“Özbekistan, Orta Asya’da Her Açıdan Stratejik Bir Ülke” 25.10.2017 - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Özbekistan, Orta Asya’da Her Açıdan Stratejik Bir Ülke” 25.10.2017 - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 26.10.2017 > Kaç kez okundu? 1332

Paylaş


Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanının ziyaretinin tarihî önemde olduğuna dikkat çekerek; “Türk-İslam Medeniyetinin iki kadim havzasının, birbirinden daha çok istifade etmesinin yollarını nasıl buluruz, bunun üzerinde durduk. Tüm bakanlık ve kurumlarımıza Özbekistan ile iş birliğimizin her alanda geliştirilmesi yönünde talimatlarımızı verdik. Aynı iradenin Özbekistan’da da olmasından dolayı gerçekten çok çok mutluyum” dedi.



“Özbekistan, Orta Asya’da Her Açıdan Stratejik Bir Ülke”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk Cumhurbaşkanının ziyaretinin tarihî önemde olduğuna dikkat çekerek; “Türk-İslam Medeniyetinin iki kadim havzasının, birbirinden daha çok istifade etmesinin yollarını nasıl buluruz, bunun üzerinde durduk. Tüm bakanlık ve kurumlarımıza Özbekistan ile iş birliğimizin her alanda geliştirilmesi yönünde talimatlarımızı verdik. Aynı iradenin Özbekistan’da da olmasından dolayı gerçekten çok çok mutluyum” dedi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek, görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.



Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’i ve heyetini ağırlamaktan duyduğu bahtiyarlığı ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin yaklaşık 20 yıl aradan sonra Özbekistan’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olduğuna dikkat çekti bu bakımdan ziyaretin kendileri için anlamlı ve önemli olduğunu söyledi.



“TİCARİ İLİŞKİLER ARZU ETTİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL”



Gerçekleştirdikleri görüşmelerde ekonomiden savunma sanayiine, sağlıktan tarıma, eğitimden kültüre pek çok alanda iş birliği imkânlarını ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’ın Orta Asya’da 31,5 milyon nüfusu, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla her açıdan stratejik bir ülke olduğuna işaret etti.



Özbekistan’ın; dünyanın en büyük yedinci doğal gaz, dördüncü uranyum, altıncı pamuk üreticisi ve ikinci büyük pamuk ihracatçısı konumunda olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tabloya rağmen ekonomik ve ticari ilişkilerimizin arzu ettiğimiz seviyede olmadığını görüyoruz” dedi.



Türkiye ile Özbekistan arasındaki ikili ticaret hacminin 2016’da 1,2 milyar dolar civarında olduğunu, bu yılın ilk 8 ayında 900 milyon doları aştığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamları kısa sürede daha yukarı seviyelere taşıyacaklarını ve bu hususta her iki ülkenin iş adamlarını desteklediklerini dile getirdi.



“ÖZBEKİSTAN KARARLI BİR YÜRÜYÜŞLE, CİDDİ YATIRIMLARA İMZA ATIYOR”



Özbekistan’ın Mirziyoyev’in liderliğinde kararlı bir yürüyüşle ciddi yatırımlara imza attığını, kendilerinin de tüm tecrübe ve imkânlarıyla yardımcı olacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin özellikle müteahhitlik alanında dünyada 2. sırada önemli bir konuma sahip olduğuna işaret ederek, bu alandaki tecrübeyi Özbekistan’la paylaşmayı hedeflediklerini kaydetti.



Yarın İstanbul’da düzenlenecek Türk-Özbek İş Forumu’nun da her açıdan verimli ve bereketli geçeceğine inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerinde kültür ve turizm konularını da ele aldıklarını açıkladı.



“THY, İSTANBUL’DAN SEMERKANT’A TARİFELİ SEFERLERE BAŞLAYACAK”



Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Turizm noktasında Semerkant, Buhara, Taşkent bizim için çok çok önem arz ediyor. Özbekistan bu medeniyet şehirlerine ev sahipliği yapıyor. Bu kadim şehirlerin, sadece ülkemizde değil, tüm Türk dünyasında ve İslam dünyasında anlamlı bir yeri var. Turizm alanındaki ortak projelerimizle inşallah başaracağız. Hatta değerli kardeşimin de bana ifade ettiği gibi orada kayak turizmine yönelik olarak da dev bir projeyi bir Türk müteahhidi ile hayata geçireceğiz. Burada ayrıca bir müjde daha vermek istiyorum: Türk Hava Yolları inşallah 16 Mart tarihinden itibaren İstanbul’dan Semerkant’a tarifeli seferlerini başlatacaktır. Böylece her iki kardeş toplum olarak çok daha sıkı birbiriyle kaynaşma fırsatını bulacaktır.”



Görüşmelerinde bölgesel gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduklarını, uluslararası forumlarda iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirme imkânları üzerinde durduklarını da aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün kabul ettiğimiz ortak bildiride de geleceğe yönelik somut planlarımızı ortaya koyduk. 22 anlaşmayı imzaladık, yarın da İstanbul’da 4 anlaşma imzalanmak suretiyle 26 anlaşmayla çok çok önemli bir çıkışı bu ziyaretle hayata geçiriyoruz. Özellikle kamu personelinin eğitimi, mühendislik, tıp gibi alanlar başta olmak eğitim ve burslar noktasında atabileceğimiz adımları da görüşme fırsatımız oldu” açıklamasında bulundu.



“DİRLİK OLMANIN, GÜÇLÜ OLMANIN ANAHTARI BİRLİK OLMAKTADIR”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türk-İslam Medeniyetinin iki kadim havzasının, birbirinden daha çok istifade etmesinin yollarını nasıl buluruz, bunun üzerinde durduk. Tüm Bakanlık ve kurumlarımıza Özbekistan ile iş birliğimizin her alanda geliştirilmesi yönünde talimatlarımızı verdik. Aynı iradenin Özbekistan’da da olmasından dolayı gerçekten çok çok mutluyum. İmam Buhari Enstitüsü ve İmam Maturidi Enstitüsü arzumuzdu; bu konularda aramızdaki ittifak, bizleri çok daha güçlü kıldı. Orta Asya Cumhuriyetleri arasındaki iş birliğinin gelişmesini can-ı gönülden arzu ediyoruz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi; dirlik olmanın, güçlü olmanın anahtarı birlik olmaktadır. Bu yönde atılan her adım kıymetlidir, değerlidir.”



Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in komşularıyla dostluk ilişkilerini geliştirme gayretlerini desteklediklerini; Özbekistan’ın dostu, kardeşi, karındaşı olarak her açıdan güçlü kalmasını arzu ettiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarını, “Aziz kardeşim, değerli kardeşim Mirziyoyev’un bu tarihî ziyaretinin iki ülke arasındaki kaderdaşlığı daha da pekiştirmesini Allah’tan diliyorum” temennisiyle tamamladı.



ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI MİRZİYOYEV: “TÜRKİYE BİZİM İÇİN GÜVENİLİR VE ÖNEMLİ BİR PARTNER”



Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev de imzalanan orta bildirinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik aşamaya çıkarılmasına bir taban oluşturacağına işaret ederek bu adımın tarihî nitelikte olduğunu söyledi.



Türkiye Cumhuriyeti’ni siyasi, ekonomik ve askerî potansiyele, uluslararası platformda ise yüksek itibara sahip bir ülke olarak kabul ettiklerini belirten Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, “Türkiye’nin bizim için uluslararası platformda güvenilir ve önemli partner olduğunun altını ayrıyeten çizmek istiyorum. Biz kardeş halklarımızın refahı, barışı yolunda geleneksel dostluk, geniş kapsamlı ve uzun vadeli iş birliğinin her yönden geliştirilmesi için tüm gücümüzü ve olanaklarımızı seferber etmeye hazırız” şeklinde konuştu.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısının ardından Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.



KAYNAK:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/86085/ozbekistan-orta-asyada-her-acidan-stratejik-bir-ulke.html





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1659
Toplam Tekil 4067793
IP 3.145.60.29






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu