BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, İstanbul’da Kıbrıs müzakerelerini anlattı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, İstanbul’da Kıbrıs müzakerelerini anlattı
Tarih: 05.05.2017 > Kaç kez okundu? 767

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ta federal bir çözümün herkesin yararına olacağını vurguladı. Kıbrıs’ta federal bir çözümün mümkün olabilmesi için Rum yönetiminin zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum yönetiminin yetki paylaşma konusunda zorlandığını da ifade etti.

İstanbul’da bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, İstanbul Üniversitesi senatosunda profesör ve öğretim üyelerine "Son Gelişmeler Işığında Kıbrıs Müzakereleri" konulu konferans verdi.

Akıncı, Kıbrıs sorununun tarihsel süreci hakkında kısa bir değerlendirmede bulunduktan sonra, Kıbrıs’ta federal bir çözümün ilgili taraflar ve herkes için iyi sonuçlar yaratacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs’ta konfederasyon ya da üniter yapı kurmanın, federal bir çözümden daha kolay olduğunu belirterek, “Biz zor olsa da ilgili tüm taraflarca tek kabul edilebilir çözüm olan federasyon için çalışıyoruz ve tüm iyi niyetimizle temmuz ayına kadar olan bu kısa zaman içinde de yapıcı tutumumuzu devam ettireceğiz” dedi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ta Şubat 2018’de yer alacak başkanlık seçimlerinin olumsuz etkilerinin erken görülmeye başladığını ve bunun da müzakere sürecine zarar verdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, temmuz ayı itibarı ile Rum tarafının sondaj çalışmalarına başlama niyetinin bölgede yeni gerginliklere neden olabileceğine dikkat çekerek, “Oysa bölgedeki enerji yataklarının gerginlik değil, işbirliği nedeni olması gerektiğini her fırsatta vurguladık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bizden kaynaklanmayan nedenlerle bu müzakere süreci başarıya ulaşmayacak olursa biz Kıbrıslı Türkler kendi kimliğimizle demokratik ve laik bir toplum olarak yolumuza KKTC olarak devam ederiz. Bizlerin vilayet olma gibi bir isteği olmadığı gibi Türkiye'nin de yeni bir vilayete ihtiyacı yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun çözülmesinin son zamanlarda giderek gerilen Türkiye'nin AB ile ilişkilerine de olumlu bir etki yapacağının altını çizdi.



Özgürgün, Dr. Küçük Vakfı heyetini kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Dr. Küçük Vakfı Yönetim Kurulu’nu kabul etti.

Özgürgün kabulde, Dr. Küçük’ün hekim, gazeteci, siyasetçi ve devlet adamı kimliğiyle topluma büyük hizmetler verdiğini ve çok zor koşularda varoluş mücadelesinin lideri olduğunu anlattı.

Dr. Küçük ve Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadelenin bilinmesinde vakfın çalışmalarının büyük önemi bulunduğuna dikkati çeken Başbakan Özgürgün, Dr. Küçük Vakfı’na çalışmalarında başarılar diledi.

Özgürgün, Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Küçük’ün anısını yaşatmanın tarihi bir görev olduğu bilincinden hareketle, önümüzdeki günlerde bu konuda yapılacak çalışmalarla ilgili de heyeti bilgilendirdi.

Kabulde ayrıca, Gazeteci Yazar Osman Güvenir, 11’inci kitabı olan “Dr. Fazıl Küçük’le Geçen Günlerim-Bir Lideri Anlatıyorum” isimli kitabını Başbakan Hüseyin Özgürgün’e takdim etti.

Osman Güvenir’i yeni kitabından dolayı kutlayan Başbakan Özgürgün, Dr. Fazıl Küçük ile uzun yıllar çok yakın çalışan Güvenir’in, tarihsel anılarını kaleme alarak bir toplum liderinin şahsında bir toplumun varoluş mücadelesini anlattığını ve yeni nesle önemli bir eser bıraktığını kaydetti.



Ercan- Akıncılar yolu bugün açılıyor



Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, Ercan- Akıncılar yolunun 43 yıllık özlemi bitireceğini ve Akıncılar’ı KKTC’ye daha da yakınlaştıracağını kaydetti.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, bugün Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından gerçekleştirilecek tarihi açılışa tanıklık etmek üzere tüm halkı davet etti.

Dürüst, Akıncılar yolunun temelinin yaklaşık olarak 5 ay önce atıldığını hatırlatarak, yolun, KKTC’nin ileriye doğru gidişinde, kalkınmasında son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Dürüst, Akıncılar’ın 43 yıllık özleminin son bulacağı projede KKTC’nin ilk tünel projesinin de yer aldığını kaydetti.

Dürüst; “Gerek Güney Kıbrıs’tan gelen komşularımızın gerekse de Akıncılar köyündeki kardeşlerimizin, ister yurt içinden isterse de yurt dışından olsun, kimlik kartı göstermeksizin, günün her saatinde Akıncılar’a gidebilmesini sağlayacak olan bu projenin, özellikle 7 Mayıs Akıncılar Festivali öncesinde bitirilmesi için, Bakanlık olarak çok çaba sarf ettik. Akıncılar bundan böyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne daha da yakınlaşmıştır” dedi.



Akpınar’a Gagavuzya’dan “onur madalyası”



GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Gagavuzya Özerk Bölgesi Cumhurbaşkanı İrina Vlah tarafından; Gagavuzya’nın 25’inci kuruluş yılı onur madalyası ile onurlandırıldı.

Akpınar; Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Komrat’taki temasları öncesinde Moldova Cumhuriyeti’nde de temaslar yaptı. Akpınar, Moldova Amerikan Üniversitesi Kampüsü’nü ziyaret eden Avrupa Diplomatlar Birliği Başkanı AP Milletvekili Günther Meinel ile görüştü.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1674
Toplam Tekil 4067808
IP 18.117.196.184






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu