Amerika, yeni uyandı… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Amerika, yeni uyandı… - Necdet SİVASLI
Tarih: 25.01.2018 > Kaç kez okundu? 655

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Amerika, yeni uyandı…



TSK’nın Suriye’deki terör örgütlerine karşı Afrin üzerinden başlattığı “Zeytin Dalı Harekatı” başarı ile sürüyor. Mehmetçik çok kısa sürede tüm dünyayı şaşırtan başarılara imza attı. Bu başarıdan en çok rahatsız olan ülkenin de Amerika olduğunu görmekteyiz.

Afrin’den sonraki hedefin Menbiç olduğu biliniyor. Niteikm Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada buna vurgu yaptı. Eğer Mehmetçik Afrin’den sonra Menbiç üzerine harekâtı yoğunlaştırırsa bu Amerika’nın Suriye’deki çöküşü anlamına gelir.

Hareket sırasında ortaya çıkacak siyasi ve askeri pürüzler olmazsa Suriye’deki sonuçların şimdiden böyle şekilleneceğini söyleyebiliriz.

Aslına bakılacak olursa Amerika tarafından son yapılan açıklamalar ve ortaya konulan telaş, Türkiye ile Rusya’nın yakınlaşmasından doğuyor. Dost ve müttefik gördüklerimiz, Türkiye’yi Rusya’ya yakınlaştıracak yanlış adımları attı. Şimdi, yeni uyanmaya başladılar.

Unutulmaması gereken konuya da dikkat:

Rusya’nın Suriye ve bölgede üstünlük elde etmeye başladığı görülüyor. Rusya, aynı zamanda iki müttefik Türkiye ile Amerika arasındaki sıkıntılardan da gerektiği gibi istifade etmeye çalışıyor.

İran ise, Suriye’deki gücüne güç katıyor. Amerika’yı endişelendiren bir başka konu da budur.

Bu rahatsızlıkların Amerika tarafından nasıl dışa vurulduğuna kısaca göz atalım:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Afrin operasyonuyla ilgili yeni değerlendirmelerde bulundu. Nauert, "Rusya yaptığı açıklamalarla iki NATO müttefikinin arasını açmaya çalışıyor" dedi.

Nauert'in açıklamalarından dikkat çeken başlıklar da şöyle:

1.-Suriye’nin kuzeyiyle ilgili son derece hakiki kaygılarımız var. Afrin daha önce nisbeten güvenli bir bölgeydi, şu anda değil.

2.-Rusya yaptığı açıklamalarla iki NATO müttefikinin arasını açmaya çalışıyor.

3.-ABD Dışişleri Bakanı Tillerson son bir haftada Türk Dışişleri Bakanı ile üç kez görüştü, ikisi yüz yüze, biri telefon ile.

4.-Bu görüşmelerde Tillerson o bölgelerdeki istikrarsızlıktan duyulan kaygıları dile getirdi.

5.-Oraya ilişkin kaygılarımız şu an Tillerson’ın radarındaki en önemli konu.

6.-Orada gerilimin daha fazla tırmanmasını istemiyoruz.

7.-Daha önce nisbeten güvenli olan bir bölgede bugün siviller evlerini terk edip etmemekle karşı karşıya. Bizim Suriye’de olmasını istediğimiz şey bu değil. Biz insanların evlerini köylerini terk etmesini istemiyoruz.

Amerika’nın endişeleri bu kadarla da da sınırlı değil. ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önceki açıklasında daTürkiye’nin Afrin harekatı konusunda “Askeri operasyonun bölgesel istikrara, Suriye’nin istikrarına ve Türkiye’nin sınır güvenliği konusundaki kaygılarına hizmet edeceğini düşünmüyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Reuters’ın haberine göre Washington’da gazetecilere konuşan ve ismi açıklanmayan yetkili, Türkiye’nin operasyonu konusunda sınırlı bilgisi olduğunu söyledikten sonra “Bu ilk haberlerde görülen türden tehditlerin ve faaliyetlerin bu konularda herhangi bir ilerleme kaydetmemizi sağlayacağını düşünmüyoruz. Bunlar istikrarsızlık yaratıyor" diyerek operasyondan duydukları rahatsızlıkları dile getirmişti.

Daha önce ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, olası Afrin operasyonu için "Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz" demişti.

Şimdi konuya nereden bakacak olursak olalım, Amerika’nın endişelerinin yersiz olduğunu artık dünya kamuoyu daha açık biçimde görmeye başladı. Çünkü, Türkiye operasyonu ülke sınırlarının güvenliği için yapıyor ve bu mücadele sadece terör örgütlerine karşı gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin haklı bir harekât içinde olduğunu artık dünya kamuoyu da, ülkeleri de görmeye başladı. Amerika’nın diğer telaşı ve sıkıntısının nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz bu olmalıdır.

Şimdi Amerika tarafından yeni işbirliği çağrıları yapılıyor. Biz, yapılan bu çağrılara ve temaslara itibar etmiyor ve Amerika’ya inanmıyoruz. Geçmişte yaşananlardan ders çıkarmış olduğumuzu sanmaktayız.

Türkiye, attığı adımdan geri dönemeyecek kadar kararlıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1674
Toplam Tekil 4067808
IP 18.227.24.209






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu