BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Derinya ve Aplıç Kapıları konusunda kararlıyız” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Erhürman: “Derinya ve Aplıç Kapıları konusunda kararlıyız”
Tarih: 30.06.2018 > Kaç kez okundu? 1043

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Tufan Erhürman, dünkü haftalık rutin görüşmelerinde, ağırlıklı olarak Derinya ve Aplıç Kapıları ile KKTC’deki Maronitler konusunu ele aldı.

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşme sonrasında Erhürman, basına yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmelerinde birçok konuya değindiklerini ama Derinya ve Aplıç Kapıları ile Maronitler konusunun öne çıkan konular olduğunu kaydetti.

Derinya kapısıyla ilgili son günlerde Rum basınında bölge halkının ve bölgedeki iş insanlarının kapının açılması konusunda çok da arzulu olmadığı yönünde çeşitli haberler gördüklerini kaydeden Erhürman, Türk tarafında Derinya’ya yapılacak inşaatlarla ilgili bir ihalenin tamamladığını, diğer ihalenin da Temmuzun ortalarına doğru tamamlanacağını; ama kapının açılmasıyla ilgili olarak ihalelerin tamamıyla gerçekleşmesini beklemelerinin gerekmeyebileceğini söyledi.

Erhürman, “Yani Rum tarafının hazır olması durumunda her şey tamamlanmadan, bütün inşaat faaliyeti bitmeden de açılma noktasına gelebiliriz. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanıyla hükümetimiz arasında bu işin olabildiğince hızlı olması konusunda da fikir birlikteliği var. Dolayısıyla hem ihaleden sonra inşaat faaliyetini hızlandırma yönünde girişimlerimiz hem de dediğim gibi inşaat faaliyetinin tamamlanmasının gecikeceği gibi bir belirginlik ortaya çıkarsa o faaliyet tamamlanmadan da başka yöntemlerle açılmadan önceki ortamı hazırlama kararlılığımız var” diye konuştu.

Güneyde de aynı kararlılığın söz konusu olmasını ve arzu ettikleri dönemde yani yaz dönemi içerisinde ya da yazın sonuna doğru bu işin hallolmasını umduğunu dile getiren Erhürman, Türk tarafının bu konuda iradesinin net ve bir an öncesi açılması noktasında olduğunu belirtti.

Erhürman, Aplıç için de çalışmaların aynı hızla devam ettiğini kaydetti.



Saner ve Candan, AKPA Genel Kurulu oturumlarına katıldı



Cumhuriyet Meclisi’ni temsilen UBP Milletvekili Ersan Saner ve CTP Milletvekili Armağan Candan’dan oluşan Meclis heyeti 25-29 Haziran 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Asamblesi (AKPA) Genel Kurul oturumlarına katıldı.

Milletvekili Saner, söz konusu oturum çerçevesinde 27 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen “Kadının, Kadın, Barış ve Güvenlik konulu 1325 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması konusunda Global Barış sürecine katkısı” konulu etkinliğe konuşmacı olarak yer aldı.

Saner, BM çatısı altında son 50 yıldan beri devam eden görüşmelerde bir mesafe kat edilemediğini belirtti. Saner, bu süreçte herhangi bir anlaşmaya ulaşılamamasına rağmen BM Güvenlik konseyinin 1325 sayılı kararı çerçevesinde kadınların ihtilafların önlenmesi, yönetilmesi ve çözümlenmesine ilişkin mekanizmalardaki rolünün artırılması açısından önem arz ettiğini ve bunun KKTC için de geçerli olduğunu vurguladı.

Saner, Güven Artırıcı Önlemler kapsamında kurulan teknik komitenin, müzakere sürecine cinsiyet eşitliği perspektifi kazandırılması açısından büyük bir adım olduğunu ancak bu konuda kadınların farklı düzeylerde devam eden iki toplumlu süreçlere katılımının ve karar alma mekanizmalarında yer almalarının önem arz ettiğini vurguladı.

Kadınların müzakere sürecinde her zaman var olduğunu ve gerek müzakere heyeti içerisinde gerekse çalışma grupları ve teknik komitelerde önemli görevler üstlendiklerini kaydeden Saner, bu varlığın yıllar içerisinde arttığını ve mevcut müzakere heyetinin yarısının kadınlardan oluştuğunu ifade etti.

Saner ayrıca, KKTC’de kamu çalışanlarının çoğunluğunun kadın olduğunu ve kadınların karar alma mekanizmalarında giderek daha fazla yer aldıklarını ifade etti.

Yüksek Mahkeme Başkanı ve Yüksek Yönetim Denetçisinin kadın olduğunu, seçim listelerine getirilen yüzde 30 kota sayesinde kadınların siyasetteki varlığının da güçlendiğini kaydeden Saner, kadın milletvekili sayısının Cumhuriyet Meclisinde yüzde 8’den %18’e çıktığını belirtti. Saner, ayrıca bu rakamın Bakanlar Kuruluna da yansıdığını, Sağlık Bakanı ve İçişleri Bakanı olmak üzere iki kadın bakan olduğunu ifade etti.

Saner, konuşmasının sonunda, bu konuda kaydedilen ilerlemelerin ümit verici olsa da, mevcut rakamların yeterli olmadığını, kadınların kamuda, çalışma hayatında ve siyasette daha çok yer alabilmelerini sağlamak üzere var olan yapısal ve siyasi etkenlerin ve psikolojik engellerin kaldırılması için gerekli adımların kararlılıkla atılması gerektiğini vurguladı.



Maronit Muhtar ve Azalar göreve başladı



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, 24 Haziran ertesinde Maronitlerin yaşadığı Kormacit köyünde Muhtar ve aza olarak görev yapacak isimleri kabul etti.

Kormacit köyünde önümüzdeki 4 yıl görev yapacak Muhtar ve Azaları belgelerini Özersay’dan aldı.

Muhtar Andonis Sarrou ve azalar Vrahimi Ioannu, Georges Skordi, Ninos Andonis Sammudisile Maria Skoullou’ya belgesini veren Özersay, şunları söyledi:

“Ülkemizde yaşayan ve bu toplumun çok kültürlülüğünü de yansıtan Maronitlerin temsilcileri aracılığıyla beldelerinde ihtiyaç duyacakları bazı hizmetleri vermeleri önemlidir. Hepinize yeni görevlerinizde başarılar diliyorum. Bölgeden sorumlu belediyemiz ve hükümetimiz ile yakın işbirliği ve istişare içerisinde çalışacağınıza, köyünüzde yaşayan insanlara yardımcı olacağınıza inanıyorum.”



Güney’den geçişlerde akaryakıt kontrolü



Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Gümrük Dairesi’nden yayımlanan genelge üzerine, KKTC’ye geçen araçlarda akaryakıt kontrolleri dün sabah başladı.

Rum Kathimerini gazetesinin haberine göre, KKTC’ye gelmeleri öncesinde depolarındaki yakıt miktarı ölçülen ve plakaları alınan araçlar, dönüş yaptıklarında depo ölçümleri yineleniyor. Çıkıştaki miktardan daha fazla yakıtla dönmeleri halinde fazladan her litre başına 4 Euro ceza kesiliyor. Şoför cezayı ödemez ya da memur gerekli görürse el koyma işlemi yapılması da söz konusu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1554
Toplam Tekil 4067688
IP 3.137.213.128






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.312 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu