Çin ile iyi ilişkilere derinleştirirken… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Çin ile iyi ilişkilere derinleştirirken… - Necdet SİVASLI
Tarih: 05.08.2017 > Kaç kez okundu? 627

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdfet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Çin ile iyi ilişkilere

derinleştirirken…



Biz, her zaman Çin Halk Cumhuriyeti ile iyi ilişkilerden yana olduk. Yazdığımız yazılarda Çin ile ticaret, turizm, kültür başta olmak üzere hemen her alanda işbirliği yapmamızın yararlarına da değindik. Her geçen yıl artan Türkiye-Çin ilişkilerindeki güçlenmenin bölge başta olmak üzere iki ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu da vurguladık.

Çin ile tek olumsuz yazımız Doğu Türkistan üzerine olmuştur. Kaldı ki, Çin Halk Cumhuriyeti, bizi bir davette Doğu Türkistan’a da götürmüş, oralarda kalmamızı sağlamış, Doğu Türkistan’da yaşayanlara karşı olumsuz hiçbir şey yapılmadığını da göstermeye çalışmıştı.

Şimdi ise şekil değişti. Nasıl mı?

Türkiye, Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde ayrılıkçı terör faaliyeti yürüten Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni resmen terör örgütü olarak tanıdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında geldiği Çin Halk Cumhuriyeti'nde mevkidaşı Vang Yi ile bir araya geldi. İkili Başkent Pekin'deki Diaoyütay Devlet Konukevi'nde heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Tek Çin Politikası'na en büyük destek veren ülkelerden biri olduğunu söyleyerek, "Çin'in güvenliğini kendi güvenliğimiz gibi görüyoruz. Gerek ülkemizde gerek bölgemizde Çin'e yönelik hiçbir olumsuz faaliyete izin vermiyoruz" diye konuştu.

Görüşmelerde Türkiye'nin Doğu Türkistan İslami Hareketi’ni resmen terör örgütü olarak tanıdığı öğrenildi. Euronews'in Çin basınına dayandırdığı habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, gelişmeden övgüyle bahsetti.

Çin’in “terör örgütü” olarak kabul ettiği Doğu Türkistan İslami Hareketi 1989 yılında kuruldu. Uygur Özerk Bölgesi’nin Çin'den ayrılmasını savunan örgütün Çin’de bir dizi saldırıyı üstlendiği biliniyor.

Şunu açık söyleyelim:

Terörden yana değiliz. Terör ve terörizmi yapmak isteyenlerin de şiddetle karşısındayız. Türkiye, yıllardır bu konuda mücadele ediyor ve terörden de en çok zarar gören ülkelerin başında yer alıyor.

Ancak, Doğu Türkistan’daki durum ve mücadelenin içeriğine baktığımızda burada çok farklılıklar görüyoruz. Sürekli zulüm ve baskı gören, öldürülen zindanlarda çürütülen ve kayıp olanların listesine bakıldığında Çin’in bu bölgesinde uygulanan politikaların insanların kendilerini savunmak için mücadele verdiği görülüyor. Bunun adına da “terör” denilebilir mi, tartışılması gerektiği görüşündeyiz. Çünkü “terör” tanımı çok farklıdır.

Bu konuda daha detaylı bir yazıyı bir başka yazımızda ele alacağız.

Şimdi, Türkiye ile Çin arasında yapılan görüşmeler ve geleceğe yönelik çalışmaların neler getireceği haberlerine göz atalım:

Öte yandan ortak basın toplantısında Türkiye ve Çin arasında güvenlik alanında işbirliğinin artarak devam ettiğini ve edeceğini belirten Çavuşoğlu, "Ticaretimizi artırmak konusunda kararlılığımız var. Ürünlerin çeşitlendirilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Çavuşoğlu, iki ülkenin birlikte yapacağı çok önemli projeleri olduğunu dile getirerek, tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını hedefleyen "Kuşak ve Yol" projesi ile Türkiye'nin önerdiği Orta Koridor projesinin ortak yapılacağını, Edirne-Kars hızlı tren yolu ve Türkiye'deki 3. nükleer enerji santralinin de Çin ile birlikte inşa edilmesini istediklerini söyledi.

Turizm alanında da işbirliğinin artacağını kaydeden Çavuşoğlu, "Çinli turist sayısının artmasını umuyoruz. Her yıl yurtdışına çıkan yüz milyon turistin 3 milyonunun Türkiye'ye gelmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Çin'de 2018'in "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğini hatırlatarak, bu kapsamda 2018'in hazırlıklarının da birlikte yürütüldüğünü dile getirdi.

Çavuşoğlu ayrıca eğitim alanında ortak üniversite kurma çalışmasının sürdüğünü belirtirken, vize konusundaki beklentileri Çin Dışişleri Bakanı Vang'a ilettiğini, bu konuda ortak bazı adımların atılacağını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, bölgesel konularda birçok alanda Türkiye'nin fikirlerinin Çin ile örtüştüğünü belirterek, Suriye konusunda Pekin yönetiminin verdiği desteğin takdir edildiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Çin Devlet başkanı Şi Cinping'i Türkiye'de ağırlamayı arzu ettiklerini kaydetti.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1661
Toplam Tekil 4065868
IP 3.139.97.157






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.098 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu