BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı, Mısır ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: “Kıbrıslı Türkleri hiçbir şekilde bağlamaz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Dışişleri Bakanlığı, Mısır ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan anlaşmaları değerlendirdi: “Kıbrıslı Türkleri hiçbir şekilde bağlamaz”
Tarih: 22.11.2017 > Kaç kez okundu? 1160

Paylaş


Dışişleri Bakanlığı, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin gerçekleştirmekte olduğu Güney Kıbrıs ziyareti çerçevesinde imzalanan ikili anlaşmaların yanı sıra dün gerçekleştirilen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi-Mısır-Yunanistan üçlü görüşmesi neticesinde ortaya çıkacak işbirliği anlaşmalarının Kıbrıslı Türkleri hiçbir şekilde bağlamadığını ve yok hükmünde sayılacağını ifade etti.

Açıklamada, yaklaşan Kıbrıs Rum liderlik seçimlerinin etkisiyle, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Kıbrıslı Türklerin meşru haklarını göz ardı ederek tek yanlı adımlar atma girişimlerini hızlandırdığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:

“Gerek GKRY, gerekse Mısır’ın mevcut yönetimlerinin meşru süreçler yerine, gasp ve darbe yollarıyla göreve geldikleri göz önünde bulundurulduğunda, özellikle ada etrafındaki doğal kaynaklar üzerinde meşru hak iddia ediyor olmalarını hayretle karşılıyoruz.

Söz konusu kaynaklar üzerinde Kıbrıslı Türklerin eşit ve yadsınamaz hakları bulunduğunu bu vesileyle yinelerken, enerji konusunda atılacak herhangi bir adımın Kıbrıs Türk tarafının gıyabında atılamayacağını vurgular, Anavatan Türkiye ile birlikte bölgede hak ve menfaatlerimizin korunduğu mukabil adımların atılmakta olduğunu hatırlatmayı bir sorumluluk biliriz.

İkili görüşmenin ardından yapılan basın açıklamasında Rum lider Anastasiadis’in, Mısır ve Güney Kıbrıs arasında Akdeniz bölgesinde enerji konusundaki işbirliğinin yasal dayanağı olduğu yönündeki iddiasının, yapılan gayrimeşru çalışmalara meşruiyet kazandırma çabasından öte olmadığı ve bunun yalnızca gaspçı zihniyetlerinin bir uzantısı olduğu aşikardır. Hal böyle iken, Ada’da ve bölge genelinde, Kıbrıs Türkü ve Anavatan Türkiye’yi dışlayarak ittifaklar kurma çabalarının sonuç vermesinin mümkün olmayacağının altını çizmek isteriz.”

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca, Rum lider Anastasiadis’in geçtiğimiz aylarda İsviçre’nin Crans-Montana kentinde gerçekleşen yarım asırlık Kıbrıs müzakere sürecinin çökme sebebini “Türkiye’nin garantilerle ilgili duruşuna” atfetmesinin, gerçeklerle bağdaşmadığı yinelenerek, sürecin çöküşünün sebebinin Kıbrıs Rum tarafının süregelen uzlaşmaz tutumu çerçevesinde siyasal eşitlik temelinde Kıbrıslı Türklerle güç paylaşımı içeren herhangi bir anlaşmaya varmayı reddetmelerinden kaynaklandığı belirtildi.



Siber, Asya Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu’na katıldı



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, bu yıl Türkiye’de 10’uncusu gerçekleştirilen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Genel Kurulu’na katıldı.

Siber, Asamble’nin başkanlığını devralan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın davetiyle İstanbul’da düzenlen etkinliğe katıldı.

Bu yıl “Asya’da Barış ve Kalkınmanın sürdürülmesi” temasıyla yapılan Genel Kurulun açılış toplantısında Türkiye Dönem Başkanlığını Kamboçya’dan devraldı.

Başkan Siber, Genel Kurulun törensel nitelikteki açılış toplantısı ve gece düzenlenen gala yemeğinde Asya kıtasından gelen birçok ülkenin meclis başkanı ve heyet başkanları ile görüşmeler yaptı. Siber, parlamentolar arası diyalogun önemine vurgu yaparak, parlamentolar arası toplantılarda yer almalarının engellenmemesi gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’e Asya Parlamenter Asamblesi Genel Kurulu temaslarında Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Erdal Özcenk, Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Ahmet Gülle ve Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu eşlik ediyor.



Moore: “Kıbrıs’ta İngiltere’nin bir b planı sunmasını beklemeyin”



İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Kıbrıs konusunda garantör ülkeler İngiltere, Yunanistan ya da Türkiye’nin, taraflar bir mutabakata varmadıkça yapabileceği bir şey olmadığını söyledi.

AA’nın haberine göre, Moore, Diplomasi Muhabirleri Derneği’nin (DMD) düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi.

Moore, Kıbrıs’ta çözüme dair İngiltere’nin bir B planı olup olmadığına ilişkin soruya, Ada'da çözüme ulaşılmasını görmeyi çok istediğini belirterek “İsviçre’nin Crans Montana kentinde yürütülen müzakerelerde sonuca çok yaklaşıldı. Türkiye çok yapıcı bir rol oynadı. 'Bir B planımız var mı?' sorusuna gelince, biz bir B planı ortaya koyacak taraf değiliz.” dedi.

Ada'nın geleceğine Kıbrıslıların karar vermesi gerektiğini vurgulayan Moore, “İngiltere’nin bir B planı sunmasını beklemeyin. Bize düşen, iki toplumun şimdiye kadar BM önderliğinde yürütülen süreçte kat ettiği yolu desteklemektir. Kararı Kıbrıslılar vermeli. Garantör ülkeler İngiltere, Yunanistan ya da Türkiye’nin taraflar bir mutabakata varmadıkça yapabileceği bir şey yok. “ ifadesini kullandı.



Özgürgün: “Özgür ve Miroğlu’nu rahmet ve özlemle anıyoruz”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) eski genel başkan, milletvekili, başbakan yardımcılarından ve Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) kurucularından Özker Özgür ile Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) eski genel sekreter, bakan ve milletvekillerinden Salih Miroğlu’nun ölümlerinin 12’nci yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Özgürgün mesajında, Özgür ve Miroğlu’nun siyasi hayatta ve yakın tarihte derin izler bırakan çok değerli siyaset ve devlet adamları olduklarını vurguladı ve onları rahmet ve özlemle andı.

Özgürgün, Miroğlu’nun ülkesine ve partisine daima fedakarca hizmet etmiş, yüreği insan ve vatan sevgisiyle dolu, duyarlı ve çalışkan kişiliğiyle toplumda çok sevilen ve yeri doldurulamayacak bir dostları olduğunu kaydetti.

Başbakan Özgürgün, uzun yıllar CTP Genel Başkanlığı görevini yürüten Özgür’ün de iyi bir eğitimci, aydın bir siyasetçi ve bu ülkenin yetiştirdiği örnek ve saygın bir kişilik olduğunu belirtti.



Kayıp Şahıslar Komitesi, Viyana ve Cenevre’de görüşmelerde bulunacak



Kıbrıs’ta 1963-64 ve 1974 yıllarındaki olaylarda kaybolan kişilerin gömü yerlerinden çıkarılması, kimliklerinin belirlenmesi ve ailelerine verilmesi amacıyla çalışmalar yapan Kayıp Şahıslar Komitesi’nin üç üyesi, Avusturya arşivlerinden yararlanmak için Viyana’ya gitti.

Viyana’nın ardından Cenevre’de görüşmelerde bulunacak komite üyeleri, daha önce de aynı amaçla New York ve Londra’daki arşivlerden yararlanmak için izlenecek prosedürü ele almıştı.

TAK muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Kayıp Şahıslar Komitesi Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük, şu anda arşivleri görüşmek üzere diğer 2 üyeyle Avusturya’da olduklarını, daha sonra Cenevre’ye geçeceklerini söyledi.

Küçük, “1963-64 ve 1974 dönemi için her iki tarafın kayıpları hakkında arşivlerle ilgili geldik. Daha önce de Birleşik Krallık ve New York’a gitmiştik” dedi.

Kayıp Şahıslar Komitesi üyelerinin bu Cuma adaya dönmesi bekleniyor.



KKTC Yap-Sat sektörü Azerbaycan’da tanıtılıyor



Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB), KKTC Yap-Sat sektörünün yurtdışında tanıtımı ve pazarlanması çalışmaları kapsamında Azerbaycan’a yönelik atılım yaptı.

7 Aralık tarihinde Azerbaycan’da The Land Mark Hotel’de, Azerbaycanlı işadamları ve yatırımcılara yönelik gerçekleştirecek olan organizasyonda, Kıbrıslı Türk müteahhitler ile Azerbaycan’ın devlet adamları, işadamları, emlak firmaları temsilcileri ve basını ile buluşacak. Etkinlikte, Azerbaycanlı yatırımcıların dikkatinin Kuzey Kıbrıs’a çekilmesi için ülkenin tanıtımı yapılacak.

Bu çerçevede, yapılacak bu organizasyon öncesinde ise, Azerbaycan’ın TV kanallarından Xazar TV ekibi KKTC’ye gelerek, Kuzey Kıbrıs’ın tarihi ve turistik yerleri ile inşaat sektörü tanıtımını içeren bir tanıtım filmi çekti. Hazırlanan film, 4 ay boyunca Xazar TV’de “Evim Olsun” adlı programda yayınlanacak.

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer başkanlığındaki heyet, 6-10 Aralık tarihleri arasında Azerbaycan’da olacak.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1192
Toplam Tekil 4069113
IP 18.216.239.46






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu