BASIN BÜLTENİ Meclisteki partiler ve bağımsızlardan Rum meclisinin kararıyla ilgili ortak deklarasyon - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Meclisteki partiler ve bağımsızlardan Rum meclisinin kararıyla ilgili ortak deklarasyon
Tarih: 14.02.2017 > Kaç kez okundu? 911

Paylaş


Meclis Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs sorununu çözme çabaları sürerken Enosis’in Rum tarafınca gündeme getirilmesini, BM nezdinde şiddetle kınayarak, telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabilecek bu tarihi yanlıştan geri atılması konusunda BM tarafından derhal girişim başlatılmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı. Meclis Başkanı Sibel Siber toplantıda ilk olarak, Rum Meclisinde Enosis’le ilgili alınan karar üzerine, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen tüm siyasi partilerin ve bağımsızların desteğiyle hazırlanan ortak deklarasyonu okudu.

Deklarasyon şöyle; “Kıbrıs’ta yaşayan iki halktan biri olan Kıbrıslı Türklerin varlığını ve kimliğini yok sayan “Enosis’in halkımıza hangi tarihsel gerçekleri çağrıştırdığı herkesin malumudur.

Halkımız, tüm yaşanmışlıklara rağmen geçmişin kötü tecrübelerinin bir daha yaşanmayacağı bir çözüme ulaşma konusunda istekliliğini her zaman ortaya koymuştur. 2004 yılında Annan Çözüm Planı’na referandumda onay vermiş ve sonrasında da çözüm yönündeki iradesini hep canlı tutmuştur.

KKTC Cumhuriyet Meclisi de halkımızın iradesi doğrultusunda bugüne kadarki tüm çözüm müzakerelerine destek olmuş, BM parametrelerine uygun bir çözümü destekleyen kararlar almıştır. Son olarak iki lider arasında imzalanan 11 Şubat 2014 belgesinde de desteğini belirtmiştir.

Kıbrıs Türk tarafının çözüm iradesi devam ederken, GKRY Meclisince alınan 1950 yılındaki ENOSİS plebisitinin okullarda anılması kararı 11 Şubat 2014 Belgesi’nde ve yürütülmekte olan çözüm sürecine aykırı bir yaklaşım ortaya koymaktadır.

Bilinmelidir ki bu karar, tarafımızdan çözüm müzakerelerinin ana felsefesine ciddi saygısızlık olarak algılanmış, Kıbrıslı Türklerin güvensizliğini derinleştirmiş, BM parametreleri çerçevesinde bir çözüm bulma çabasında Rum tarafının iyi niyeti ve samimiyeti konusunda şüpheleri arttırmıştır.

Kıbrıs Sorununu çözme çabaları sürerken “Enosis’in Rum tarafınca gündeme getirilmesini, BM nezdinde şiddetle kınar ve telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabilecek bu tarihi yanlıştan geri atılması konusunda BM tarafından derhal girişim başlatılmasını talep ettiğimizi deklare ederiz.”



Akıncı: “Eğer bir adım atılmazsa, perşembe günkü görüşmede gündem sadece bu olur, müzakerenin anlamı kalmaz"



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisi’nin ENOSİS plebisitinin okullarda kutlanmaya başlanması kararı üzerine atılacak adım konusunda, Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in perşembe günkü toplantıya kadar tavrının ne olacağını görmeyi bekleyeceğini söyledi.

Akıncı, perşembe günkü görüşme konusunda “Bu toplantıya giderim ama bu toplantıda konu yalnız bu olur. Başka bir şey konuşulmaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının karardan duyduğu rahatsızlığı vurgulayarak karar düzeltilmezse müzakerenin anlamı kalmayacağını belirtti.

Akıncı, Rum liderliğinin bir karar vermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Ciddiyetle bizimle, en azından mart ve nisan aylarında bir çözüm için uğraş verecek mi? Seçimi daha sonra düşünecek ve federal bir çözümün getireceği seçim olasılıklılarını mı değerlendirecek? Yoksa kendi toplumu içindeki seçimlerle mi meşgul olacak?” diye sordu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ı Cumhurbaşkanlığı’na çağırarak, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nde adanın Yunanistan’a bağlanmasını öngören Enosis’le ilgili 1950’de Kilise tarafından düzenlenen ve yüzde 96 evet sonucu çıkan plebisiti anma yöndeki karar hakkındaki düşüncelerini aktardı.

Akıncı görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs Rum Temsilciler Meclisi’nde alınan kararın, “Enosis hayalini gündeme taşıyan bir karar” olduğunu söyledi.

Spehar’a konunun ciddiyetini anlattıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun basit ve hafife alınacak bir konu olmadığını söylediklerini belirtti.

Enosis gibi Kıbrıs Türklerinde yıllarca endişe yaratan bir düşünceyle ilgili 1950’de yapılan plebisitin 2017’de gündeme taşınmasını “ son derece vahim bir gelişme” olarak değerlendiren Akıncı, Temsilciler Meclisi’nde en az sandalyeye sahip olan partilerden biri olan ELAM gibi ırkçı ve faşist bir partinin, Meclis’te çoğunluğu sürüklemesinin üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

Akıncı, Güney Kıbrıs’taki iktidar DİSİ’nin Meclis komitesinde söz konusu öneriye onay vermesi, Meclis’teki oylamada da çekimser kalarak öneriye dolaylı bir şekilde onay vermesinin de olayın vahametinin diğer bir boyutu olduğunu kaydetti.

Kararın en çok Rum gençliğini ilgilendirmesinin de önemli olduğunu kaydeden Akıncı, tüm araştırmaların ortaya koyduğu gibi, çözüme en uzak duran kesim olan Kıbrıs Rum gençliğinde ENOSİS’i canlı tutacak mesajlar verilmesinin, bu vahametin başka bir boyutu olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ta çözüme ulaşabilmek için yeni bir barış kültürüne ihtiyaç olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, böyle bir ortamda gençlere ENOSİS hayalini ve o plebisiti kutsayan bir anlayışın enjekte edilmesinin ve üstelik bunu Anastasiadis’in partisinin eliyle de yapılabilmesinin yürütülen müzakere sürecine büyük bir darbe niteliğinde olduğunu vurguladı

Kararın çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, kararın iptal edilmesi çağrısında bulunduğunu, bu çağrının üzerinden iki gün geçmesine rağmen bir gelişme yaşanmadığını kaydeden Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nin dün konuyla alakalı deklarasyonunun yerinde olduğunu söyledi.

BM Temsilcisi Elizabeth Spehar ile görüşmesinde Spehar’a karar ile ilgili Kıbrıs Türk tarafının ciddi tepkisini, hayal kırıklığını ve kınamalarını ilettiklerini ifade eden Akıncı, Birleşmiş Milletler tarafından olayın görmemezlikten gelinemeyeceğini, BM’den bu konuda bir girişim beklediklerini, düşüncelerinin BM Genel Sekreteri’ne iletilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Anastasiadis’in atacağı adımın önemli olacağına, bunun okullarda öğretmenlerle öğrencilerin konuşacağı küçük bir olay gibi geçiştirilebilecek bir olay olmadığına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, nasıl ki KKTC’nin Türkiye ile ilhakı konu olduğunda en başta karşı gelenlerden biri kendisi oluyorsa, Anastasiadis’in de, federal bir çözüm temenni ediyorsa, tüm adanın Yunanistan’a ilhak hayalini canlı tutacak hareketlere onay vermemesi gerektiğini vurguladı.

Akıncı, nasıl ki kendisi en sıkıntılı konularda Kıbrıs Türk halkını bir çözüme hazırlamak için çalışıyorsa, Anastasiadis’in de halkını, Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği, kararlara etkin katılımı, kararlarda Kıbrıslı Türklerin oyunun gerekli olacağına, dönüşümlü başkanlığa hazır etmesi için çalışması gerektiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “Bu konularda adımlar atılmadığı takdirde, havanda su dövmeye devam ederiz ve bir sonuç elde etmek imkansız hale gelebilir” dedi.

Olayın, Güney’deki seçim hazırlıkları çerçevesinde ret cephesine göz kırpma olarak görülmesine de anlam verilemeyeceğini kaydeden Akıncı, “(o zaman) ‘Güneydeki toplumda, Enosis hâlâ prim yapıyor, o nedenle biz ancak böyle yürüyeceğiz’ demeleri lazım. Bunu da herkese, tüm dünya kamuoyuna da izah etmeleri lazım” dedi.

Müzakerelerin beşli konferans safhasına Kıbrıs Türk tarafının güçlü gayretleri sayesinde gelindiğini kaydeden Akıncı, Güney Kıbrıs’taki 2018’de başkanlık seçimleri yer alacak olması ve adanın güneyinde doğal gaz arayışlarının 2017’nin başlarında müzakerelerde sıkıntı yaratacağını pek çok kez dile getirdiğini, burada haklılığının erken ortaya çıktığını, söz konusu sıkıntıların Nisan-Mayıs aylarında baş göstermesini beklediğini ancak Güney Kıbrıs’ta ittifak arayışlarının şimdiden başladığının görülebileceğini söyledi.

Akıncı, Kıbrıs Rum liderliğinin, federal bir çözüm için mi yoksa Güney Kıbrıs’taki seçimler için mi gayret göstereceği noktasında karar vermesi gerekeceğini kaydederek, “Bundan sonraki gelişmeler Rum Liderin atacağı adımlara bağlı olarak şekillenecektir. Bir kez daha akıl yoluna çağırıyoruz. Enosis hayalleri bu adayı bu hallere getirdi. Bundan ders çıkarmayıp halen daha o günlerin özlemi ile yaşamak bölünmüşlüğü kalıcı hale getirir” dedi.

Gelişmeler ışığında adım adım hareket edeceklerini kaydeden Akıncı, bugünkü müzakereciler görüşmesinin büyük ihtimalle yapılmayacağını belirtti.

Perşembe günkü liderler düzeyindeki toplantıya kadar Anastasiadis’in ne yapacağını görmeyi istediğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle konuştu:

“Perşembeye kadar Anastasiadis ne yapacak; onu bir görmek istiyorum. Şimdi eğer, bu konuda bir adım atarsa ve bu yanlışı düzeltirse ne ala. Düzeltilmezse, perşembe gün çok büyük bir ihtimalle bu toplantıya giderim. Ama bu toplantıda konu yalnız bu olur ve başka bir şey de konuşulmaz. Giderim ve bu toplantıda size anlattıklarımı orada da kendilerine de anlatırım ve bu konuda artık bir karar vermeleri gerektiğini yüz yüze söylerim. Gidip de orada başka türlü bir müzakere yapılmasının bir anlamı kalmaz. Bunu herkesin ne anlama geldiğini, en başta da kendileri ve onun yanında da BM ve diğer ülkeler de anlamalıdırlar. Bu hafife alınacak bir konu değildir. Çok ciddi olarak bizi rencide ve rahatsız ettiğini ve bunu her düzeyde hissettiğimizi, hem cumhurbaşkanının hem hükümetin hem meclisteki bütün partilerin. Bu toplumsal bir tepki noktasındadır. Bunu çok iyi anlamaları ve kavramaları gerekir. Dolayısıyla bu noktadan sonra onların tavırlarını da göreceğiz. Şu andan daha ötesini konuşmak yanlış olur.”

Akıncı, kararla ilgili olarak DİSİ içerisinde partiden bağımsız hareket eden gruplar bulunmasının da bir olasılık olduğunu kaydetti.



Akıncı, Rum Meclis kararının Anastasiadis tarafından imzalanmaması için Eide’den inisiyatif almasını istedi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yurt dışında bulunan BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanı Akıncı Eide’den, Rum lider Nikos Anastasiadis’in Meclis kararını imzalamaması için girişimde bulunmasını istedi.

Akıncı telefon görüşmesinde Eide'ye, Rum Meclisi'nin aldığı Enosis referandumunun yıldönümünün okullarda kutlanması kararının sürdürülen müzakerelerle ulaşılmasına çalışılan federal çözüm hedefine ters olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Rum gençlere Kıbrıs'a büyük acılar yaşatan “Enosis”in bu çağda halâ kutsanacak bir şeymiş gibi anlatılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rum meclis kararının Anastasiadis tarafından imzalanmaması için girişimde bulunmasını ve inisiyatif almasını talep etti.



Türkiye’nin resmi IFAD Başkan adayı Pertev



Bugün başlayacak olan IFAD Guvernörler Konseyi Başkanlık Seçiminde, Türkiye’nin adayı Raşit Pertev oldu. Pertev'in yanı sıra Endonezya’dan Bambang Brodjonegoro, Meksika’dan Maria Eugenia Cesar Perez, İtalya’dan Paolo De Castro, Fas’tan Ismhane Elouafi, Togo’dan Gilbert Fossoun Houngbo ve Dominik Cumhuriyeti’nden Josefine Stubbs yarışacak.

IFAD, BM’nin 1977 yılında, gelişme yolundaki ülkelerde açlık, kırsal alanda yoksullukla mücadele için gıda üretiminin artırılması, yeni iş ve gelir imkânlarının sağlanması, bu hususta başta yoksul halka yardıma yönelik, kırsal kalkınma projelerine düşük faizli ve uzun vadeli kredi sağlanması amacıyla kuruldu.

Dünyadaki tarım ve kırsal alanlara yönelik mali politikaların belirlendiği kurumun her yıl şubat ayında yapılan Guvernörler Konseyi’nin yarın başlayacak olan 40’ıncı toplantısı, başkanlık seçimi gündemiyle toplanıyor.

Başkanlık seçiminde, Türkiye’nin resmi adayı olan Raşit Pertev, İslam İşbirliği Teşkilatı ve dünyanın birçok çiftçi örgütünün desteğini arkasına almış durumda.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 31
Dün Tekil 1349
Bugün Tekil 1198
Toplam Tekil 4074474
IP 3.129.23.30






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























15 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Asil yetimler anadan babadan de il, ilim ve ahlaktan yoksun olanlard r. (HZ. AL )


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu