PKK, Kuzey Irak’ta gövde gösterisinde… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









PKK, Kuzey Irak’ta gövde gösterisinde… - Necdet SİVASLI
Tarih: 01.04.2017 > Kaç kez okundu? 745

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



PKK, Kuzey Irak’ta gövde

gösterisinde…



Kuzey Irak Peşmergebaşı Barzani Türkiye’ye geldiğinde Kerkük ve Sincar bölgelerinde mevzi tutan terör örgütü PKK’ya karşı peşmergelerin izin vermeyeceğini söylemiş ve “Bu örgütü yerleştiği o topraklardan söküp atacağız” sözünü vermişti.

Bugüne kadar PKK’ya her türlü desteği veren, Kuzey Irak’ta tutunmasını sağlayan Barzani’nin bu sözlerine inanmadığımızı yazdığımız yazılarda vurguladık. Bu fırıldak adama da kesinlikle güvenilmemesi gerektiğinin altını çizdik.

Bırakın PKK’lıları buradan söküp atmayı terör örgütünün özellikle Kerkük’te son derece rahat hareket ettiğine dair haberler ve görüntüler yayınlanıyor.

Aynı Barzani, bir yandan terör örgütü ile ilişkilerini sürdürürken, öte yandan Kerkük’ü tamamen ele geçirmenin de bir başka hesabını yapıyor. Özetle verdiği hiçbir sözün arkasında durmuyor, dış güçlerin kuklası gibi hareket etmeyi daha doğru buluyor. Bölgedeki son gelişmeler bunu bir kez daha ortaya koymuştur.

Amerika tarafından PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ ye verilen ağır silahların da PKK’lıların elinde bulunduğu yayınlanan görüntülerde açık biçimde sergileniyor. Buna dost ve müttefikimiz Amerika’nın da destek verdiği yolunda iddiaların var olduğunu da söylemliyiz.

Şimdi gelişmeler bir göz atalım:

Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in baskısıyla Kerkük Şehir Konseyi kamu binalarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağını asılmasına yönelik karar çıkartmış,bu da kent içinde büyük tepkilere neden olmuştu. Kerkük Şehir Konseyi’nin oy çokluğuyla aldığı karara ilişkin toplantıyı boykot eden Türkmen ve Arap üyeler, karara büyük tepki gösterdi. Kerkük’te bu kriz yaşanırken başka bir gelişme daha dikkatleri çekti.

Terör örgütü PKK’nın yayın organı Fırat haber Ajansı (ANF), Kerkük’te ABD yapımı zırhlı araçların önünde tören yapan silahlı PKK’lıların görüntülerini yayınladı. 29 Mart’ta çekildiği belirtilen görüntülerde tekerlikli bir zırhlı muharebe aracı ile ABD ordusunun en çok kullandığı ‘Humvee’ zırhlı personel taşıyıcı görülüyor. Kulesine ağır silahların monte edilebildiği Humvee’lerde; 1 şoför, 3 yolcu ve bir nişancı olmak üzere 5 askeri personel taşınıyor. PKK ve terörist başı Abdullah Öcalan’ın resminin bulunduğu bayrakların asıldığı alanda ayrıca kamuflaj boyası yapılmış bir askeri kamyon da görülüyor.

PKK’lılara Kerkük’te oldukça rahat hareket edebildikleri bir alan açan Vali Necmettin Kerim geçmişte makamında terör örgütünün bazı yöneticilerini ağırlamıştı. Kerim, 2013 Eylül’ünde de Kandil’e giderek örgütün dağdaki lideri Cemil Bayık ve yönetimde yer alan Sabri Ok ile Öcalan posterleri altında buluşmuştu.

ABD yönetimi Humvee ve benzer zırhlı araçlar ile ağır silahları geçtiğimiz aylarda DEAŞ’a karşı yürütülen Rakka Operasyonu için liderliğini PKK’nın Suriye kolu olan YPG’nin yaptığı DSG’ye (Demokratik Suriye Güçleri) vermişti. PKK/YPG’nin hem Irak hem de Suriye’de elinde bulundurduğu bölgeleri terk eden DEAŞ’ın bıraktığı tank dahil bir çok zırhlı araç ele geçirdiği biliniyor. Araçların Kerkük’e YPG tarafından mı getirildiği, yoksa DEAŞ’tan mı ele geçirildiği ise bilinmiyor.

Türkiye uzun zamandır Amerika’ya “PYD’ye verilen silahlar PKK’nın da eline geçiyor. Bu durum terörle mücadelede sıkıntılara neden olmaktadır. Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden bu durum karşısında gereken adımların atılmasını bekliyoruz” diyor. Ancak, sözümüzü dinletemiyoruz.

Amerika’nın artık doğrudan hem PKK, hem de PYD/YPG’ ye destek verdiği ve adı geçen bu terör örgütleri ile ilişkilerini geliştirdiği görülüyor.

Amerika’nın yanında Rusya’nın da aynı doğrultuda adım atması ve hareket etmesi iki süper gücün yanı başımızda Bağımsız bir Kürt Devleti’nin temellerinin atılmakta olduğunu da gösteriyor.

Eğer, ortada bizim “terörist” dediğimiz unsurlara hala silah ve siyasi destek veriliyorsa buraya bir nokta koymak gerekiyor. Çünkü dostluk ve müttefiklik adı altında altımızı oymaya çalışıyorlar. Bunlara da sessiz kalmamız kesinlikle beklenmemelidir.

Biz, içeride PKK’ya karşı ne kadar mücadele verirsek verelim, bu örgütün kökü artık sınır dışına taşınmıştır. Buna da dış güçler her türlü desteği veriyor. Bu durum ileride daha çok baş ağrıtacak ve Türkiye iyice köşeye sıkıştırılmış olacaktır. Temennimiz bu gelişmelerin ve öngörülerin gerçekleşmeyecek olmasıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 17
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 1780
Toplam Tekil 4065988
IP 18.117.196.217






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu