Amerika Suriye’ye “demir attı”… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Amerika Suriye’ye “demir attı”… - Necdet SİVASLI
Tarih: 22.07.2017 > Kaç kez okundu? 1305

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Amerika Suriye’ye

“demir attı”…



Amerika, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında Suriye’ye iyice yerleşiyor. Hedef, İsrail’in güvenliği, bölgede bağımsız bir Kürt Devleti’nin kurulması, bölgedeki enerji kaynaklarının kontrol edilmesi olarak değerlendirebiliriz.

Önce, Suriye’de adım adım yerleşen Amerika’nın bugüne kadar yaptıklarına kısaca göz atalım:

Türkiye açısından Suriye'nin stratejik bir bölgesi olan ve Suriye Kürtlerinin "Rojava" diye adlandırdıkları bölge, Batı'dan Doğu'ya Amerika’nın tek taraflı kantonlar olarak ilan ettikleri 3 ana bölge olan Cizre, Kobani ve Afrin olarak ortaya çıktı.

ABD'nin bombardıman desteğinin ardından ilk etapta Tel Abyat, PKK uzantısı PYD - YPG'ye teslim edildi. Daha sonra büyük bir yaygarayla Ayn El Arab diğer adıyla Kobani, ardından Cizre ve Haseke'yle birlikte Kürt koridorunun temeli atıldı. Bu yerleşim merkezlerindeki Arap ve Türkmenler göçe zorlandılar.

Geçtiğimiz günlerde, ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde, PKK'nın paravan örgütü Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek için kurduğu 10 askeri üssün konumunu, işlevini, stratejik önemini ve bu üslerdeki askeri personelin sayısını konu alan son derece detaylı bir haber yayınlamıştı.

AA'nın haberi ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) cephesinde derin bir panik havası estirdi. ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetlerini nokta nokta, rakamlarla sunan haberden tedirgin olan CENTCOM sözcüsü Albay Joe Scrocca, ABD merkezli The Daily Beast gazetesi üzerinden AA'ya sert tepki gösterdi.

The Daily Beast'ten Roy Gutman'a konuşan Scrocca, "Belirli birliklerin sayı ve yerlerinden bahis açılması, düşmana koalisyon ve müttefiklerini tehlikeye atabilecek hassas taktik bilgiler sağlayacaktır. Bu tür bilgileri yayınlamak mesleki olarak sorumsuzca olacak ve koalisyonu tehlikeye atacak herhangi bir bilgiyi yaymaktan kaçınmanızı rica ediyoruz " diyerek bugüne kadar yapılanları da onaylamış oldu.

ABD, Suriye'de müttefik olarak nitelediği terör örgütü PKK/PYD'nin kontrolündeki bölgelerde iki hava üssü ve 8 askeri noktada özel birlikler ve ekipman bulunduruyor. ABD özel kuvvetleri, örgüte, IŞİD karşıtı operasyonlarında destek verirken, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine karşı da onlara koruma sağlıyor.

ABD, Ekim 2015'te PKK/PYD'nin kontrolündeki Haseke ilinin kuzeydoğusunda yer alan Rümeylan ilçesinde, Mart 2016'da ise Kobani'nin (Ayn el-Arab) güneyindeki Harab Işk köyünde hava üsleri kurmuştu.

Rümeylan, kargo uçaklarının da inebileceği büyüklükteyken, Harab Işk'ı yalnızca askeri helikopterler kullanabiliyor.

ABD'nin Nisan 2016'dan bu yana PKK/PYD bölgesine yaptığı askeri sevkiyatın bir kısmı, Irak sınırından karayoluyla girerken diğer kısmı da kargo uçaklarıyla Rümeylan'a indiriliyor.

ABD iki hava üssü dışında Suriye içinde PKK/PYD işgalindeki bölgelerinde 8 adet askeri noktaya da sahip bulunuyor.

Hani, “Suriye’ye yerleşiyorlar” diyoruz ya, işte tüm bu gelişmeler ve bilgiler Amerika’nın bölgede önemli bir aktör olduğunu da ortaya koyuyor.

ABD'nin Suriye'deki operasyonel noktaları içinde en yenisinin Haseke ilinin kuzeyindeki Tel Beyder olduğu biliniyor. Tel Beyder'de şimdilik PKK/PYD militanlarına IŞİD karşıtı operasyonlarında destek vermek için yaklaşık 100 ABD özel kuvveti konuşlanmış durumda.

Haseke'nin Türkiye sınırındaki Resulayn ilçesinin güneyindeki Tel Temir beldesinin kuzeydoğusunda bulunan eski çiftlik alanında da ABD ve koalisyon bünyesindeki yabancı özel kuvvetler bulunuyor.

Haseke'nin güneyindeki Şeddadi bölgesinde, Cebse gaz ve petrol alanında, Deyrizor iline, IŞİD'e karşı düzenlenecek operasyonlarda, PKK/PYD militanları ile iş birliği yapmak için 150 ABD özel kuvveti mevcut tutuluyor.

ABD, PKK/PYD'nin Ağustos 2016'da ABD yardımıyla ele geçirdiği Münbiç ilçesinde 3 operasyonel nokta kurmuş durumda.

Münbiç'in kuzeyinde, Sacu çayının batı kıyısındaki Ayn Dadat beldesinde, ABD özel kuvvetlerine ait bir operasyonel nokta yer alıyor. Özel kuvvetlerin konuşlu olduğu Ayn Dadat'taki ekipler, kuzeyindeki, Fırat Kalkanı Harekatı'nda kurtarılan bölgede konuşlu ÖSO güçlerine karşı devriye faaliyeti yürütüyor.

Münbiç'teki diğer nokta, Ayn Dadat'ın batısındaki Uşariye beldesinde konuşlu ABD özel kuvvetleri noktası. Buradaki birlikler, PKK/PYD'yi, ÖSO'ya karşı koruma amacıyla Sacu çayı boyunca devriye geziyor.



Sözü uzatmayalım:

Amerika Suriye’ye iyice yerleşirken, öte yandan terör örgütü PKK/PYD’lileri de tamamen koruması altında tutuyor.

Bugüne kadar da PYD konusunda Türkiye’ye verdiği hiçbir sözü tutmadı. ABD'nin Suriye'de müttefik olarak nitelediği PKK/PYD militanları, ülke genelinde SDG adını kullanıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1388
Bugün Tekil 1405
Toplam Tekil 4062795
IP 3.137.192.3






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























7 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K rler ar s nda ayna satma, sa rlar ar s nda gazel atma.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu