BASIN BÜLTENİ Akıncı : “Kıbrıs Türk tarafı konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır ve sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına isteklidir” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı : “Kıbrıs Türk tarafı konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır ve sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına isteklidir”
Tarih: 24.05.2017 > Kaç kez okundu? 678

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs konferansının ilk oturumunun sonuç bildirgesinde ifade edildiği çerçevede, konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazır olduğunu ve her zaman olduğu gibi sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına istekli olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaptığı yazılı açıklamada, göreve geldiği günden bu yana geçen iki yıllık sürede müzakerelerde ciddi ilerlemeler sağlandığının bir gerçek olduğunu belirterek, bu ilerlemelerin sağlanmasında Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tavrı önemli rol oynadığını, buna ilk kez toprak ayarlaması konusunda harita çalışması yapılmasının da dahil olduğunu ifade etti.

Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı ve yaratıcı tutumunu sürdürmesine ve farklılıkların giderilmesi için gerekli tüm çabayı göstermesine rağmen, son aylarda “ilk dört başlık” olarak nitelendirilen Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi, Avrupa Birliği Konuları ve Mülkiyet başlıklarında, geçmişten gelen bazı unsurların netleştirilmesi dışında yeni yakınlaşmalar sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Akıncı, “Rum tarafı, bir federal çözümde olmazsa olmaz olan, Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğinin bazı temel unsurlarını kabul etmekte hala zorlanmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kıbrıs Türk tarafı, 2017 yılında söz konusu olabilecek risklere işaret ederek 2016 yılı sonunu çözüm için bir hedef olarak gördüğünü ısrarla vurgulamıştır. Nitekim, bir yandan doğal gaz konusu, diğer yandan Şubat 2018’de yaşanacak Rum başkanlık seçimleri nedeniyle oluşan atmosfer, haklılığımızı ortaya koymuştur.

Süreçte gelinen noktada, artık bir doğal takvimin oluştuğu çok açıktır.

Mevcut doğal takvimin getirdiği kısıtlı zaman çerçevesinde çözüme ulaşabilmemiz için artık bütünlüklü bir paket yaklaşımıyla hareket edilmesinin zorunluluğu ortadadır.

Gelinen aşamada, açıkta kalan ve çözüm bekleyen temel konular gerek iki tarafça, gerek BM tarafından çok iyi bilinmektedir. Bu konularda bir çözüme ulaşabilmek için artık tarafların zor kararlar vererek karşılıklı adım atmasının ve bir paket anlayışıyla hareket etmesinin vakti gelmiştir.

Bu düşünceden hareketle Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunun sonuç bildirgesinde ifade edildiği çerçevede, konferansın bir an önce yeniden toplanmasına hazırdır ve her zaman olduğu gibi sonuç üretilinceye kadar orada kalınmasına isteklidir”

Rum Lider, Anastasiadis’in son liderler görüşmesinde dile getirdiklerini tekrarlayarak, konferansa gidildiği zaman, öncelikle toprak ayarlaması ve Güvenlik ve Garantiler konularının diğer başlıklardan koparılarak kendi içlerinde müzakere edilip sonuçlandırılmasını ve bu başlıkların kapatılması durumunda diğer konuların görüşülmesine başlanmasını talep ettiğini belirten Akıncı, “ Bu ön şart, çözüm müzakerelerinin temelini teşkil eden ve Rum liderin altında kendi imzası bulunan ‘11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması’nın, ‘konuların birbiri ile ilintili müzakere edilmesi’ maddesine tamamen aykırıdır ve sonuç odaklı da değildir” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamasını şöyle tamamladı: “Hatırlanacağı üzere Cenevre’deki Kıbrıs Konferansı’nın ilk oturumunda, metodoloji olarak Güvenlik ve Garantiler başlığının konuşulacağı zaman, garantör ülkelerin de katılımıyla 5’li formatta toplandığı, diğer konuların konuşulacağında da adadaki iki tarafın bir araya geldiği, ‘birbiri ile etkileşen paralel masalar’ çerçevesinde müzakere edilmesi öngörülmekteydi, ancak Yunanistan’ın ‘hazır olmadığı’ bahanesiyle toplantıya ara talep etmesi üzerine bu metodoloji hayata geçirilememişti.

Kıbrıs Türk tarafı, 11 Şubat 2014 Liderler Ortak Açıklaması ve Cenevre’deki tüm tarafların onayıyla 12 Ocak 2017’de açıklanan Konferans Bildirgesi’ne tamamen sadık kalacak bir şekilde, yeni bir şart öne sürmeden, ilk Konferansta öngörülen metodoloji çerçevesinde bir an önce konferansın bir sonraki oturumuna gitmeye hazırdır.

Beklentimiz, Rum tarafının mutabık kalınmış zemin ve anlayışlar çerçevesinde ve ön şartları bir kenara bırakarak, süreci başarıya götürecek adımlara hazır olduğunu göstermesi ve ilk Mont Pelerin görüşmelerinde ve Konferans’ın ilk oturumunda yapılanın aksine, kimsenin bir ara talep etmeden Kıbrıs Konferansı’nın kapsamlı bir çözümle sonuçlanmasıdır” .



Akıncı, Manchester’daki patlamada ölenler için taziye mesajı yayımladı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiltere’nin Manchester kentindeki bir konserde meydana gelen patlama sırasında hayatını kaybedenler için İngiliz halkına başsağlığı diledi.

Akıncı mesajında, şahsı ve Kıbrıs Türk halkında derin üzüntüye neden olan terör saldırısı nedeniyle İngiliz halkının acısını paylaştıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın mesajı şöyle: “İngiltere’nin Manchester kentinde yer alan konserde meydana gelen patlama sonrası 22 kişinin hayatını kaybetmesi ve 59 kişinin yaralanması bizleri derinden üzmüştür. İngiliz halkının bu büyük acısını yürekten paylaşıyoruz.

Gerek Manchester’de, gerekse de dünyanın başka bir yerinde meydana gelen terör olayları kabul edilemez bir olgudur. 22 masum insanın hayatını kaybetmesi, şahsım ve Kıbrıs Türk halkında derin üzüntüye neden olmuştur. Teröre karşı uluslararası ölçekte kararlı ve istikrarlı mücadele şarttır.”



Ertuğruloğlu İngiltere’deki saldırıyı kınadı



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İngiltere'deki terör saldırısını kınadı.

Ertuğruloğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a taziyelerini iletti.

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, İngiltere'nin Manchester kentinde bir konser alanında gerçekleştirilen ve 22 kişinin hayatını kaybetmesi, en az 59 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı kınadığını vurguladı.

Ertuğruloğlu, terörün bir insanlık suçu olduğunu belirterek, İngiliz halkının acısını paylaştığını kaydetti.



AKPM Komite Toplantılarına Çağlar ile Özcenk katıldı



Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Eğitim, Bilim, Kültür ve Medya Komitesi toplantılarına CTP Milletvekili Mehmet Çağlar ile UBP Milletvekili Erdal Özcenk de katıldı.

Önceki gün Paris’te başlayan toplantıda, “futbolun daha iyi yönetimi ile uluslararası sporun daha iyi yönetilme ihtiyacı” konuları görüşüldü.

Toplantıya, FİFA, UEFA, EPFL, FIFPRO, ECA, OECD, UNESCO ve SIGA yetkilileri davetli konuşmacı olarak katıldı.

Toplantıda; futbol ve sporun daha iyi yönetilmesi, ekonomik olarak kontrol edilmesi, futbolcu ve sporcuların hakları, ırkçılık ve ayrımcılığın önlenmesi, spor ve futbolun insan haklarını geliştirmesi ve değerlerinin yükseltmesi konularında konuşmalar yapıldı.

Toplantının, önceki sabah gerçekleşen oturumunda Sosyalist Grup üyesi Alman Milletvekili Schennech, halklar arasında sorun yaşanan ülkelerde bazı halkların uluslararası sportif temas yapamadığını söyledi.

Buna örnek olarak Kuzey Kıbrıs’ta futbol takımlarının hiçbir uluslararası temas yapamamasını gösteren Schennech, bu gibi sorunların olduğu ülkelerde sporun geleceğinin ne olacağını sorguladı.

Bunun üzerine komitede söz alan Mehmet Çağar, Kıbrıs'taki fiili durumu, 1950'li yıllardan itibaren Kıbrıs'ta Futbol Federasyonlarının tarihçesi, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun uluslararası girişimleri, her şeye rağmen hala daha değil uluslararası müsabakalara katılma hiç bir ülke futbol takımı ile dostluk maçı bile yapamamayı anlattı.

Çağlar, Kıbrıs Rum ve Türk takımlarının karşılıklı maçlar yapabilmelerinin güzel olduğu ancak Kıbrıs Türk takımlarının bu imkanlara sahip olamamasının hem futbol hem de genel sporun ruhuna ters düştüğünü kaydetti.

Bu soruna çözüm yaratılması gerektiğini ifade eden Çağlar, sporun halklar arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı yapacağı ve Kıbrıs Türk futbol ve sporunun dünyadan izole edilmesine artık bir son verilmesinin gerektiğini vurguladı.

Sorunun kabul edilemez olduğunu belirten AKPM milletvekilleri ise, buna anlam veremedikleri ve konuyu tekrar ele alacaklarını dile getirdi.

Toplantının bugünkü gündeminde ise göçmenlerin entegrasyonunda yaşanan sorunlar, karşılaşılan baskı ve yaşanan deneyimler yanında kültürel mirasların uluslararası kaçakçılığı ve önlenmesi konuları ele alınacak.



Karabelen, 34’üncü ölüm yıl dönümünde anıldı



Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluşunda rol oynayan isimlerden, Emekli Tümgeneral Daniş Karabelen, 34’üncü ölüm yıl dönümünde TMT Mücahitler Derneği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törene, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Erdoğan Çelebi, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ersin Tatar, Daniş Karabelen’in kızı Özcan Atamert, askeri yetkililer, muharip derneklerden temsilciler ve davetliler katıldı.

Törende, TMT Mücahitler Derneği Genel Sekreteri Çetin Serez, Daniş Karabelen’in biyografisini okudu. Daniş Karabelen’in kızı Özcan Atamert, TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora konuşma yaptı. Konuşmasının ardından TMT’ye hizmet veren 14 kişiye madalya takdimi yapıldı, izaz ikramda bulunuldu.

TMT Mücahitler Derneği Genel Sekreteri Çetin Serez, 1898’de doğan, 1983’te hayatını kaybeden Karabelen’in TMT’nin kuruluş çalışmalarını fiilen başlattığını, Özel Harp Dairesi Başkanlığını yaptığını söyledi.

Karabelen’in biyografisini okuyan Serez, “Türk’ün varlığına tahammül edemeyenlere karşı direnen Kıbrıs Türkü bu kutsal savaşını Anavatanla birlikte vermiştir. Daniş Paşamızın bu onurlu mücadelemizde her yönüyle katkısı büyüktür” dedi. Direnişlerde mutlaka direnişçilere bir sembol verildiğini belirten Serez, “Bize de Paşamızın başkanı olduğu Özel Harp Dairesi tarafından Bozkurt amblemi verilmiştir. Ve mücahit teşkilatımız onurlandırılmıştır. Düşmana korku, dosta güven veren bu amblemimizi 11 yıl sancaklarımızda ve üniformalarımız da taşıdık. Bu amblem, şu anda TMT Mücahitler Derneği’nin sembolü olarak yaşatılmaktadır ve ebediyen yaşatılacaktır” ifadesine yer verdi.

Serez, “KKTC Cumhuriyeti sokakta bulunmadı. Büyük direniş ve mücadelelerden sonra Mehmetçiğin ve Mücahidin süngüsüyle hudutları çizilmiştir. Bu topraklar ya Türk’ündür, ya kimsenin” dedi.

Daniş Karabelen’in kızı Özcan Atamert, “Babam 17 yaşından itibaren kendini bu vatana adadı. Sadece babamın değil annem Leman Karabelen’in de bu vatana hizmeti büyük. Babamla annem Kıbrıs’a öyle gönül verdiler ki 1957-1958’de yaralanan gazileri kendi evlerinde ağırladılar” dedi. Özcan Atamert, babası için kaleme alınan bazı makalelerden kesitler okudu, 1953’de Kore’den İzmir’e gelen Daniş Karabelen’in şehit mezarı topraklarını Atatürk Anıtı’na koyarken yansıdığı gazeteleri kürsüden gösterdi.

Atamert, “Kıbrıs terk edilemez, askerimiz burada kalacaktır. Bazı şeyler olsa da Kıbrıs bizim kalbimizdir. Babam burayı bize emanet etti” dedi.

TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora, konuşmasında, “Böyle bir komutanı tanımak, böyle bir komutanla kader birliği yapmanın huzuru içinde yaşıyoruz” dedi.

1958’lerde başlayan çetin mücadelenin bağımsız bir devletle taçlandırıldığını ifade eden Bora, bugün ülkede güven içinde yaşamayı Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı ile Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olunduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ta yapılan bazı açıklamalara da değinen Bora, “Rum ne diyor, ‘Türk askeri, yerleşikler gitsin’ diyor. Biz, karşılığında, ‘sen gayrimeşru idaresin, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni silahla ve terörle gasp ettin’ diyemiyoruz. Biz bu insanları masada muhatap alarak hata yapıyoruz. Neymiş, dünya onu tanıyormuş. Gerekçe bu. Varsın dünya tanısın, ben tanımıyorum. Beni tanımadığı sürece masaya da gitmeyeceğim” şeklinde konuştu.

Bora, Kıbrıs’ın yakın tarihine saygı duyulmadığını da söyleyerek, “Okullarımızda maalesef yakın tarihimiz gündeme getirilemiyor. Bizde kin söz konusu değil ama karşı taraftaki toplumun hakkımızda düşündüklerini bilerek tedbirleri almak zorundayız. Çocuklar, gençler nereden nereye, nasıl geldiğimizi anlatmalıyız” dedi.

“Bağımsız bir devlette, huzuru ve güven içinde yaşarken Birleşik Kıbrıs da nerden çıkıyor?” diye soran Bora, ara bölgede Kıbrıslı Türklerle Rumların düzenlediği ortak etkinlikleri eleştirdi, “Çetinkaya’da yapılan eylemlerde ‘işgale son’ deniyor. Bu nasıl bir tavırdır? Bunları hazmetmek kolay değildir. Bu bizim ağırımıza gidiyor. Barışı, huzuru ve güveni adaya kim getirdi? Türkiye. İnkar mı ediyorsunuz?” ifadelerine yer verdi.

Bora, “Türk askeri, Rum’u da iç kavgadan kurtardı. Yunanistan’da demokrasinin gelmesini sağladı. Dünyanın Türk ordusuna teşekkürü borçtur. Bunu bile yapmıyorlar” dedi.

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 36
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 431
Toplam Tekil 4068353
IP 18.119.131.178






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu