BASIN BÜLTENİ Akıncı: “İrtibatın sağlanması ve işbirliği koşullarının tesis edilebilmesi için BM Barış Gücü devreye girmeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “İrtibatın sağlanması ve işbirliği koşullarının tesis edilebilmesi için BM Barış Gücü devreye girmeli”
Tarih: 04.12.2017 > Kaç kez okundu? 1163

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adadaki BM Barış Gücü’nden, Rum tarafının Atalasa Psikiyatri Hastanesi’nde yürüttüğü kazılarla ilgili irtibat sağlanması ve işbirliği koşullarının tesis edilebilmesi için devreye girmesini istedi.

Akıncı, BMGS Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’a Rum tarafının “öldüğü bilinenler” kapsamında tek taraflı yürüttüğü kazılara ilişkin mektup gönderdi.

Akıncı, Rum tarafındaki Atalasa Psikiyatri Hastanesi’nin avlusunda gömülü olduğu düşünülen beş Kıbrıslı Türkün kimliklerinin tespit edilebilmesi ve kalıntılarının yakınlarına ulaştırılabilmesi için Kıbrıs Türk tarafının gerekli katkıyı koymaya hazır olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum yönetimi ile bu özel duruma ilişkin irtibatın sağlanması ve işbirliği koşullarının tesis edilebilmesi amacıyla adada bulunan BM Barış Gücü’nün devreye girmesi yönündeki talebini aktardı.

Anılan Kıbrıslı Türklerin naaşlarının, dini vecibelerine göre ve uygun çerçevede gömülmelerinin önemine işaret eden Akıncı, adadaki iki taraf için de oldukça hassas olan bu insani konuda gerekli adımların zaman kaybedilmeden atılmasını istedi.



Ertuğruloğlu, İspanya Uluslararası Çalışmalar Vakfı üyelerine brifing verdi



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, geçtiğimiz Cuma günü İspanya Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Vakfı üyelerine brifing verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan brifingde, Ertuğruloğlu, vakıf yönetici ve üyelerine Kıbrıs sorununun tarihçesi ve Kıbrıs'taki son gelişmeler hakkında detaylı bilgi verdi, sorularını yanıtladı.



Akıncı, Cohen’i kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’i kabul etti.

Geçtiğimiz Cuma günü Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı AB ve Siyasi İşler Özel Danışmanı Erhan Erçin ile ABD Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Akıncı ile Cohen arasında yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından yaptığı yazılı değerlendirmede, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jonathan Cohen’e bu yılın Şubat ayında müzakereler kapsamında gerçekleştirilen yaptığı son görüşmenin ardından ortaya çıkan gelişmeleri ve Crans-Montana’da yaşananları aktardığını ifade etti.

Kıbrıslı Türkler’in izolasyonlar altında yaşatılmasının Kıbrıs sorununun çözümüne en ufak bir katkı yapmadığının Cumhurbaşkanı tarafından Cohen’e anlatıldığını belirten Sözcü Burcu, “Cumhurbaşkanımız bunun değişmesi gerektiğini, böyle bir değişiklin çözüme de yardımcı olacağını ifade etti” dedi.

Sözcü Burcu, Kıbrıs Türk tarafının ucu açık, sonuçsuz bir müzakere sürecine bir kez daha girmeyeceğinin de görüşmede Cumhurbaşkanı tarafından vurgulandığının da altını çizdi.



DAÜ Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı ekibi, AEHT mutfak yarışmalarında üçüncü oldu



Avrupa Turizm ve Otelcilik Okulları Birliği’nin (AEHT) düzenlediği mutfak yarışmalarına katılan Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı ekibi, üçüncü oldu.

DAÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı öğrencileri, bu yıl Belçika’nın Oostend şehrinde 30’uncusu düzenlenen ve Avrupa’daki Turizm, Otelcilik ve Gastronomi alanlarında eğitim veren kurumlar arasında en prestijli değere sahip etkinlik olarak bilinen yarışmada, bronz madalya almaya hak kazandı. Mutfak alanında Mustafa Kocabaşoğlu ile pastacılık alanında Güzden Ballı’nın katıldığı yarışmaya, 25 ülkeden 50’den fazla öğrenci katıldı. Farklı ülkelerden öğrencilerin ekipler oluşturarak katıldığı yarışmada pastacılık alanında DAÜ’yü temsilen katılan Güzden Ballı’nın ekibi 3. olarak bronz madalyanın sahibi oldu. Mutfak yarışları, AEHT ‘nin 30. Olağan Konferansı kapsamında gerçekleşti.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 601 1800 - 01

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri