BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Cumhurbaşkan Muavinliği’nden dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı aşamasına geldik” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı: “Cumhurbaşkan Muavinliği’nden dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı aşamasına geldik”
Tarih: 19.01.2017 > Kaç kez okundu? 882

Paylaş


BRT1 ve TRT Haber’den ortak olarak canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programında Kıbrıs müzakereleri ve Cenevre Zirvesi’ne ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Cenevre görüşmeleriyle, 1960 yılındaki görüşmeleri ve anlaşmayı kıyaslayanlar var. Bunları kıyaslar mısınız?” şeklindeki soruya karşılık, “O günün şartlarından bugüne çok büyük farklar var. Bir kere Cumhurbaşkan Muavinliği’nden dönüşümlü Cumhurbaşkanlığı aşamasına geldik” dedi.

1960 ile şimdi müzakerelerde ortaya konulanlar arasındaki diğer farklara işaret eden Akıncı şunları kaydetti:

“Bu yeni anlaşma bir Kıbrıslı Türkün de bu devletin Cumhurbaşkanı olabilmesine imkan tanıyacak. Dönüşümlü başkanlık ilk kez gündeme geliyor. 1960’tan günümüze siyasi eşitlik anlamında en önemli unsurlardan biridir. Başkanlık sistemi olacak. Bir dönem biz, iki dönem bir Kıbrıslı Rum başkanlık yapacak. Bu nüfusumuzun da ötesinde bir haktır. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da bunu seslendirdi; 2’ye bir olabilir ancak dedi. Doğrudur. Biz de o noktada duruyoruz zaten.”

Bakanlar Kurulu’nun 1960’ta 7’ye 3, Annan Planı’nda 4’e 2 olduğunu anımsatan Akıncı, şimdi onlardan da daha ileri bir aşamaya gelindiğini ve Bakanlar Kurulu’nun 7’ye 4 olacağını kaydetti. Akıncı, “Hiç bir karar bir Kıbrıslı Türk’ün oyu olmadan geçerli olmayacak” dedi.

Federal Yönetim haricinde iki de Kurucu Devlet olacağına dikkati çeken Akıncı, “Bizim kurucu devletimiz de olacak. Ayrı meclisimiz ayrı hükümetimiz, polis teşkilatımız, mahkemelerimiz olacak. Uluslararası anlaşmalar yapma hakkımız da bulunacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kurucu devlet olarak Türkiye ve diğer devletlerle mali, finansal, ticaret, turizm, kültür ve spor alanında uluslararası anlaşmalar yapabileceğini vurguladı.

Güvenlik ve garantilere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Akıncı, “Türkiye’nin güvencesinin devam etmesi kaçınılmaz. Eğer Rum Tarafı ve Yunanistan sıfır asker, sıfır garanti noktasında durursa uzlaşma sağlanamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Akıl yolu ile bir çıkış yolu bulmak mümkündür. Bir taraf kaygı duyuyor ve Türkiye’den güvence istiyor. Başka türlü Kıbrıs Türk Tarafında referandumdan geçmez. Bunun çerçevesini çizebiliriz. Kıbrıs’ta bir miktar askerin olması ve güvencenin Türkiye tarafından sağlanması şarttır. 1960’taki durumun 2017’ye adaptasyonu söz konusudur.” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, bir soru üzerine harita ve toprak konusuna da açıklık getirdi:

“Bizim harita olarak ortaya koyduğumuz harita Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın ortaya koyduğu 29 + oranındadır. Meclis kürsülerinden Gösterilen haritaların gerçekle bir ilgisi yok”

Harita konusunun Türkiye’yle yakın istişare ve işbirliğiyle yürütüldüğünü kaydeden Akıncı şöyle devam etti:

“Sunulan harita Annan Planı haritasından daha iyidir. Rum Tarafının haritası da bazı kişilerin takdim ettiği değil. Ama Rumların haritası kabul edilebilir değil. Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu kabul etmiyorum. Bu haritayı kabul edebilecek bir Kıbrıs Türkü de yoktur. Şimdi yüzde 29 + ile başladınız, yüzde 25’e falan mı düşeceksiniz? diye sorular olabilir. Hayır, böyle bir şey asla olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü vardığımız mutabakatın alt limiti ki Rumların haritası yüzde 28.2, onun altına düşemez.

Yüzde 29.2 ve bizim sunduğumuz harita. Herhangi bir spekülasyona sebep vermemek için haritalar kasaya kilitlendi. Orada duracak. Diğer konularda anlaşırsak, tekrar çıkacak ve belki ufak tefek rötuşlarla tamamlanacak.

Bir çözüm ile birlikte mülkiyet ile ilgili sorunun da aşılmış olacağını belirten Akıncı, “10 milyar Euro tutarında bir tazminat beklentisi var. Buna AB’de katkı koyacağının vaadini veriyor. Bu ne kadar gerçekleşir, temkinliyim. Ama Kıbrıs’ta bir çözüm isteniyorsa herkesin elini taşın altına koyacak” dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye ile Kıbrıs Türk halkının tarihi bağlarının olduğunu hatırlatarak, çözüm olması durumunda da bu bağların devam edeceğini söyledi.

Bazı kesimlerin bir takım yanlış algılara çanak tutulmaya çalıştığını ancak bunun doğru olmadığını kaydeden Akıncı, Türkiye’den yıllardır yardım alan Kıbrıs Türk halkının AB’ye girerek bir nebze olsun Türkiye’ye yardım edebileceğini anlattı.

Anadolu halkına bu kadar yıldır Kıbrıs Türk halkına yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Akıncı “Kıbrıs ne satılığa çıkartılmıştır, ne de elden gidiyordur. Kıbrıs bir yere gidiyorsa hem Türkiye, hem Kıbrıs Türk halkı için daha iyi bir noktaya gidilecektir” dedi. (BRTK)



Beşli konferans bugün Mont Pelerin’de devam ediyor



Kıbrıs müzakerelerinde “Güvenlik ve Garantiler” konusunun ele alındığı Beşli Konferans, 5 gün aradan sonra bugün İsviçre’nin Mont Pelerin kentinde devam ediyor.

Cenevre’de gerçekleşen 3 günlük yoğunlaştırılmış müzakerelerin ardından 12 Ocak’ta Kıbrıs’taki taraflar ve 3 garantörün katılımıyla 12 Ocak’ta başlayan konferansa, Yunanistan’ın hazırlık talebiyle 18 Ocak’a kadar ara verilmişti.

Cenevre'deki mutabakat uyarınca, 5 taraflı çalışma gruplarının katılacağı konferansta Kıbrıs Türk tarafını Müzakereci Özdil Nami başkanlığında bir grup temsil edecek.

KKTC’den dün sabah ayrılan Nami başkanlığındaki çalışma grubu önceki gün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile uzun bir çalışma toplantısı yaptı. Çalışma grubunun, sürecin sağlıklı işlemesi ve planlandığı şekilde ilerlemesini sağlamak amacıyla konferans süresince Cumhurbaşkanı Akıncı ile yakın istişare içinde olacağı öğrenildi.

Beşli Konferansın, 3 gün sürmesi öngörülen çalışmanın ardından ay sonu veya şubat başı, “Güvenlik ve Garantiler” başlıklarında süreci sonuca götürecek nihai kararın verilmesinin beklendiği siyasi seviyede sürmesi bekleniyor.

Mont Pelerin’de bugün devam edecek Beşli Konferans çerçevesinde çalışmalarda bulunacak çalışma grupları, garantörlerin de katılımıyla 5 taraflı oluşturuldu.

Nami’nin başkanlık ettiği Kıbrıs Türk çalışma grubunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Danışmanı Sülen Karabacak, Dış İlişkiler Uzmanı İpek Borman Genç ve Müzakere Heyeti Üyesi Sertaç Güven yer alıyor.

Rum tarafı konferansa Müzakereci Andreas Mavroyannis ve 4 kişilik ekiple katılıyor.

Türkiye adına ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün başkanlığında bir heyetin yer alması bekleniyor.

Elde edilen bilgiye göre, Mont Pelerin’de yarın devam edecek Beşli Konferans’ta, tarafların, “Güvenlik ve Garanti”yle ilgili beklenti ve önerileri not edilecek.

Bu arada, konferansın ardından, “Güvenlik ve Garantiler” başlığının, diğer başlıklarla eş zamanlı nasıl yürütüleceğine ilişkin çalışma yöntemiyle ilgili değerlendirme yapılması da bekleniyor.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1201
Toplam Tekil 4073128
IP 3.138.141.202






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 9.059 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu