BASIN BÜLTENİ Eroğlu: “Garantiler, dönüşümlü başkanlık ve kalıcı derogasyonlardan taviz veremeyiz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Eroğlu: “Garantiler, dönüşümlü başkanlık ve kalıcı derogasyonlardan taviz veremeyiz”
Tarih: 07.02.2017 > Kaç kez okundu? 909

Paylaş


3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının garantiler, dönüşümlü başkanlık ve kalıcı derogasyonlardan taviz veremeyeceğini ifade etti.

Eroğlu, olası bir anlaşmanın AB’nin birincil hukuku olmamamsı ve kalıcı derogasyonların olmaması durumunda mülkiyet yüzünden Kıbrıs Türk halkının büyük bölümünün ömrünü Avrupa mahkelemelerinde geçireceğini ifade etti.

Kıbrıs müzakerelerinde mart ayında sonuç alınmaması durumunda, görüşmelerin 2018’de Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçiminin sonrasına ertelenmesinin konuşulduğuınu anlatan 3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakerelerin ucu açık uzamasının Güney Kıbrıs’ın oyalama amacına hizmet ettiğini ancak Kıbrıs Türk halkının zararına olduğunu söyledi. Eroğlu “Müzakerelere zaman limiti koyma zamanı geldi” diye konuştu.

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşmelerin uzayıp gittiğini, 2016 için son denildiğini ancak 2017’ye girildiğini,1 Mart’ta sonuç alınamazsa 2018 yılında devam edilmesinin konuşulduğunu belirterek, Rum tarafının zamana oynadığını belirtti. Eroğlu, müzakerelerin ucu açık devam etmesinden Rum tarafının bir zarar görmediğini, Kıbrıs Türk halkının zarar gördüğünü kaydetti. Eroğlu, herkesin anlaşma istediğini, ancak tavizler vererek kendisini yeniden yerinden yurdundan edecek bir anlaşmanın Kıbrıs Türk halkını mutlu etmeyeceğini vurguladı.

3. Cumhurbaşkanı Eroğlu, 4 Mart 1964’te Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devam ettiği kararını alan BM Güvenlik Konseyi ile Güney Kıbrıs’ı AB’ye tek taraflı alan AB’nin Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün en büyük sorumluları olduğunu vurguladı. Eroğlu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ortadan kalkması ve iki kurucu devletin bir ortaklık devleti kurması gerektiğinin altını çizdi.



Burcu: “Siyasal eşitlik, çözümün temel ilkelerinden biridir”



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve güvenliği gibi, siyasal eşitliğinin de çözümün temel ilkelerinden biri olduğunu vurguladı.

Burcu, Kıbrıs Türk halkının siyasal eşitliğini, özgürlüğünü ve güvenliğini içermeyecek bir anlaşmaya asla imza atılmayacağını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının tartışmaya açık bir konu olmayan siyasal eşitliğinin vazgeçilmez unsurlarının, kararlara etkin katılım ve dönüşümlü başkanlık olduğunu ifade eden Burcu, bu konularla ilgili Rum toplumunun artık gerçeklere hazırlanması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Rum toplumunun, Kıbrıs Türk halkının siyasal eşitlik ve kararlara etkin katılımını içeren federal bir çözüme hazırlanması yerine, bunun tersi durumlara zemin hazırlayan davranışların devam ettiğinin üzüntü ile gözlemlendiğini söyleyen Burcu, “Bunun, iki kurucu devletin eşitliğine dayalı federal çözüm çabalarına katkı yapmadığı çok açıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bunları içermeyen bir metni imzalayıp referanduma götürmeyeceği daha önce de açık bir şekilde dile getirdiğini anımsatan Burcu “Bir kez daha belirtmek isteriz ki, Kıbrıs Türk halkının siyasal eşitliğini, özgürlüğünü ve güvenliğini içermeyecek bir anlaşmaya asla imza atılmayacaktır” ifadelerini kullandı.



Eide: "Kıbrıs'ı sadece Türk ve Rum Kıbrıslılar için değil, Türkiye, Yunanistan ve diğer ilgili taraflar için de bir işbirliği alanı olarak görebiliriz, Kıbrıs konferansı Cenevre'de, Mart'ın ilk kısmında olacak"



BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Türkiye ve Yunanistan arasındaki gerginliğe ilişkin, "Eğer hepimiz kartlarımızı doğru oynarsak, Kıbrıs'ı sadece Türk ve Rum Kıbrıslılar için değil, Türkiye, Yunanistan ve diğer ilgili taraflar için de bir işbirliği alanı olarak görebiliriz." dedi.

Eide, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias ile yaptığı görüşmenin ardından, basına açıklamalarda bulundu.

Yeni bir Kıbrıs konferansı konusunda uzlaşıya varıldığını anımsatan Eide, "Henüz tarih üzerinde çalışıyoruz. Cenevre'de, Mart'ın ilk kısmında olacak. Bu olumlu. Gelecek hafta Türkiye'de olacağım. Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ile de konferansın usulüne ilişkin iletişime geçtim. Siyasi düzeyde toplanacak." ifadelerini kullandı.

Eide, Mont Pelerin'de birkaç hafta önce bürokratlar seviyesinde düzenlenen toplantının umut verici olduğunu belirterek, bunun müzakereleri daha ileri götürmek için bir alan bulduğuna işaret ettiğini kaydetti.

Kotzias ile özellikle güvenlik meselesine ilişkin bir taslak üzerinde detaylı bir şekilde görüştüğünü dile getiren Eide, müzakerelerin bu aşamasında bu konuda gizliliğe ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.



Nami ve Mavroyannis Londra’da temaslarda bulundu



Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyannis, Londra’da Kıbrıs’ta çözümün maliyeti konusunda teknik düzeyde temaslarda bulundu.

Müzakerecilerin siyasi değil teknik düzeyde ve Kıbrıs sorununun mali yanıyla ilgili Londra’daki çeşitli kuruşlarla temaslar yapıp bilgi almak üzere Londra’ya gittiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, daha önce de benzeri ziyaretler yapıldığını kaydetti.



Arpalık Şehitleri bugün törenle anılacak



Arpalık Şehitleri, bugün törenle anılıyor.

1964 yılında Lefkoşa’nın 15 kilometre mesafesindeki 172 nüfuslu Arpalık köyünde Rum saldırılarında şehit düşen 5 Kıbrıslı Türk İsmail Musa Mani, Ali Hasan Mulla, Mehmet Hüseyin Büyük, Mustafa Osman Magrili ve Hasan Mulla Mustafa için kabirlerinin bulunduğu Lefkoşa’da Tekke Bahçesi’nde tören düzenlenecek.



Dr. Burhan Nalbantoğlu 37’nci ölüm yıl dönümünde bugün anılıyor



Dr. Burhan Nalbantoğlu, ölümünün 37’nci yıl dönümünde bugün anılıyor.

Kıbrıs Türk halkının direniş yıllarının birçok aşamasında öncü roller üstlenen, Erenköy dahil birçok cephede görev yapan, ülkenin sağlık altyapısına katkıları olan ve demokratikleşme sürecinde de ön saflarda yer alan Türk Mukavemet Teşkilatı kurucularından, eski Sağlık Bakanı ve milletvekili Nalbantoğlu’nun anılacağı tören, bugün saat 11.00’de Lefkoşa Kabristanlığı’ndaki mezarı başında düzenlenecek.

Nalbantoğlu'nu anma törenine, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katılacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 33
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 973
Toplam Tekil 4067107
IP 13.59.36.203






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu