BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Aplıç Kapısı'nın açılması için yürütülen çalışmaları yerinde inceledi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Cumhurbaşkanı Akıncı, Aplıç Kapısı'nın açılması için yürütülen çalışmaları yerinde inceledi
Tarih: 08.02.2017 > Kaç kez okundu? 958

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Aplıç ve Derinya kapılarının bir an önce açılması için hem hükümetin hem de Rum tarafının çalışmaları hızlandırması gerektiğini vurguladı.

Akıncı, “Bölge halkları da bunu istiyor. Her iki kapının bir an önce açılmasının gerekleri yerine getirilmeli. El ele verilip bir an önce bu işin bitirilmesi lazım. Bu işler masa başında olmuyor” dedi.

Mustafa Akıncı, kapıların açılmasıyla ilgili herhangi bir tarih vermek istemediğini de söyleyerek, “’Bir iki ay içerisinde bu kapılar açılacaktır’ demek çok da gerçekçi olmaz. Aksini söylersem halkı kandırmış olurum. Daha yapılacak çok iş var. Onun için hızlandırma mesajı veriyorum” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı basın bürosunun açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Akıncı, önceki gün Derinya Kapısı’ndaki incelemesinin ardından dün de Aplıç Kapısı’nda incelemelerde bulundu, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Akıncı, Aplıç Kapısı’ndaki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Bu iki kapının açılmasıyla ilgili bir yılı aşkın zamandır siyasi düzeyde verilmiş kararımız var” dedi.

Mustafa Akıncı, Aplıç ve Derinya kapılarının bir an önce açılması için hem hükümetin hem de Rum tarafının çalışmaları hızlandırması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, işin başında bazı sorunların yaşandığını ve bunların aşılması için zamana gerek duyulduğunu kaydederek, başlangıçtaki bu sıkıntıların aşıldığını söyledi.

UNDP’nin çalışmalarını tamamladığını kaydeden Akıncı, şunu ekledi:

“İhale aşamasına gelindi. İhale de yapıldı ve yapım aşamasına gelindi. Ancak öyle görünüyor ki, işlerin yürümesine rağmen daha yapılması gereken çok iş var. Aplıç’ta bizim bölgede bir kilometreden daha az bir bölümün stabilizesi nerdeyse tamamlanmak üzeredir. 20 güne kadar da asfaltlamaya geçilebilecek aşamadadır. Onun ötesinde yarı yarıya yapılacak 500 metrelik ara bölge var. Rum tarafında yapılması gereken 2.5 kilometrelik yol çalışması var. Yapılması gereken polis ve gümrük kulübeleri var, bunların da zaman alacağı anlaşılıyor. Aynı şekilde Derinya’da bizim bölgedeki asfalt çalışmaları 3-5 güne kadar tamamlanacak. Dün, oradaki çalışmaları bayağı ilerlemiş gördüm. Ara bölge kısa bir mesafe var. Rumların yapması gereken kısım Aplıç’a göre çok daha az. Yine orada da, yapılması gereken polis kulübeleri, gerekli alt yapı çalışmaları yine zaman alacağa benzemektedir.”

Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanlığında tüm ilgili kurumların katılımıyla bir koordinasyon toplantısı daha yapılacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantıda işlerin nasıl daha da hızlandırılabileceğinin ele alınacağını belirtti.

Aplıç ve Derinya kapılarının açılmasının her iki bölgeye de daha çok katkı yapacağına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bölge halkları da bunu istemekte ve arzulamaktadır. Her iki kapının da bir an önce açılmasının gereklerinin yerine getirilmesi gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamalarına şöyle devam etti:

“Öyle görünüyor ki, Rum tarafının da işlerini hızlandırması gerekiyor. Bizim tarafta da hükümetimizin çalışmaları hızlandırması gerekiyor. Çünkü yapılması gereken bütçede kaynak ayrılmasından tutun da bu projelerin ihaleye çıkılması hususları da var. Dolayısıyla el ele verilip bir an önce bu işin bitirilmesi lazım. Bu işler masa başında olmuyor. Gelip yerinde görülmeli. Dün ve bugün meselesinin hangi aşamada olduğunu yazılan çizilen raporlardan çok daha iyi anlamış durumdayız. Hepimize bir görev düşüyor.

Cumhurbaşkanı olarak ben, ama bölgelerin belediye başkanları, hükümet, hükümetin ilgili bakanlıkları, daireler bütün makamlar el birliğiyle çalışmamız lazım. Rum yönetimine de görev düşer. Onların da kendi bölgelerindeki çalışmaları hızlandırmaları lazım. Belli ki onlarda da bir gerilik vardır. Onların da çalışmaları hızlandırmalarında fayda var. Çünkü bu kapıların açılması bir toplumun değil iki toplumun da yararınadır. Temenni ederim ki, bu hızlandırma sayesinde umulandan daha erken bir tarihten bu başarılır. Şu andaki haliyle, herhangi bir tarih vermek istemem ama bir iki ay içerisinde bu kapılar açılacaktır demek çok da gerçekçi olmaz. Aksini söylersem halkı kandırmış olurum. Daha yapılacak çok iş var. Onun için hızlandırma mesajı veriyorum.”



Özgürgün: “Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi şart”



Başbakan Hüseyin Özgürgün dün katıldığı“Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” tanıtım etkinliğinde müzakere süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Özgürgün etkinlikte yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin şart olduğunu söyledi.

Hürriyet Gazetesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TURSAB), Taşyapı Ltd’in katkılarıyla düzenlediği “Kuzey Kıbrıs’ı keşfet” tanıtım etkinliği Elexus Otel’de yapıldı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün konuşmasında şunları söyledi:

“Kıbrıs sorunu ilk kez 1950’li yıllarda Türkiye’de duyulduğu yıllar ve ilk defa Kıbrıs diye bir mesele olduğunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ta Türk olmadığı ve sadece Yunanlılar ve bazı Maronit, Ermeni ve Müslüman azınlıkların yaşadığı iddiası idi ve bu Türkiye tarafından da algılanmamıştı. Türkiye 1950’li yılların başında ‘Benim Kıbrıs meselem, davam yoktur’ diyordu. İşte o günlerde Dr. Fazıl Küçük sonrasında Rauf Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının güçlü bir mücadelesi vardı ve bu mücadelenin Anavatan Türkiye’de ses bulması, Anadolu halkının Kıbrıs’a ilgisinin çekilmesi Hürriyet Gazetesi’nin ciddi ve güçlü desteği ile oldu. Bunu daha sonraları çok net olarak gördük ve ben üniversite yıllarında bunu çok iyi araştırdım. Hürriyet Gazetesi’nin verdiği desteğin Türkiye’nin 1954 yıllarından sonra ‘Benim Kıbrıs meselem vardır ve Kıbrıs’a sahip çıkan Anadolu halkı vardır’ noktasına gelmesine çok büyük önemi var. Bunun için yürekten teşekkür ediyorum. Gazete bugün bir yeni katkı daha ortaya koymaya başladı.”

Bir turizm ve eğitim adası olan Kıbrıs’ta 100 binin üzerinde öğrenci bulunduğu bunun yanında Türkiye’den “iç turizm” anlamında çok sayıda turist geldiğini belirten Özgürgün, organizasyonun bu kapsamda farkındalık ve etki yaratacağını vurguladı.

Özgürgün, bunun aynı zamanda daha çağdaş, refah ve aydınlık bir Kuzey Kıbrıs hedefiyle yola çıkan hükümete önemli bir destek olacağını söyledi.

Özgürgün, tarihin her döneminde stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerden bir cazibe merkezi olarak çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kıbrıs’ın; Shaekspeare’in “Othello’ eserine konu olan Othello Kalesi’nden Osmanlı eserlerine kadar 10 bin yıllık bir tarihe tanıklık eden bir ada olduğunu kaydetti.

Özgürgün konuşmanın sonunda Kıbrıs sorununun çözümüne de değinerek, adada olası bir anlaşma konusunda TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs konusunda son yaptığı açıklama ve Türk Dışişleri’nin ortaya koyduğu net görüşe destek verdiklerini söyledi.

Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının yüzde 90’la Türkiye ve TSK’nın adadaki etkin ve fiili garantisinin şart olduğunu düşündüğünü vurgulayarak bugün sağlıklı ve güçlü, 2 devletli bir anlaşmanın temel olabileceğini ortaya koyduğunu, aksi halde Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varmanın mümkün olmadığını anlattı.

Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın “bizim için çözüm Kıbrıs’ta tek bir Türk bayrağının dalgalanmadığı çözümdür” dediği gibi bir çözümün asla mümkün olmayacağını vurguladı.



TC Başbakanı Yıldırım: “Çözüm Kararlılığımızı Cenevre’deki Tutumla Bir Kez Daha Ortaya Koyduk”



Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılıklarını, Cenevre'deki Kıbrıs Konferansı'nda sergiledikleri tutumla bir kez daha ortaya koyduklarını söyledi.

TC Başbakanlık Basın Merkezi, Başbakan Yıldırım’ın dün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Açıklamada Yıldırım’ın Eide'yi kabulünde, Kıbrıs meselesine adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki kararlılıklarını, Cenevre'deki Kıbrıs Konferansı'nda sergiledikleri tutumla bir kez daha ortaya koyduklarını söylediği bildirildi.

Görüşmede, sürece yapıcı bir şekilde katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirten Yıldırım, şubat ayında Kıbrıs'ta sürdürülen müzakerelerde ilerleme sağlanmasını ümit ettiklerini vurguladı.Başbakan Yıldırım, ayrıca adada güvenliğin ve tesis edilen dengenin önemine işaret etti.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide de devam eden müzakerelerin sonuç vermesi için Birleşmiş Milletler olarak tüm gayreti sarf ettiklerini, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de konuyu yakından takip ettiğini ve destek verdiğini kaydetti.

Eide dün ayrıca, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüşerek Kıbrıs konusunda gelinen aşama ve önümüzdeki süreci değerlendirdi.



Akıncı ile Anastasiadis yarın bir araya gelecek



Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla liderler düzeyinde yürütülen müzakerelere yarın devam edilecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis saat 11.00’de ara bölgede BM tarafından tahsis edilen binada bir araya gelecek.

Son olarak 1 Şubat’ta görüşen ve haftada bir görüşmeleri sürdürme kararı alan liderler, Kıbrıs Konferansı’nın devamı için BM’ye girişim yapma çağrısında da bulunmuştu.



Rum Faşistler yine saldırdı



Tatil amacıyla Trodos’a giden 5 Kıbrıslı Türk’ün araçları fanatik Rumların saldırısına uğradı. Kıbrıslı Türklere ait araçların lastikleri bıçakla kesildi, kaportalarına sert cisimlerle vurularak hasara uğratıldı.

Güney Kıbrıs’taki fanatik Rumların, Kıbrıslı Türklere yönelik saldırıları her geçen gün artarak devam ediyor. Irkçıların son hedefi Trodos’a tatile giden Kıbrıslı Türkler oldu.

Yaşana bu ırkçı saldırı karşısında önce otel yönetimini uyaran Kıbrıslı Türkler, daha sonra faillerin bulunması için Rum polisine şikayette bulundular.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 34
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 319
Toplam Tekil 4068240
IP 3.128.94.171






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu