BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Lute’un gelişi, sonu gelmez yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak nitelendirilmemeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Lute’un gelişi, sonu gelmez yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak nitelendirilmemeli”
Tarih: 11.07.2018 > Kaç kez okundu? 876

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Lute’un gelişi, sonu gelmez yeni bir müzakere sürecinin başı olarak görülmemeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücünden Sorumlu Elizabeth Spehar ile yaptığı görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Akıncı, görüşmede Guterres tarafından, İsviçre’deki konferansın ardından tarafların nabzını yoklamak için görevlendirilen Lute’un adadaki temasları ve 17 Temmuz’da yapılacak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında ele alınacak olan Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün görev süresi konularını görüştüklerini ifade etti.

Lute’nin belirtilen çerçevede görevlendirilmesi konusunda Kıbrıs Türk tarafının olumlu görüşlerini Nisan’da ilettiğini, olumlu görüş ileten ilk taraf olduklarını kaydeden Akıncı, Türkiye’deki seçimlerin sonuçlanmasının ardından daha fazla beklenmesini gerektirecek bir durum da kalmadığını ifade etti.

Lute’un görevlendirmesinin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanlık görevine yapılmış bir atama olmadığını kaydeden Akıncı, İsviçre’de Temmuz 2017’de sona eren Kıbrıs konferansının ardından “tarafların nabzını tutmak için geçici bir misyonla yapılan bir görevlendirme” olduğunu ifade etti.

Mustafa Akıncı, “Lute’un gelişi, sonu gelmez yeni bir müzakere sürecinin başı olarak görülmemeli, kısa sürede sonuç odaklı stratejik bir anlayışı pakete dönüştürebilir miyiz ve bu konuda sonuç alabilir miyiz bunun bir arayışı olarak görüyoruz” dedi.

Lute’un yapacağı temasların, Rum tarafından zaman zaman ileri sürüldüğü gibi, “yeni bir müzakere sürecinin başlangıcı olarak nitelendirilmemesi” gerektiğini kaydeden Akıncı, temasların, konferansın ardından, tarafların yaptıkları değerlendirme sonucunda nerede durduklarına dair bir durum tespiti yapma ve Genel Sekretere rapor verme hedefi içerdiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Sorumlusu Elizabeth Spehar de görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmede, Temmuz’da Güvenlik Konseyine ele alınacak olan Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından tarafların nabzını yoklamak için görevlendirilen JaneHollLute’un adadaki temaslarının ele alındığını kaydetti.

Spehar, Lute’nin önce iki lider, ardından ise İsviçre’de Temmuz 2017’de sonuçsuz tamamlanan konferansa katılan taraflarla görüşeceğini kaydetti.



Akıncı, Erdoğan’in yemin törenine katılıyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin törenine katılmak amacıyla bugün Ankara’ya gidiyor.

24 Haziran’daki Cumhurbaşkanı Seçimi'ni kazanan Erdoğan, TBMM'de bugün düzenlenecek törenle yemin edecek. Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş töreni düzenlenecek.

Törene, 22 cumhurbaşkanı ile 17 başbakanın yanı sıra çok sayıda cumhurbaşkanı yardımcısı, meclis başkanı düzeyinde katılım olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, törenlerin ardından bu akşam yurda dönecek.



Erdoğan ilk yurt dışı ziyaretlerini Azerbaycan ve KKTC’ye yapıyor



Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz'da Azerbaycan ve KKTC’yi ziyaret edecek.

Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretlerini, yarın Azerbaycan ve KKTC'ye gerçekleştirecek.

Azerbaycan ziyareti vesilesiyle Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında gerçekleştirilecek baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde, mükemmel düzeydeki ikili ilişkilerin ve iş birliğinin daha da ilerletilmesi için atılabilecek adımların ele alınması, bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyaretinde ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Tufan Erhürman ile bir araya gelecek.

Görüşmelerde, önümüzdeki dönemde Kıbrıs konusunda atılabilecek adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunulacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 45
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 247
Toplam Tekil 4066381
IP 3.14.6.194






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu