BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Rumların zihniyetiyle eşit ortak olmanın mümkün olmadığı belli oldu” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün: “Rumların zihniyetiyle eşit ortak olmanın mümkün olmadığı belli oldu”
Tarih: 04.10.2017 > Kaç kez okundu? 1131

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rumların Kıbrıs Türklerini eşit olarak görmediği gibi, Ermeni ve Maronitler gibi azınlık olarak gördüğünü resmi belgelerlerine de yansıttığına işaret ederek, böyle bir zihniyetle eşit ortak olmanın mümkün olmadığının belli olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, BRT’de katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, vatandaşlık politikalarını tartışmanın, net bir şekilde Rum politikalarına hizmet olduğunu ifade ederek, 1960 Cumhuriyeti kurulurken bütün olayın nüfus üzerinden döndüğünü, Rumların şimdi de, Kıbrıs Türklerini, sayıca az olan Ermeni ve Maronitler’le aynı seviyede, etnik azınlık olarak gördüğünü resmi belgeye de yansıttığını söyledi.

Güney Kıbrıs’ta okula kayıt yaptırırken dağıtılan bir belgede, “hangi etnik azınlığa dahil olunduğuna” dair, “etnik azınlıklar” belgesi dağıtıldığını, bunun eğitim kalitesiyle alakalı olmadığını, sayısal çoğunluğu yansıttığını, Rumların, Kıbrıslı Türkleri de etnik azınlık olarak gördüğünü söyleyen Başbakan Özgürgün, bu toprakları vatan bilen, yıllardır bu topraklarda yaşayan ve KKTC’ye yatırım yapanları vatandaş yapacaklarını söylediklerini, konuya böyle baktıklarını kaydetti. Başbakan Özgürgün, hükümetin, yasal çerçevede, vatandaşlık konusunda yoluna devam edeceğini belirtti.

Başbakan Özgürgün, “Böyle bir zihniyetle, iki bölgeli, iki toplumlu, iki kesimli federasyon kurup eşit ortak olmamızın mümkün olmadığı belli” diye konuştu.

Şubat 2018’de yapılacak Rum başkanlık seçimlerinin ardından Kıbrıs konusunda bir gelişme bekleyip beklemediğine dair bir soruya karşılık, “Rum tarafındaki seçim ne olur” diye hareket etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Başbakan Özgürgün, “Rum tarafındaki seçime bakarak Kıbrıs Türkleri kaderini tayin etmez, etmemesi lazım” dedi.

Başbakan Özgürgün, Şubat’tan sonra oturup, “havanda su dövmenin” bir anlamı olmadığını ifade ederek, “Şubat’tan sonra ne olacak diye, Kıbrıs Türk halkının Rumların keyfini bekleme lüksü yok” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk halkının her zaman çözüm isteyen taraf olduğunu, eski Cumhurbaşkanları Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu dönemlerinde de yapılan iyi niyetli girişimlerin Rumların olumsuz tavrı nedeniyle sonuçsuz kaldığını anlatan Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Rumların keyfini bekleyerek, çözüm dilencisi durumuna düşmemesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs Türkünün ekonomisini güçlendirmek, refahını artırmak için çalıştıklarını, güçlü demokrasisi ile KKTC’nin yoluna devam edeceğini belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs konusunda da Anavatan Türkiye ile oturup bir karar almak gerektiğini, bunun radikal kararlar da olabileceğini dile getirdi.

Başbakan Özgürgün, herkesin, dünyanın yaptığı ikiyüzlülükleri görmesi gerektiğini söyledi.



Akıncı, müzakere heyetiyle Guterres raporunu değerlendirdi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere heyetiyle, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in raporunu değerlendirdi.

ABD’den ülkeye önceki gün dönen Cumhurbaşkanı Akıncı, ilk toplantısını dün müzakere heyetiyle yaptı. Toplantıda 9 Ekim’de kesinleşmesi beklenen BM Genel Sekreteri Guterres’in iyi niyet misyonu raporu ve diğer gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı bugün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’i kabul edecek.



Dizdarlı, Bükreş ve İstanbul’da konferanslara katıldı



Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı, Bükreş ve İstanbul’da konferanslara katıldı.

Dizdarlı, 20-24 Eylül 2017 tarihleri arasında Romanya’nın başkenti Bükreş’te Romanya parlamentosunda yapılan Avrupa Ombudsman Enstitüsü (EOI) Genel Kurulu ve Uluslararası İnsan Hakları Konferansı’na katıldı.

Konferansta, Romanya başbakanı ve Bükreş belediye başkanının Romanya’da Ombudsmanlık müessesinin kuruluşunun 20. yılı onuruna yaptıkları açılış konuşmalarını müteakip genel kurula geçildi.

Konuşmalar ve faaliyet raporunun okunmasının ardından Avrupa Ombudsmanlar Enstitüsü Genel Sekreteri Dr. Josef Siegel, katılımcılar ve diğer ombudsmanlara ek üyeleri anons edip, tanıştırdı ve Emine Dizdarlı da Kuzey Kıbrıs ombudsmanı olarak üye listesinde yerini aldı.

Emine Dizdarlı “Kuzey Kıbrıs Ombudsmanı” olarak genel kurulda yeni yönetim organlarının seçiminde oy kullandı.

Açıklamaya göre, konferans süresince İtalya, Azerbaycan, Romanya, Moldova, Almanya ve Hollanda ombudsmanları ile yakın dostluklar kuruldu.

Dizdarlı Romanya’da bulunduğu süre içerisinde Türkiye Kamu Denetçisi Sayın Hüseyin Yürük ve Kamu Denetçiliği Uzmanı İlker Özcan ve Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Osman Koray Ertaş ile görüştü.

Bükreş’teki kongrenin ardından İstanbul’a geçen Emine Dizdarlı, burada 25 - 27 Eylül tarihlerinde düzenlenen “İstanbul Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı”na katıldı. İnsan hakları ve iyi yönetim ilkelerinin ele alındığı konferans kapsamında “İslam İşbirliği Teşkilatı Ombudsmanlar Birliği Yönlendirme ve Genel Kurulu” ve “Akdeniz Ombudsmanlar Birliği Yürütme ve Yönetim Kurulu” gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılış törenine katılıp yaptığı etkinlikte ırkçılık, yabancı düşmanlığı, nefret söylemi, mülteciler konuları ele alındı; kamu idarelerinin iyi yönetimi ve vatandaş haklarının korunmasında ombudsmanlığın rolü konuşuldu.

Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen organizasyonda Filistin, Bahreyn, Pakistan, Uganda, Afganistan ve Azerbaycan temsilcilikleri ile yakın dostluklar kurulduğu kaydedildi.



Zeytinoğlu: “Kıbrıs’ta iki seçenek var”



İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kıbrıs konusunda bugün gelinen noktada, sadece iki seçenek vardır; AB ve diğer uluslararası aktörlerin adada federal bir çözüm için Kıbrıslı Rumları ikna etmesi ya da adada iki ayrı devletin varlığının uluslararası toplumca kabul edilmesi.” değerlendirmesinde bulundu.

AA’nın haberine göre, Zeytinoğlu, eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’un Kıbrıs konusundaki açıklamalarına değinerek şunları ifade etti:

"İngiltere’nin 2001-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığını yapan Jack Straw’un Kıbrıs meselesi hakkında bir değerlendirmesi yayınlandı. Straw, Kıbrıs’ta çözüm sağlanmadan Güney'in, adanın meşru temsilcisi addedilerek AB’ye üye yapılmasının büyük bir stratejik hata olduğunu belirtmiş. Bu tespit, bizlerin de yıllardır savunduğumuz görüş ile tamamen örtüşüyor. GKRY’yi AB üyesi yapan birlik, Kıbrıs sorununu çözüme kavuşturma fırsatını kaçırdı Kıbrıslı Rumlar daha sonraki çözüm çabalarını da engellediler ve uzlaşmaya yanaşmadılar. Bununla da kalmadı, GKRY müzakere fasıllarının açılmasını veto ederek, Türkiye’nin AB ile ilişkisine de zarar verdi.

Bugün gelinen noktada, sadece iki seçenek vardır; AB ve diğer uluslararası aktörlerin adada federal bir çözüm için Kıbrıslı Rumları ikna etmesi ya da adada iki ayrı devletin varlığının uluslararası toplumca kabul edilmesi.”



18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde “Alashia Yeniden Doğuyor” filmine ödül



"Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla Safranbolu’da düzenlenen “18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali” kapsamındaki yarışmada, Kıbrıslı Türk sanatçı Ayhatun Ateşin ödül aldı.

18.Uluslararası Altın Safran Belgesel Film festivalinde, TÜRKSOY özel ödülünü alan “Alashia Yeniden Doğuyor” filmi, 12 bin yıllık insanlık tarihinde üretilen eserlerin adadan yurt dışına götürülerek dünyanın en ünlü müzelerinde sergilendiğini ve bu eserlerin kopyalarını üreterek Akdeniz’de başlayan hikayenin yolculuğunu ve bir ülkenin kültürel mirasının ait olduğu topraklarda kalması gerektiğini anlatıyor.

Ayhatun Ateşin ödül töreninde yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın birçok uygarlığa ev sahipliği yapan bir ada olduğunu belirterek, “Alashia Yeniden Doğuyor bir varoluş ve yol hikayesi aslında… geçmişten geleceğe uzanan bir yol... Yolumuz henüz tamamlanmadı...14 Türk Coğrafyasının bağlı olduğu TÜRKSOY ödülü almak bir anlamda AVRASYA Topluluklarının ödülünü almak gibi” dedi.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1082
Toplam Tekil 4074358
IP 18.191.211.66






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu