BASIN BÜLTENİ Taraflar paket önerilerini BM’ye sundu - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Taraflar paket önerilerini BM’ye sundu
Tarih: 04.07.2017 > Kaç kez okundu? 720

Paylaş


Kıbrıs sorununa 2 eşit kurucu devlet esasına dayanan çözüm sağlamak amacıyla İsviçre’de düzenlenen Kıbrıs Konferansı toplantıları, hafta sonu nedeniyle verilen aranın ardından dün yeniden başladı.

Kıbrıs Konferansı’nda dün garantörler “Güvenlik ve Garantiler” başlığı altında, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı da tüm başlıklardan oluşan paket önerilerini Birleşmiş Milletler’e sundu.

BM, kapalı zarflarda sunulan tarafların paket önerilerinin birer kopyasını tüm taraflara dağıtacak. Paketlerin “Güvenlik ve Garanti” kısmı 5 tarafa da dağıtılacak.

Ocak 2017’de Cenevre’deki siyasi düzeydeki konferansın devamı niteliğinde 28 Haziran’da başlayan Crans Montana’daki toplantının ilk 4 günü, bir yandan Kıbrıs’taki taraflar ve garantörlerin katıldığı beşli toplantılar, bir yandan da liderlerin tüm başlıklarda askıda kalan unsurları ele aldığı görüşmeler şeklinde sürdü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü konferansın ardından kongre merkezinden ayrılırken gazetecilerin "pozitif misiniz" sorusuna “Çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Akıncı, dünkü toplantının tamamlanmasının ardından Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile siyasi parti başkan ve temsilcilerini kabul edip bilgilendirdi.



Akıncı, Çavuşoğlu ile çalışma yemeğinde bir araya geldi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Çalışma yemeğinde, devam eden Kıbrıs Konferansı’ndaki gelişmeler değerlendirilerek, görüş alış verişinde bulunuldu.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu önceki gün de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın daveti ile öğlen saatlerinde çalışma yemeğinde bir araya gelmişlerdi.



Siber: “Dönüşümlü başkanlık pazarlık konusu olamaz”



Cumhurbaşkanı Vekili, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, devam eden müzakerelerde dönüşümlü başkanlığın pazarlık konusu olamayacağını, “kararlarda etkin katılım” konusunda geri adımın mümkün olmadığını vurguladı.

Siber, Crans Montana’da devam eden Kıbrıs müzakereleri ile ilgili BRT canlı yayınında değerlendirmelerde bulundu.

Siber, Kıbrıs Türk halkının çözüm iradesini geçmişten bugüne koruduğunu ve tüm arzusunun yaşayabilir bir çözüme ulaşılması olduğunu yineledi.

Siber, müzakerelerin kritik bir aşamaya girdiği bugünlerde BM parametreleri doğrultusunda siyasi eşitliği gözeten bir çözüme ulaşma yönünde kararlılıkla çalışıp, çaba ortaya koyan müzakere heyetine başarı dileklerinde bulundu.

Siber, yarım asırdır federasyon temelinde bir çözüm bulunması için müzakerelerin sürdüğüne vurgu yaparak, bu konferanstan da olumlu bir sonuç çıkmaması halinde bu temelde bir çözüm bulunmasının artık mümkün olamayacağının tüm taraflarca gayet iyi bilindiğini ve sonuç alınması için motivasyonun yüksek olduğunu söyledi.

Siber, konferansın “son” olduğu vurgusunun hem Cumhurbaşkanı Akıncı hem de Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu tarafından da net bir şekilde yapıldığını hatırlattı.

Siber, olası bir anlaşmanın AB birincil hukuku olmasının önemine de vurgu yaparak, “Anlaşma AB’nin birincil hukuku olmazsa, Kuzey’de sarih çoğunluk ve sarih mülkiyetin Kıbrıslı Türklerde olması zorlaşır” dedi.

Siber, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasal eşitliğe dayalı ve her şeyden önemlisi yaşayabilir bir çözüme ulaşmanın önemli olduğunu belirterek, bunun için de varılacak anlaşmanın AB birincil hukuku olmasının şart olduğunu söyledi.

Siber, bunun olmaması halinde, anlaşmanın temel parametreleri olan iki toplumlu ve iki bölgeli çözümün AB müktesebatına uyum gerekçesi ile bozulabileceğini vurguladı.

AB vatandaşlarına AB ülkesinde serbest dolaşım, serbest yerleşme ve mülk edinme konularında kısıtlama yapılamayacağını ifade eden Siber, derogasyon olmazsa iki bölgeli, iki toplumlu bir anlaşmadan söz edilemeyeceğini belirtti.

Kuzey’de sarih mülkiyetin Kıbrıslı Türklerde olması için mülkiyet alımlarında kısıtlama yapmanın da AB müktesebatına göre mümkün olmadığına işaret eden Siber, tüm bu nedenlerden dolayı birincil hukukun ve derogasyonların önemli olduğunun altını çizdi.

Bazı yayın organlarında BM Genel Sekreteri’nin “Taraflar Federal Kıbrıs’ta dönüşümlü başkanlık konusunda anlaşmaya varmalı ancak federal düzeyde genişletilmiş veto hakları ile karar alma konusunun gölgelenmemesi gerekir” şeklinde taraflara tavsiyesi olduğunu kaydeden Siber, dönüşümlü başkanlığın pazarlık konusu olamayacağını, hele de kararlarda etkin katılımdan geri adım atılmasının mümkün olmadığının vurguladı.

Bu konuyla ilgili Türk tarafının duruşunun net olduğu ve karar alma mekanizmalarında Kıbrıslı Türklerin iradesinin yansımasının “veto” diye adlandırılmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Siber, şöyle devam etti:

“Karar alınması için en az bir Kıbrıslı Türk’ün de karar doğrultusunda oy vermesi şartını Rum lider Anastasiadis’in kabul etmemesi ve tüm kararların basit çoğunlukla alınması ısrarının kabul edilemeyeceği Cumhurbaşkanımızca da defalarca ifade edilmiştir”.

Siber, federasyon temelinde bulunacak çözümde Kıbrıslı Türklerin karar alma mekanizmalarında etkin katılımının şart olduğunu, aksi halde bu yapının siyasi eşitlik temelinde bir federasyon değil bir üniter devlet olacağını ifade etti.

Dönüşümlü başkanlığın Rum müzakere heyeti tarafından pazarlık konusu yapılması gayretlerinin de çözüm formülünün temeli olan siyasi eşitliğe aykırı olduğunu ifade eden Siber, “Dönüşümlü başkanlık, siyasi eşitliğin temel parametresidir” dedi.

Yönetimde ve güç paylaşımında eşit haklara sahip olmanın ve siyasi eşitliğin şart olduğunu belirten Siber, yaşayabilir bir çözüm için bunların önemli olduğunu vurguladı.

Bir taraf kurulacak ortaklık devletinde eşit söz sahibi olmadığına, hakkının yendiğine kanaat getirirse çözüm gerçekleşse bile yaşayabilir olmayacağını ifade eden Siber “Çözüm bulmaktan daha önemlisi yaşayabilir bir çözüm bulmaktır” dedi.



Kurtulmuş: “Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacak”



Türkiye Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır. Bu konudaki pozisyonunu değiştirmeyecektir. Haritalar ve toprak meselesi ise Türkiye'nin bu garantiler ve güvenlik konusundaki yaklaşımları çerçevesinde ele alınabilir. Burada Türkiye'nin bu tavrı, tarzı devam edecektir" dedi.

Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Kıbrıs konusuna da değindi.

Bakanlar Kurulu toplantısında çeşitli konuların ele alındığını, bunlardan birinin devam eden Kıbrıs müzakereleri olduğunu bildiren Kurtulmuş, Türkiye'nin Kıbrıs müzakereleri konusundaki tavrını açık ve net olarak ortaya koyduğunu; adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümden yana olduklarını vurguladı.

Bunun için masada Kıbrıs müzakerelerinin başlangıcından itibaren hep olumlu hareket edildiğini ama adil ve kalıcı olmayan, kapsamlı şekilde bütün Ada halkını içermeyen barışın kurulamayacağının teyit edildiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Son günlerde İsviçre'de 3,5 gün süren görüşmelerde belli bir noktaya gelindi. Müzakereler zaman zaman belli noktada tıkanıyor. Kilitlenen noktalar bulunuyor olmakla birlikte müzakereler olumlu bir şekilde cereyan ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin de katıldığı oturumlarda özellikle kilitlenen noktaların aşılmasına dönük bazı olumlu yaklaşımlar da ortaya konuluyor. Ancak Türkiye olarak bir kez daha şunu ifade etmek isteriz; bu konuda, güvenlik ve garantiler meselesinde, diğer meseleler çözülmeden, diğer meselelerde Türk toplumu garanti altına alınmadan, Türkiye güvenlik ve garantiler konusunda geri adım atmayacaktır. Bu konudaki pozisyonunu da değiştirmeyecektir."

Haritalar ve toprak meselesinin de Türkiye'nin garantiler ve güvenlik konusundaki yaklaşımları çerçevesinde ele alınabileceğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada Türkiye'nin bu tavrı, tarzı devam edecektir. Ayrıca zaman zaman Rum tarafının zamana oynayarak müzakereler sırasında yaymak istediği dolaşım özgürlükleri konusu; mal, hizmet, sermaye ve insan dolaşımı konusunda da Türkiye'nin olumlu bir yaklaşım içinde olduğunu, dolaşım özgürlüklerinin de mutlaka tesis edilmesi gerektiğini gündeme getirdiğini hatırlatmak isterim. Türkiye, masada olumlu bir şekilde yaklaşımını sürdürüyor. Samimi olarak adil, kalıcı, kapsamlı bir barışın gerçekleşmesi için niyetlerini, gayretlerini ortaya koyuyor. Ümit ederiz ki sonuç alınabilir. Bu görüşmeler nihayetinde ilânihaye devam edecek görüşmeler değildir. Sonuçta yapıcı bir şekilde her iki taraf da masaya gelmeli ve sonuç alınmalıdır."













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 39
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1312
Toplam Tekil 4069233
IP 13.58.36.141






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu