Ehlibeyt Mektebi Din Adamları Derneği Şii Açılımına Tepki Gösterdi. - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Ehlibeyt Mektebi Din Adamları Derneği Şii Açılımına Tepki Gösterdi.
Tarih: 25.03.2010 > Kaç kez okundu? 3397

Paylaş


Son günlerde gündeme gelen “Şii Açılımı” tartışmalarına Iğdır Ehlibeyt Âlimleri Derneği, bir basın toplantısı düzenleyerek sert tepki gösterdi.



21-03-2010



Son günlerde gündeme gelen “Şii Açılımı” tartışmalarına Iğdır Ehlibeyt Âlimleri Derneği, bir basın toplantısı düzenleyerek sert tepki gösterdi. Dernek Başkanı Hüseyin Yeşil, beraberinde Dernek üyesi din âlimi Mikail Kayla ve Dernek üyesi din âlimi Hüseyin Türkeli ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek yapılması planlanan “Şii Açılımı” fikrine sıcak bakmadıklarını belirtti.

Şii mezhebinde liderlik gibi bir kavramın olmadığını ve kimsenin kendisini Türkiye’deki Şiilerin lideri olarak görmemesi gerektiğini söyleyen Dernek Başkanı Hüseyin Yeşil, “Yıllardır Şii Mezhebi üzerinde bazı çevreler türlü türlü planlarla oyunlar oynamaktadır. Şii mezhebini Türkiye’de yok etmeye yönelik bu asimile etme düşüncesi her defasında başka tarz ve biçimde karşımıza çıkmış ve her çıkışında da mektebi bilinç ve sorumluluk içinde reddedilmiş, oyunları boşa çıkarılmıştır. Şimdi de bu oyun çok değişik şekilde, ayrı bir cephede ‘açılım adı altında’ karşımıza çıkmıştır. Şiiliğin kaderini bütün Şii din adamlarının vakti olacak kadar ‘inancına ters midir değil midir’ muhasebesini yapabilecek şekilde ele alıp değerlendirerek tayin etmesi gerekirken kapalı kapılar ardında yetkisiz ve salahiyetsiz kişi ve kişiler Şiilik adına vaatlerde bulunmuş, mezhebi siyasi ve ekonomik çıkarları için, bir yerlere gelebilmek için basamak olarak kullanmıştır. Şiiliği bir yerlere ulaşmak için, bir yerlerden ‘aferin’ almak, maddi çıkar sağlamak, takdir kazanmak için bazı yerlere peşkeş çekmek düşüncesinde olanların buna haklarının olmadığını bilmeleri ve anlamaları gerekmektedir. Şiiliğin yapısal özelliği itibariyle açılıma ihtiyacı yoktur. Böyle bir talebi ve isteği de olmaz. Şiilik kendi açısından reformisttir, çağdaştır, ilericidir ve bütün ihtiyaçlarına kendi dinamikleri içinde çare bulur ve cevap verir. Eğer Hac farizamızı yaparken haklarımızın verilmediği gibi veya okullarda çocuklarımıza bugüne kadar Şii inancı öğretileceğine başka inançların dikte ettirilmesi gibi bazı haklarımız bugüne kadar verilmemişse bu devletin düşünmesi gereken meseledir. Devlet de bu hakları hayata geçirecekse bütün tarafları dinlemelidir. Bu konu birinin ya da birilerinin ‘ben herkesi temsil ediyorum’ diyerek ortaya atılması ile yapılacak bir basit iş değildir. Bir milletin inancı temsille ve tevkille hallolunacak bir konu olmaması gerekir.

Biz Ehli-Beyt Mektebi Din Adamları Derneği olarak burada kamuoyuna bu önemli konuyu meydana gelen bazı hadiselerden dolayı ilan ediyoruz ki Şiilik adına kimse bir yerlere vaatte bulunmaya, bir şeyi kabul etmeye, reddetmeye, almaya ve vermeye yetkili değildir. Şiiliğin merkezini oluşturan Iğdır ve çevresinin dini düşüncelerini şekillendirmede ve yönlendirmede Iğdır haricindeki kişilerin müdahale hakları yoktur. Alacakları kararlar hiçbir suretle bağlayıcı değildir. Hiç kimse Şiilerin dini liderliğine de soyunmaya yeltenmemelidir. Bütün din adamları Şiilerin dini lideridir. Caferilerin dini lideri adıyla piyasaya çıkmış olan kişiler Şiilik adına Şiileri temsilen bir şey söyleyemez. Söyledikleri ve söyleyecekleri yalnız kendisini ve etrafındaki birkaç taraftarı bağlar.” dedi.



escorthaber





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1322
Toplam Tekil 4067456
IP 18.222.111.24






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu