Bu tablo karşısında Türkiye’ye turist gelir mi?... - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Bu tablo karşısında Türkiye’ye turist gelir mi?... - Necdet SİVASLI
Tarih: 19.11.2017 > Kaç kez okundu? 711

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Bu tablo karşısında Türkiye’ye

turist gelir mi?...



Biz turizm ile ilgili yazdığımız yazılarda hep şu vurguyu yaptık:

Turist, gideceği ülkede huzur ve rahat bir ortam arar, can güvenliği arar, kendisini riske edecek konulardan kaçınır. Türkiye, dünyada savaşın ve terörün ortasında bir Ortadoğu ülkesi görünümünde gösteriliyor. İmajımızı yaralayan yazılar ve fotoğraflarla ülkemize dışarıdan turist gelmesinin önüne engel konuluyor.

Son 3 yıla baktığımızda turizm sektörümüzün sıkıntılarının nerelerden kaynakladığını görürüz. Bunun en belirgin örneği, ülkemizin terör ve savaşın ortasında gösterilen imajdır. Ne var ki yıllardır bu imajı yıkamadık.

Bazı ülkeler Türkiye’ye gelmek isteyen vatandaşlarına sağlık sigortası yapmıyor. Buna gerekçe olarak da “Türkiye terör ve çatışmaların ortasında riskli ülke” deniliyor. Bu nedenle özellikle AB üyesi ülkelerden Türkiye’ye turist gelmediği biliniyor.

Şimdi ise yine Türkiye’nin önünü kapatacak yeni bir rapor hazırlandı.

International SOS tarafından hazırlanan 2018’in “seyahat riski taşıyan ülkeleri “listesinde Türkiye, terörizm konusunda 'en tehlikeli' 9'uncu ülke olarak yer aldı. Türkiye'nin önünde ise Suriye, Afganistan, Nijerya ve Irak gibi yıllardır iç savaşla mücadele eden ülkeler bulunuyor.



Tıbbi ve Seyahat Güvenliği Yardım Şirketi International SOS, 2018’in “seyahat riski taşıyan” ülkelerini yayınladı. Terörizm, doğal afetler, trafik kazaları ve bulaşıcı hastalıklar gibi parametreler bir ülkenin güvenli olup olmadığını belirliyor



Bu parametreler bir araya toplanıp, istatistikleri oluşturulduğunda dünyanın en tehlikeleri ülkeleri ortaya çıkıyor.



2017 Global Terörizm İndeksine göre dünyanın birçok ülkesi terörizm tehlikesi ile boğuşuyor. Ortadoğu ülkeleri listenin ciddi bir bölümünü oluşturuyor. Terörizm listesinin birincisi 2002 yılında ABD işgali ile iç savaşın beşiği haline gelen Irak’ın yer aldığını görmekteyiz.



Listenin ikinci sırasında ise yine 16 senedir birçok farklı ülkenin işgali altında bulunan Afganistan bulunuyor.



ABD, Sovyetler Birliği, İran gibi devletlerin ve bunlara ek olarak birçok örgütün konuşlandığı Afganistan “rahat yüzü” göremeyen bir devlet. Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında ise sırasıyla Nijerya ve Suriye bulunuyor.



Nijerya, yıllardır iç savaş ile boğuşuyor. Irkçılık, din savaşlarının ve kabile çatışmalarının birçok canı yaktığı ülkede artık karşıt görüşler “terör” ile buluşuyor. Dördüncü sırada bulunan Suriye’nin durumu ise iç savaş sebebiyle karışık. Türkiye listede dokuzuncu sırada bulunuyor. Hindistan, Libya, Somali, Yemen ve Pakistan terörizm listesinin ilk onunda yer alan diğer ülkeler.



Türkiye sağlıkta orta derecede rizikolu Uluslararası SOS örgütünün yayınladığı belgelerde doğal afetlerde önemli bir yer tutuyor. Seyahat etmek isteyen insanların gidecekleri ülkelerde karşılaşabilecekleri olağanüstü durumları açıklayan listenin ilk beşinde Vanuatu, Tonga, Filipinler, Guatemala ve Bangladeş bulunuyor.

Doğal afet olarak depremler, fırtınalar, deniz seviyesinde olan değişiklikler ve kuraklıklar bu beş ülkede de sıkça rastlanıyor.

Sağlık ile ilgili hazırlanan raporlara göre Türkiye, Polonya, Baltık Cumhuriyetleri, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Kıbrıs Rum Kesimi, Fas ve Tunus gibi ülkelerle birlikte orta dereceli hastalık rizikosu olan ülkeler grubunda yer aldı.

“Yol güvenliği” meselesinin de önemli yere sahip olduğu raporlarda, Venezuela, Libya, Tayland, Dominik Cumhuriyeti ve Nijerya en yüksek “ölüm” oranına sahip olan ülkeler. Bu kategoride Türkiye, güvenli ülkelerin arasında yer aldı.

Açık söyleyelim:

Adı çeşitli nedenlerle “rizikolu ülke” olarak geçen ülkelerin arasında Türkiye’nin yer alması bizi derinden yaralıyor. Türkiye, bu sıralamaları hak etmiyor.

Böyle bir tablo karşısında ülkemize beklenen turist gelir mi? Kaldı ki, Türkiye düşmanı ve rakip ülkeler bu raporu alıp allayıp pullayıp kullanmaya da başlayacaklardır. Daha çok dikkat etmek, daha çok mücadele vermek durumunda kalacağız.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 864
Toplam Tekil 4068785
IP 3.21.100.34






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu