Yıldız, Hilal, Ve Güneş – Türk Bayrakları Birleş - Rufina SULİYEVA - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Yıldız, Hilal, Ve Güneş – Türk Bayrakları Birleş - Rufina SULİYEVA
Tarih: 19.06.2017 > Kaç kez okundu? 4902

Paylaş






Günümüzde yedi bağımsız ve onlarca özerk Türk devleti vardır. Peki bu ülkelerin bayrakları hakkında neler biliyoruz? Neden dört bağımsız Türk devletin bayrağında hilal yıldız vardır, diğer iki devletin ise güneştir? Eski Türk mitolojisinde ayın, güneşin ve yıldızların hakkında neler söylenir?



Türk Mitolojisinde Ay, Güneş Ve Yıldızın Yeri



Dünyada bulunan tüm milletin tarihi efsanelerden başlar. Bizim Tarihimizde istisna değildir. Eski zamanlarda Atalarımız güneşin, ışığın ve ayın kutsal olduğuna inanırmış. Bu da Türklerin Tanrı inanışından dolayı.

Tengri - dünyaların en büyük bir tanrısıdır. O yeryüzünde ve ötesinde her şeyi yaratandır. Bir efsaneye göre, zaman yaratmak için Tengri ayı ve güneşi yarattı. Genel olarak atalarımız aydan hem korkarmış hem de onu severmiş. Türkler ayın büyülü güce sahip olduğuna inanır. Eski zamanlarda gece karanlığı olduğunda ay sayesinde insanalar bir şeyler göre biliyormuş, bundan dolayı aya “gece aydını” diyormuşlar. Güneş ise Tanrının simgesiymiş.

Dünya yaratıldıktan sonra zamanlar geçmiş ve yer yüzünde bulunan bazı hayvanlar, gök yüzüne çıkmış ve böylece, gece karanlığında gördüğümüz yıldızlar dönüşmüş.

Bazı kaynaklara göre bir gün Tanrı Oğuz hanın çadırına güneş ışığını göndermiş. Daha sonara ışık bir kurtta dönüşmüş. Kurt Oğuz hana şöyle söylemiş:

“Oğuz han, halkını ve beklerini alıp yola çık. Ben sana doğru yolu göstereceğim”. Uzun bir yolculuğun sonunda Oğuz han ve halkı yaşam için güzel bir yer bulur. Kurt ise geri güneş ışığına dönüşerek gök yüzüne döner. Efsaneye göre gönderilen işik - doğru yolun simgesidir.

Beklide biz bilinçaltında hala atalarımızdan kalan kültürü yaşatmaya devam ediyoruz. Beklide Türk bayraklarında bulunan ay – aydınlığın simgesidir. Güneş ve ışıkları ise bize doğru yolu gösterir.

Atalarımız Tanrı halkında konuşurken gök yüzüne bakarmış milletimiz, bundan dolayı gök rengi Tanrı rengi diyormuşlar. Tanrının sembolü güneşmiş, kartal ise Tanrının küvetinin ve çok bilgiye sahip olduğunu gösterirmiş. Belki de garip gözüküyor, ama gerçek olan bir şey var, günümüzde Tanrının üç simgesi Kazakistan'ın bayrağında bulunmakta.



Türk ülkelerin bayraklarında belkide mitolojiden alınmış olan simgeler bulunmaktadı.



Ay yıldızlı Bayraklar



Simgeleri anlamaya Türk İslam Cumhuriyetini kuran ilk Türk devletinden başlayalım.



28 Mayıs 1918 yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti bağımsızlığını ilan etti. Böylece Türkiye Cumhuriyetinden tam 5 yıl önce kurulan ilk Türk devleti olarak bilinir. 21 Haziran 1918’de ise Azerbaycan ilk bayrağını kabul edilir. İlk Bayrak Osmanlıda 1793’te kırmızı zemin üzerine hilal ve yıldız bulunan bayraktı. Bu bayrak Osmanlı döneminde resmi ve umumi sembolü olarak kullanıldı. 9 Kasım 1918’de bayrağa mavi ve yeşil renkler eklendi. 1920’lerden sonra Azerbaycan'ı Sovyetler işkal eder. Daha sonra yılarca Azerbaycan topraklarında Sovyetler bayrağı dalgalanır. 1990’larda Sovyetlerin çöküşüyle, Azerbaycan bağımsızlığını geri kazanır, ve 1918’de kabul edilen barak 1990’da Nahcivan'da dalgalanır. Daha sonra 5 Şubat 1991’de Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi Devlet Bayrağı olarak kabul edilir.

Azerbaycan Bayrağının anlamı nedir?

Azerbaycan bayrağı 3 renktir. (4. renk beyaz - hilal ve yıldız)

En üste mavi, ortada kırmızı, en altında bulanan renk ise yeşildir. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renk ay ve sekiz köşeli yıldız bulunmakta.

Bayrağın üzerinde bulanan mavi renk Türklüğü, kırmızı renk uygarlığı, yeşil rengi ise İslâmiyet’i temsil eder. Bayrağın ortasında bulunan hilal Müslüman dinini simgeler, sekiz köşeli yıldızın ise bir kaç anlam vardır:

1. Anlamı 8 Türk hanlığın simgesi olması.

2. Muhammed Emin Resul zade Azerbaycan’ı kurarken 8 pozisyona dayanırdı, beklide bundan dolayı yıldız 8 köşelidir.

3."Azerbaycan" sözünün 8 harfle yazılışı ile ilgili olduğu da söylenir.



Özbekistan, Orta Asya Türk ülkeleri gibi bağımsızlığını Sövelerin dağıldığından sonra ilan eder. Özbekistan bayrağını 1991’de kabul edilir.

Özbekistan Bayrağı 3 renktir (4 renk bayrakta üç rengi ayırt eden 2 kızımızı çizgi de bulunmaktadır).

Sol tarafta mavi şerit üzerinde beyaz bir hilal vardır hilalin karşısında 12 adet beş köşeli yıldızlar bulunmakta.

Bayrakta açık mavi renk gökyüzü ve suyu temsil eder. Beyaz barış ve saflığı. Yeşil doğayı ayrıca yeni bir hayatı temsil eder, kırmızı ise yaşam ile hayatı. Özbekistan'ın bayrağında bulunan hilal din yerine milleti temsil eder, 12 yıldız ise 12 ay ve burç kuşağını, bunun dışında 12 yıldız ülkede bulunan 12 bölgeyi sembole eder.



Türkmenistan bayrağı koyu yeşil renktir, Bayrağın yeşil tabanı İslam dininin temsilidir. Bayrağın sol alt taraf üzerinde bulunan dikey yerleşimli 2 zeytin dal tarafsızlık politikasını simgeler. Zeytin dalının üzerinde 5 tane Türkmen halısı vardır, halı Türkmen Boylarını ve ülkenin geleneklerini gösterir. En üstte bulunan iki halının karşısında beş köşeli beş beyaz yıldız insanın beş duygusunu veya Türkmenistan'ın 5 gölgesini sembole eder, yıldızların yanında sol tarafa bakan hilal ise parlak bir geleceğin ve umudun simgesidir.



K.K.T.C bayrağı iki renktir, beyaz ve kırmızı. Beyaz fon üzerine yatay olarak üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile çizilmiştir. Ortada kırmızı renkli ay ve beş köşeli yıldız bulunmakta. Günümüzde gördüğümüz K.K.T.C bayrağı 7 Mart 1984 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi tarafından onaylanmıştır.

K.K.T.C bayrağı İsrail bayrağıyla benzerliği vardır, bundan dolayı K.K.T.C bayrağının etrafında çok sayıda dedikodular, söylettiler yapıldı.

Milli gazetede 16 Kasım 2016 bayrakla ilgili şöyle bir açıklama vardır.

“Dikkat; KKTC bayrağında da yine aynı Fırat ve Nil nehri şeritleri var ama bu sefer arasında İsrail altıgeni değil Türk ay yıldızı var...

Belki bilmeyeniniz vardır diye hatırlatmakta yarar görüyorum; KKTC bayrağına bu şekli veren bizzat Milli Görüş Lideri ve Refah-Yol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan Hocadır.

Peki, ne anlatılmaya çalışılmıştır, bu bayrakla “Burada, bu topraklar bizimdir” mesajını vermiştir, Erbakan. Erbakan Hoca, aynı şekilde kendi imzasında da bu şeritlere yer vermiş ve arasına kendi ismini yazmıştır. “Ben yaşadığım sürece bu toprakları vermeyeceğim…” demiştir, Milli Görüş lideri.”



Türk Devletlerin Güneşli Bayrakları



Kazakistan yüz ölçümü sayesinde en büyük Türk devleti olarak bilinir. Kazakistan bayrağı resmi olarak 4 Haziran 1992’de kabul edildi. Bayrakta gök mavi ve altın sarı renkler bulunmaktadır. Bayrağın gök mavi rengi Türk devletlerinden biri olduğunu gösterir, ayrıca mavi renk suyun ve gökyüzünün simgesidir. Bayrağın ortasında bulunan güneş huzur, barışı simgeler, güneşin etrafında tahıl şeklinde bulunan 32 güneş ışığı ise bereketi. Güneşin altında kanadını açmış olan kartal özgürlük ve bağımsızlığı ifade eder. Bayrağın sol tarafında bulunan nakış Kazak milli kültürünün simgesidir.

Kırgızistan bayrağı iki renktir: kırmızı ve altın sarı.

Kırmızı renk kahramanlık ve cesaretlilik anlamına gelir, altın sarı ise ülkenin huzurunu ve zenginliğini temsil eder.

Bayrağın üzerinde kırk adet güneşin ışığı bulunmakta, güneş ışıkları Manas destanındaki 40 Türk boyunun simgesidir. Güneşin içinde bulunan tündük ülkede yaşayan tüm halkların bir evin içinde yaşadığının anlamına gelir.

Tündük nedir? Tündük göçebe hayatını yaşayan Türk halkın çadırının üst kısmında bulunan tekerlek şeklinde ki halkaya denir. Tündüğün diğer ismiyse şanıraktır. Tunduk Vatanın ve ocağın sembolüdür.



Not: Haberi özel olarak 21 Haziran Azerbaycan’ın ilk bayrağını kabul edilen güne hazırlanmıştır.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 41
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1730
Toplam Tekil 4067864
IP 18.117.73.214






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu