BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya geliyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı ile Anastasiadis bugün bir araya geliyor
Tarih: 02.02.2017 > Kaç kez okundu? 962

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla sürdürülen müzakerelere bugün devam ediyor.

Ara bölgede BM tarafından müzakereler için tahsis edilen binada yer alacak görüşmede, sürecin bundan sonraki adımlarının planlanması bekleniyor.

Liderler, son olarak 26 Ocak’ta görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Perşembe günkü görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cenevre Konferansı’nın da 50 yıllık müzakere gibi ucu açık, ilanihaye devam edecek bir süreç olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, “Böyle bir şey olamaz. Kimsede böyle bir niyet yoktur.

Konferansın siyasi düzeydeki devamının tarihinin belirlenmesi için BM’nin hem iki tarafla, hem de 3 garantör ülkeyle çalışmalarını yapması gerekiyor” demişti.

Akıncı, müzakerelerde sonuç alınabilecek noktada olunduğunu kaydederek, “Bu kadar emeği heba etmemeliyiz. Herkes elini taşın altına koymalı” ifadesini de kullanmıştı.



Ertuğruloğlu: “BM süreçte Kıbrıs Türkünün 50 yılını çaldı”



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler’in süreçte, Kıbrıs Türkünün 50 yılını çaldığını, ancak bunun artık çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu dünkü Meclis oturumunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türk tarafı ile Rum tarafının Kıbrıs sorununu çözme perspektiflerinin aynı olmadığını, taban tabana zıt olduğunu, Rum tarafının sorunu “işgal” olarak gördüğünü belirtti.

Bakan Ertuğruloğlu, 49 yıllık müzakere sürecinde kazanımlar olduğundan bahsedildiğini belirterek, “Ben bu kazanımların ne olduğunu göremiyorum” dedi.

Ertuğruloğlu konuya ilişkin görüşlerini aktarırken, Rum tarafının hangi sorunu çözmeye çalıştığını sordu ve Rum tarafının işgal diye gördüğü, Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığını yok etmeye çalıştığını ancak Kıbrıs sorununun böyle bir sorun olmadığını belirtti.

Ertuğruloğlu, BM’nin süreçte, Kıbrıs türkünün 50 yılını çaldığını, ancak bunun artık çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.

5’li konferansın fiyasko ile sonuçlandığını belirten Ertuğruloğlu, Rum ve Yunanistan’ın politikasının müzakere sürecinin ucunun açık devam etmesi yönünde olduğunu söyledi.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türkünü memnun edecek bir anlaşma ile masada kalmanın mümkün olmadığını, Kıbrıs Türkü’nün masadan azınlık olarak kalkabileceğini söyledi. Ertuğruloğlu toprak konusuna da değindi.

29+ konusuna da değinen Ertuğruloğlu, yüzde 7 toprağın karşı tarafa verilmeye çalışıldığını, ancak hükümetin bundan haberi olmadığını belirtti.

Rumların masada hiçbir şeyi kabul etmediğini kaydeden Ertuğruloğlu, “toprak konusu Türk tarafının ne kadar toprak verip de çözmeye çalışacağı bir konu değildir” dedi.

Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanının müzakerelerdeki tavrını da eleştirdi. (BRTK)



Eide: “Çözüm halen mümkün fakat üzerinde çalışılması gereken birçok konu var”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs’ta bir çözümün halen mümkün olduğunu fakat üzerinde çalışılması gereken birçok konu olduğunu söyledi.

Eide dün Cumhurbaşkanlığı’nda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yla yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Eide, bugünkü liderler görüşmesinde, ileriye doğru atılacak adımların görüşüleceğini ifade ederek, Güvenlik ve Garantiler dâhil tüm konuların açık durumda olduğunu, aynı zamanda diğer konulardan da arta kalan bölümler olduğunu aktardı.

Eide, tüm konuların birbirine bağlı şekilde tartışılacağını söyleyerek, bugün Kıbrıs Konferansının siyasi düzeyde ne zaman yeniden toplanabilineceğinin ele alınacağını, bu arada liderlerin buna paralel olarak görüşmelerini sürdürdüklerini kaydetti.

Doğru zamanda doğru içerikle Konferansın toplanmasının önemine işaret eden Eide, gelecek hafta ve ayların en iyi şekilde ve maksimum verimlilikle ve yapıcılıkla geçirilmesi gerektiğini söyledi. Eide, çözümün halen mümkün olduğunu fakat yapılması gereken birçok iş bulunduğunu da belirtti.

Eide, tüm Güvenlik Konseyi üye ülkelerinin bir çözüme destek verdiklerini ve Adadaki mevcut durumun sürdürülemeyeceği görüşünü paylaştıklarını da ifade etti.

Eide, bir soruya karşılık Konferansın açık olup belli bir bitiş tarihinin de olmadığını kaydederek, başlıkların zor olduğunu ve hepsinin birbiriyle ilişkili olduğunu yineledi.

Bir konunun diğer bir konudan tamamıyla izole şekilde tartışılamayacağını, örnek olarak Güvenlik konusunun hem yerel hem de uluslararası boyutu bulunduğunu belirten Eide, bu nedenle liderler kendi aralarında görüşmelerini sürdürürken, hem yurtiçi hem uluslararası boyutta çalışmaların da beraber yürütüldüğünü aktardı.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 219
Toplam Tekil 4066355
IP 3.15.219.217






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.597 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu