BASIN BÜLTENİ Kıbrıs Konferansı başladı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Kıbrıs Konferansı başladı
Tarih: 29.06.2017 > Kaç kez okundu? 753

Paylaş


Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm sağlamak amacıyla düzenlenen Kıbrıs Konferansı dün başladı.

Ocak 2017’de başlayan ve 5 aylık aradan sonra yeniden toplanan konferansta, Kıbrıs’taki tarafların yanı sıra, garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere yer alıyor.

Toplantılara, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanısıra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen katılıyor.

Konferansa gözlemci olarak katılan AB’yi ise AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmerman ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Pieter Van Nuffel temsil ediyor.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, ilk konferans toplantısı ve daha sonra taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerde hazırladığı açıklanan ortak belgeyi sunmayacağını açıkladığı konferansta, bugüne kadar müzakere edilen ancak uzlaşılamayan konular ele alınıyor.

Konferansta ayrıca garantörlerin de katıldığı 2. bir masada “Güvenlik ve Garantiler” başlığı ele alınacak. “Güvenlik ve Garantiler” başlığı, 12 Ocak’tan sonra yeniden siyasi düzeyde görüşülüyor.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve konferans nedeniyle Crans Montana’da bulunan siyasi parti başkan ve temsilcileriyle dün akşam yemekte bir araya geldi.

Akıncı, yemekte Konferansın ilk günü çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme ve bugünkü çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulundu.



Çavuşoğlu: "Biz buraya çözüm için geldik, 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturulmalı" mesajını verdi



TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde dün başlayan Kıbrıs Konferansı'nın ilk oturumunda, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu konferansın ilk gününde "Biz buraya çözüm için geldik. 50 senedir devam eden bu sorun artık bir çözüme kavuşturulmalı" mesajını verdi.

Tüm konuların eş zamanlı olarak ele alındığı görüşmelerde Türkiye, adada "adil ve kalıcı" çözüm konusunda siyasi iradesini bir kez daha vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'in ev sahipliğinde Le Regent Kongre Merkezi'nde yapılan toplantıda Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyeti, Kıbrıs sorununun "tarihi perspektif içinde bütüncül yaklaşımla çözümü" konusunda bir yaklaşım ortaya koydu.



Eide: “İyi bir başlangıç yaptık”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’ni Konferansta temsil eden BM Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile düzenlediği basın toplantısında , iyi bir başlangıç yaptıkları düşüncesinde olduklarını kaydederek, tüm katılımcıları umutlu gördüğünü ve yapıcı bir yeni başlangıç yaptıklarını söyledi. Konferansın formatı hakkında da bilgi veren Eide, bir masada konferansın tüm katılımcılarının yer alacağı “Güvenlik ve Garantiler” başlığı ele alınırken, ikinci bir masada ise müzakerecilerin uzlaşılamayan diğer başlıkları ele alıp, birbirleriyle bağlantılı şekilde çözmeye çalışacağını kaydetti.

Eide, Guterres’in dediği gibi, “Güvenlik ve Garantiler” konusunun önemli olduğunu ancak diğer konularda da uzlaşılmayan unsurlar bulunduğunu vurgulayarak, Konferansın bu iki paralel seviyede devam edeceğini söyledi.

Tüm katılımcıların Kıbrıs sorununu çözme kararlılığıyla geldiğine işaret eden Eide, Konferansın, bazen toplu, bazen ikili, bazen de gruplar arasında devam edeceğini belirtti. Eide, BM’nin de bunu sağlamak için elinden geleni yapacağını ancak günün sonunda sorumluluğun konferans katılımcılarında olduğunu kaydetti.

Espen Barth Eide, dün öğleden sonra garantörlerin yaptığı toplantıda neden format değişikliğine gidildiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, garantör ülkelerin temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirecekleri toplantı formatının daha etkili olacağına inandıklarını için formatı değiştirdiklerini belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanın Boris Johnson’ın İsviçre’den ayrılması ve konferansa katılmamasıyla ilgili bir soruya karşılık ise Jeffrey Feltman, Johnson’ın ayrılmasının konferansla ilgili olmadığını, doğrudan İngiltere’deki iç siyasetle ilgili olduğunun belirtti.

Eide de aynı soruya ilişkin yanıtında, İngiltere’nin sürece tam destek verdiğini söyledi ve tam anlamıyla masada olduğunu vurguladı.

Başka bir soru üzerine Eide, diğer başlıklar üzerinde bugüne kadar daha fazla çalıştıklarını ancak bu başlıkların tamamen kapandığı anlamına gelmediğini söyledi. Eide “Bu konular, liderlerin süresi veya zamanı kalmadığı için açıkta bırakılmadı. Liderler bilerek bu konuları sona bıraktı” dedi.

Eide, bir başka soruya karşılık, BM Genel Sekreteri Guterres’in 4 Haziran’da yaptığı açıklamaya atıfta bulunarak “Aslında Genel Sekreter bizlere açıklamasında bir ipucu vermişti. İkinci masada öncelik ‘Toprak’, ‘Mülkiyet’ ve ‘Yönetim ve Güç Paylaşımı’ başlıklarına verilecek. Tabii bu konular ‘Güvenlik ve Garantiler’ konusundan bağımsız” diye konuştu.

Cenevre’de dün düzenlediği basın toplantısına ilişkin haberlerde yer alan ‘Crans-Montana’nın son fırsat olduğuna’ ilişkin ifadelerin hatırlatılması üzere, Eide sözlerinin çarpıtıldığını, kendisinin bu süreci son şans değil, en iyi şans olarak gördüğünü söyledi.

Konferansın ne kadar süreceğinin sorulması üzerine Eide, tarafların sorun çözülene kadar burada kalmaya kararlı olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in tarafların ihtiyacı olduğu kadar sürece destek olmaya hazır olduğunu belirtti.

Eide, Konferans 7 Temmuz’a kadar sürecek şekilde teknik planlama yaptıklarını ancak gerekmesi halinde bu sürenin uzayabileceğini söyledi.

Ortak metinle ilgili bir soruya karşılık ise Eide, “Ortak metin geri çekildiği filan yok. Sadece ortak olmadığı konusunda bir görüş var” dedi. Eide, bu belgenin BM tarafından icat edilen bir belge olmadığını, Mont Pelerin’de teknik düzeyde yapılan toplantıda hazırlandığını ve tarafların pozisyonlarını ortaya koyduğunu belirtti.

Feltman da, “Ortak belgenin geri çekilmesi, BM’nin sürece desteğini çektiği anlamına mı geliyor?” yönündeki soruyu yanıtında, Guterres’in Eide ve sürece tam destek verdiğini kaydetti.

Eide, “Kıbrıs Konferansı’nda başarıyı ne olarak görürsünüz” yönündeki soruyu yanıtlarken, “Kapsamlı bir çözüm zor ama imkansız değil. Anahtar konularda büyük uzlaşılar da başarı sayılabilir. Gerisini Kıbrıs’ta tamamlayabiliriz. Aksi takdirde başarıdan söz edemeyiz” dedi.

Konferansın ilk gününde kriz çıktı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Eide ile Feltman, kendilerinin oldukça yapıcı ve pozitif bir ortamla karşı karşıya kaldıklarını ve bu haberlerin kendilerini şaşırttığını söyledi.

Feltman ise konuşmasında, konferansı tarihi bir fırsat olarak gören ve sürece desteğini yineleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in önümüzdeki günlerde İsviçre’ye geleceğini söyledi.

Feltman, Crans-Montana’da bu sabah duyduklarının kendilerine umut verdiğini ve tarafların masaya zorlukları aşma kararlılığıyla oturdukları izlenimi edindiğini belirtti.



Tatar: “Kıbrıs Türk halkı endişeli”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, “BM’nin Rum tarafının oyunlarına hala prim tanımakta olduğunu, İsviçre görüşmelerinin böylesi bir ortamda başlayacak olmasının Kıbrıs Türk halkını endişelendirdiğini” ifade etti.

Tatar, BM’yi, güvenlik ve garantiler konusunda taraflara sunduğu rehber nitelikli belgeyi geri çekmesi nedeniyle eleştirdi.

BM’nin güvenlik ve garantiler konusunda taraflara sunduğu rehber nitelikli belgeyi ‘Rum yaygaraları’ sonucu masadan çekmesinin iyiye işaret olmadığına dikkat çeken Tatar, Rumların masaya hiç bir şey koymadan Türk tarafından ‘güvenlik ve garantiler’ gibi can alıcı bir konuda bir şeyler koparmaya çalışacağını iddia ederek, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Rum oyunlarına fırsat vermemesi gerektiğini vurguladı.

Tatar açıklamasında şunları ifade etti:

“Birleşmiş Milletler tarafından 4 Haziran’da New York’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Anastasiadis ve Genel Sekreter Guterres görüşmesi sonrasındaki açıklamada güvenlik ve garantiler konusundaki tartışmalara rehberlik edecek ortak bir belgenin hazırlanacağı ifade edilmişti.

Nitekim 20 Haziran tarihinde BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide taraflara söz konusu belgeyi sundu. Ardından Rum tarafı her zamanki gibi yaygarayı bastı ve öyle anlaşılıyor ki BM geri adım attı.

Eide İsviçre’de düzenlediği basın toplantısında, ortaya tartışılacak bir belge koymayacaklarını belirtti ve heyetlerin başlangıç noktalarının, perspektiflerinin farklı olduğunu görüşleri, aralarında mesafe bulunduğunu vurguladı.

Bu yaşananlar BM adına bir başarısızlık ve basiretsizliktir. Demek ki BM hala Rum tarafının ayak patırtıları karşısında pısırık kalmaktadır. Zaten haklıya hakkının teslim edilmemesi, Rum tarafının tüm saldırganlığına, Kıbrıs Türk Halkı’nı yok sayma, Kıbrıs’ı Yunan yapma planlarına BM tarafından gereken yanıtın verilmemesi nedeniyledir ki Kıbrıs konusu 53 yıldır BM Güvenlik Konseyi’nin gündeminden düşmüyor.

Ama buna artık dur denilmelidir. Rum tarafının masaya hiç bir şey koymadan Türk tarafından bir şeyler koparma oyununa artık izin verilmemelidir. Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bu yönde büyük görev düşmektedir.

Rumlar’ın; adil, yaşayabilir, siyasi eşitlik, iki kesimlilik temelinde Kıbrıs Türk halkının güvenlik ihtiyacına yanıt veren bir anlaşma niyeti yoktur.

Türk tarafı iyi bildiği bu tutumun peşinden daha fazla sürüklenmemeli, gereğini yapmalıdır. İsviçre’de yaşanacaklar çok önemlidir.

İsviçre gerçekten son olmalıdır. Rum tarafının süreci uzatma, zaman kazanma bizi statükonun kurbanı pozisyonunda tutma çabalarına taş koyma zamanı gelmiş hatta geçmiştir.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 55
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1712
Toplam Tekil 4076493
IP 3.134.104.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu