BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözümün olmasından sadece bizler değil bölge ülkeleri de yararlanacak” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Çözümün olmasından sadece bizler değil bölge ülkeleri de yararlanacak”
Tarih: 27.02.2017 > Kaç kez okundu? 870

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Bu adada barışın huzurun, çözümün olmasından sadece bizler değil bölge ülkeleri de yararlanacak. Bu akıl mantık işidir işte ben bu akılın ve mantığın yolundan gitmeye çalışıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir kabulünde yaptığı konuşmada, “Kıbrıs’ta barış olsun, çözüm olsun, karşılıklı uzlaşı olsun kim istemez?” diyen Akıncı, bundan başta Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olmak üzere tüm tarafların yarar sağlayacağını belirtti.

Bu coğrafyanın sadece Kuzeyiyle değil Güneyiyle de Türkiye’ye dost bir coğrafya olmasının Kıbrıslı Rumlar için de çok iyi bir sonuç doğuracağını ifade eden Akıncı, sadece turizm açısından bile bakılsa bunun getireceği nimetleri Yunan adalarının yakından yaşadığını vurguladı.

Akıncı, ekonomik kriz içerisinde Yunanistan’ın turizm gelirlerinin artması yönünde en büyük desteğin Türkiye’den geldiğini ifade ederek, “Ben eminim ki Kıbrıs’ta bir uzlaşma olsa Güney’i ziyaret edecek olanların başında Türk turistler gelecektir” dedi.

Doğu Akdeniz’deki enerji yatakları konusunun da çözüm olmaması halinde yeni gerginliklere gebe olduğuna işaret eden Akıncı, çözüme, barışa ulaşılması halinde yeni işbirliği alanları doğacağını ve bundan herkesin kazançlı çıkacağını söyledi.

İsrail ile Türkiye ilişkilerinin iyiye gittiğini, İsrail’in doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya sevk etmek yönünde projeler geliştirildiğini, çözüm halinde Kıbrıs gazıyla İsrail gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden sevkinin gündeme geleceğini kaydeden Akıncı, Türkiye’den gelen suyun ada için büyük bir nimet olduğunu, Kuzey’in de Güney’in de geçmişte bu alanda farklı denemeleri bulunduğunu ve adanın su ihtiyacının açık ve net olduğunu belirtti.

Akıncı, doğalgaz ve petrol ün yanı sıra küresel ısınmanın yaşandığı bu süreçte, en kıymetli metanın su olacağını kaydederek, “Bu adada barışın huzurun olması çözümün olmasından sadece bizler değil bölge ülkeleri de yararlanacak. Bu akıl mantık işidir işte ben bu akılın ve mantığın yolundan gitmeye çalışıyorum” dedi.

“Bulunacak herhangi bir çözümün adını ne koyarsak koyalım, yaşatabilirsek anlamlı olacak” diyen Akıncı, 1960’da yapılan çözümün Enosis hayaliyle yıkıldığını, zaten kuruluş aşamasında ‘Rum lideri Makaryos’un “bu cumhuriyeti biz Enosise bir sıçrama tahtası olarak kuruyoruz” dediğini, 74’de Yunan cuntasının rahat durmadığını Enosis talebiyle Nikos Samson’u başa getirdiğini anlattı.

Akıncı, “Darbe yaptılar 20 Temmuz bundan dolayı gerçekleşti” diye anlattı. Akıncı, “Şimdi geçmişten de dersler alarak sağlam bir gelecek kurmak için iki kesimli, iki toplumlu federasyonu konuşurken yeniden ortaokul lise çağındaki çocukların beynine Enosisi iyi bir şeymiş gibi çakmaya kimin hakkı var” diye konuştu.

“ELAM gibi ırkçı, Kıbrıslı Türklere sürekli saldırıda bulunan bir örgütün peşinden sürüklenerek böylesi bir Enosis plebisiti olayını okullarda, onore etmek, kutlamak, kutsamak içinde bulunduğumuz müzakere sürecine yakışır mı?” diyen Akıncı, bundan ciddi bir rahatsızlık duyduklarını ve toplumsal bir infial haline geldiğini söyledi.

Akıncı, “Hodri meydan diyorum. Bu hatayı düzeltsinler, ben ertesi gün masadayım. Bakalım kim kime direktif vermiş” diyerek, ilk günden beri referandum konusunun gündeme geldiğini, seçim ve referandum dönemlerinin hassas olduğunu ancak “Türkiye’nin gerçekten de öyle bir talebi” olmadığını söyledi

“Kıbrıs süreci kendi mecrasında, referandum süreci kendi mecrasında yürür” diyen Akıncı, tüm bunların Güney Kıbrıs’taki seçimi gözden ırak tutmak için ortaya atıldığını belirtti.

Rum Meclisi’nin söz konusu kararını aldığı günün ertesinde Rum gazetelerinin hemen hepsinde “seçim havasına girdik” manşetlerinin yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, maalesef Şubat 2018’de yapılacak seçimin hesaplarının şimdiden başladığını söyledi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’ta bugün referandum yapılsa Enosis kararı çıkar endişesi taşımadığını, kendi endişesinin barış kültürünü yerleştirmek yerine Enosis idealini okullara aşılamanın yanlışlığı olduğunu ifade etti. Akıncı, Enosis’ten Rumların da kazanacağı bir şey olmadığını, onların da kazancının Federal bir sistemin kurulmasıyla, çözüm, barış olacağını kaydetti.

Akıncı, “KKTC Türkiye’ye ilhak olur mu?” sorusunun gündeme getirildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

“Hayır olmaz. Burada KKTC vardır, çözüm olursa eşitlik özgürlük ve güvenlik içinde Kıbrıs Türk Kurucu devleti haline dönüşür, federal çatı altında yolumuza devam ederiz. Hayır, olmuyorsa, iki ayrı bölgede iki ayrı devlet kökleşecek, yoluna devam edecek. Ne bizim TC’ye bağlanma, ilhak olma amacımız var, ne de TC’nin yeni bir vilayete ihtiyacı var”.

Akıncı, Türkiye’nin dost bir coğrafyaya ihtiyacı olduğunu, KKTC’nin zaten TC’ye dost olduğunu, Güney’in de dost olmasının hem Güney hem Türkiye için iyi bir şey olduğunu belirtti.

Masadaki sükunetlerinin, çözüm kararlılığı ve haklarını koruyarak çözüm istemelerinden kaynaklandığını belirten Akıncı, “Bunu kimse yanlış anlamasın bu konuyu referandumla karıştırmasınlar, kendi seçimlerine de endekslemesinler daha 1 yıl var, Nisana mayısa kadar geçecek süre çok önemli. Buyursunlar hatalarını düzeltsinler yeniden müzakere masasının kurulmasına fırsat tanısınlar bizim istediğimiz budur” şeklinde konuştu. Sanki Kıbrıs Türkü’nün, kendi iradesi, fikri, vicdanı yokmuş gibi, öncelikle kendisinin ardından da tüm toplumun tepki gösterdiği bir konunun Türkiye’ye mal edilmesinin yanlış olduğunu belirten Akıncı, “Herkes bilmeli ki Kıbrıs Türkü’de bu topraklarda en az onlar kadar eşit bir toplumdur ve o toplumun da iradesi vardır” dedi.

Akıncı, “Hep söylerim bir vicdanıma bir de halkıma borcum var… İnşallah aklıselim hakim olur mazeretlerin arkasına saklanılmaz” diyerek, Türkiye’yle her zaman dayanışma istişare, içirişinde olduklarını, çözümün hayat bulması için Türkiye’nin önemli ülkelerden biri olduğunu belirterek, Yunanistan’ın da bu çözüm çabalarına katkı koymasını istedi.

Bu arada Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty ile görüştü.

Cumhurbaşkanlığı’nda önceki gün gerçekleşen kabulde, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani de hazır bulundu.



Akıncı, 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı zirve toplantısı için İslamabad’a gidiyor



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin davetlisi olarak 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirve Toplantısı’na katılmak üzere bugün İslamabad’a gidecek.

Akıncı, 3 Mart Cuma günü adaya dönecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Pakistan ziyaretinde, Cumhurbaşkanlığı Daire Müdürü Gülden İlkman, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Danışmanı Ömer Gökçekuş eşlik edecek.



Denktaş: “Rum tarafının niyeti, yalnızca Güzelyurt’a değil, adanın bütününe sahip çıkmak”



Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Rum tarafının niyetinin, yalnızca Güzelyurt’a değil, adanın bütününe sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Denktaş, Güzelyurt Sivil Toplum Platformu’nu kabulde yaptığı konuşmada, müzakere sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Rum tarafının tavrına ilişkin eleştiride bulunan Denktaş, “Rum tarafının şımarık tavırlarından, Kıbrıs Türk halkının tek ses olmayı başarabilmesi halinde kurtulabileceğini” kaydetti.



Çavuşoğlu: “Kıbrıs’ta çekilen sıkıntıların temeli Enosis”



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rum meclisinin aldığı "Enosis" kararına tepki göstererek, 1960'dan beri Kıbrıs'ta çekilen sıkıntıların temelinde, Kıbrıs'ı Yunanistan'a bağlama hayallerini yansıtan Enosis'in yattığını vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu, AA muhabirinin Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias'ın Türkiye ile ilgili açıklamalarına ilişkin yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununa da değindi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dökülen bütün kanların, çekilen bütün acıların temelinde 'Enosis' ve 'Enosis' hayaline kapılmışların eylemleri vardır. Hal böyleyken, Kocias'ın bunu önemsiz göstermeye çalışması, Türkiye'nin son gelişmeleri adadaki askeri mevcudiyetini sürdürmek için bahane olarak kullandığını söylemesi hem yalan hem de Yunanistan'ın çözüm müzakerelerinde hangi zihniyet tarafından temsil edildiğini göstermek bakımından ibret vericidir."













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1006
Toplam Tekil 4075788
IP 18.191.223.123






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu