BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Eşitlik, özgürlük ve güvenlik aşırı değil, asgari taleplerdir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Eşitlik, özgürlük ve güvenlik aşırı değil, asgari taleplerdir”
Tarih: 14.05.2018 > Kaç kez okundu? 937

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, eşitliğin, özgürlüğün ve güvenliğin aşırı değil, asgari talep olduğunu vurguladı.

Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının ilkelerinin, kendilerini güvende hissedecekleri, kararlara etkin katılımının, dönüşümlü başkanlığın, siyasi eşitliğin yer alacağı ve bir tarafın diğeri üzerinde tahakküm kurmayacağı bir yapıda olduğunu kaydetti.

Doğu Akdeniz’de zenginliğin sadece Rumlara ait olmadığını da ifade eden Akıncı, “Bizim tercihimiz barış yoludur, akıl yoludur, ortaklaşma yoludur. Bu topraklar da, denizlerdeki zenginlik de hepimize yeter” dedi.

Kıbrıs Rum tarafına, adada yaşayanların ortak zenginliği olan doğal gaz ve hidrokarbon araştırmalarını ertelemeleri ya da konunun ele alınacağı ortak bir komite kurulması çağrısını yineleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aksi durumda Türkiye’nin satın aldığı araştırma gemisi ile bölgede araştırmalara başlanacağını kaydetti.

Limasol Sancağı’nda görev yapan mücahidelerin Beyaz Ev’de düzenlenen madalya takdim törenine katılan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı konuşmada 30 Haziran Çerçevesi ile ilgili yaptığı açıklamasına da değinerek, bunun üzerine çokça spekülasyonlar yapıldığını belirterek, kendisinin hiçbir açıklamasında “sıfır garanti, sıfır asker” demediğini, bu konudaki çarpıtmaların Rumların kendi yorumlarından kaynaklandığını söyledi.

Crans-Montana’da olduğu gibi bugün de “sıfır garanti, sıfır asker” yaklaşımında olunmadığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gelecek güvenlik düzenlemelerinde Türkiye’nin dışlanacağı bir durumun Kıbrıs Türk tarafınca kabul edilmeyeceğini de belirtti.

“İlkelerden taviz vermeden, geleceği şekillendirirken, çağın gereklerine ve günün şartlarına da uyarlamayı bileceğiz. Bunun yeteneğini geliştirmek zorundayız” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, kendisinin bu düşünce doğrultusunda hareket etmesine rağmen, söylediklerinin Kıbrıs Rum tarafınca sulandırılmaya ve çarpıtılmaya devam edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının ilkelerinin; kararlara Kıbrıs Türk tarafının etkin katılımının ve dönüşümlü başkanlığın da olduğu siyasi eşitlik, bir tarafın diğeri üzerinde tahakküm kurmaması ve Kıbrıslı Türklerin kendilerini güvenli hissedecekleri bir yapı olduğunun altını çizdi.

Geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamada altını çizdiği çerçevenin tarihinin 30 Haziran olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı, kendisinin açıklamalarının yanı sıra, BM Genel Sekreteri’nin raporunda ve Kıbrıs Rum tarafının yazdığı mektupta dahi “30 Haziran” tarihinin geçtiğini vurguladı.

Rum tarafının öne sürdüğü “4 Temmuz” tarihli bir çerçevenin var olmadığını yineleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bahse konu tarihin Rum tarafının kendi yorumu olduğunu belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, göreve yeni başlayan Birleşik Krallık Kıbrıs Yüksek Komiseri’ni kabulünde “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki tahriklerinden vazgeçsin. Kıbrıs Türk tarafı aşırı taleplerinden vazgeçsin, o zaman müzakerelere bakarız” şeklindeki açıklamasına da değinen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Eşitlik, özgürlük ve güvenlik aşırı talepler değildir, asgari taleplerdir” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ada etrafında bulunan doğal zenginlikler ile ilgili olarak ise, “Doğu Akdeniz’de olan zenginlik ortak bir zenginliktir. Bu, bir tek Rumlara ait olan zenginlik değildir” diye konuştu.

Kıbrıs Rum tarafına, adada yaşayanların ortak zenginliği olan doğal gaz ve hidrokarbon araştırmalarını ertelemeleri ya da konunun ele alınacağı ortak bir komite kurulması çağrısını yineleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, aksi durumda ise Türkiye’nin satın aldığı araştırma gemisi ile bölgede araştırmalara başlanacağını kaydetti.

Rum tarafının konu ile ilgili kendi tercihini yapacağını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizim tercihimiz barış yoludur, akıl yoludur, ortaklaşma yoludur. Bu topraklar da, denizlerdeki zenginlik de hepimize yeter” diye konuştu.

30 Haziran Çerçevesi’ne Rum Lider Anastasiadis’in olumlu yanıt vermemesinin ardından yapılacak olanın tüm taraflara uygun bir tarihte, BM’nin atayacağı geçici danışmanın gelmesini beklemek olacağını belirten Cumhurbaşkanı, yeni atanacak geçici danışman ile en geniş çerçevede Kıbrıs Türk tarafının vizyonun paylaşılacağını ifade etti.

Atanmasına Kıbrıs Türk tarafı olarak olumlu yanıt vermiş olduğumuz yeni danışmanın Rum tarafı ile de görüşme gerçekleştireceğini anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafının niyetinde olumlu yönde bir değişim olup olmadığının yapılacak bu çalışmaların sonucunda görülebileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adil ve kalıcı bir çözüm için çabalar sürerken, aynı zamanda KKTC’nin gelişimi yolunda da çalışmaların sürmesi gerektiğini ve KKTC’nin ekonomik ve demokratik gelişimi için bıkmadan, usanmadan emek harcanmaya devam edileceğinin altını çizdi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 24
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1166
Toplam Tekil 4062556
IP 52.14.221.113






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu