BASIN BÜLTENİ Atun, Barbaros araştırma gemisine sismik çalışma için izin verildiğini açıkladı - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Atun, Barbaros araştırma gemisine sismik çalışma için izin verildiğini açıkladı
Tarih: 26.04.2017 > Kaç kez okundu? 804

Paylaş


Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisine, 20 Nisan tarihi itibarıyla KKTC karasularında yeniden sismik veri toplama çalışmalarına başlama izni verildiğini açıkladı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, 2011 yılında Sınırüstü bölgesinde açılan araştırma kuyusunun devamı olarak ikinci bir araştırma kuyusu açılmasına da izin verileceğini bildirdi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan “Enerji Alanında İşbirliği Antlaşması” ve “Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ne” istinaden; Nisan ayından itibaren KKTC deniz alanlarında iki (2B) ve Üç(3B) sismik veri toplama çalışmalarının başlaması yönünde Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile görüştüklerini belirterek, deniz alanında yürütülmesi planlanan sismik veri toplama faaliyetlerine ait çalışma sahaları, lokasyon haritası ve koordinat listesinin de hazırlandığını kaydetti.

3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BM aracılığı ile sunduğu denizlerde doğal gaz çalışmaları alanında işbirliği yapılması veya tüm aramaların muhtemel çözüm sonrasına ertelenmesi önerisini Güney Kıbrıs yönetiminin yanıtsız bıraktığını hatırlatan Atun, Güney Kıbrıs yönetiminin ada etrafındaki tüm doğal kaynaklar kendilerine aitmişçesine çeşitli parsellerde çok uluslu petrol şirketleriyle anlaşmalar imzaladığını, ihaleler yapmaya devam ettiğini kaydetti.

Atun, “Güney Kıbrıs yönetiminin doğal kaynaklar alanında kendi sürecini süratle yürütürken; diğer taraftan bizim bu alandaki adımlarımızı çözüm sürecine tehdit olarak nitelendirmeleri tam manasıyla samimiyetsizliklerinin göstergesidir. Bu noktada kendi hak ve menfaatlerimizi muhafaza etmek önemlidir. Gerektiği noktalarda yeni izinler vermeye hazırız. Anavatanımız TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile işbirliğimiz daha de gelişerek sürmeye devam edecektir”.

Bakanlar Kurulu’nun 28.10.2011 tarihli kararı ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)’ya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde petrol ve doğalgaz arama izni verilmiş ve bunun akabinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un 02.11.2011 tarihinde imzaladığı “Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi’ne istinaden, deniz alanlarında 7, kara alanlarında ise 1 adet petrol ve doğalgaz arama ruhsatı verilmişti.

Denizde yapılan aramalar sonucunda, TPOA’ya doğal kaynaklara erişim ve ihtiyaç duyulduğu takdirde platform kurarak başta doğal gaz gibi doğal kaynaklara erişme ve ekonomik olarak değerlendirme izni de verdiklerini açıklayan Atun, sondaj işlemi ve platform kurulması ile birlikte, enerji alanında yeni işbirliği ufkunun açılacağını kaydetti.

Bu bağlamda Türkiye ile her türlü işbirliğinde kararlı olduklarını vurgulayan Atun, Güney Kıbrıs yönetiminin açıklamalarını samimiyetsiz olarak nitelendirdi.



BM’den Eide'ye tam destek



BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Yunanistan'ın taraflı olmakla eleştirdiği BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin görevini layıkıyla yaptığını söyledi.

Yunan gazetesi Phileleftheros, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias'ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup yazarak Eide'yi "Türk tarafı adına lobi yapmak" ile suçladığını yazmıştı.

Dujarric, günlük basın toplantısında AA muhabirinin, "mektuba ilişkin" sorusu üzerine yaptığı açıklamada, söz konusu mektubu görmediğini ancak Eide'nin çalışmalarından memnun olduklarını bildirdi.

Eide'ye güvenlerinin tam olduğunu da vurgulayan Dujarric, "Gerçek şu ki; Eide, BM Kıbrıs Özel Danışmanı olarak görevini layıkıyla yapıyor." ifadesini kullandı.

Eide, Ağustos 2014'ten beri BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevinde bulunuyor ve iki taraf arasındaki müzakereleri BM adına koordine ediyor.



LTB Tiyatrosu 3. Türk-Alman Tiyatro Festivali’ne katılıyor



Lefkoşa Türk Belediyesi Belediye Tiyatrosu, Berlin’de düzenlenecek 3. Türk-Alman Tiyatro Festivali’ne katılıyor.

Limasol Sosyal Sorumluluk Co. İşbirliğiyle hazırlanan “Soytarılar Okulu” oyunu, Cumhurbaşkanlığı’nın katkılarıyla, Festival’de 4 kez sahnelenecek.

LTB Belediye Tiyatrosu “Soytarılar Okulu” oyununun, 29 ve 30 Nisan tarihlerinde 3000’in üzerinde Türk çocuk tarafından izlenmesi bekleniyor.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 46
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 15
Toplam Tekil 4074797
IP 3.145.115.195






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 4.887 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu