BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya gelecek - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya gelecek
Tarih: 09.02.2017 > Kaç kez okundu? 1007

Paylaş


Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla liderler düzeyinde yürütülen müzakerelere bugün devam edilecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis saat 11.00’de ara bölgede BM tarafından tahsis edilen binada bir araya gelecek.

Son olarak 1 Şubat’ta görüşen ve haftada bir görüşmeleri sürdürme kararı alan liderler, Kıbrıs Konferansı’nın devamı için BM’ye girişim yapma çağrısında da bulunmuştu.



Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere sürecinde gelinen aşamayla ilgili Meclis Başkanı ve siyasi partileri bilgilendirdi ve değerlendirmeleri aldı



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere sürecinde gelinen aşamayla ilgili bilgilendirmek ve değerlendirmelerini almak üzere dün sabah Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le biraraya geldi.

Cumhurbaşkanlığında saat 10.00’da gerçekleşen kabulde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Müzakereci Özdil Nami ile Cumhuriyet Meclisi Özel Kalem Müdürü Ahmet Muratoğlu da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Akıncı dün ayrıca Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileri yanında bağımsız kurumların başkanlarını da aynı çerçevede kabul etti.

Kıbrıs konusu gündemiyle Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan görüşme saat 11.15’te başladı.

Görüşmede Ulusal Birlik Partisi’ni Genel Sekreter Dursun Oğuz ve Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Demokrat Parti’yi Genel Sekreter Afet Özcafer ile Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni Genel Başkan Tufan Erhürman ile Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni de Genel Başkan Cemal Özyiğit ile Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli temsil etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’ya ise görüşmede Müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu, Müsteşar Gürdal Hüdaoğlu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Siyasi İşler ve Tarih Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Müzakere Heyeti Üyesi Sertaç Güven eşlik etti.



Siber: “Varılacak anlaşma güvenlik ve garantilerle ilgili kaygıları gidermeli”



Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Kıbrıs’ta varılacak bir anlaşmanın Kıbrıs Türklerinin güvenlik ve garantilerle ilgili kaygılarını gideren bir anlaşma olması gerektiğini söyledi.

Siber, Kıbrıs konusu gündemiyle Cumhurbaşkanı Akıncı ile dün yaklaşık bir saatlik görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulundu.

Siyasi eşitliği olan, güvenlik ve garantilerin kayıt altına alınacağı, güvende hissedilebilecek, yaşayabilir bir çözüme ulaşılmasını istediğini kaydeden Siber, bunun için de tek taraflı iyi niyetin yeterli olmadığını kaydetti.

Rum tarafının Kıbrıslı Türklerin söz konusu güvenlik endişelerine saygı duyması gerektiğini ifade eden Siber, sınır kapılarının açılmasından bu yana geçen 14 yılda Kıbrıslı Türklerin kendilerini güvenlik ve garanti altında hissedebileceği bir toplumsal bellek oluşmadığını kaydetti.

Önceki gün (Trodos’ta) yaşanan olaya değinirken, küçük bir olay gibi görünse de bunun devletin failleri bulmaması, yakalamaması ve bu tür olayların önüne geçmek için adım atmamasının söz konusu olduğunu kaydeden Siber, bunların güvensizlik yarattığını söyledi.

“Güveni imzayla yaratamazsınız” diyen Siber, ilerleyen süreçte bu kaygı ve endişelerin karşılıklı anlayışla çözülmesi ve siyasi eşitliğin olduğu yaşayabilir bir çözüme ulaşılması olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Siber, çözüm için düşüncelerinin sorulması üzerine, “Temkinli iyimserliktir, dün biliyorsunuz Rum hükümet sözcüsünün yine açıklamaları var, bunlar da ‘çözüm hemen kapının arkasında’ algısı yaratmıyor. Dolayısıyla biz kendimiz haklarımızı savunarak iyi bir çözüme ulaşma gayretini sürdürürken, bunun tek taraflı olamayacağını belirtmek ve temkinli iyimserliğimi sürdürdüğümü bilmenizi isterim” şeklinde konuştu.



Başbakan Özgürgün: “İki kurucu devletin, siyasi eşitliğin, Kıbrıs Türk halkının varlığı kabul edilmeden bir çözüm olması mümkün değil”



Başbakan Hüseyin Özgürgün özel bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada Kıbrıs konusuna ve iç politikaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Bir soru üzerine Mart ayında yeniden bir konferansın gündemde olduğunu anımsatan Başbakan “ Bu işten çok nemalananlar var. Bu zaman kaybetmedir. Garantör ülkelerin hiç işi yok mu ki her ay toplanacak. Zaten iki tarafın beklentileri uzak. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan net olarak ‘bizim tek toprak tavizimiz Maraş’tır’ dedi. Maraş’ı vererek, ona karşılık Erenköy’e bağlanma istiyoruz. Yani verilen bir şey yok. Bu öneri ile toprak vermiyoruz. Mülkiyet konusu tam karmaşa, bu şekilde olursa çatışma çıkar. Kimin toprağını kime veriyorlar” diye konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toprak konusundaki açıklamasına karşın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncının açıklama yapmadığını kaydeden Başbakan Özgürgün, “Sayın Akıncı bir açıklama yapmadıysa, ben Sayın Erdoğan’ın söylemlerini dikkate alırım. Rum tarafı açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sunduğu harita, Türkiye’nin söylediği haritadan farklı. Biz bunları söyleyince bize halkı temsil etmiyoruz diye saldırı oluyor” dedi.

Kıbrıs konusunda şimdi olmadığı gibi 25 yıl sonra da ilerleme olmayacağını, Suriye, İran ve Irak’ta bir denge kurulmadan Kıbrıs’ta ilerleme sağlanmayacağı görüşünü ortaya koyan Başbakan Hüseyin Özgürgün, “İki kurucu devletin, siyasi eşitliğin, Kıbrıs Türk halkının varlığı kabul edilmeden bir çözüm olması mümkün değil. Rum tarafı da bunların tam tersini söylüyor. Değişen, radikal bir durum yok, aynı, peki kim ciddiye alır ki yeni konferansı?

Biz anlaşma dilencisi değiliz. Bunu ortaya koymak gerek. Bizim söylediğimiz bu. KKTC bizim ‘B’ planımızdır. Müzakereler durdurulmalı ve önümüze bakmalıyız. Biz azınlık olmayı kabul edersek, Rum tarafı bizi eşit kabul ederse ancak o zaman çözüm olabilir. Bu şekilde müzakere olmamalı” dedi.



TC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: “Kıbrıs meselesinde atmamız gereken adımları zaten attık"



Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kıbrıs meselesinde atmamız gereken adımları zaten attık" dedi.

Kalın, NTV'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İbrahim Kalın, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bir soru üzerine ise "Kıbrıs müzakerelerinin bu referandumla herhangi bir endekslenme gibi ilişkisi söz konusu değil. Aslında Kıbrıs meselesinde atmamız gereken adımları zaten attık." yanıtını verdi.

Kalın, bu süreçte yapıcı bir tutum içerisinde olunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Türk askerinin oradaki varlığı hiçbir zaman Rum kesimine karşı değildir. Bu adanın ve dışarıdan gelebilecek muhtemel tehditlere karşı bir güvenlik sibobu ve gerekçesi olarak oraya kurulmuş bir yapıdır. Bunun muhafazası bundan sonra da özellikle Doğu Akdeniz'de güven ve istikrarın sağlanması için önem arz ediyor. Cenevre'de görüşmeler yapıldı, belli bir noktaya varıldı ama hala üzerinde çalışılması gereken konular var. Bugün de Sayın Akıncı ile Sayın Anastasiadis bir dizi görüşme yapacaklar. BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide dün bana da geldi. O da buradan Kıbrıs'a gidiyor, prensiplerimizi açık bir şekilde ortaya koyduk."



Oğuz: “Yeni gelişme yok”



Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekteri Dursun Oğuz, müzakere sürecinin kolay bir süreç olmadığını söyledi.

Oğuz, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileriyle müzakere süreciyle ilgili görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendilerini bilgilendirdiğini belirten Oğuz, “Sürecin üzerinden yeniden geçtik” dedi.

Oğuz, Mart ayında 5’li zirvenin yapılmasıyla ilgili bir çalışma olduğu kaydederek, “Günle ilgili nihai bir sonuç yok ama Mart ayı kesin gibi görünüyormuş, bize verilen bilgi bu” şeklinde konuştu.

2018’de Güney’de seçim olacağını anımsatan, toplantıda önümüzdeki 3 ayın önemli olduğuna değinildiğini kaydeden Oğuz, “Bu konuda hemfikiriz” dedi.

Dursun Oğuz, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Yunanistan ve Türkiye’de temaslarda bulunduğunu anımsattı, bununla ilgili görüşmeler olduğunu da söyledi.

“Görüşmeden memnun kaldınız mı?” sorusu üzerine UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz şunları söyledi:

“Yeni bir gelişme yok, süreçte ilerleme yok. ‘Yeni bir şey verdik, bundan memnun musun?’ diye bir konu söz konusu değil...”



DP Genel Sekreteri Özcafer: “Çözüm hepimizin isteği, fakat bunun eşit egemenliğimiz ve siyasi eşitlik ilkesi altında yapılması gerektiğini hepimiz biliyoruz”



Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer, çözümün tüm kesimlerin isteği olduğunu ancak eşit egemenlik ve siyasi eşitlik ilkelerinden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileriyle yaptığı görüşmenin çıkışında konuşan Özcafer, Genel Başkan Serdar Denktaş yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığını ifade etti.

Bilgilendirici bir görüşme yaptıklarını dile getiren Özcafer, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tüm siyasi partilerden gelen sorulara cevap verdiğini kaydetti.

Mart ayında Cenevre’de yeni bir toplantı yapılabileceğini kaydeden Özcafer, “Temennimiz odur ki bu müzakereler yine belli bir yere geldiği zaman durmaz” diye konuştu.

“Çünkü çözüm bu ülkede hepimizin isteğidir” diyen Özcafer, “Fakat bunun eşit egemenliğimiz ve siyasi eşitlik ilkesi altında yapılması gerektiğini hepimiz biliyoruz” ifadelerini kullandı.



Erhürman: “Sayın Akıncı ve ekibiyle yaptığımız görüşmede bizim tarafta yeterli cesaretin ve kararlılığın olduğunu gördük... Çağrımız Anastasiadis’e”



Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ekibinde çözüm için yeterli cesaretin ve kararlılığın olduğunu söyleyerek, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e “Siz de cesaretle ve kararlılıkla üzerinize düşeni yapınız, herhangi bir beklenti içine girmeyin, ilkeler ortada” çağrısı yaptı.

Rum liderin son dönemde bazı konularda yanlış algı geliştirdiğini söyleyen Erhürman, “Sayın Anastasiadis, Türkiye’nin Anayasa referandumundan önce sürece gerekli katkıyı koyamayacağını düşünüyor. Bu tamamen yanlış bir algıdır” dedi.

Türk tarafının ve Türkiye’nin esneyebileceği ve esneyemeyeceği konuların referandum ya da seçim değil ilkeler üzerinden belirlendiğini vurgulayan Erhürman, “Sayın Anastasiadis herhangi bir beklenti içine girmesin, ilkeler ortadadır” ifadesine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dün Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileriyle bir araya geldi. Görüşme sonrasında CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da basına açıklama yaptı.

Erhürman, Cumhurbaşkanı ve heyetiyle yararlı bir toplantı yaptıklarını ifade ederek, “Mart ayında konferansın yeniden yapılması kuvvetle muhtemel. Biz de Sayın Cumhurbaşkanına bunun olması gerektiğini ilettik. Süreçte kazanılan ivmenin yitirilmemesi gerek. Zaten toplum genelinde sürecin akamete uğradığına ilişkin bir düşünce var. Sürece ivme kazandırmak gerek” dedi.

“Görebildiğimiz kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanının beklentisi, uluslararası konferansın Mart ayının sonunu bulmadan kaldığı yerden devam etmesidir” şeklinde konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, şunu ekledi:

“Yine görünen odur ki bu konferans son istasyon olamayacak. Ben kendi adıma bunun temel sebebinin şöyle görüyorum; Sayın Anastasiadis son dönemde yanlış bir algı geliştirdi. Anastasiadis’in yanlış algısı, Türkiye Cumhuriyeti’nde referandum yapılmadan Türkiye’nin sürece gerekli katkı koyamayacağı yönündedir. Bu yanlış bir algıdır. Bir an önce gerekli geliştirmelerin yapılması, anlaşılmayan konularda çözüm bulma çabalarının yoğunlaştırılması lazım.”

CTP Genel Başkanı Erhürman şunu da ekledi:

“Sayın Anastasiadis istekli olduğunu düşünüyorum ama yeterince kararlı ve cesaretli olma noktasında atması gereken adımlar var” diyen Erhürman, şunları da kaydetti:

“Rum Liderin şunu da unutmaması lazım, eğer Nisan sonunu beklemek gibi bir girişimde bulunursa Ocak ayında Güney’de seçimler kapının ardında... Dolayısıyla Nisan sonu Sayın Anastasiadis’in kendini rahat hissetmeyeceği bir dönem olacak. Bu tür hesapların içine girilmemesi gerek. Bir an önce çözüme odaklanılmalı, ilkeler çerçevesinde ciddi müzakere yürütülmeli. Benim Sayın Anastasiadis’e çağrım bu yöndedir, herhangi bir beklenti içine girmesin, ilkeler ortadadır. Cesaretle ve kararlılıkla üzerine düşeni yapsın. Sayın Akıncı ve ekibiyle yaptığımız görüşmede bizim tarafta yeterli cesaretin ve kararlılığın olduğunu net şekilde gördük. Çağrımız Sayın Anastasiadis’e.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 29
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1459
Toplam Tekil 4067593
IP 18.222.163.31






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu