BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Ambargoların üzerimizden kaldırılmasını bekleyemeyiz, kimse bizim için bu lütufta bulunmayacak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Ambargoların üzerimizden kaldırılmasını bekleyemeyiz, kimse bizim için bu lütufta bulunmayacak”
Tarih: 24.05.2017 > Kaç kez okundu? 738

Paylaş


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kalkanlı Teknoloji Vadisi’nin (KALTEV) tanıtımı ve temel atma töreni Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da katılımıyla dün gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı törende yaptığı konuşmada ODTÜ’nün 130 bin mezundan biri olmakla iftihar ettiğini kaydederek, “Böylesi günde, böylesi güzel bir olaya tanıktık etmekten daha mutluluk verici bir şey olamaz, dedi.

Akıncı, “Ambargoların üzerimizden kaldırılmasını bekleyemeyiz, kimse bizim için bu lütufta bulunmayacak, biz böylesi projelerle ambargoları kaldırabiliriz, buna da muktediriz” dedi.

Mustafa Akıncı, zeytin ağacının Akdeniz’i, Kıbrıs’ı, verimliliği, üretkenliği, emeği, alın terini, kökleşmeyi ve ilanihaye var olmayı simgelediğini söyleyerek, “Köklerimizi salmak için gelişmek zorundayız, gelişme bilimle olur” vurgusunda bulundu.



Akıncı’dan telefon diplomasisi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklara göre Akıncı ve Çavuşoğlu Kıbrıs müzakereleri sürecindeki gelişmeleri ele aldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan ve UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit’le de telefonda görüşerek son gelişmeleri değerlendirdi.

Akıncı dün ayrıca müzakere heyetiyle bir araya gelerek Kıbrıs müzakereleri konusunda durum değerlendirmesi de yaptı.



Rum Ulusal Konseyi toplantısı gerçekleştirildi



Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “17 Mayıs’taki son görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya sunduğu öneri hakkında” bilgi verdiği açıklanan Rum Ulusal Konseyi'nin toplantısı dün gerçekleştirildi.

Rum radyosu ve diğer kaynaklara göre, sabah saat 10.00’da başlayan toplantının gergin geçtiğini ve itirazlarla tamamlandığını ve siyasi partilerin toplantı çıkışında çeşitli açıklamalar yaptıklarını duyurdu.

Toplantı salonundan ilk çıkan, acil yükümlülüklerini gerekçe gösteren EDEK Başkanı Marinos Sizopulos oldu. Sizopulos “prosedür devam ederse çöküşe gideriz” iddiasında bulunarak Anastasiadis’in, Güvenlik Konseyi’nden bir uluslararası konferans istemesi gerektiğini söyledi. DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Anastasiadis’in önerisinin “son günlerde görüşülenlerle tutarlı olduğu” görüşünü ortaya koyarak “çıkmaz olmaması için ellerinden geldiği sürece Anastasiadis’i destekleyeceklerini” söyledi. “Kıbrıs sorununun çözülüp çözülmeyeceği Ankara’ya bağlı olacak” iddiasında bulunan Neofitu, Anastasiadis’in bir öneri sunduğunu ve bunu Türk tarafıyla değiştirilmiş bir formülle istişare etmek için açık pencere bıraktığını söyledi. Neofitu, “Rüzgar güçlü ve Kıbrıs sorununun çözümü için fırsat penceresini kapatmaya çalışsa da çıkmaz ilan etmeyeceğim. Birinci görüşme konusu Güvenlik ve Garantilerin olmayacağı Cenevre II olamaz” dedi.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Anastasiadis’in ve çalışma arkadaşlarının önce Güvenlik ve Garanti konularının görüşülmesine dair öneriyle aldıkları risk ve sorumluluktan büyük endişe duyduğunu, bunu saklamayacağını söyledi. “Türkiye’nin çözüm isteyip istemediğinin sınanması gerektiğine AKEL de inanıyor. Ancak prosedürün çökme ve sorumluluğun Rum tarafına yüklenmesi tehlikesi var” dedi. Kiprianu Anastasiadis’e, konuyu BM ile görüşmeye ve prosedürün yitirilmesine izin vermemeye çağırdı, şunları söyledi:

“Başkanlık seçimlerinden sonra Mart 2018’de gidip Kıbrıs sorununa kaldığı yerden devam edeceğimiz, siyasi saflıktır. Bugüne kadar Kıbrıs Rum tarafının tezi, Kıbrıs sorununun iç yönlerinin kapanması ve uluslararası yönlerine sonra geçilmesiydi. Anastasiadis bazı siyasi partiler prosedürü tersine çevrilmesi konusunu gündeme getirdiklerinde, kendilerine argümanlarla cevap verirdi. Bugün bu öneriyi benimsiyor. Bu sefer de Kıbrıs zararlı çıkmasın.”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’in “değişimlerinden” Rum tarafının da “zafiyetinden, karışıklığından ve daha çok taviz verme niyetinden” söz etti. Anastasiadis’i stratejisi olmamakla suçlayan Papadopulos “itibarsızlığı yüzünden inisiyatiflerinde sorunlar oluyor. Sayın Anastasiadis’in itibarsızlığı yüzünden ikna edici olmamız söz konusu değil. Türk uzlaşmazlığını aşmak için stratejisi nedir? Önerisi konusunda siyasi liderliği bilgilendirmedi. Karartmaya devam ediyor” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas “çıkmazın eşiğindeyiz” diyerek, Anastasiadis’in anlattığı önerinin görüntüde bir çıkış yolu sağlayabileceğini ancak doğru ön hazırlık olmadan Kıbrıs sorunuyla ilgili bir konferansın, sadece çıkmazı resmileştireceğini savundu.

Dayanışma Hareketi Başkan Vekili Pollis Pallikaros “Müzakerelerde çöküş ve Mustafa Akıncı’nın varılan yakınlaşmalardan ciddi gerilemeleri saptandı. Muhtemel bir uluslararası konferansta olumlu bir şey olacağını öngörmüyorum” ifadesini kullandı.

Ekologlar Hareketi Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis, “Türkiye’nin garantiler ve askerler gibi yakıcı konuları görüşmekten kaçmaya çalıştığını” öne sürerek, Anastasiadis’in önerisinin “Türk hareketini tersine çevirmeye çalıştığını” savundu. Perdikis, Anastasiadis’in önerisinin, Türkiye beşli konferansı sağlamlaştırdıktan, kendisinin (Anastasiadis) ve Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin altı uluslararası düzeyde oyulduktan sonra, “çok geç kalmış bir öneri olduğunu” söyledi. Rum Yönetimi eski başkanlarından Dimitris Hristofyas ise Konsey toplantısını, başlamasından yarım saat sonra terk etti. Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Hristofyas toplantıyı terk etme nedeninin, Rum Polis Genel Müdür Yardımcısı’nın görevine son verilmesini ve bu konuda günlerce telefon ettiği Anastasiadis’in telefonunu açmamasını protesto etmek olduğunu açıkladı.



Rum öğrenciler Grivas’a tapınmaya götürülüyor



AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu önceki gün yaptığı açıklamada parti liderlerini eleştirdi.

Güney Kıbrıs’ta yayımlana Simerini gazetesinin haberine göre Kiprianu “Çözüm istediğini söyleyen DİSİ’nin bugün hala ihanetin baş aktörlerini onurlandırmaya devam ettiğini söyledi. Kiprianu, DİSİ eserini öğrensinler diye öğrencileri Grivas’ın saklanma yerini ziyarete götürdüğünü sürdürdüğünü söyledi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Eleni Theoharus’u “Yunanistan’la Enosise bile hazır” olmakla suçlayan Kiprianu, DİKO ve EDEK liderliklerini “neo-nazist” diye nitelediği ELAM ile nasıl olup da aynı burca(tarafa) geçtiklerini tabanlarına izah etmeye çağırdı.



Bellapais Uluslararası Müzik Festivali devam ediyor



Kuzey Kıbrıs Müzik Vakfı organizasyonunda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın himayelerinde 21’incisi düzenlenen Kuzey Kıbrıs Uluslararası Bellapais Müzik Festivali geçen Çarşamba akşamı “KKTC Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” konseriyle başladı.

Festivalde bu gece Avusturya Korosu “Musikfreunde Perchtoldsdorf” bulunuyor.

KKTC'nin yanı sıra, Türkiye, Makedonya, Finlandiya, Sicilya, İtalya, Fransa’dan da sanatçıların katılacağı geleneksel festivalde, tüm konserler 20.30'da başlayacak.

Festival Girne'de bulunan tarihi Bellapais Manastırı’nda gerçekleşecek Festival programı şöyle devam ediyor:

23 Mayıs: Avusturya Korosu “Musikfreunde Perchtoldsdorf” Matthias Bınder

25-26 Mayıs: Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Bandosu Konseri

28 Mayıs: Keman-Piyano Resitali Michael Süssmann (Keman),Mai Goto (Piyano)31 Mayıs: Şan Resitali, Sicilya İkilisi / DUO Ibleo Omaggio alla Lirica2 Haziran: Keman ve Piyano resitali Frederic Pelassy (Keman) Jean-Bernard Hupmann (Piyano)

4 Haziran: Şan Resitali, Sayra Seyhan Geçim (Soprano) Esra Poyrazoğlu (Piyano)

6 Haziran: Şan Resitali, Sermin Dikmen Töre (Soprano) Tuğrul Enver Töre (Bariton) Nona Tsutskiridze (Piyano)

9 Haziran: Sicilya Dört El İkilisi

12 Haziran: “Ada'nın Rüyası” Gençlik Konseri

15 Haziran: OZA Viyolonsel Dörtlüsü “İzmir 9 Eylül Konservatuarı”

















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Instagram





Flickr





LinkedIn





Website













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 21
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1674
Toplam Tekil 4065881
IP 3.135.190.232






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.382 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap