BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenlik tercihine saygı gösterilmeli” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenlik tercihine saygı gösterilmeli”
Tarih: 20.01.2017 > Kaç kez okundu? 914

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Halkı’nın güvenlik tercihine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı dün bir kabulünde yaptığı konuşmasında Kıbrıs müzakerelerine değinerek, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için tüm tarafların iyi niyet, çaba ve karşılıklı anlayış göstermeleri gerektiğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı çözüm sürecinde sonuca ulaşmak için karşılıklı “gerçekçilik” ve “makuliyet”in önemine vurgu yaparak, şunları belirtti:

“Geldiğimiz noktada iki önemli sözcüğün altını çizdim ve muhataplarıma bu çerçevede davranış sergilemelerini beklediğimi sürekli tekrarladım. Bunun birincisi gerçekçiliktir. Gerçekçilik her anlamda tabii ki bize gerekli. Ama özellikle güvenlik ve garanti boyutu bakımından da çok önemli. Eğer ‘sıfır asker, sıfır garanti’ sözcükleri sürekli tekrarlanırsa, bu artık bir yere gelir tıkanır. Bu bir başlangıç adımı bile oluşturmaz. Kıbrıs Türk halkının da endişelerinin nasıl karşılanabileceğini onların da görmesi ve anlaması gerekiyor. Biz de, Türkiye de onların kaygılarına da cevap verecek formüller arıyoruz. Burada önemli olan konu biz güvenliğimizi nerede görüyorsak buna saygı gösterilmesidir. Karşı tarafın bunu bir tehdit unsuru olarak algılamayacağı bir formül üzerinde çalışmaya hazırız. 1960 sisteminin 2017’ye, yani günün koşullarına adaptasyonu mümkündür. Ama olduğu gibi ortadan kaldırmayı hedeflemek gerçekçilik olmaz.

İkincisi ise, taleplerde makul olmak. Bunu da muhataplarımızdan bekliyoruz. Bize sunulan harita hiçbir Kıbrıslı Türk’ün kabul edeceği bir harita değildir. Dolayısıyla ortak bir anlayış bulunabilmesi için makuliyet sınırları içerisinde kalmak lazım.”

Cumhurbaşkanı Akıncı, Yunanistan’ın hazır olmadığını açıklaması üzerine Mont Pelerin’da şu anda süreç için hazırlık çalışmalarının devam ettiğini anımsatarak, konferansa liderler düzeyinde ve belki de başbakanların katılımıyla seviye yükseltilerek devam edileceğini ifade etti.



Akıncı, Doherty’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kathleen Doherty’yi kabul etti.

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Tarih Siyasi İşler Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Doherty’nin beraberindeki Büyükelçilik yetkilileri de hazır bulundu.



Özgürgün, Kanbay’ı kabul etti



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay’ı kabul etti.

Kıbrıs müzakere süreci ve güncel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinin de yapıldığı görüşmede, Büyükelçi Derya Kanbay, Başbakan Özgürgün’e, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) yıkılan duvarından bir parçayı içeren anı kartını takdim etti.



Yıldırım: "Kıbrıs’ta 60-70'li yıllardaki duruma dönülmemesi için Türkiye’nin etkin garantisi ve güvenlik konusu tartışma dışındadır”



Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Binali Yıldırım, “Kıbrıs'ta 60-70'li yıllardaki duruma dönülmemesi için Türkiye'nin etkin garantisi ve güvenlik konusu tartışma dışındadır. Yönetimin adil olması, topluluklarının haklarının teminat altına alınması, dörtlü özgürlüğün sağlanması. Bütünleşik Kıbrıs'tan bahsediyoruz. Bu anlaşma sağlandığı zaman Türkiye, Kıbrıs bakımından AB'ye girmiş gibi muamele görmeli" dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri yapılırken, makam odasında basın temsilcilerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in Cenevre'de olduğu hatırlatılarak Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili son durumun sorulması üzerine Yıldırım, "İşin ekonomik boyutunda bir şey olursa farklılık nasıl giderilir, detayları olacak. Şu anda görüşmelerde birbirlerini yokluyorlar. Kim ne kadar isteyecek? Olgunlaşma olursa, görüşmeler daha üst düzeye taşınır. Sorun görmüyoruz, bizim görüşümüz çok net. Kıbrıs'ta 60-70'li yıllardaki duruma dönülmemesi için Türkiye'nin etkin garantisi ve güvenlik konusu tartışma dışındadır. Yönetimin adil olması, topluluklarının haklarının teminat altına alınması, dörtlü özgürlüğün sağlanması. Bütünleşik Kıbrıs'tan bahsediyoruz. Bu anlaşma sağlandığı zaman Türkiye, Kıbrıs bakımından AB'ye girmiş gibi muamele görmeli." diye konuştu.



İsviçre’deki 5’li konferans tamamlandı



İsviçre’de Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde “ güvenlik ve garantiler” konusunun ele alındığı 5’li konferans tamamlandı. Mont Pelerin’deki çalışma grupları toplantısında pozisyonlar listelendi.

Görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini duyuran Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Dasnışmanı Espen Barth Eide, konferans henüz tamamlanmadığı için tarafların, görüşmenin detaylarının açıklanmaması konusunda anlaştığını dile getirdi.

Kıbrıs Türk tarafını Müzakereci Özdil Nami başkanlığındaki çalışma grubunun temsil ettiği 2 günlük toplantıda, tarafların güvenlik ve garantilerle ilgili pozisyonlarının listelendiği bir çalışma yapıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Dasnışmanı Espen Barth Eide konu ile ilgili yaptığı açıklamada Kıbrıs Konferansının ikinci oturumunun uzmanların ve yardımcıların katılımıyla 18-19 Ocak tarihinde Mont Pelerin’de gerçekleştiğini kaydetti.

Eide açıklamasında “12 Ocak tarihinde Cenevre’deki yüksek seviyede gerçekleşen görüşmede oluşturulan çalışma grubunun, konferansta güvenlik ve garantilerle ilgili sorunları ve bunları çözmek için gereken enstrümanları tespiti için verilen görevi başarı ile tamamlamış bulunuyor. Görüşmeler olumlu bir havada gerçekleşmiştir. Katılımcılar konferans henüz tamamlanmadığı için görüşmelerin detaylarının açıklamama konusunda anlaşmıştırlar” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 26 Ocak’ta ara bölgede bir araya gelerek gelinen aşamayı değerlendirmesi bekleniyor. (BRTK)



E-imza, Başbakan Özgürgün’ün katılımıyla bugün tanıtılıyor



Bürokratik işlemleri hızlandıracak, vatandaşa kolaylık sağlayacak elektronik kimlik kartı üzerine yüklenen e-imza, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün de katılacağı etkinlikle bugün tanıtılıyor.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, bugün Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu’nda yer alacak etkinlikte, Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden ilk e-imzayı atarak, e-imzanın tanıtımını yapacak.

Başbakanlık E-Devlet Yürütme Kurulu bünyesinde idame edilen, e-devlet çalışmaları kapsamındaki e-imza, bürokratik işlemleri hızlandırırken devletin verimliliğini de artıracak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 35
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 882
Toplam Tekil 4068803
IP 18.119.133.228






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu