Referanduma giderken… - Necdet SİVASLI - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









Referanduma giderken… - Necdet SİVASLI
Tarih: 19.01.2017 > Kaç kez okundu? 864

Paylaş


Başkent Günlüğü / Necdet Buluz

e.mail: necdetes@mynet.com



Referanduma giderken…



Anayasa değişikliğinin Meclis’ten çıkacağı ve referandumda halkın önüne geleceğine artık kesin gözü ile bakılıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu konuda çalışmalar başladı. Yapılan açıklamada “evet” oyları için beyaza, “hayır” oyları için kahverengine mühür basılacağı belirtiliyor.

Bugünlerde en çok merak edilen konu şu:

“Referandumdan ne çıkar? “

Konu ile ilgili çeşitli hesaplar yapılıyor. AK Parti kurmaylarının hesabına göre referandumdan % 52-55 bandında “evet” çıkacağı söyleniyor. Ancak, bazı sakıncalar da dile getirilmeden geçiştirilmiyor.

Bir kısım AK Partili ise “Referandumdan ne kadar evet oyu çıkarsa o kadar iyi olur. En az % 60’ın çıkması ile partili cumhurbaşkanı daha rahat hareket etme imkânına kavuşmuş olur” diyor.

Öyle görünüyor ki AK Parti cephesi referandumdan kesin “evet” çıkacağı görüşünde. Bunu da yeterli görmeyip, yüzdeyi artırmanın hesapları yapılıyor.

AK Parti referandum çalışmalarını iki cepheden yürütecek. Birinci cephe Cumhurbaşkanı’nın çalışmaları ve kamuoyunu ikna etme için meydanlara çıkması, ikinci cephe de Başbakan Yıldırım’ın çalışmaları ile ayrı bir koldan yapacağı çalışmalar olarak düzenlenecek.

Şunu da vurgulamadan geçmeyelim:

Referandum çalışmalarında kamuoyunu rahatlatacak bazı ekonomik paketlerin açılması da söz konusu. Bunların ne olduğunu şu an bilemiyoruz. Ancak böyle bir çalışmanın olabileceğinden de söz ediliyor.

Bazı AK Parti kurmaylarının endişelerini şöyle özetleyebiliriz:

“Referandumda en büyük yükü Cumhurbaşkanı üstlenecek. “Evet” oylarının çoğalması yönünde Sayın Cumhurbaşkanı’nın halkı ikna etme gücüne güveniyoruz. Bu süre içinde eğer dolardaki durum düzelir, terör konusunda alınan önlemler yerini bulursa referandum rahat geçer. Bu iki konudaki gelişmelerin etkili olabileceğini düşünüyoruz. “

Konu ile ilgili bir başka endişe de şöyle şekilleniyor:

Referandumda MHP tabanı ne yapacak? Bahçeli tabanı etkileyebilecek mi? Ülkücülerin önemli bölümünün sandığa gitmeyeceği, gidenlerin de bir kısmının “evet” bir kısmının “hayır” oyu vereceği söyleniyor.

Anayasa değişikliğin Meclis’te görüşülmeye başlaması ile Ülkücüler arasında başlayan sıkıntıların halen devam ettiğini görüyoruz. MHP tabanı “tek adam” yönetiminden yana tavır içinde. “Parlamenter sistem”den yana olanların sayısı da oldukça fazla. Bu durum ikilem yaratıyor.

Sonuç olarak tabanda bir çatlak var.

MHP kanadından bazı kurmaylar “Bizim oyumuzun rengi belli. CHP ve HDP “hayır” oyu verecek. Biz, bu safta yer tutmayız” diyor.

Ancak bu açıklamaların tatmin edici tarafının olmadığını hemen söyleyelim.

CHP’liler “hayır” oyu verecek ama HDP’liler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. AK Parti kurmayları “Kürtler sırtlarını HDP’ ye döndü ancak yüzlerini bize dönemlerin sayısı küçümsenmeyecek kadar fazla” diyorlar.

Bunun anlamı şudur:

AK Parti, referandumda MHP tabanından gelecek “evet” oylarıyla işin bitmeyeceği görüşündeler. Bu nedenle Kürt oyları da önemseniyor. AK Parti içindeki Doğu ve Güneydoğulu Kürt kökenli milletvekillerinin bu konuda yoğun bir çalışma yürüteceklerine de dikkat çekiliyor.

Bu arada siyasi arenada endişe yaratan bir konu da “Erken genel seçim yapılır mı?” sorusunu gündeme getiriyor.

En son Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telaffuz ettiği ““Parlamento’yu çalışamaz hale getirirlerse, erken seçim düşünülmeyecek şey değil” açıklaması kafaları karıştırdı.

CHP kanadından yükselen seslerde “Referandumda evet çıkarsa bunun uygulanma tarihi 2019 olacak. Erdoğan’ın bu tarihe kadar bekleyeceğini sanmıyoruz. Bunun için erken genel seçimi gündeme getirip, bir an önce kendisine verilen yetkileri kullanmaya başlamak isteyecektir” deniliyor.

CHP kanadı, referandumdan “hayır” çıkması için çalışacak. Bunun hazırlıkları da yapılıyor. Bazı CHP’liler “Evet çıksa bile bunun yüzdesini aşağıya çekmek için çaba göstereceğiz. CHP dışından da çalışmalarımıza destek alacağımız görünüyor” şeklinde açıklama yapıyorlar.

Özetle “erken genel seçim”in de bu süre içinde gündemden düşmeyeceğini söyleyebiliriz.

Zaten Başbakan Yıldırım’ın Anayasa değişikliğinin Meclis’ten çıkmaması halinde “Bunun bir siyasi bedeli olur” açıklaması erken genel seçim konusunun gündeme geleceği yolunda bir mesajdı. Aynı mesajı MHP Genel Başkanı Bahçeli de verdi.



necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 28
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1162
Toplam Tekil 4067296
IP 3.137.218.230






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu