BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Gerçekten bir yol ayrımına geldiğimiz açık ve nettir" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Gerçekten bir yol ayrımına geldiğimiz açık ve nettir"
Tarih: 08.04.2018 > Kaç kez okundu? 517

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 16 Nisan’daki liderler buluşmasının herkesin ayrı ayrı yollara mı gideceği yoksa birlikte mi yürüneceğini görme açısından önemli olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman ile haftalık olağan görüşmesinin ardından basına Kıbrıs konusuyla ilgili açıklama yaptı.

Akıncı, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile 16 Nisan’daki buluşma hakkında açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu söyledi.

Anastasiadis ile 16 Nisan’daki buluşmanın tamamen bir niyet araştırması olduğunu, bunun müzakerelerin yeniden başlangıcı olmadığını ifade eden Akıncı, Rum hükümet sözcüsünün ikinci ve üçüncü buluşma olasılığından söz ettiğini, böyle bir anlaşmanın söz konusu olmadığını, amacın 10 aydır bir araya gelmemenin yarattığı sıkıntıların aşılması olduğunu söyledi.

Uzunca bir süredir böyle bir buluşmanın gerekliliğini dile getirdiğini de kaydeden Akıncı, “Bu adada yaşayan toplumlar olarak, bu adanın geleceği en fazla bizi ilgilendiriyor, halk tarafından seçilen temsilciler olarak bir araya gelip adanın geleceği hakkında ne düşündüğümüzü birbirimize söylememiz son derece gerekli oldu. Gelişmelere aynı bakış açısı ile mi bakıyoruz? Bu güne kadar yapılan ve yapılamayanlardan aynı dersleri mi çıkarıyoruz? Tüm bunları açık kalplilikle konuşmak üzere gideceğim” dedi.

Görüşme hakkında önyargıda bulunulmaması gerektiğini, ne görüşmeyi çok basite indirgemek ne de gereğinden fazla anlamlar yüklemek gerektiğini ifade eden Akıncı, bu noktadan sonraki niyetin ortaya konmasının önemli olduğunu özellikle Anastasiadis için 5 yıllık yeni bir görev süresinin bulunmasından dolayı son derece önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, “Bu geldiğimiz kavşakta bundan sonra gidilecek yolu nasıl görüyoruz, gerçekten bir yol ayrımına geldiğimiz açık ve nettir…birlikte yürünecek bir yolumuz var mıdır? Yoksa herkes ayrı ayrı yollara mı gidecek? Bu görüşmenin önemi ve anlamı budur” dedi.

Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis’in, bir anlaşmada Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliğini kabul etmeye hazır olduklarını ancak sayısal eşitliklerini kabul etmenin mümkün olmadığı yöndeki açıklamaları hakkında ise Akıncı, Kıbrıs Türkünün hiçbir dönemde siyasi eşitlik dışında sayısal eşitlik talebinde bulunmadığını, ancak müzakerelerde federal bir anlaşmada yer alacak senatoda (20 Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum olacak şekilde) ve başkanlar kurulunda (bir Kıbrıslı Türk ve Bir Kıbrıslı Rum Başkan ve Başkan yardımcısı görevlerini alacak şekilde) ve Kamu Hizmetleri Komisyonunda sayısal eşitliğin kabul edildiğini kaydetti.

Sayısal eşitliğin olmadığı kurullarda sadece basit çoğunlukla karar alınamayacağını, kararlarda en az bir Kıbrıslı Türk üyenin de onayının alınması hususunda da mutabakat bulunduğunu, 7 Kıbrıslı Rum ve 4 Kıbrıslı Türk’ün yer alacağı bakanlar kurulunda karar alınabilmesi için bir Kıbrıslı Türk üyenin onayının gerekeceğini ifade eden Akıncı, “Ancak sıkıntı bunun ötesindedir, konu sayısal anlamda bir eşitlik talebi değildir, konu dönüşümlü başkanlıkta düğümlenmiştir. Dönüşümlü başkanlık konusunda Anastasiadis henüz toplumuna açık ve net bir mesaj veremedi” dedi. Bir anlaşma için olmazsa olmazlardan birinin de ikiye bir oranında (iki yıl Kıbrıslı Rum bir yıl Kıbrıslı Türk) dönüşümlü başkanlık olduğunu kaydeden Akıncı, bunun Rum toplumuna izah edebilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı olarak, Kıbrıs Türk toplumuna bir anlaşma durumunda oluşacak her durumu topluma anlattıklarını kaydeden Akıncı, Kıbrıs Rum yönetimi liderinin de dönüşümlü başkanlığın bir anlaşmanın olmazsa olmazı olacağını toplumuna söylemesini temenni ettiğini ifade etti.



Özersay: “Sorumlular kısa sürede tespit edilecek”



Başbakan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Kudret Özersay, dün bulunan cesedin Kayıp Rum Soomos Apostolidis’e ait olduğuna dair ciddi bulgular olduğuna dikkat çekti ve olayın faillerinin kısa sürede tespit edileceğini bildirdi. Özersay, olayın siyasi değil, adli bir vaka olduğuna da vurgu yaptı.

Özersay, dün gece yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“28 Mart tarihinde KKTC’ye Bostancı sınır kapısından girdiği bilinen ve ertesinde kendisinden haber alınamayan Kıbrıslı Rum Solomos Apostolidis’e ait olduğu konusunda çok ciddi emareler olan bir ceset bu akşam üzeri (dün) Polis Teşkilatımız tarafından bulunmuştur.

Bahse konu şahsın kaybolduğuna dair haberin gelmesinden hemen sonra Hükümet olarak konuyu yakından takip ettik.

Polis Genel Müdürlüğümüz bahse konu Kıbrıslı Rum’un ailesi ile sürecin en başından itibaren sürekli istişare halinde olmuş ve aileyi bilgilendirmiştir. Aynı şekilde Suç ve Suça İlişkin Konular Teknik Komitesi kanalıyla Kıbrıs Rum tarafındaki yetkililere de sürekli olarak bilgi iletilmiştir. Polis Genel Müdürümüz ile az önce konuşarak konuya dair son bilgileri de aldıktan sonra şunu söyleyebilirim: Eldeki bulgular bu olayın sorumlu yahut sorumlularının kısa süre içerisinde tespit edilmesini mümkün kılacak niteliktedir. Yakında sorumluların tespiti ve cezalandırılması konusunda somut sonuç alınabileceği anlaşılmaktadır.

Şu ana değin Polisimizin elde ettiği bilgiler bunun siyasi değil adli bir olay olduğunu göstermektedir. Öte yandan mahiyeti ne isterse olsun konuya ilişkin olarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi vurgulamak isterim. Yaşamını yitiren şahsın ailesine başsağlığı diliyoruz.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 53
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1184
Toplam Tekil 4069105
IP 18.216.32.116






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu