BASIN BÜLTENİ Başbakan Özgürgün: “Rum tarafı anlaşma istemediğini açıkça ortaya koyuyor” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Başbakan Özgürgün: “Rum tarafı anlaşma istemediğini açıkça ortaya koyuyor”
Tarih: 14.04.2017 > Kaç kez okundu? 764

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafının Enosis plebisitinin anılması kararı ve doğal gaz arama faaliyetleriyle anlaşma istemediğini açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Özgürgün, bu noktada Kıbrıs Türk tarafının da kendi kaderini tayin etme hakkını kullanma kararı alması gerektiğini söyleyerek, “Bu İngiltere parlamentosunda bile ortaya konmuştur” dedi.

Başbakan Özgürgün dün yaptığı bir ziyarette TAK ve BRT’ye, açıklamalarda bulunarak müzakerelere, bırakıldığı yerden yani Cenevre Zirvesinden devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun da katıldığı bir toplantıda anılan karar kaldırılmadan masaya dönmenin mümkün olmayacağı yönünde bir karar alındığını anlatarak, Rum Meclisinde geçtiğimiz hafta alınan kararın yeterli olmadığını düşündüğünü belirtti.

“Aslında karar orada duruyor, sadece uygulanmasıyla ilgili yeni bir karar alındı” dedi.

Enosis’in Türkleri yok etmek, İngilizleri yok etmek adayı Yunanistan’a bağlamak anlamı taşıdığını kaydeden Özgürgün, kararın, “zihniyetin değişmediğini” gösterdiğini vurguladı.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin doğal gaz arama kararı hususunda ise

“Hayır bu senin egemenliğin değil, Kıbrıs Türklerle paylaşmak istemediğin, gasp ettiğin egemenliktir. Orada Kıbrıs Türkleri’nin de hakları vardır, bu adanın etrafındaki ve içindeki bütün zenginlikler, doğal kaynaklar Kıbrıs’taki iki halka da eşit şekilde aittir.

Rumlar’ın tutumlarının ‘Ben hiçbir şey paylaşmak istemiyorum, hiçbir hak vermek istemiyorum, azınlık hakkı isterseniz onu da belli koşullarda veririm, nihai amacım da Adayı Yunanistan’a bağlamaktır’ anlamına geldiğini söyleyen Özgürgün, bunun Türk tarafınca çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.



TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: “Rum tarafında samimi bir çaba görmüyoruz”



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözülmesi için samimi çaba sarf edildiğini ancak Rum tarafından aynı karşılığı görmediklerini belirtti.

Rum tarafının özellikle Kıbrıs etrafındaki doğal gaz ve petrol rezervleri konusunda tek taraflı attığı adımları doğru bulmadıklarını kaydeden Çavuşoğlu, bu konuda uyarılarımıza rağmen maalesef bir düzelme olmadığı için şimdi Türkiye olarak da bazı adımları atacağız” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya İşadamları Derneği (ANTİAD) üyeleriyle Akra Barut Otel'de bir araya geldi.

Kıbrıs konusunda da açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye'nin tüm dünya ile ilişkilerini en iyi şekilde ve her yönüyle güçlendirmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada birçok sorun bulunduğunu, fakat bu sorunların oluşumunda ve gelişiminde Türkiye'nin bir negatif rolünün bulunmadığını vurguladı.

Kıbrıs sorununun çözülmesi için de samimi çaba sarf edildiğini dile getiren Çavuşoğlu, şu görüşlerini dile getirdi:

"Kıbrıs sorununu çözmek için samimi çaba sarf ediyoruz ama özellikle seçim atmosferinde Rum tarafında samimi bir çaba görmüyoruz. Rum tarafının özellikle Kıbrıs etrafındaki doğal gaz ve petrol rezervleri konusunda tek taraflı attığı adımları doğru bulmuyoruz. Bu konuda uyarılarımıza rağmen maalesef geri adım olmadığı için şimdi Türkiye olarak da bazı adımları atacağız. Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu konuyu birlikte istişare edeceğiz. Burada Kıbrıs Türkü'nün de hakkı var ve Akdeniz'de Türkiye Cumhuriyeti'nin de karasuları var, ekonomik münhasır bölge var. Dolayısıyla bizim de haklarımız var ve bu haklara halel getirilmemesi için gerekli adımları biz atacağız. Daha önce hukuki adımları atmıştık ve pozisyonumuzu resmi olarak kayda geçirmiştik. Ama bundan sonra tek taraflı adımlara da müsaade etmeyeceğimizi göstermemiz gerekiyor."



Cumhurbaşkanı Akıncı: “Hak etmediğimiz, özellikle spor alanında hiçbir zaman kabul edilemeyecek, benimsenmeyecek sınırlamaların artık bu büyük başarıdan sonra kalkmasını istemek en büyük hakkımız”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve eşi Meral Akıncı, FIBA Kadınlar Eurocup Şampiyonu Yakın Doğu Üniversitesi Kadın Basketbol Takımı’nı kabul etti.

Kabulde takıma YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ve YDÜ yetkilileri eşlik etti.

Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, takımı tebrik ederek, başarılarının devamı diledi.

“Bu büyük başarınızı kutluyorum, iki büyük başarı ve iki kupadan sonra gözümüzü üçüncüye süper kupaya diktik” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, YDÜ gibi güzide bir kuruluşun büyük başarılara imza atmış olmasını görmenin kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Bunun süreklilik arz etmesini temenni eden Cumhurbaşkanı Akıncı, politik koşullar nedeniyle takımın Türkiye adına yarıştığını, ancak arzuların ambargoların aşılması olduğunu vurguladı.

“Hak etmediğimiz, özellikle spor alanında hiçbir zaman kabul edilemeyecek, benimsenmeyecek sınırlamaların artık bu büyük başarıdan sonra kalkmasını istemek en büyük hakkımız diye düşünüyorum” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, takımın başarısının ise ambargoları koyanlara güzel bir mesaj olduğunu söyledi.

Bu sınırlamaların olmadığı bir ortamda çok daha iyi noktalara gidilebileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, başarıda katkısı olan herkesi kutladı.

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel de, YDÜ’nün ülke topraklarına tutunmaya çalışan bir kurum olduğuna işaret ederek, bunu sporla daha anlaşılabilir hale getirebileceklerini düşündüklerini kaydetti.

Bir açık kapı bularak oradan girdiklerini ifade eden Günsel, sıradan bir üniversite takımı olarak ülkede oynamayı talep ettiklerini, ancak bugün Avrupa şampiyonu bir takım olarak ülkede oynamayı talep ettiklerini kaydetti.

Yapılan işin önemine işaret eden Günsel, başarının arttıkça, bunların en azından spor ambargolarının ne kadar haksız olduğunu vurguladığını ifade etti.

Günsel, toplumun, ülke insanının ne kadar yetenekli olduğunu ve neler başarabileceğini gösterebildiklerini dile getirdi.



Başbakan Özgürgün, Eurocup şampiyonu YDÜ Kadın Basketbol Takımı’nı kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, FİBA Kadınlar Eurocup şampiyonu olan Yakın Doğu Üniversitesi(YDÜ) Kadın Basketbol Takımı’nı kabul etti.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, kabulde yaptığı konuşmada, ülke adına büyük bir gurur yaratarak Eurocup şampiyonluğu kazanan Yakın Doğu ailesini kutladığını belirtti.

Özgürgün, KKTC’nin bağrından çıkan bir üniversitenin kadın basketbol takımının Avrupa şampiyonluğu kazanmasının kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

Özgürgün, takımın ambargo nedeniyle maçlarını Türkiye’de oynamak zorunda kaldığını belirterek, takımın maçlarının tümünü izlediğini kaydetti ve YDÜ’nün başarılarının artarak devam etmesini diledi.

“Bir ilke imza attınız, aslında devrim yaptınız” diyen Özgürgün, “KKTC’nin bir üniversitesinin basketbol takımı Avrupa şampiyonu çıkardı derken bile heyecan duyuyorum” dedi.

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı İrfan Günsel de, yoğun temposu olan bir takım olduklarını vurgulayarak, takımdaki oyuncuların yürekleri güzel insanlar olduklarını ve KKTC bayrağını taşıdıklarının farkında olduklarını söyledi.

Günsel, YDÜ Kadın Basketbol Takımı’nın 15’inci Eurocup şampiyonu olarak KKTC bayrağı ile birlikte Vikipedia’ya girdiğini söyledi.

Maçlarını KKTC’de oynamanın takıma daha çok haz vereceğini belirten Günsel, “Açık kapı bulduk ve içeriye girdik, içeriden çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Yeni kurulmalarına rağmen Türkiye ve KKTC’ye kupa getirmiş bir takım olduklarını kaydeden Günsel, önlerinde 3 kupa daha bulunduğunu bunlardan da kazanmak için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.



Eide: “Süreç enerji istiyor”



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Havadis Gazetesine müzakere süreciyle ilgili açıklamada bulundu. Eide yaptığı açıklamada “Bir şey kayıp. Bir şey sanki bir ara kayboldu. Yani, biraz güven, ama ayni zamanda bana göre biraz da motivasyon kayboldu. Süreç enerji istiyor, daha çok enerji. Sırf toplantı olsun diye toplantı yapmak çok anlamsız bir şey.

Bazen fazla iyimser olduğum için eleştirildim, bu saf olduğum için değildi. Bu o ortaklığı görebildiğim içindi. Simdi o ortaklığı o kadar göremiyorum diye o kadar da iyimser değilim. Ama karamsar da değilim, sadece iyimserliğim biraz derecelendi.”

Zamanın iyi kullanılması gerektiğini söyleyen Eide, “duraksama ya da düşünmeye” fırsat olmadığını kaydetti. Eide, “Duraksayarak, düşünerek daha iyiye gidilmez. Ve simdi bir dönüm noktasına gelmiş bulunuyoruz” mesajı verdi.

Eide “Farklı bir rol oynamayacağım, liderler bunu istemiyor. Bu olabilirdi ama böyle bir şeyde anlaşılmadı. Ben iki tarafın da benden beraber yapmamı istediği şeyleri yapabilirim sadece. Elimden geldiği kadar yardım etmeye çalışacağım” dedi.



Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun : “33 milyon Tl tasarruf sağlanacak”



Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, güneş enerjisi konusunda attıkları adımlar ve çıkarılan tüzükle 33 milyon TL tasarruf sağlanacağını, bunun elektrik faturalarına da olumlu yansıyacağını, fiyatlarda düşüş olacağını, çevresel duyarlılık anlamında da katkı sağlanacağını ifade etti.

Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB) Başkanı Mehmet Nasiboğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Genel Müdürü Gürcan Erdoğan’ı kabul etti.

Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği (KTEMB) Başkanı Mehmet Nasiboğlu, Enerji Tüzüğü’nde birliğin hassas olduğu konularda iyi düzenlemeler yapıldığını, bundan mutluluk duyduklarını söyledi.

KIB-TEK’in önemsediği yıllardır atılmayan adımların atıldığını söyleyen Nasiboğlu, yeni tesisat yönetmeliğine geçildiğini belirtti.

Nasiboğlu, Bakan Atun’a hazırladıkları eğitim kitapçığını da sundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, birliğin değerli ve önemli bir paydaşları olduğunu söyledi.

“Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası”nın Bakanlar Kurulu’nda onaylanan tüzük değişikliğine değinen Atun, hedeflerini gerçekleştirmek adına tüzüğü genişlettiklerini kaydetti.

Atun, önceki hükümetin aldığı kararlarla güneş enerjisinin önünü kapadığını, kendilerinin hazırladığı yeni tüzükle kapasite artırımına gittiklerini belirtti.

Atun, güneş enerjisinde hedeflerini anlattı.

Tüzükle ilgili bilgi veren Atun, bir yıllık dönem için 70 megavat hedef koyduklarını, konut başvurularında herkesin lisansını alabileceğini kaydetti.

Güneş enerjisi konusunda atılan adımlar, çıkarılan tüzükle 33 milyon TL tasarruf sağlanacağını dile getiren Atun, bunun elektrik faturalarına olumlu yansıyacağını, fiyatlarda düşüş olacağını, çevresel duyarlılık anlamında da katkı olacağını ifade etti.

Atun, ekonomiye de katkısı olacağını hareketlilik getireceğini dile getirdi.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Faks: +90 (392) 228 4847

E-Posta: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: @trncpio

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1444
Toplam Tekil 4069365
IP 3.145.163.58






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu