülkemizde olmuş olması bizim için çok çok üzücü. Cemal Bey, benim aslında çok eski tanıdığım bir gazeteci, bir arkadaşımız. Dolayısıyla beklentim hâlâ iyi niyetli. İnşallah diyorum o arzu etmediğimiz bir durumla karşı karşıya kalmayız. Ama ben inanıyorum ki bu dünyada, bu özellikle ülkede, bizim ülkemizi kastediyorum, bu tür bir şeyin olması hususunda özgürlüklerin takipçisi olanlar, düşünce hürriyetinden yana olanlar bu işin peşini bırakmayacaklardır. Ve bunun peşini bırakmamak suretiyle de bunun takipçisi olacaklardır. Ben de Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak bu işin takibindeyim, kovalıyorum ve buradan çıkacak sonuç neyse onu da şüphesiz ki dünyaya da bizler bildireceğiz” açıklamasını yaptı.



MHP’NİN AF TEKLİFİ



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi’nin af teklifi ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı’nın çalışma yapıp yapmadığının sorulması üzerine ise “Adalet Bakanlığı bir çalışmayı kendisi yapıyor. Tabii Milliyetçi Hareket Partisi’nin teklifi onların kendisine aittir, dolayısıyla o teklifin de şüphesiz ki gerek partimizde, gerekse Adalet Bakanlığımızda da değerlendirmeye tabi ve bizim için şöyle masaya yatırılması gereken bir özelliği, bir yanı vardır. Ondan da bakılarak, ondan da hareketle buradan ne kadar istifade ederiz, ne kadarı bize göre uygundur-değildir, bunların hepsi bu değerlendirmeler içerisinde ele alınacaktır. Ve ne kadarına katılırız-ne kadarına katılmayız, yani şüphesiz ki Milliyetçi Hareket Partisi’nin teklifi kendisine aittir, biz ise AK Parti olarak nasıl bir teklifle bunun karşısına çıkarız veya buna ne kadarıyla yaklaşırız, nereye kadar yaklaşırız, bunların hepsi arkadaşlarımızın çalışmasından sonra ortaya çıkacaktır” dedi.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/98966/-turkiye-imf-defterini-tekrar-acmamak-uzere-kapatmistir-





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 930
Toplam Tekil 4065137
IP 3.142.197.212






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu