Turizmde hala yerimizde Sayıyoruz… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Turizmde hala yerimizde Sayıyoruz… - Necdet SİVASLI
Tarih: 19.01.2017 > Kaç kez okundu? 833

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Turizmde hala yerimizde

Sayıyoruz…



Turizmciler 2016 sezonunu büyük zararlarla kapattı. İçinde bulunduğumuz 2017 sezonundan ise umutlar artmıştı. Ancak, Türkiye’ye yapılan rezervasyonlardaki azalma ve yapılanların da iptal yoluna gidilmesi bu sezonun da iyi geçmeyeceğini gösteriyor. Büyük umutlarla girdiğimiz 2017 turizm sezonunun da sıkıntı biçimde geçeceği şimdilerde görünmeye başladı.



Özellikle Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra ortaya çıkan bahar havası, beklenen Rus turistlerin eskisi kadar gelmeyeceğinin belli olması ile Rusya pazarından da umutların kesilmesine neden oldu.



Alınan tüm önlemlere, yapılan onca açıklamalara rağmen turizmde hala neden yerimizde saydığımız konusunda derinlemesine bir analiz yapılamıyor.



Rusya, Uzakdoğu ve Batı’dan gelen turistlerin artık Türkiye’yi tercih etmemesinin mutlaka nedenleri vardır. Bunda yaşanan siyasi ve ekonomik kriz kadar, ülkemizde can ve mal güvenliğinin olmadığı konusunda oluşturulan havanın da çok büyük etkisinin olduğunu görüyoruz.

Bunlara zaten yıllardır yapamadığımız tanıtım eksikliklerimizi de kattığımızda önümüze çıkan tablo birçok soruya da yanıt niteliği taşımaktadır.



Türkiye’nin yerine Yunanistan, İspanya, İtalya gibi ülkeler tercih ediliyor. Özellikle Yunanistan’ın şu anda Türkiye’nin en büyük rakibi olduğu, Türkiye’ye gelmek istemeyen yabancı turistlerin % 43,7’sinin Yunanistan’ı tercih ettiği de ilgililerce ifade ediliyor.

Aslına bakılacak olursa Türkiye’den bile Yunanistan’ı tercih edenlerin sayısında artışlar yaşanmıyor mu?

Bakınız daha önce Bodrum’u, Marmaris’i, Fethiye’yi tercih eden yerli turistler şimdi Bodrum’a gelip, buradan Kos başta olmak üzere yakındaki Santorini, Mikanos, Delos, Paros, Naxos, Simi, Sakız, Midilli Samos gibi Yunanistan adalarına giderek tatillerini geçirmeye başladı. Bazıları da Kos’a gün birlik gidip- gelmekle bu tercihlerini kullanıyor.

Neden olarak da buraları daha huzurlu ve ucuz bulduklarını söylüyorlar.

Demek ki bir yerlerde çok büyük yanlışlar yapıyoruz, bu yanlışlardan dönmek için de çaba göstermiyoruz. Bugün kendi turistimiz bile Yunanistan’ı ve adalarını tercih ediyorsa buraya bir nokta koymak gerekmiyor mu?



Avrupa’nın en büyük seyahat grubu TUI’den, şimdi de Türk turizm sektörünü üzecek ve deprem havası yaratacak bir açıklama geldi, buna bakalım:

TUI tarafından yapılan açıklamada, Alman turistlerin Yunanistan’a dönük rezervasyonlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 41 arttığı, böylece Yunanistan’ın Türkiye’yi geride bırakarak Almanların en popüler ikinci destinasyonu olduğu ifade edildi.

Açıklamada, erken rezervasyon yapan Alman seyahatçilerin sayısının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre oldukça yüksek olduğu da belirtildi. TUI Almanya CEO’su Sebastian Ebel, ‘’Almanların yeniden erken rezervasyon yapmaya başladığını görüyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl tatile çıkmayan Alman seyahatçiler bu yıl tatillerini erkenden satın alma eğiliminde.’’ ifadelerini kullandı.

Ebel, Yunanistan’a dönük yaz tatili rezervasyonlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artış gösterdiğini de belirtirken ‘’Geçtiğimiz yaz sezonundaki güçlü performansını sürdüren Yunanistan, Türkiye’yi yerinden ederek İspanya’nın ardından Almanların en popüler ikinci destinasyonu olmayı başardı.’’ şeklinde konuştu.

TUI, 2017 yaz sezonunda Hanover, Stuttgart ve Basel’den Kos’a; Berlin Schöefeld Havalimanı’ndan ise Girit ve Rodos’a yeni direkt uçuş seferleri koyacak.

Öte yandan, açıklamada İspanya, İtalya ve Hırvatistan’a dönük talepte yüzde 10 civarı artış yaşandığı ifade edilirken; Mısır’a dönük talebin de çift haneli artış gösterdiği kaydedildi.

2016 yılının ilk 11 ayında Türkiye’yi ziyaret eden Alman turist sayısı yüzde 30.38 oranında azalarak 3.76 milyona gerilerken; 2016 yılında paket tur yoluyla Türkiye’ye gelen Almanların sayısı ise yüzde 24’lük azalışla 4.27 milyondan 3.24 milyona düştü. Türkiye, bu büyük kayba rağmen, 2016 yılında Almanların en çok tercih ettiği ikinci destinasyon oldu.

Şurası artık çok açık görünüyor:

Dış güçler Türkiye üzerinde oynadıkları oyunu turizm alanında da silah olarak kullanarak oynuyorlar. Bizi, bu alanda da çökertme çabasındalar. Türkiye’ye turist göndermeyerek bu yüzlerini de gösterdiler.



İngiltere’de, Almanya’da, Fransa’da basın sürekli olarak Türkiye üzerinde olumsuz hava estiriyor. Türkiye’yi savaşın ve terörün ortasında bir Ortadoğu ülkesi olarak gösterip” can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu ülke” görünümünde gösterme yarışındalar. Bu olumsuzlukları mutlaka silmeliyiz.



Bir de nedir bu Yunanistan ve Yunan adaları hayranlığı?



Bugünlerde daha çok birlik ve bütünlük içinde olmamız gereken günlerden geçiyoruz. Artık turizm konusunda da özümüze dönmeliyiz. Turizmden para kazanan esnafın da bu konuda daha duyarlı hareket etmesi artık kaçınılmaz hale geldi. Yerel yönetim kadrolarına da aynı çağrıyı yapıyoruz.



Sektör temsilcilerinin de, turizmimize yön verenlerin de konu ile ilgili alması gereken önlemler var. Oturmakla, boş laflarla, turizm fuarlarında hatıra fotoğrafı çektirmekle bu nişler yürümüyor. Turizmde hala yerimizde sayıyoruz artık uyanalım.

Bir başka yazımızda da bunlara detayları ile değineceğiz.



necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 44
Dün Tekil 1505
Bugün Tekil 1398
Toplam Tekil 4076179
IP 18.224.30.118






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























16 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk milletindenim diyen insanlar her eyden nce ve mutlaka T rk e konu mal d r.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu