BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu Katar’da - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Ertuğruloğlu Katar’da
Tarih: 20.04.2017 > Kaç kez okundu? 698

Paylaş


Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaretler kapsamında Katar'a gitti.

Ertuğruloğlu, Katar'ın başkenti Doha'daki temaslarına dün başladı.

Ertuğruloğlu'nu Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Fikret Özer, KKTC Doha Temsilcisi Dr. Tayseer Al-Shanableh ile diğer yetkililer havaalanında karşıladı.

Ertuğruloğlu, Doha'daki temasları çerçevesinde Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Muhammed Bin Ahmed Bin Towar Al Kuwari ile bir araya geldi.

Ertuğruloğlu, Kuwari ve heyeti ile görüşmesinde, KKTC ekonomisi, turizmi, ticaret ve yüksek eğitim alanları konularında bilgi verdi.

Ertuğruloğlu, Katar işadamlarının KKTC işadamları ile birlikte karşılıklı işbirliği yapabileceğini ve ticaret ilişkilerini geliştirebileceğini söyledi.

Ertuğruloğlu, bu yönde atılacak adımlara destek verebileceğini ve KKTC Doha Temsilciliği aracılığıyla iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilebileceğini anlattı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs sorunu ve müzakere süreci ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında, Rum tarafının Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türklerle eşit bir ortaklık kurma amacında değil, aksine Kıbrıs Türk halkını müzakere masasına hapsedip izolasyonlar altında ezmek olduğunu kaydetti.

Rum yönetiminin son olarak KKTC'de düzenlenecek 23 Nisan kutlamalarına katılmak amacıyla Güney üzerinden Kıbrıs'a gelen çocukların girişine onay vermediğini ifade eden Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ta sorun Rumların adayı tamamen kendilerinin olduğunu kabul etmesi ve bizimle eşit ortaklığa girmek istememesidir. Bizi ucu açık müzakere süreçleriyle izolasyonlar altında engelliyorlar, çocuklarımız gençlerimiz için spor kültür sanat dahil hiçbir faaliyet yapamıyoruz.

Aramızda kişisel sorun yok, problem Rum yönetiminin adayı Helen adası, bizi de azınlık görmesidir. Sonuç olarak amaç sorunu çözmek değil, bizi izolasyonlar altında tutmaya devam etmektir."

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Doha'da gerçekleştirilen "Expo Turkey by Qatar" fuarının açılışına da katıldı.

Türkiye ile Katar arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi ve ortak yatırımlara olanak sağlamak amacıyla gerçekleştirilen fuara onur konuğu olarak katılan Ertuğruloğlu, fuarın açılış kurdelesini de kesti.

Açılışın ardından Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Fikret Özer ve Katar Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Kuwari ile stantları gezdi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Katar Turizm Komisyon Başkanı Hasan Al-İbrahim ile de görüştü.

Ertuğruloğlu, görüşmede Al-İbrahim'e KKTC turizm sektörü, otelleri ve hava ulaşımı ile ilgili bilgi verdi.

Kıbrıs sorunu, müzakere süreçleri ve son durum ile ilgili sorular soran Al-İbrahim'e bilgiler veren Ertuğruloğlu, özellikle son dönemde Kıbrıs'taki doğal kaynaklarla ilgili gelişmelere değindi.

Katar ile Türkiye arasında çok sıkı ticaret ve politik İlişkiler olduğuna işaret eden Ertuğruloğlu, Katarlı bir şirketin Kıbrıs'ta doğalgaz konusunda Rum tarafı ile ortak bir işbirliğine gitmesine şaşırdıklarını söyledi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta bir ortaklık olmadığını, Kıbrıs Türk halkının ortaklık cumhuriyetinden atıldığını ve 50 yıldır bir ortaklık kurulması için çalışıldığını belirtti.

Kıbrıs'taki doğal kaynaklarda Kıbrıslı Türklerin de hakları olduğunu ve bunların dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, Türkiye'nin doğalgaz konusunda adada tek taraflı bir adım atılmasına asla izin vermeyeceğini kaydetti.

Kıbrıs'ta eşitlik temelinde kurulacak bir ortaklığa hazır olduklarını ancak Kıbrıs Türk halkının azınlık görüleceği bir anlaşmaya asla onay vermeyeceğini vurgulayan Ertuğruloğlu, "Biz nasıl olursa olsun veya tüm haklarımızı karşı tarafa vermemiz halinde bulunacak bir çözüm istemiyoruz. Müzakerelerle yeni bir ortaklık kurulacaksa bu siyasi ve egemen eşitliğe dayalı olmalı" dedi.

KKTC hakkında da bilgi veren Ertuğruloğlu, Al-İbrahim'i KKTC'yi daha yakından tanıması için ülkeye davet etti.

Al-İbrahim görüşmenin ardından bakan Ertuğruloğlu'na görüşmenin yer aldığı merkezde bulunan "Doha Autoshow"u gezdirdi.



Liderler bugün müzakerelere devam ediyor



Kıbrıs müzakerelerine bugün devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugün saat 18.30’da ara bölgede bir araya gelecek.

Rum Meclisi’nin Enosis Plebisiti’nin okullarda anılması kararıyla kopan müzakere süreci, Rum tarafının gereken adımları atmasıyla 11 Nisan’da yeniden başlamıştı.

Liderler, 2 aylık aradan sonra gerçekleştirdikleri ilk toplantıda, müzakere programı üzerinde çalışmıştı. 4 görüşme planlayan liderler, bugünkü görüşmenin ardından 2, 11 ve 17 Mayıs’ta yeniden bir araya gelecek.

Bu arada, müzakere sürecinin başlamasıyla müzakereciler de, liderlerin gerekli gördüğü durumlarda görüşme gerçekleştiriyor. En son 12 Nisan’da bir araya gelen müzakereciler Özdil Nami ile Andreas Mavroyanis dün saat 12.00’de yeniden görüştü.



Burcu: “Güney Kıbrıs’ın bağnazlığı bir adım öteye taşıyarak Uluslararası Çocuk Festivaline katılacak çocukları bile engellemeleri kabul edilemez bir davranıştır”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, KKTC’deki 23 Nisan kutlamalarına katılmak amacıyla Larnaka üzerinden adaya giriş yapan Sırp ekibin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından geri gönderilmesinin kabul edilmez bir davranış olduğunu vurguladı.

Burcu yazılı açıklamasında, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, dünya çocuklarının bu anlamlı, saf ve temiz festivale katılımını engellemek için ortaya koyduğu olumsuz çaba ve çıkardığı engeller kabul edilebilir değildir. Bu festivale katılmak için Larnaka’ya gelen Sırp çocukları adaya sokmayıp geri Sırbistan’a göndermenin hiçbir makul gerekçesi ve insani izahı yoktur” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC’nin tanınması fobisi kisvesi arkasına saklanarak Kıbrıslı Türkleri dünyadan izole etme çabasını sürdürdüğünü belirten Burcu, “Kalıcı bir çözüm için çabalarımızı sürdüğümüz böylesi bir dönemde GKRY’nin bu bağnazlığı bir adım öteye taşıyarak Uluslararası Çocuk Festivali’ne katılacak çocukları bile engellemeleri kabul edilemez bir davranıştır” ifadelerini kullandı.

Burcu, barış içinde birlikte yaşama ve dostluklar kurma kültürüne sahip nesiller yetiştirmenin insanlık görevi olduğunu, çocukların kendi kültürlerini, kıyafetlerini ve gösterilerini paylaştığı, yeni arkadaşlıklar kurdukları Uluslararası Çocuk Festivali’nin 19 yıldır bu anlayışla bugüne kadar sorunsuz ve coşkuyla kutlandığının da altını çizdi.



Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç



Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis tarafından yürütülen müzakerelerde önemli bir dönemece giriliyor. Liderler, nisan ve mayıs aylarının müzakereler açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Rum Meclisi’nin "Enosis" referandumunun okullarda kutlanması kararıyla ilgili geri adım atmasının ardından 2 ay aradan sonra 11 Nisan’da yeniden müzakere masasına oturan liderler bugün müzakerelere devam ediyor. Liderlerin yanı sıra, yoğun müzakere trafiği beklenen Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis de dün görüştü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakereler açısından "nisan ve mayıs aylarının hayati öneme sahip olduğuna" işaret ederken Rum Lideri Nikos Anastasiadis, sürecin bir takvime bağlanmasına karşı çıkıyor. Akıncı, niyet olduğu takdirde temmuz ayına kadar Kıbrıs sorununda çıkış yolunun bulunmasının mümkün olduğuna inanıyor.

Göreve geldiği tarihten itibaren, iki yıllık müzakere sürecinde pek çok noktada uzlaşma sağladıklarını, çözüme belki de geçmişte olmadığı kadar yaklaşıldığını kaydeden Akıncı, Kıbrıslı Türklerin bu süreçte ciddi adımlar attığını belirtiyor.

Kıbrıs müzakerelerinde bir yandan kritik görüşmeler devam ederken bir yandan da Rum tarafı Şubat 2018'de yapılacak başkanlık seçimleri için gün sayıyor. Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum tarafında yapılacak seçimlere işaret ederek, doğal takvimin işlediğini, müzakerelerin ucu açık bir şekilde devam edemeyeceğine inandığını söylüyor.

İki lider arasında yaklaşık iki yıldır devam eden müzakereler, "Ekonomi”, “Avrupa Birliği (AB)”, “Mülkiyet”, “Yönetim-Güç Paylaşımı”, “Toprak” ve “Güvenlik ve Garantiler” olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor. Birçok özlü konuda önemli ilerlemeler sağlanırken, liderleri müzakere masasında zorlu konu başlıkları bekliyor.

Akıncı ve Anastasiadis'i bekleyen en önemli başlıklardan biri “Yönetim ve Güç Paylaşımı”. Rum Lideri Anastasiadis, “Azınlığın çoğunluğa eşitlenmesi talep edilemez” diyerek Türk tarafının olmazsa olmaz olarak baktığı federal bir çözümde "dönüşümlü başkanlığı" ve federal yönetimdeki siyasi eşitliği de kabul etmediğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı da dönüşümlü başkanlık konusunun Kıbrıs Türk tarafının olmazsa olmazı olduğuna işaret ederek dönüşümlü başkanlığın kabul edilmediği bir anlaşmanın olmayacağını vurguluyor.

Bir diğer önemli konu da, olası bir anlaşmada, Türk vatandaşlarına yönelik dört özgürlük olarak nitelenen “çözümden sonra serbest giriş, serbest dolaşım, serbest mülk edinme ve serbest yerleşme” şartı oluşturuyor.

Rumlar, bu konunun kabul edilemeyeceğini belirtirken, Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı dört özgürlüğün gerekli olduğuna işaret ediyor.

Türkiye'yi yakından ilgilendiren başlıklardan biri olan “Güvenlik ve Garantiler” konusu da müzakere masasında bekleyen önemli konu başlıkları arasında yer alıyor.

Rum Yönetimi ve Yunanistan, "sıfır asker, sıfır garanti" derken, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye, "garantiler ve asker konusunda" taviz verilmeyeceğinin altını çiziyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin güvencesinin devamını istediğini belirterek "asker ve garantiler konusunun günün şartlarına göre revize edilebileceği" mesajını veriyor.

Liderlerin ilerleme sağlamaya çalışacağı önemli başlıklardan biri de "Toprak" olacak. Kıbrıs Türk tarafı, ocak ayında garantör ülkelerin katılımıyla yapılan Cenevre zirvesinde, elinde bulunan yüzde 36'lık toprak oranından yüzde 29,2'ye kadar inerek önemli bir adım atmış, Kıbrıs Rum tarafı ise yüzde 28,2 oranında bir toprak önerisiyle masaya gelmişti. Ortaya çıkan oranlardan sonra taraflar BM kasasında saklanmak üzere karşılıklı haritalar sunmuştu. Cenevre'de Rum tarafının önerdiği haritanın kabul edilemeyeceğini söyleyen Akıncı, bu konuyu BM Genel Sekreterine yazdığını da söylemişti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, haritayla ilgili Türk tarafının pozisyonuna ilişkin bazı iddialar ortaya atıldığına işaret ederek "Bizim oranımız yüzde 29,2'dir. Bu, üzerinde mutabakat sağlanan orandır. Bu oran, rahmetli Denktaş'ın zamanında kabul ettiği, bizim KKTC Meclisinden de tüm partilerin onayıyla geçmiş bir orandır. Bunu da hatırlatmakta yarar görüyorum." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs'taki olası bir çözümde tüm kesimlerin kazançlı çıkabileceğine vurgu yaparak, kurulacak bir Federal Kıbrıs'ın, Kıbrıs Rum kesimi-Türkiye, Türk-Yunan, Türkiye-AB ilişkilerine ve bölge barışına fayda sağlayabileceğini belirtiyor.

Kıbrıs'ta olası bir çözüm sonrasında 25 milyar dolarlık finansal kaynağa ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor. Bu konuda Ada'da çalışma yapan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası yetkilileri, oluşacak bir yeni federal devletin ekonomisinin çözüme hazırlanması yönünde tarafları gerekli adımları atması konusunda uyarıyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı, çözümle adada ekonomik kalkınma olacağına, adaya yatırımların artacağına ve dünya ekonomisiyle entegre bir sistem oluşacağına dikkati çekiyor.

Rum Yönetimi’nin, "Akdeniz'de çıkacak doğal kaynaklardan elde edilen gelirin bir kısmının çözümün finansmanı için kullanılabileceği" yönünde açıklama yaptığına işaret eden Akıncı, Doğu Akdeniz'deki doğal kaynakların sadece Kıbrıs için değil tüm bölge için ciddi bir iş birliği alanı oluşturabileceğinin altını çiziyor.

Akıncı, çıkacak doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının akıl işi olduğunu ve çözüme katkı sağlayacağını da belirtiyor.



23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri Cumhuriyet Meclisi’nde yakılan meşaleyle başladı



KKTC’deki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri dün Cumhuriyet Meclisi’nde yakılan meşaleyle başladı.

Bu kapsamda, KKTC’yle birlikte toplam 6 ülkeden 500’e yakın ilkokul öğrencisi, Cumhuriyet Meclisi’nin bahçesinde buluştu.

Etkinliklerin başlangıcını simgeleyen meşaleyi, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yaktı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na bağlı İlköğretim Dairesi tarafından düzenlenen 19. Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali kapsamında bir hafta sürecek etkinlikler dün, Meclis’te yakılan meşaleyle başladı.

Dipkarpaz’dan Yeşilırmak’a kadar ülke genelindeki tüm ilkokullardan 2 öğrenci Meclis’te okulunu temsil etti. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim merkezlerinden ve özel ilkokullardan öğrenciler de etkinliğe katıldı.

Türkiye, Rusya, Tataristan, Kırgızistan ve Litvanya’dan gelen konuk öğrenciler ise ülkelerini geleneksel kıyafetleriyle temsil etti. Meclis, yaklaşık 500 çocuğa ve öğretmenlerine ev sahipliği yaptı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova ile Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, konuk öğrencilere hitaben kısa birer konuşma da yaparak, Mustafa Kemal’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılış günü olan 23 Nisan’ı çocuklara bayram olarak armağan etmesinin önemine değindi.

Etkinlikte ilk sözü alan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, 23 Nisan kapsamında bu yıl da çeşitli ülkelerinden çocukların KKTC’ye geldiğini söyleyerek, Sırbistan’dan gelen çocukların yaşadıklarına değindi.

Berova, “Aramıza katılmak, bu coşkuyu bizimle paylaşmak için yola çıkan Sırbistan ekibi Güney Kıbrıs Rum yönetiminin insanlık dışı engeline takıldı. Çocukların ve eğitmenlerin duyduğu üzüntüyü yürekten paylaşıyoruz” dedi.

Güney Kıbrıs’ın, dünya çocuklarının temiz ve barışçıl düşüncelerini siyasi emellerine alet ettiğini söyleyen Berova, Rum Yönetiminin tutumunu kınadıklarını söyledi.

KKTC’ye gelen her çocuğun bir kültür elçisi olduğunu ifade eden Bakan Berova, bunun dünya barışına katkı sağladığını vurguladı.

Etkinliklerle ilgili de kısa bir bilgi veren Berova, KKTC’deki 23 Nisan etkinliklerini bir haftaya yaydıklarını, etkinliklerin açılışını KKTC’nin ulusal egemenliğini simgeleyen Meclis’te yapmayı uygun gördüklerini belirtti.

Meclis Başkanı Sibel Siber ise, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinin ilk kez Cumhuriyet Meclisi’nde başlatıldığına işaret ederek, “Bu etkinliklerin halkın, milletin iradesini yansıtan Meclis’te başlaması bizim için önemli” dedi.

Çocuklara demokrasinin, kültürün, barışın, sevginin öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Siber, “Arzuladığımız dünyaya ulaşmak bugünün çocuklarını iyi yetiştirmekle mümkün. Onlara savaşı değil, barışı; kavgayı değil, dostluğu, kültürlere saygıyı öğretmeliyiz. Bunu hep beraber yapmalıyız” ifadesine yer verdi.

Siber, çocuk haklarının bilinmesi ve buna saygı gösterilmesi gerektiğine işaret ederek, çocukları, sevgi, masumluk, barış ve köprü gibi kelimelerle anlattı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 49
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1407
Toplam Tekil 4076188
IP 3.144.248.24






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.120 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu