Obama’yı Kim Seçti? - Prof.Dr. İbrahim Ortaş - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Obama’yı Kim Seçti? - Prof.Dr. İbrahim Ortaş
Tarih: 15.12.2008 > Kaç kez okundu? 2949

Paylaş


Ve Amerikan Seçimi Bize Ne Öğretti

Bizler oy kullanmasak da ABD Başkanı’nın kim olacağı hepimiz için önemli. Küreselleşen dünyada bir çok şey Amerika’nın uyguladığı politikalara bağlı olarak değişmektedir. Çoğumuz Amerika’nın izlediği ekonomik, askeri ve siyasi politikalarının dolaylı veya doğrudan etkisi altında bulunmaktayız. Bu nedenle karşı çıkmamıza rağmen ABD’de meydan gelen değişimleri dikkatle izlememiz gerekir. Hele bizim gibi bir çok yönden işbirliği, biraz da bağımlılığı olan ülkelerin süreci çok yakından izlemeleri ve çok boyutlu analiz etmeleri gerekir.

ABD Avrupalı beyaz göçmenler tarafından işgal edilip yeniden şekillendirilmiş, iş gücü ağırlıklı olarak Afrikalı siyah göçmenler ve Güney Amerikalı ve diğer göçmenlerden oluşuyor. ABD Beyaz Saray’dan yönetilir, sistem kimya ve silah sanayisinin oluş turduğu artı dolar gücü sayesinde ayakta durmakta. Her şey dolar ile gider, dolar ile gelir. Çok vahşi bir rekabet anlayışı hâkim. Parası olmayanın canı çıksın anlayışı sokakta gözle görülmektedir. Sosyal devlet anlayışı kesinlikle kapitalizmin mantığı çerçevesinde benimsenmiyor. Beyaz Saray bugüne kadar beyaz İrlandalılar tarafından yönetildi. ABD bugüne kadar sistem ve kuruluş felsefesi ile kurucu unsurların dışında sonradan gelen bir göçmeni, hem de derisi bugüne kadar hor görülmüş bir Afrika kökenli siyah Amerikalıyı başkan seçti. ABD’nin dünyada uyguladığı müdahaleci politikalar ve son dönemde yaşadığı ekonomik kriz ve diğer iç dinamiklerin etkisi ile bir siyah derili başkan seçildi. Bize olgunluk içinde çetin geçen bir seçim yaptığını göstererek bir çok yönden analiz edilecek mesajlar verdi. Bu durum seçimi ilginç kılmıştır.

Dünya çoğunlukla Obama’nın seçilmiş olmasında mutlu, ben olsaydım ben de oy verir miydim? Bilemiyorum (bu iki adayın dışında çevreci ve toplumcu adaylar da vardı). Temkinli olmak gerekir. Amerikan devlet yapısı bir sistemdir. Ancak sonuçta Beyaz Saray’a oturacak siyah derilinin insanlık ve doğanın yararına verdiği değişim sözünü yerine getirip getirmeyeceği tartışma konusu. İlk izlenimler çok fazla bir değişimin olmayacağı yönündedir. Genel politika belli. ABD İran’a saldırmasın, Irak’tan, Afganistan’dan çekilsin, Türkiye’yi daha fazla zorlamasın, iç işlerimize karışmaya çalışmasın, Filistin sorunu çözülsün, Afrika’da insanlar Batılıların yanlış politikaları sonucu bir kemik bir deri kalmasınlar, bunlar bile yeter diyorum. Fakat Başkan’ın olası ekibince, Ortadoğu’da uygulanacak politikanın İsrail ekseninden öteye gidemeyeceği, ABD’nin dış politikasının değişmeyeceği anlaşılıyor.

Umarım Obama ve ABD Dünya huzurunu bozacak müdahalelerden uzak, daha çok işbirliği ve üretime yönelir. Dilerim geldiği toprakları ve yaşam koşullarını unutmaz, Afrika’daki açlığın giderilmesi için un, pirinç yerine sorunun köklü çözümü için çalışır. Yine umarım kendi hayat hikâyesine döner "Annem "Eğer bir insan olmak istiyorsan" derdi, "bazı erdemlerin olmalı." Dürüstlük. Adalet. Açık konuşmak, bağımsız yargı" ifadelerini bütün insanlık için kullanır. Bu bağlamda umarım Obama dünya barışı için kendisinden beklenen umudu boşa çıkarmaz. Dünya bundan güç kazanır. Yoksa gidişat hoş değil. Görelim süreç nasıl işleyecek? Beyaz Saray’a seçilen siyah derilinin yönetiminde Amerikan kapitalist sisteminde sosyal devlet anlayışına ve insanlık yararına değişimler yapılabiliyor mu?

Barack Hüseyin Obama’nın, adı bize yakın gelen Hüseyin’in, savaş çığırtkanlığı ve yayılmacılık yerine, insan ve doğayı hatırlaması dileğiyle.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 516
Toplam Tekil 4068438
IP 18.222.163.31






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu