BASIN BÜLTENİ Özersay: “Doğalgaz konusu sadece maddi anlam taşımıyor” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özersay: “Doğalgaz konusu sadece maddi anlam taşımıyor”
Tarih: 28.02.2018 > Kaç kez okundu? 1085

Paylaş


Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada kendileri için doğalgaz konusunun sadece maddi anlam taşımadığını kaydetti.

Özellikle doğal gaz konusunda Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı yaklaşım sergilediğini anlatan Özersay, son dönemde attıkları adımlardan bahsetti.

Kıbrıs adası etrafında doğal zenginliklere ilişkin tartışmalı deniz yetki alanı bulunduğunu kaydeden Özersay bunun uluslararası hukukta alışıldık bir durum olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türk halkının adanın etrafındaki doğal zenginliklerin tamamında hakkı olduğunun tartışmasız olduğunu kaydeden Özersay, attıkları adımların Kıbrıs Türk halkının iradesinden hareketle atıldığını kaydetti.

Özersay, geçmişte daha farklı açıklamalar olsa da son yaşanan tartışmada Kıbrıs Türk tarafının da, Türkiye’nin de güç kullanımı üzerinden adım atmadığını, diplomasi yoluyla hareket edildiğini belirtti.

2001 yılında Kıbrıs Rum tarafının Mısır ile münhasır ekonomik bölge anlaşması yaptığını hatırlatan Özersay, bunun Annan Planı döneminde de gündeme geldiğini ve bu konuya şerh düşüldüğünü söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafının tek yanlı eylemleriyle ilgili ilk günden beri tutum geliştirdiğini anlatan Özersay, bu konudaki tutarlılığın önemine işaret etti.

2011 yılından itibaren Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye Cumhuriyeti açısından deniz yetkileri konusunda bir paradigma değişimine gidildiğini anlatan Özersay, “ Siz bizimle oturup konuşmazsanız sizin yaptığınız türden eylemleri biz de yaparız” paradigmasına geçildiğini söyledi.

Özersay ikinci paradigma değişikliğinin ise TC-KKTC arasındaki kıta sahanlığı sınırlandırma anlaşması olduğunu dile getirdi.

Rum tarafının ruhsatlandırdığı alanda ilgili şirketin arama yapmasını sağlayamadığını, o alanda fiili kontrole sahip olmadıklarının ortaya çıktığını dile getiren Özersay bunun önemine işaret etti.

Özersay bu noktada yaşanan gelişmelerin fırsata dönüştürülebileceğini anlattı.

Deniz yetki alanlarıyla ilgili çatışmacı olmadan, caydırıcı bir şekilde hareket etmeye devam etmek gerektiğini kaydeden Özersay, gerekirse iki taraflı bir münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmasının gündeme gelebileceğini belirtti.

Kudret Özresay, sondaj konusunda yaptığı görüşme konusunda sorulan bir soru üzerine, tüm görüşmelerin devlet arşivinde bulunduğunu, tutanakların usule ve teamüle uygun şekilde ilgili makamlarla paylaşıldığını dile getirdi.

Özersay, başka bir soru üzerine, Türkiye ile yapılan uluslararası anlaşma niteliğindeki kıta sahanlığı anlaşmasının tüm hükümetleri bağladığını vurguladı.

Kıbrıs Türk tarafının süreç içerisinde bir aktör olmasının önemine değinen Özersay, resmin bütününe bakmadan “aktör değil figüran” sözlerini eleştirerek, bu konuda hassas davranılmasını istedi.



Özersay, Spehar’ı kabul etti



Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ı kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan görüşmede, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile BM’den bazı yetkililer de hazır bulundu. Görüşmede, Kıbrıs’taki son gelişmeler ele alındı.



Spehar: “BM olarak yardım etmeye hazır olmaya devam edeceğiz”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta yapılan başkanlık seçimlerinin ardından, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ı ilk kez kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı ve BM’den bazı yetkililerin de hazır bulunduğu görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Spehar, görüşmeden çıktıktan sonra basına yaptığı açıklamada, Akıncı ve bazı çalışma arkadaşlarıyla iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini, görüşmede adadaki son durumu ve Güney’deki seçimlerin ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeyi, Anstasiadis’in müzakerelerin nasıl ileriye götürülebileceği yönündeki görüşlerini konuştuklarını ifade etti.

Spehar, “Bunlar her iki tarafla yapılan ön görüşmeler, biz BM olarak yardım etmeye hazır olmaya devam edeceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in İsviçre’de sonuçsuz tamamlanan konferansın ardından taraflara, sürecin ileriye nasıl götürülebileceği konusunda değerlendirme yapma çağrısında bulunduğunu anımsatan Spehar, Guterres’in taraflardan, bir sonraki basamak için ortak bir karar üretip üretemeyeceğini görmeyi beklediğini söyledi.

Yakın bir gelecekte müzakerelere yeniden başlanması konusunda umutlu olup olmadığı yönündeki bir soruya karşılık Spehar, “Genel Sekreter, ileriye gitmek için ortak bir yaklaşımla, her iki tarafın da hazır olduğunu duyduğunda biz de hazır olacağız” dedi.

Aynı yöndeki ikinci bir soruya da Spehar, “Şu anda sadece ön görüşmeler yapıyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Lacroix Jean-Pierre’nin adaya ziyaretinin de konuşulduğunu kaydeden Spehar, Lacroix’in BM’nin Kıbrıs misyonu ile aşina olmak ve Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile ilgili “stratejik değerlendirme sonuçlarının” nasıl uygulamaya konabileceği konusunda incelemelerde bulunmak için adaya geleceğini ifade etti.



BM Genel Sekreter Yardımcısı Lacroix bugün Kıbrıs’a geliyor



Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü Operasyonları’ndan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jean Pierre Lacroix bugün Kıbrıs’a geliyor.

Lacroix cuma günü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından kabul edilecek.

BM’den yapılan açıklamaya göre, bu akşam adaya gelecek olan Lacroix, ziyareti süresince iki toplum lideri, temsilcileri ve yöneticileriyle görüşmelerde bulunacak.

Lacroix, BM Genel Sekreteri Temsilcisi, BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Komutanı Muhammed Humayun Kabir ile de görüşecek.

Kayıp Şahıslar Komitesi ve diplomatlarla da temaslarda bulunacak Lacroix, Uluslararası Kadın Günü nedeniyle perşembe akşamı ara bölgede düzenlenecek iki toplumlu etkinlikte konuşma yapacak.

BM Güvenlik Konseyi, geçen ay Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresini 6 ay daha uzatmıştı.

Akıncı, yarın akşam televizyonların ortak canlı yayınına konuk oluyor

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yarın akşam Kıbrıs Türk televizyonlarının ortak canlı yayınına konuk oluyor.

Akıncı, yarın akşamki yayında güncel gelişmelerle, iç ve dış konulara ilişkin soruları yanıtlayacak.

BRT, Genç TV, Sim TV, Kanal T, Kıbrıs TV, Ada TV ve Diyalog TV’den katılımcıların yer almasının beklendiği Cumhurbaşkanlığı’ndan yayımlanacak program eş zamanlı olarak tüm televizyon kanallarında yer alacak.



Atun: "Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB geçersiz"



Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'de tek yanlı doğalgaz arama faaliyetleri bölge barışına da tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, Rum tarafının tek taraflı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'nin (MEB) geçersiz olduğunu belirtiyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Akdeniz'deki MEB sahasında Kıbrıs Adası etrafında 6 ve 12 millik karasuları olduğunu belirterek Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB'in geçersiz olduğunu söyledi.

Rum tarafının Türkiye ile bu konuda anlaşması olmadığını ifade eden Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Türkiye arasında kalan 3. parselin Rum tarafının olmadığını, 4. 5. ve 6. parsellerin Türkiye'nin MEB'i ile örtüştüğünü kaydetti.

Atun, Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB ile Türkiye'nin MEB haritasının yarı yarıya örtüştüğüne işaret ederek Rum yönetiminin tek taraflı ilan ettiği MEB sahasındaki 4, 5 ve 6'da doğalgaz arama faaliyetlerini tek taraflı yapmak istediğini bildirdi.

İtalyan ENI şirketinin Saipem 12000 sondaj gemisini geri çekmek zorunda kaldığını anımsatan Atun, şirketlerin borsaya kayıtlı olduğunu, uluslararası firmaların münazaralı yerlere yatırım yapmak istemediğini ifade etti.

Ata Atun, Rumların Akdeniz'de çıkacak doğalgazın Kıbrıs Türk tarafıyla ortaklaşa değerlendirileceği kararı çıkana kadar bu muallak durumun devam edeceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ada üzerinde 1960 Anayasası'na göre Türkiye'nin garantörlüğü var. Bir de ittifak anlaşması var. Türkiye'nin, garantörlüğü dolayısıyla Ada'ya herhangi bir saldırı olursa müdahale etme hakkı var. Askerin hala Ada'da bulunmasının sebebi 1960 Anayasası'na hala daha dönülmediği için. Uluslararası anlaşmalara tamamen uygun Türkiye'nin Ada'daki varlığı. Rumlar bu yüzden 'garantörlük kalksın, Türkiye Ada'dan elini çeksin' diyor."

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs Kampüsü Uluslararası İlişkiler Uzmanı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hayriye Kahveci, Türkiye ile KKTC'nin, kıta sahanlığı ile 2011 yılında yapılan anlaşmalar çerçevesinde MEB sahasını belirlediğini söyledi.

Belirlenen parsellerin tamamen örtüşmese bile çakıştığını ifade eden Kahveci, İtalyan şirketi ENI'nin Türkiye ile çakışan parseli tercih etmemesinin dikkat edilmesi gereken bir mesele olduğunu bildirdi.

Kahveci, Türkiye'nin, KKTC ile yaptığı anlaşmalar çerçevesinde ENİ şirketinin 3. parseldeki doğalgaz arama faaliyetlerine müdahale ettiğini, sondaj gemisinin de bu sabah bölgeden ayrıldığını dile getirdi.

Rum tarafının, Akdeniz'de tek yanlı doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunmasının Kıbrıs sorununu da geren bir davranış olduğuna dikkati çeken Kahveci, "Mesele, Ada etrafında doğal kaynaklar varsa bunların aranması, geliştirilmesi, çıkarılması, piyasalara satılması süreçlerinde Kıbrıslı Türklerin söz sahibi olma meselesidir. Bu sırf Kıbrıslı Türkler için ekonomik bir kaygı değildir." ifadelerini kullandı.

Rum lideri Nikos Anastasiadis'in "Kıbrıs sorunu çözülene kadar Kıbrıs Türklerinin hakkı ortak bir fonda toplansın" açıklamasını da değerlendiren Kahveci, bunun "Kıbrıs sorunu devam ettiği sürece Kıbrıslı Türklerin bu sürecin ilerletilmesinde söz sahibi olamayacağı" anlamına geldiğini sözlerine ekledi.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti

Başbakan Yardımcılığı ve

Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri