“Sincar’dan gelecek tacizlere karşı Türkiye her an gereğini yapacaktır” 26.03.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Sincar’dan gelecek tacizlere karşı Türkiye her an gereğini yapacaktır” 26.03.2018 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 26.03.2018 > Kaç kez okundu? 598

Paylaş


Bulgaristan’a hareketi öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sincar’daki PKK varlığı konusunda, “Bugün Irak'tan bu konularla ilgili olarak bir yetkili Türkiye’ye gelecek, onlarla da MİT Müsteşarımızın görüşmesi olacak. Bu görüşmelerden sonra çok daha sağlıklı bir neticeyi alırız. Temennimiz odur ki Irak Merkezî Yönetimi, gerçekten Sincar’da bu operasyonu hakkıyla versin. Eğer bunu başarmakta bir sıkıntı varsa burada da ikili görüşmelerimizi yapalım, gereğini de Sincar’da biz yaparız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Varna’da düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesi’ne katılmak üzere Bulgaristan’a gitti. Hareketinden önce Atatürk Havalimanında düzenlenen basın toplantısında ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.







Bir gazetecinin terör örgütü PKK’nın Sincar’dan çekildiği yönünde bilgiler geldiğini, diğer yandan bunun bir oyun olduğu, PKK’nın orada başka bir isimle faaliyetlerini sürdüreceğine dair iddiaların bulunduğunu ve Irak ordusunun Sincar’a girdiğini açıklamasına yönelik değerlendirmelerini sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Merkezî Yönetiminin Sincar’a yönelik bazı operasyon girişimleri olduğu bilgisini kendisinin de MİT’ten aldığını, sürecin tamamlanıp tamamlanmadığı hususunu takip ettiklerini söyledi.



“SİNCAR’DA BEKLEMEYE ÇOK FAZLA TAHAMMÜLÜMÜZ YOK”



Irak’tan bir yetkilinin konuyla ilgili görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye gelerek MİT Müsteşarıyla bir araya geleceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu görüşmelerden sonra sağlıklı bir netice alınabileceğini belirtti.



Irak Merkezî Yönetiminin Sincar’daki operasyonu hakkıyla yapmasını temenni ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunu başarmakta bir sıkıntı olursa gereğini kendilerinin de yapacağını ifade etti. Sincar’da beklemeye tahammülleri olmadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bildiğiniz gibi, 60-70 kilometrelik bir mesafede, bu kadar yakın bir mesafede olan ve terör örgütünün girip çıkmalarının yoğun olduğu böyle bir yerde, isminin şu olması, bu olması, artık bunlara biz yabancı değiliz alıştık. PKK’ydı, PYD’ydi, YPG’ydi, yeni yeni isimlerle, bazı uydurma isimlerin de çıkmasıydı, bunları artık biliyoruz. Bundan sonra zaten çıkacak isimlere de pek yabancı olmayız. Bütün mesele, o bölgeden bize yapılabilecek herhangi bir tacize karşı şunu bilecekler ki, Türkiye gereğini her an yapacaktır” değerlendirmelerinde bulundu.



PYD/YPG’NİN MÜMBİÇ’TEN ÇIKARTILMASI



Başka bir gazetecinin Mümbiç konusuyla ilgili olarak Amerika Birleşik Devletleri ile görüşmelerde gelinen son noktanın ne olduğunu sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mümbiç’in kendileri için Obama döneminden beri üzerinde durdukları bir konu olduğunu ifade etti. Eski ABD Başkanı Obama’nın kendilerine PYD/YPG’nin bu bölgede durmayacağı, Fırat’ın doğusuna çekileceği sözü verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yönetimin de benzer sözler verdiğini kaydetti.



Kendilerinin Obama’ya bu bölgenin yüzde 90’ının Arap nüfusa ait olduğunu, PYD/YPG’nin bölgeyle alakası olmadığını, kendilerine düşenin buraları sahiplerine teslim etmek olduğunu söylediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra Sayın Tillerson’ın Türkiye ziyaretinde kendisiyle konuştuğumuzda da bize Mümbiç’in güvenliğini beraber sağlayalım teklifiyle geldi. Şimdi güvenliğini beraber sağlayalım dediği zaman bundan ne anlaşılır? Yani buralara bizim girmek gibi bir niyetimiz yok, buradan bu terör örgütlerini çıkaralım ve buranın güvenliğini Amerika-Türkiye birlikte sağlayalım. Bizim şu anda bulunduğumuz nokta bu. Ya güvenliği sağlamada müşterek hareket edebiliriz, ama buradan biz çıkmayız, biz buradayız filan gibi yaklaşımlar bana göre Sayın Trump’ın kendi iradesi değildir diye düşünüyorum. Ama biz zaten bu tür gelişmelerde de anında Sayın Trump’la da, Sayın Putin’le de bu tür görüşmeleri yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.”



“TÜRKİYE OLARAK BURALARDA BİR İŞGAL KUVVETİ OLARAK BULUNAMAYIZ”



Bir gazetecinin eski ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan görüşmelerde gelinen bir nokta olduğunu, yeni Dışişleri Bakanıyla nasıl bir süreç izleneceğinin henüz belli olmadığını, kendilerinin Trump’la yaptıkları son görüşmede, varılan mutabakata sadık kalınıp kalınmayacağına dair nasıl bir izlenim aldıklarını sorması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben Tillerson’la yaptığımız görüşmeyi şu anda dile getiriyorum ve onu da tabii Amerika’nın bir teklifi olarak, düşüncesi olarak düşünüyorum. Ama bizim bu konudaki düşüncemiz belli. Biz Mümbiç’le ilgili ne diyoruz? Türkiye olarak biz kesinlikle buralarda bir işgal kuvveti olarak bulunamayız. Buraların sahipleri kimlerse, biz buraları sahiplerine teslim edelim, bu konuda yardımcı olalım. Amerika’nın üzerine düşen görev budur, bizim üzerimize düşen görev budur, Rusya’nın üzerine düşen görev budur, İran’ın üzerine düşen görev de budur. Hep birlikte biz bunu yapmalıyız” cevabını verdi.



Kaynak:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/91908/sincardan-gelecek-tacizlere-karsi-turkiye-her-an-geregini-yapacaktir.html





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1740
Toplam Tekil 4067874
IP 18.217.144.32






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu