Üniversite Sınavlarındaki Matematik Başarısı İle Toplumsal Sorunlara Çözüm üretme Arasında Bir İlişki var mı? - İbrahim ORTAŞ - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Üniversite Sınavlarındaki Matematik Başarısı İle Toplumsal Sorunlara Çözüm üretme Arasında Bir İlişki var mı? - İbrahim ORTAŞ
Tarih: 19.06.2017 > Kaç kez okundu? 634

Paylaş


Üniversite Sınavlarındaki Matematik Başarısı İle Toplumsal Sorunlara Çözüm üretme Arasında Bir İlişki var mı?

İbrahim ORTAŞ



Böylesi Ancak Bizde olur Dedirtecek Bir Memleket Durumu



CNN Türk TV de matematik konuşan bilim insanlarını heyecanla izlerken (22 Nisan 2017) reklam arasın da gazete başlıklara bakınca aşağıdaki haber ile karşılaşınca yıllardır ülkemizin sorunu nedir dediğimiz olgu karşımıza çıkıyor.

Haber şu;

“'Köpek sahiplenme' kavgası kanlı bitti: 2 ölü, 5 yaralı

Şanlıurfa'da iki aile arasında yaşanan tartışma silahlı kavgaya döndü. Olayda iki kişi hayatını kaybederken 5 kişi yaralandı”.

1985 yılında Şanlıurfa’da çalışmış ve bölgeyi biraz gözlemiş olmanın verdiği genel kanımla bu durum ancak ülkemizde olur dedirtiyor.

Tabii karşıtlar arasında ne gelişti şimdilik bilmiyorum. Ancak neden insanımız hayatlarını bir köpeğe sahiplenme uğruna kaybettiler. Daha önce çocukların kavgası, tavukların birbirine karışması, tarla paylaşımı vs. çok çabuk kavgaya girişen ve kavgada kendini kaybedip insan öldüren insanların bir nedeni olması gerekir. Geleneksel feodal kültürün etkisindeki bölgede duygusal insanların normalde hoş-beş. Ancak kavgaya tutuşunca da kendilerini kaybediyorlar. Öz kontrol ortadan kalkıyor.

Gelişmişlik ile gelişmemiştik arasında bir farklılık varsa sanırım farklılığın önemli özellikleri herhalde önde gelen temel özelliklerden biri karşılıklı konuşmak, kurallara uymaktır. Köpek sahiplenmesi kavgasına tutuşan Urfalı hemşerilerimin herhalde hiçte böyle bir niyetle kavgaya tutuşmadılar. Ülkemizin sosyal bilimcilerinin, psikologların, sosyologların ve felsefecilerinin bu tür durumları incelmesi yaralı olacaktır. Bu insanların eğitim düzeyi, yaşama bakış açıları, haytan zevk alma durumu merak konusu. Hata bu tür insanlar nasıl eğitilmişler, okul ve sokak kültürünün kişinin gelişimi üzerindeki etkisi mutlaka incelenmelidir.

Türkiye’nin birçok sorunu var ancak öncelikli olanı sanırım kara cehalet. Ne biliyor, ne bilmediğini biliyor. Ezbere yaşayan çok sayıda insanımız bir bütün olarak hepimizin yaşamını ve geleceğimize dolaylı yollardan etkiliyor. Ön sorunun çözülmesi gerekir.

Matematiğin ne tür sorunlar çözdüğü dünyamızda haberi olmayan insanımızın başkasının yaptığı pompalı tüfeğin tetiğine basarak bir komşusunu öldürebiliyor. “Aferin” bir şey üretemiyoruz ancak başkasının yaptığı tüfeğin tetiğine basmayı iyi beceriyoruz. Afganistan’da da insanlar başaklarının ürettiği ileri teknoloji silahları ancak tetiğine basarak karşısındaki hasımı gördüğü türdaşını gönül rahatlığı ile öldürüyor. Evet, gerçekten aferin insanımızı. Keşke köpek sahiplenmesi için kavga edeceklerine, hayvan hakları için tartışsalardı. Keşke o hayvanın yerinin doğa olduğunu konuşsalardı.

Son YGS sınav sonuçları ayrıca yeniden ülkemizin eğitim düzeyi yaşadıklarımız arasında bir ilişki ortaya koyuyor mu? 2.200000 kişinin sınava girdiği YGS de 40 soru üzerinde ortalama matematik doğru cevap sayısı 5. Fen bilimlerinde 3.83. Acaba gelişmişliğimiz ile sınav soruları arasında bir ilişki var mı diye sormadan da edemiyor.

Yeniden düşünelim ve konuyu esaslı olarak ele alalım.





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 23
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1785
Toplam Tekil 4065993
IP 18.116.42.208






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu