BASIN BÜLTENİ BM ortak açıklama yaptı: "Tarihi fırsat kaçırılmamalı, bir tarafın güvenliği ötekinin güvensizliğine neden olmamalı" - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ BM ortak açıklama yaptı: "Tarihi fırsat kaçırılmamalı, bir tarafın güvenliği ötekinin güvensizliğine neden olmamalı"
Tarih: 13.01.2017 > Kaç kez okundu? 867

Paylaş


Cenevre’de gerçekleşen Kıbrıs'taki tarafların ve garantörlerin katıldığı Beşli Konferans'ın birinci oturumunun tamamlanmasının ardında taraflar adına açıklama yapan BM, Kıbrıs'ta çözüme ulaşılması için var olan tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

Ortak açıklamada, Kıbrıs konferansının 12 Ocak 2017'de Cenevre’de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin himayelerinde, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve İngiltere’nin Dışişleri Bakanlarıyla toplandığı kaydedildi.

AB’nin gözlemdi olduğu konferansta, Akıncı ve Anastasiadis’in son 20 ay içerisinde kaydettikleri inanılmaz ilerlemeden ötürü kutlandığı açıklamada, konferansın, liderlerin ortaya koyduğu çaba sayesinde gerçekleşebildiğini söyledi.

İlk kez tüm tarafların müzakerelerin 6’ncı ve son başlığı olan güvenlik ve garantiler konusunu görüşmek için bir araya geldiğine işaret edildi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bugünkü görüşmeler güvenlik ve garantiler konusunda her iki toplum endişelerini gideren, karşılıklı kabul edilebilir çözümler için katılımcıların niyetlerinin ortaya konulmasını sağlamıştır. Bir tarafının güvenliğinin diğer tarafının güvensizliğine neden olmaması gerektiği kabul edilmiştir. Aynı zamanda her iki toplumun geleneksel güvenlik endişelerinin de gelecekteki birleşik federal Kıbrıs’ın güvenlik konusunda bir vizyon geliştirerek ele alınmasının gerekliliği kabul edilmiştir.”

Katılımcıların, müzakerelerin başarılı bir sonuca ulaştırılmasının zamanının geldiğini kabul ettiğine vurgu yapılan ortak açıklamada, bu tarihi fırsatın kaçırılmaması gerektiği kaydedildi. Katılımcıların bu nedenden dolayı Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunması için sürecin desteklenmesi kararlılıklarını belirttiği vurgulandı.

Hedeflere ulaşılması için tüm ilgili tarafların önümüzdeki günlerde çabalarına ihtiyaç duyulacağına işaret edilen açıklamada, çalışma grubu oluşturulması, bu grupların çalışmalarına 18 Ocak tarihinde başlaması ve spesifik sorunları ve onları çözmek için gereken enstrümanları tespit etme kararı alındığı kaydedildi.

Tarafların diğer başlıklar üzerindeki müzakereler devam edeceği belirtilen açıklamada, konferansın, hemen 18 Ocak’taki görüşmenin ardından çalışma grubu çalışmalarını gözden geçirmek için politik seviyede devam edeceği belirtildi.

Açıklamanın sonunda, konferansın 3 garantör ülkenin Kıbrıs’ta kapsamlı bir çözümü destekleme konusundaki kararlılığının teyit edildiği de vurgulandı.



Akıncı: “Tek başına bir çözüm yeterli değil”



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, tek başına bir çözümün yeterli olmayacağını, çözümün uygulanması ve maliyetinin karşılanması için uluslararası kolektif bir çaba gerektiğini belirterek, yapacak daha çok iş olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cenevre'deki Uluslararası Kıbrıs Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ın kaderinin değiştirilmesine dönük tarihi bir adım atıldığını söyledi. Akıncı, böylesi önemli bir gelişmenin gerçekleşmesi amacıyla işbirliği içinde olan insanlar arasında bulunmaktan mutlu olduğunu ve ayrıcalıklı hissettiğini belirtti.

Akıncı, “Kıbrıs’taki tarafların garantörlerle bir araya gelmesine imkan sağlayan bu toplantı doğrudan sonuç üretemeyebilir ancak önemli ve arzulanan sonuca ulaşmak için çok zaman kalmadı” dedi.

BM himayelerinde çözüm müzakerelerinin 49. yılına girdiği Kıbrıs sorununun, 54. yıldır sürdüğünü kaydeden Akıncı, “Bizim çözüm için daha fazla zaman harcama lüksümüz yok artık. Ancak başarısızlığın bir seçenek olduğuna inanmıyorum. Başarısızlığın adayı kalıcı böleceği düşünüldüğünde, böyle bir sonucu kimse tarafından arzulamaz” ifadesini kullandı.

Akıncı, adada ulaşılacak iki toplumlu, iki bölgeli, tarafların siyasi eşitliğine dayalı iki kurucu devlete dayalı bir çözümün sadece adadaki iki toplumu değil, bölgede daha geniş bir alanı olumlu etkileyeceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, geçmişin acısını paylaşan Kıbrıslı Türk ve Rumların adanın olası imkan ve kazançlarını da paylaşabileceğini belirtti. Akıncı, sadece kuzeyin değil, adanın tamamının Türkiye gibi önemli bir ülke ile dostça ilişki kurmanın avantajlarından faydalanacağını belirtti.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bulunacak çözümün, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiyi de olumlu etkileyeceğini söyledi.

Akıncı, Kıbrıs sorunun çözümünün İsrail ve Kıbrıs’ın doğal gaz kaynaklarının birleştirilerek, Türkiye üzerinden Avrupa’ya daha kısa ve ekonomik bir şekilde taşınmasına olanak sağlayacağına işaret etti.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a halihazırda boru hattı ile su getirildiğine dikkat çeken Akıncı, bu suyun adadın tüm sakinleri arasında paylaşılabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasına şöyle devam etti:

“Tüm bunlar sadece ekonomik kalkınmanın değil, güvenlik hissiyatının da gelişmesine yardımcı olacaktır. Ümidim ve inancım, bugün başlayacak olan bu konferans süresince, Türkiye ve diğer garantör ülkeleri, adada yeni bir döneme adım atılması için Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıslı Rumlara destek vermesidir. Zaman içerisinde ve federal yapının olgunlaşmasına paralel olarak, bölgesel işbirliği için doğacak fırsatlar ve gelişecek karşılıklı bağımlılık, ortak güven oluşmasına olanak sağlayacaktır. Ancak bunun oluşabilmesi için zamana gerek var.”

Söz edilen koşullar oluşana kadar temkinli ve gerçekçi olunması gerektiğini işaret eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, her iki toplumun endişelerinin anlaşılmasının ve bunların ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.

Kıbrıs'la ilgili konferansın, yeni seçilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres için de çok önemli olduğunu kaydeden Akıncı, Genel Sekreter'e yeni görevinde başarı diledi.

Akıncı, “Tek başına bir çözüm yeterli değildir. Çözümün uygulanması ve çözümün maliyetinin karşılanması için ortaya konulması gereken kolektif uluslararası çaba çok önemlidir. Şüphesiz daha yapacak çok işimiz var” dedi.



Guterres: “Kıbrıs’ın, 2017’nin başında umudun sembolü olacağına inanıyorum”



BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ın, 2017’nin başında umudun sembolü olacağına inanç belirtti.

Antonio Guterres, Cenevre’de devam eden Uluslararası Kıbrıs Konferansı’na verilen arada düzenlediği basın toplantısında, konferans ve süreç hakkında bilgi verdi.

Guterres’e, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de eşlik etti.

Guterres, konuşmasına, liderleri, 20 aydır sürdürdükleri müzakerelerde ortaya koydukları cesaret ve kararlılıktan dolayı kutlayarak başladı. Akıncı ve Anastasiadis’in, adanın, halkının arzuladığı şekilde yeniden birleşmesi konusunda kararlı bir şekilde sürdürdükleri diyaloğun önemine vurgu yapan Guterres, uluslararası konferansın gerçekleşmesi ve tarihi bir şekilde tarafların garantörlerle aynı masa etrafında çalışmasına imkan sağlayacak çalışmada bulunduklarından dolayı teşekkür etti.

Oldukça yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Guterres, geçtiğimiz günlerde sürdürülen müzakerelerde 5 konu başlığında elde edilen ilerlemeler yanında sorunun karmaşıklığıyla güvenlik ve garantilerle ilgili konuşulmamış konulara değindiklerini belirtti.

Guterres, öğle yemeğinde, Kıbrıslı Türk ve Rumların güvenlik endişelerini karşılıklı olarak giderecek yeni araçlara ihtiyaç duyulduğuna dair bir sonuca ulaştıklarını söyledi.

Antonio Guterres, “Ancak çalışmaya devam edilmesi gerektiği çok açıktır. Konferansa bugün (dün) de devam edeceğiz. Çözümlerde mucize bekleyemeyiz. Hızlı bir çözüm peşinde değiliz. Kıbrıs cumhuriyeti ve Kıbrıs toplumları için somut ve kalıcı bir çözümün peşindeyiz. Gerekli olduğu kadar çalışacağız ki bu hedefe ulaşalım. Mevcut konferans bağlamında çalışacağız” dedi.

BM’nin rolünün, tarafların mutabakata varabilmesi için desteklemek olduğunu kaydeden Guterres, “Herhangi bir şekilde taraf tutmuyoruz. Amacımız çözüm için gereken ortamın oluşmasına yardımcı olmaktır. Tarafların konsensusa varması için çalışıyoruz. Başka bir ajandamız yoktur” dedi.

Guterres, müzakerelerle ilgili film benzetmesi yaparak, en iyi aktörlerin, yanında bulunan liderler olduğunu; BM’nin ise en iyi yardımcı aktör ödülü alabileceğini söyledi.

Antonio Guterres, BM’nin yanı sıra AB ile Güvenlik Konseyi’nin de konferansta etkin ve güçlü bir çözüme ulaşılmasını sağlama kararlılığında olduğunu belirtti.

Şu andan itibaren sabırlı olmak gerektiğini kaydeden Guterres, “Biz buraya hızlı bir çözüm için değil, iki taraf için de somut ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için geldik” ifadelerini kullandı.

Bu çözümün, birçok çatışma ve anlaşmazlığın var olduğu bölgede umudun simgesi olacağını kaydeden Guterres, liderlerin çözüm kararlığı ve cesaretine güvendiğini söyledi.

Guterres, masada ne gibi somut öneri var sorusunu yanıtında, “Sanıyorum masaya birçok öneri kondu. Somut olup olmadıklarına bakmak lazım ama biz burada çözüm için çalışıyoruz” yanıtını verdi.

Çözüm müzakerelerinde Mülkiyet, AB ve benzeri konularda yürütülen yoğun çalışmalar sonunda çok büyük başarı elde edildiğini kaydeden Guterres, iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüme çok yaklaşıldığını söyledi.

Guterres, bunu uygulamak adına bizi bir dizi enstrümana ihtiyaç olduğunu belirterek, ortak hedef doğrultusunda çalışmak gerektiğini kaydetti. Guterres, “Bu araçların her iki tarafın güvenlik endişelerini, Kıbrıslı Türk ve Rum toplumu için endişeleri gidermesi lazım” dedi.

Genel Sekreter Antonio Guterres, şöyle devam etti.

“Şunu unutmamalıyız. Bu, liderler arasında bir mutabakat olmayacak. Bu referandumla toplumlardaki kişilerin belirleyeceği bir sonuç olacak. Bu da kolay bir durum değil. Taraflarca mutabakata varılmış ve toplumların kabul edeceği somut bir çözüme ulaşmak lazım. Biz, hemen şimdi bir çözüm yaratma çabasında değiliz. Kısa bir zamana ihtiyacımız var aslında. İki taraf için de gerçekten kabul edilebilecek bir çözüm ortaya çıkması için gerekli zamanı kullanacağız.”

Müzakerelerin uzayıp uzamayacağına ilişkin soruyu yanıtında da Guterres, “Evet, müzakerelerin devam etmesi gerektiği kadar devam etmesini öngörüyoruz. Katılımcılar, elde edilen başarıya bağlı olarak artabilir” dedi.

Bir takvime odaklanmadıklarını vurgulayan Guterres, hedeflerinin gerekli sonuca ulaşıp, bunun için de gerektiği kadar çalışmak olduğunu söyledi.

Guterres, konferansta güvenlik ve garantiler konusunda bir açılım bekleyip beklemediğine ilişkin soruyu yanıtında, “Bu bir başlangıç noktasıdır. 5 taraf ilk defa güvenlik ve garantiler konusu için bir masada bulunuyor. Daha yeni başladık. Umarım güvenlik ve garantilerde, Kıbrıs’taki toplumların hak ettiği bir açılım elde edilebilir” ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, günümüzde dünyanın böylesi bir umuda ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kıbrıs’ın 2017’de umudun sembolü olması” temennisinde bulundu.



Çavuşoğlu: "43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan 'Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir"



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı bulunmadığını ve müzakerelerin 6 temel başlığından biri olan "Güvenlik ve Garantiler" düzenlemesinin devamının bir gereklilik olduğunu vurguladı.

Bakan Çavuşoğlu Kıbrıs'ta Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 15 Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler çerçevesinde İsviçre'nin Cenevre kentinde dün sabah başlayan uluslararası konferansta bir konuşma yaptı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyonu çerçevesinde adada adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme ulaşılması için yürütülen müzakereleri başından beri kararlılıkla desteklediğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu meselenin Kıbrıs Türk tarafının siyasi eşitliğini, meşru haklarını ve güvenliğini teminat altına alacak şekilde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması, ülkemizin dış politika öncelikleri arasında yer almaya devam etmektedir. Bu noktada ifade etmek isterim ki Kıbrıs’ta on yıllardır devam eden müzakerelerin ucu açık bir şekilde sürdürülmesinin kimseye bir yararı bulunmamaktadır."

Kıbrıs müzakerelerin 6 temel başlığından biri ve dünkü konferansın ana gündem maddesi olan "Güvenlik ve Garantiler" düzenlemesinin önemine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bölgemizin içinde bulunduğu ortam da dikkate alındığında, 43 yıldır adadaki güvenlik ve istikrarın temel dayanağı olan 'Güvenlik ve Garanti' düzenlemesinin devam etmesi bir gerekliliktir. Bu konunun, adadaki gerçeklerle uyumlu bir anlayışla değerlendirilmesini bekliyoruz" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Kıbrıs'ta yeni ortaklığın, BM parametreleri olan, iki kesimlilik, iki toplumluluk, siyasi eşitlik, eşit statüde iki kurucu devlet üzerine bina edileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Varılacak kapsamlı çözümün temel unsurlarının AB birincil hukuku haline getirilmesi, çözüm anlaşmasının hukuki güvenilirliği ve kesinliği açısından vazgeçilmezdir. Çözümün AB boyutuna ilişkin bir diğer önceliğimiz, ülkemizin AB üyeliğine kadar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, adada dört özgürlükten AB vatandaşlarıyla eşit şekilde faydalanmasıdır."

BM Cenevre Ofisi'ndeki tarihi konferansın açılışını dün sabah BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı.

Konferansa, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson katılıyor.

"Özel gözlemci" sıfatıyla konferansta yer alan Avrupa Birliğini (AB) ise AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini temsil ediyor.



Burcu: Rum tarafının sunduğu harita kabul edilebilir değil, cumhurbaşkanı genel sekretere bu konuda mektup gönderdi"



Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs Rum tarafının dün BM Genel Sekreteri'ne sunduğu haritanın Kıbrıs Türk toplumu için kabul edilebilir olmadığını; Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bu konuda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdiğini söyledi.

Burcu, Cenevre’de gerçekleşen Beşli Kıbrıs Konferansı’nın dünkü oturumunun tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs konferansının dün beşli olarak başladığını ve devam ettiğini söyledi.

Burcu, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere ile iki toplum liderinin de yer aldığı bir konferansın planlandığı gibi devam edeceğini belirtti. Güvenlik ve garantilerle ilgili çalışma gruplarının 18 Ocak’ta toplanıp, altyapı çalışmalarını bitireceğini kaydeden Burcu, konferansın siyasi düzeyde de devam edeceğini bildirdi.

Konferansın çeşitli seviye ve düzeyleri olacağına işaret eden Burcu, şöyle devam etti:

“Biz aslında konferansı yarın (bugün) devam ettirmeye hazırız. Kıbrıs Türk tarafı olarak her türlü çalışmamızı yapmıştık. Türkiye ile İngiltere de bizimle aynı yönde görüş belirtti ancak Yunanistan hazırlığa ihtiyaçları olduğunu ve 10 gün ertelemek istediğini söyledi. Israr etti. Anastasiadis de bu talebe saygı göstererek, ötelenmesini istedi. Önerdikleri tarih 23 Ocak’tı ancak bu tarihin uzak olduğu yönündeki görüşten dolayı 18 Ocak’ta karar verdiler.”

Sözcü Burcu, “Özel temsilciler bugün (dün) yeni bir görev aldılar. Süratle çalışma gruplarını oluşturmak ve kendilerini gelecek haftaya hazırlamak için” dedi.

Teknik Çalışma Grupları’nın 18 Ocak’taki toplantıda çalışmaları bugünkü noktadan alıp, ileri götüreceğini kaydeden Burcu, bu çalışmalarda Kıbrıs Türk tarafının Müzakereci Özdil Nami seviyesinde temsil edileceğini belirtti.

Burcu, müzakerelerin, yakınlaşmaların artırılması için her fırsatta ve her seviyede devam ettirileceğini söyledi.

Başka bir soruyu yanıtında, konferansın planlandığı gibi gittiğini ve başarısızlıktan söz edilemeyeceğini belirten Burcu, aksaklığın, istenilen hıza ulaşılmaması olduğunu kaydetti. Burcu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın bunda büyük etkisi olduğunu belirtti.

Barış Burcu, bütün konuların iç içe, her fırsatta ve iç içe görüşüleceğini kaydetti.

Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın dün BM Genel Sekreteri’ne, Rum tarafının sunduğu haritanın Türk toplumu için kabul edilebilir bir harita olmadığına ilişkin bir mektup gönderdiğini de açıkladı.

Gazetecilerin sorusu üzerine, Burcu, “Haritanın Kıbrıs Türk toplumunun çıkarları ve hayatının devamlılığı için uygun olmadığını söylüyoruz. Bunu tespit edip, BM Genel Sekreter'e ilettik” dedi.

Haritaların dün dile getirildiği gibi BM’nin kasasında kilitli olduğunu söyleyen Burcu, haritalara ilişkin müzakerelerin devam ettiğine işaret etti.

Burcu, heyetin cumartesi Cenevre’de ayrılmasının beklendiğini de ekledi.



Akıncı, Johnson ile görüştü



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs konusunda Cenevre’de dün başlayan Uluslararası Konferans öncesinde garantörlerden İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile bir araya geldi.

Heyetlerin de katıldığı BM’nin Cenevre Merkezi’ndeki görüşme, KKTC saatiyle saat 12.00’de başladı ve yarım saat sürdü. Görüşmeye İngiltere'nin Avrupa ve Amerika İşlerinden Sorumlu Bakanı Alan Duncan da katıldı.



Özgürgün: “Kıbrıs Türk halkı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan büyük dava adamı ve siyasi liderdir”



Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihiyle simgeleşen Rauf Raif Denktaş’ın, milli mücadele yıllarından başlayarak, yaşanan zorluklarda Kıbrıs Türk halkı için nefes aldığı sürece hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan büyük bir dava adamı ve siyasi lider olduğunu vurguladı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın 5’inci ölüm yıl dönümü nedeniyle mesaj yayımladı.

Özgürgün mesajında, “Kıbrıs Türk halkının haklı davası için ömrünü adamış büyük insan, devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanımız Sayın Rauf Raif Denktaş’ı vefatının 5. yıl dönümü nedeniyle minnet ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Özgürgün, Kurucu Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Türk halkının, uzun yıllar boyunca verdiği varoluş mücadelesinden devlet olgusuna kavuşması sürecinde Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını en iyi şekilde gözettiğini, halka fikirleri, idealleri ve bir dava adamı olarak kararlı duruşuyla öncülük ettiğini vurguladı.

Özgürgün mesajında şunları kaydetti:

“ Ülkemizin, hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet yapısına, halkımızın hak ettiği daha refah, özgür ve demokratik şartlarda bir yaşama kavuşmasında olağanüstü katkılarda bulunmuştur.

Kendisini Kıbrıs davasına adamış bir devlet adamı olarak Denktaş’ın, geçmişteki acı ve karanlık günlerden bugünlere nasıl gelindiğiyle ilgili aktardıkları daima hatırlanacak ve geride bıraktığı eserler genç nesillere rehberlik edecektir. Rauf Raif Denktaş, tüm lider özelliklerinin yanı sıra çok iyi bir insan ve Kıbrıs Türk halkının önemli bir değeriydi. O’nun verdiği hizmetler asla unutulmayacaktır

Bu anlamlı gün vesilesiyle, Kıbrıs Türk halkı olarak böyle bir lidere sahip olmanın gururuyla Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş’ı ölümünün 5. yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz."



Ertuğruloğlu, Çavuşoğlu ile görüştü



Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.

Ertuğruloğlu ile Çavuşoğlu, Cenevre'de bugün gerçekleştirilen uluslararası Kıbrıs konferansı öncesinde süreç ile ilgili bilgi alışverişinde bulundu.

İki bakanın müzakere sürecini değerlendirme amaçlı görüşmesi, President Wilson Hotel'de yer aldı.

Görüşmeye, DP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile iki bakanlık yetkilileri ve heyetleri de katıldı.



Johnson: " Kıbrıs’a kalıcı barışı getirecek çözüme ulaşılabileceğine inanıyorum"



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, İsviçre'nin Cenevre kentinde Kıbrıs görüşmeleriyle ilgili yapılan uluslararası konferansa katıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Johnson ve Duncan, devam eden müzakerelere İngiltere'nin desteğini sunmak için Kıbrıs barış görüşmelerine katılacak." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Johnson ve Duncan'ın Cenevre'deki görüşmelere katılmasının İngiltere'nin müzakerelere verdiği desteğin bir parçası olduğu vurgulandı.

Bakanlığın açıklamasında, Johnson'ın şu ifadeleri de aktarıldı:

"Tarafların gösterdiği cesaret ve kararlılığı memnuniyetle karşılıyorum. Cenevre'deki Kıbrıs barış sürecine yönelik müzakereler, çözüm bulunması için her iki tarafa da eşsiz bir fırsat sunuyor. Birleşik Krallık, barış sürecine tam destek veriyor ve sürece elinden geldiği kadarıyla yardım etmek istiyor. Tüm katılımcıların müzakerelere açıklık ve esneklik anlayışıyla yaklaşacağını umuyorum. Bu yaklaşımla Kıbrıs'a kalıcı barışı getirecek çözüme ulaşılabileceğine inanıyorum."

Cenevre'deki görüşmeler öncesi garantör ülke İngiltere, yoğun diplomasi trafiği yürüttü. Duncan, müzakereler öncesi geçen hafta Türkiye ve Yunanistan'da temaslarda bulunmuştu.

Kıbrıs konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Theresa May arasında geçen hafta yapılan telefon görüşmesinde de gündeme gelmişti. İngiltere Başbakanlığı, iki liderin Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinin başarıya ulaşmasının önemi üzerinde görüş birliğine vardığını duyurmuştu.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 38
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1504
Toplam Tekil 4067638
IP 3.142.98.108






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 2.193 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu