“Hiçbir Devlet, Kendisini İçeriden Tehdit Edecek Ajanlara Müsaade Etmez” - TC Cumhurbaşkanlığı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









“Hiçbir Devlet, Kendisini İçeriden Tehdit Edecek Ajanlara Müsaade Etmez” - TC Cumhurbaşkanlığı
Tarih: 10.10.2017 > Kaç kez okundu? 790

Paylaş


“Hiçbir Devlet, Kendisini İçeriden Tehdit Edecek Ajanlara Müsaade Etmez”

10.10.2017



“Hiçbir Devlet, Kendisini İçeriden Tehdit Edecek Ajanlara Müsaade Etmez”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçic ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin bir soruya “Bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili ABD’nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da 'Ben bunu devletim adına aldım' gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür” cevabını verdi.



Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.







Sırbistan Sarayı’nda düzenlenen toplantıda, yaptıkları görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın mensuplarının sorularını cevaplayarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



“İŞ ADAMLARIMIZIN SIRBİSTAN'DA YATIRIM YAPMALARI İÇİN ÖNLERİNİ AÇACAĞIZ”



Yaptıkları görüşmeleri verimli bir şekilde tamamladıklarını aktaran ve Türkiye-Sırbistan İş Forumuna katılarak, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile iş adamlarına hitap edeceklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de ve yurt dışındaki işlerinde kendilerini ispatlamış Türk iş adamlarının Sırbistan’da yatırım yapma fırsatı için önlerini açacaklarını söyledi.



Türkiye ile Sırbistan arasında 870 milyon dolar civarındaki ticaret hacminin istedikleri seviye olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hacmin 3-5 milyar dolara çıkma şansının olduğunu söyledi.



Cumhurbaşkanı Vuçiç’in bu makamda bulunmuş olmasının Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok çok farklı bir konuma taşıdığını ve bunun semeresi olarak ziyareti kapsamında iki ülke arasında 12 anlaşmayı imzaladıklarını yarın da Novi Pazar’da da 4 anlaşmaya daha imza atacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmaların Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey düzeyine taşınacağını ve iki ülke arasındaki iş birliğinin kararlı bir şekilde yürütüleceğini dile getirdi.



“SIRBİSTAN’LA, BALKANLARDAKİ BAZI OLUMSUZ GELİŞMELERİ ÇÖZMEK İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenlerin, kıskananların olabileceğini; ancak onlara inat bu dayanışmayı artırmaları gerektiğini belirtti ve “Eğer onlara kalsa aç kalsan ‘niye aç kaldın’ demezler, gelip destek verelim demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın. İşte biz de o günlerden bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak şimdi de Sırbistan’la biz adeta Balkanlar’ın tümünde de bazı olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atacağız, atıyoruz. Ve bu konuda da acaba şu ne der, bu ne der bunlara bakmayacağız, biz yolumuza bakacağız” şeklinde konuştu.



Su ve yol sorunları olan bir ülkenin ‘ben medeniyim’ diyemeyeceğini ifade ederek Belgrad-Saraybosna yolunu süratle yapmaları gerektiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan’da bulunan doğal sıcak su kaynaklarına işaret etti ve bu kaynakların sağlık turizmi kapsamında değerlendirilerek Sırbistan’ın ciddi bir gelir elde edebileceğini söyledi.



“FETÖ İLE MÜCADELEDE, SIRBİSTAN’IN VERDİĞİ DESTEĞİ UNUTMAYACAĞIM”



FETÖ ile mücadelede ve örgütün 15 Temmuz darbe girişiminde Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’in açıkladığı ve sonrasında sürdürdüğü desteğini unutmayacağını vurgulayan ve kendisine teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terör örgütlerine karşı uluslararası iş birliği ve mutabakat çok büyük önem arz ediyor. Bu alandaki yapılacak iş birlikleri, ülkelerin refahını, huzurunu sağlayacaktır. İç barışımızı terörle mücadeledeki dayanışmayla yürütmeliyiz” dedi.



Türkiye-Sırbistan arasındaki ticari, ekonomik, askerî, kültürel alanlar ve savunma sanayindeki iş birliğinin büyük önem arz ettiğini ve bu dayanışmanın güçlenerek artacağına inandığını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün atılan bu imzalarla geleceğe yönelik çok ciddi temelleri attığımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.



SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI VUÇİÇ: “BİZ TÜRK HALKININ DA DEVLETİNİN DE DOSTUYUZ”



Sırbistan’ın Türkiye’yi her zaman dost bildiğini, bundan sonra da öyle olacağını ve bu dostluğun daha iyi neticeler getireceğini söyleyen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç de Türk iş adamlarının Sırbistan’a yaptığı yatırımlara değinerek, bu yatırımlar sayesinde pek çok kişinin iş bulduğunu ve istihdam edildiğini aktardı.



Görüşmelerinde ticaret, altyapı ve enerjinin yanı sıra bölgesel konuları da ele aldıklarını açıklayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, bölgedeki barış ve istikrarın önemine işaret ederek, “Her zaman söylediğim gibi şimdi de söylüyorum, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladım. Bunun dışında en iyi ilişkilerimizin devamı için çaba sarf edeceğimizi belirttik. Boşnaklarla iyi ilişkilerin devamı için çalışacağız. Ve Türkiye’den bu konuda destek aldığımızı da söyleyebilirim” diye ekledi.



ABD’NİN VİZE KARARI: “BU SORUNUN FAİLİ ABD’NİN KENDİSİDİR”



Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında vize gerginliğinin çözümü için nasıl bir yol haritasının izleneceği yönündeki soruya verdiği cevapta, “Bu sorunu biz başlatmadık, bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullandı.



ABD üst düzey yöneticilerinin Türk Dışişleri Bakanı ile herhangi bir görüşme yapmamasını yadırgadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp böyle bir karar alması ve bu kararı ile ilgili ‘ben bunu devletim adına aldım’ ifadesini kullanmasının düşündürücü olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Eğer durum böyleyse, o zaman zaten Amerika’daki üst düzey yönetimlerle bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Ama durum böyle değil de büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. ‘Sen Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi’ demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa, biz orada onu bir saat tutmayız.”



“BU AJANLAR AMERİKAN BAŞKONSOLOSLUĞUNA NASIL SIZDI?”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, cevabının devamında şunları kaydetti: “Zira verilen yetkiyi kullanmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin yargısının vermiş olduğu bir kararı FETÖ terör örgütüyle ilgili diplomatik hiçbir ilgisi olmayan Amerikan Konsolosluğundaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu tür FETÖ’yle ilişkilerinin tespit edilmesi ve bunu Türk polisinin tespit ederek yargıyla paylaşmak suretiyle bunu belgelemesi, bunun neticesinde bu kişinin önce gözaltına alınıp, sonra yargılanmak suretiyle tutuklanmış olması, tutuklandıktan sonra içeride ikinci bir kişinin daha aynen bu noktada olduğunun bildirilmesi, bütün bunlar bir defa İstanbul Başkonsolosluğunda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. Amerika’nın burada bir defa bir şeyi değerlendirmesi lazım, bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğuna sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım.”



“BU BÜYÜKELÇİYİ, ABD’NİN TÜRKİYE'DEKİ TEMSİLCİSİ OLARAK GÖRMÜYORUZ”



Hiçbir devletin kendisini içeriden tehdit edecek olan bu tür ajanlara müsaade etmeyeceğini vurgulayan ve dün Ukrayna’da konu ile ilgili açıklamasında kullandığı, “Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir” ifadelerini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin asırlara uzanan bir devlet deneyiminin olduğunu hatırlattı ve böyle bir şeye bizim müsaade etmelerinin mümkün olmadığını kaydetti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nitekim veda ziyaretlerinde bulunuyor bu Büyükelçi ve şu anda da bu Büyükelçiyi gerek bakanlarımız, gerek Parlamento Başkanımız ve gerekse şahsım veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz, bunu da çok açıkça söyleyeyim” açıklamasında bulundu.



“TÜRK AKIMI PROJESİ’NİN İNŞASI DEVAM EDİYOR”



Bir Sırp basın mensubunun, Türk Akımı Projesi kapsamında Sırbistan’ın bu projeye bağlantısını destekleyip desteklemeyecekleri yönündeki soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu cevabı verdi: “Öncelikle Türk Akımı noktasında bildiğiniz gibi Rusya Federasyonu’yla beraber gerçekleştirdiğimiz bir proje. Bu proje Avrupa Birliği’nin TANAP Projesini gerçekleştirememesinin ardından ortaya çıkan bir kararlı proje ve şu anda bu projenin inşası devam ediyor. Tabii bildiğiniz gibi Karadeniz’den Türkiye’ye geçen bu proje, kara tarafında da bizim topraklarımızdan devam edecek ve Avrupa’ya açılacak. Şu anda enerji bakanlarımız da bugün görüştükleri gibi, aynı şekilde Sayın Putin’le de biz bu görüşme sürecini devam ettiriyoruz. En kısa zamanda tabii Sırbistan gibi dostlarımıza bu yenilenebilir enerji konusundaki bu doğalgazın ulaşması bizim temennimizdir, süratle bunun ulaşmasını arzu ederiz, isteriz. Ve ben Sayın Putin’in de bu konuda olumsuz düşüneceğine inanmıyorum, onun da olumlu yaklaşacağını düşünüyorum ve böylece kısa zamanda Sırbistan’a doğalgaz ulaşmış olur ve bu sorun böylece çözülmüş olur.”



Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yarın Novi Pazar’a hangi mesajlarla gidiyorsunuz?” sorusuna cevaben, Novi Pazar’ın Sırbistan içindeki birlik ve beraberliğe olduğu gibi Türkiye’nin Sırbistan’la olan ilişkilerine de bir köprü vazifesi görebileceğinin altını çizdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Oradaki kardeşlerimize Sırbistan’ın birliği, beraberliği, dayanışması noktasındaki rollerini hatırlatacağız ve bu rolün gereği olarak da yarın değerli dostum Vuçiç’le oraya gidiyoruz ve orada bu mesajları tüm Novi Pazar halkına vereceğiz. Ve hiçbir zaman etnik milliyetçilikten yana olmadığımızı, özellikle ülkenin bütünlüğünü korumaya yönelik bir adımın atılmasının gereğini onlara hatırlatmak suretiyle, bence Sırbistan’daki bu gerçeği oradaki dostlarımızla, kardeşlerimizle paylaşmanın gayreti içerisinde olacağız. Ve şu anda bildiğiniz gibi Belgrad-Sarayova yoluyla alakalı olarak da yine müjdeyi yarın orada değerli dostum Vuçiç de verecek, bizler de bu müjdeyi vereceğiz. Yapılacak bu yoldan burada tabii ki Novi Pazar da nasibini alarak onların da ulaşım noktasındaki sıkıntıları ciddi oranda aşılmış olacaktır diye düşünüyorum.”



Toplantıda, Sırbistan’a geçinin ilerleyen saatlerinde gelmesine rağmen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç’in Bakanlar Kurulu ile birlikte kendisini ve heyetini havalimanında karşıladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aslında biz ilk kabine toplantısını orada yaptık. Bundan dolayı mutluluğumu kendisiyle paylaşmak isterim. Bu tabii aramızdaki muhabbetin ne denli derin olduğunu da gösteriyor” diye ekledi.



Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Ulusal Meclisi Başkanı Maja Gojkovic'in, onuruna verdiği resmî öğle yemeğine katıldı.



KAYNAK:

https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/84881/hicbir-devlet-kendisini-iceriden-tehdit-edecek-ajanlara-musaade-etmez.html





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1918
Toplam Tekil 4066125
IP 18.222.69.152






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.002 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu