BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Akdağ’ı kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Akdağ’ı kabul etti
Tarih: 13.04.2018 > Kaç kez okundu? 995

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ı kabul etti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün KKTC’ye gelen Akdağ, dün sabah ilk olarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir araya geldi.

Kabulde TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Cumhurbaşkanlığı yetkilileri de hazır bulundu.



Akıncı: “Birbirimizi dinlemeli ve birbirimize anlatmalıyız”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum liderle 16 Nisan’da gerçekleştireceği görüşmenin çerçevesinin “anlamak” ve “anlatmak” olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı Marmara Grubu Vakfı’nın davetlisi olarak, 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde konuşma yapmak üzere dün öğleden sonra İstanbul’a gitti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Ercan’da hem zirveyle, hem de 16 Nisan’da Rum liderle yapacağı görüşme hakkında konuştu.

Marmara Grubu Vakfı’nın davetiyle katılacakları 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde 40’tan fazla ülkeden 500’e yakın devlet ve hükümet temsilcisinin, akademisyenin ve iş insanının olacağını söyleyen Akıncı, zirvede, Cumhurbaşkanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı KKTC’yi tanıtan bir stand olacağını da belirtti.

21. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde teknoloji ile siyasetin etkileşiminin değerlendirileceğini de aktaran Akıncı, “Teknolojinin gelişmesi durdurulamaz bir süreç. İnsanlığın teknolojik gelişmeyi hangi yönde kullandığı son derece önemli. Ortadoğu’da, yanı başımıza yaşananları ve yaşanma potansiyeli taşıyan tehlikeleri hep beraber gözlemliyoruz. Bugün içinden geçilmekte olan ateş çemberinin bir an önce sona ermesini canı gönülden arzu ediyoruz ama sadece arzu etmek yeterli olmuyor. Bu kan gölü ne yazık ki devam edip gidiyor ve teknoloji savaşlarda kullanıldığı zaman ne kadar yıkıcı olduğunu hep birlikte görüyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile 16 Nisan’da yapacağı görüşme konusunda da açıklamalarda bulundu.

Akıncı, yarın sabah Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkanları ile bu konuyu değerlendirmek üzere bir araya geleceğini de hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, şu açıklamalarda bulundu:

“10 ay sonra bir araya geliniyor. Bu normal bir gecikme oldu diye değerlendiriyorum. Çünkü Rum tarafında da, bizde de seçimler vardı. Seçimler bitti. Seçimlerin ardından Sayın Anastasiadis yeniden görev üstlendi. 10 ay önce bırakılan noktada söylenenlerle, seçim süreci boyunca söylenenler acaba seçimlerden sonra baş başa yapılacak görüşmede aynen muhafaza ediliyor mu, yoksa daha farklı bakış açıları gelişebilecek mi? Bunları açık yüreklilikle konuşabilmek için bir araya geleceğiz.”

“Şunu açıklıkla ifade etmek isterim; bu bir müzakere olmayacak” diyen Akıncı, “Crans Montana’da kalındığı yerden müzakereler tekrar, aynı şekilde başlıyor diye bir durum yoktur. Bunun çok iyi anlaşılması gerekir” vurgusunda bulundu.

Öte yandan dün başlayan 21. Avrasya Ekonomi Zirvesi bugün tamamlanacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugünkü Cumhurbaşkanlarının “Çağımızın İkilemi-Teknoloji/Politika” konulu oturumda konuşma yapacak. Eşi Meral Akıncı da yarın “Dijital Dönüşümün Toplumsal Eşitlik Kültürüne Etkileri; Ezber Bozan Kadınlar” konulu oturumda konuşacak.



Akdağ, Uluçay tarafından kabul edildi



Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay tarafından kabul edildi.

Meclis Başkanı Uluçay, Ekonomik İşbirliği Protokolünde öngörülen reformların hayata geçmesi ve reel sektörün geliştirilmesine dair, ayrıca reform kaynak paketinin değerlendirilebilmesinde Meclisin üzerine düşeni daha yoğun şekilde yapabilmesiyle, kısa vadece ülkenin daha çok gelişim gösterebileceğini kaydetti.

Akdağ da, konuşmasında, KKTC ile ekonomik iş birliği ve gelişme konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğunu belirterek, bundan büyük memnuniyet ve gurur duyduğunu, ayrıca Kıbrıs’a her gelişinde farklı bir heyecan duyduğunu söyledi.

Orta-uzun vadeyi planlarken, kısa vadede de vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü çalışmaya ciddi destek vermeye devam edeceklerini belirten Akdağ, “Gözbebeğimiz bir toplumun gözbebeği insanlarına hizmet etmek bizim için şereftir” ifadelerini kullandı ve Uluçay’a görevinde başarı diledi.

Görüşmede Akdağ’a, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da eşlik ederken, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ve milletvekili Mesut Genç de hazır bulundu.



Erhürman: “TC ile ilişkiler KKTC için yaşamsal önemdedir, başka ülkelerle, başka yerlerle kıyaslanamaz”



Başbakan Tufan Erhürman, TC ile ilişkiler KKTC için yaşamsal önemdedir. Başka ülkelerle, başka yerlerle kıyaslanamaz” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ı, kabulünde konuşan Başbakan Tufan Erhürman, TC’de yaptıkları görüşmelerin kendileri açısından çok verimli olduğunu, bakanların muhataplarıyla görüşmeye başladıklarını ve hızla görüşmelerden de sonuçların alındığını ifade etti.

Erhürman şöyle devam etti:

“Onların yardımları bizim için çok değerli. TC ile ilişkiler KKTC için yaşamsal önemdedir. Başka ülkelerle, başka yerlerle kıyaslanamaz.” Hükümet olarak çalışmaya ve iş üretmeye çok önem verdiklerini vurgulayan Başbakan Erhürman, Akdağ’ın da buna ne kadar önem verdiğinin bilincinde olduklarını, dolayısıyla yoğun bir çalışma temposu içinde birlikte olmaktan da memnuniyet duyduklarını söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, işin törensel tarafı kısa, çalışma tarafının ise uzun süreceğini, kendileri için de önemli olanın da bu olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ise konuşmasında, “Kıbrıs Türk halkının eğitimi, kabiliyetleri ve bu toprakların potansiyeli kısa bir zamanda bizim kişi başına düşen geliri 25 bin dolara çıkarmamız için önümüze büyük fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları birlikte kullanırsak TC ve KKTC’nin hızlı bir şekilde yol alması, hızlı bir şekilde ilerlemesi için önünde hiçbir engel yok” dedi.



Özersay: “Görüş birlikteliğiyle ilişkiler çok daha iyi noktaya taşınacak”



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Bir görüş birlikteliğiyle ortak bir paydada buluşarak, KKTC ile TC ilişkilerini çok daha iyi bir noktaya taşıyacağımıza inancımız tamdır” dedi.

Özersay, adada temaslarda bulunan Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ ile görüştü.

Kudret Özersay konuşmasında, ekonomik ve sosyal alanda KKTC’nin kalkınması için Türkiye ile ortak bir çaba ortaya koymak gerektiğini, bunun organize ve iyi yapılandırılmış bir biçimde, iyi bir işbirliğine dayalı bir şekilde yapılması konusunda görüş birlikteliğinin bulunduğunu vurguladı.

Özersay, “Bir görüş birlikteliğiyle ortak bir paydada buluşarak, KKTC ile TC ilişkilerini çok daha iyi bir noktaya taşıyacağımıza inancımız tamdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikosa Anastasiadis’in 16 Nisan’daki buluşmasıyla ilgili olarak Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı’nın, bu buluşmanın müzakerelerin başlangıcı anlamı taşımadığını açıkça ifade ettiğini, bunun ortak bir vizyonunun bulunup bulunmadığının yoklanacağı bir diyalog olacağını ve bu aşamada pek fazla bir şey söylenemeyeceğini kaydetti.

Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Rumlarla bir işbirliği veya kapsamlı bir çözüm için, her durumda Kıbrıs Rum tarafının da irade sergilemesi gerektiğini, son sürecin Kıbrıs Rum tarafının bu iradeyi sergilemekte her zaman geri durduğunu gösterdiğini ifade eden Özersay, Kıbrıs Rum tarafında “bir zihniyet değişikliği” yaşandığını gösteren emarelere ihtiyaç duyulduğunu, henüz böyle bir emareyi görebildiklerini söyleyemeyeceğini kaydetti.

Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da yaptığı konuşmada, Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıslı Türklerin eşit hakları, hiçbir taviz düşünülmeden kabul edilmedikçe ilerlemenin sağlanamayacağını ve Türkiye’nin garantörlüğünden vazgeçilmesinin düşünülemeyeceğini söyledi.

KKTC’de hızlı bir kalkınma gerçekleştirmenin gerektiğini, “çalışmalarını bu noktaya odakladığını” ifade eden Akdağ, “Bu topraklar üzerinde yaşayan kardeşlerimizin canını, malını ve hukukunu bir kendi hukukumuzdan hiç ayırmıyoruz… bu konudaki kararlılığımız tamdır” dedi.

Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise, adada “İki eşit toplumun varlığı konusunda hiçbir tartışmayı kabul etmeyeceklerini”, bunun bilinciyle siyasi çözüm için çabaların yürütülmesi gerektiği konusunda tam mutabakatın bulunduğunu kaydeden Akdağ, ”Kıbrıs’ta yaşayan Türk toplumunun, Kıbrıs’ta yaşayan Rumlarla eşit hakları hiçbir taviz düşünülmeden kabul edilmedikçe bir ilerleme sağlanacağına inanmıyoruz… Rum tarafının bunu iyice anlaması gerekiyor. Bu topraklar üzerinde … Türkiye’nin garantörlüğünden, Türkiye’nin buradaki kardeşlerinin güvenliğini sağlamak üzere birlikte aldığı tedbirlerden vazgeçemeyiz. Bunlardan vazgeçmek düşünülemez. O çerçevede ilerlenecekse, ilerlenecektir. Bunun dışında bir ilerleme olacağına inanmıyoruz” dedi

Akdağ, Kıbrıs Rum tarafının, “işlerin kendilerinin düşündüğü gibi gitmeyeceğini” idrak etmesinin gerektiğini ve işin özetinin bu olduğunu belirtti.



Denktaş da Akdağ ile aynı uçakta Ankara’ya gitti



Ankara’da temaslarda bulunacak Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Recep Akdağ dün akşam aynı uçakta Ankara’ya gitti.

Denktaş’a Ankara’daki temaslarında Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu eşlik ediyor. Maliye Bakanı Denktaş yurda bu akşam dönecek.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 983
Toplam Tekil 4065190
IP 3.138.101.95






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu