Atatürk’ün izinde yükselen kardeş ülke : Kazakistan - Prof. Dr. Harun DEMİRKAYA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Atatürk’ün izinde yükselen kardeş ülke : Kazakistan - Prof. Dr. Harun DEMİRKAYA
Tarih: 17.12.2017 > Kaç kez okundu? 1463

Paylaş


Kazakistan Cumhuriyeti’nin 26. Bağımsızlık Yıldönümü, 15-16 Aralık 2017 tarihlerinde, Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde, Kazak öğrencilerin oluşturduğu bir komite öncülüğünde düzenlenen, katılımın oldukça yoğun ve üst düzeyde olduğu törenlerle kutlandı.



Tertip komitesinin davetlisi olarak hazır bulunduğumuz törenler için ayrılan salonun girişinde Kazak Ressamların eserlerinden oluşan bir Resim Sergisi ve Kazakistan’ın geleneksel ürünlerinden oluşan bir “hoş geldin!” menüsü ile karşılandık.



Türk ve Kazak bayrakları ile donatılmış bulunan salon, Türk Cumhuriyetleri ve akraba topluluklardan gelen öğrenciler, Türksoy başta olmak üzere bazı Türkçü derneklerin temsilcileri, davetiler ve öğrenciler tarafından doldurulmuştu. Özellikle her iki ülke Milli Marşlarının okunması sırasında doruğa çıkan heyecan çoşkunun yanı sıra duygusal anların da yaşandığı gözden kaçmadı.



Başta Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas olmak üzere, bütün konuşmacılar dostluk ve kardeşlik vurgusu yaptılar. Bazı protokol mensuplarına ve destek veren kişilere sunulan plaketler ile devam eden törenler, izleyicilerin de eşlik ettiği, Kazak sanatçıların gösterdiği sahne başarısı ile zirvesine ulaştı.



Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra özgürlüğüne kavuşan (17 Aralık 1991) Kazakistan Cumhuriyeti’nin oldukça ilginç özellikleri var. Orta Asya’nın merkezinde yer alan Kazakistan 550 yıl önce Kazak Hanlığı’nın kurulması ile tarih sahnesine çıkar. Eski İpek Yolu üzerindeki ülke, aynı zamanda Saka Kraliçesi Tomris’in hükmettiği topraklardır.



Kazakların % 66’sını oluşturduğu ülkede halen 130’ dan fazla farklı ülke vatandaşı etnik topluluk yaşamakta. En yaygın din Müslümanlık olmasına rağmen, Hristiyanlık başta olmak üzere, çok çeşitli din ve inanç sistemlerini bünyesinde barıdırmakta. Kazakça ana dil. Rusça’da yaygın kullanılıyor. Etnik grupların da dili ve kültürleri korunuyor. Kazakistan, Türkiye’nin üç katından fazla (2,7 milyon kilometrekare) araziye sahip. Bu boyuttaki toprak parçası ile dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi. Doğal kaynakların sayısı, çeşitliliği ve yeterliliği bakımından dünyanın en zengin ülkesi.



Kazakistan’ın dostluk, güvenlik, barış, hoşgörü, uluslararasında işbirliği gibi konularda örnek teşkil eden uygulamaları var. Ülke aynı zamanda Türk Dünyası içinde ekonomik istikrarı, artan refah seviyesi, gelir dağılımı adaleti ve hızla artan eğitim oranı ile dikkat çekmekte.



Atatürk’ü örnek aldığını ifade eden Nursultan Nazarbayev önderliğindeki Kazakistan, vizyonu ve tutarlı politikaları ile önümüzdeki yıllarda adından ve başarılarından daha çok söz ettirmesi beklenen, izlenmeye değer bir ülke.



Prof. Dr. Harun DEMİRKAYA / AJANSTÜRK





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 310
Toplam Tekil 4066445
IP 3.145.183.137






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu