BASIN BÜLTENİ Akıncı, Eide’yi kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Eide’yi kabul etti
Tarih: 22.12.2016 > Kaç kez okundu? 886

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Cumhurbaşkanlığı’nda bir araya gelen Eide, yaklaşık 2 saat süren görüşmeden çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’ın eşlik ettiği Eide, Akıncı’nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya geldi.

Eide açıklamasında, ocak ayında Cenevre’de gerçekleşecek zirve ve Kıbrıs konferansına yönelik çalışmalarda bulunduklarına işaret ederek, dünkü toplantıda da liderlerin bugün gerçekleştireceği görüşmeye yönelik hazırlıklarda bulunduklarını söyledi.

Cenevre’deki görüşmelere, Noel ve yılbaşı tatilinin de olacağı 19 gün kaldığını ve bunun çok da uzun bir süre olmadığına işaret eden Eide, iki tarafın da yoğun şekilde çalışmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Dün bir araya gelen müzakerecilerin yarın yeniden buluşacağını, liderlerin de bugün görüşeceğini kaydeden Eide, “Her iki taraf da, geriye kalan farklılıkların giderilmesi için büyük bir gayretle çalışıyor. Bazıları geriye kalacak, bazıları ise bilerek Cenevre’de yapılacak son aşamaya bırakılacak” dedi.

Espen Barth Eide, müzakerelere ilişkin söyleyecek yeni bir şey olmadığını, olacaksa da bunun bugünkü liderler görüşmesi sonrasında olabileceğini kaydetti.

Her iki tarafın da yoğun bir şekilde çalıştığını yineleyen Eide, Kıbrıs müzakereleri açısından 2016’nın iyi bir yıl olduğunu belirtti. Eide, yeni yıla Kıbrıs sorununu çözme kararlılığıyla başlanmasına rağmen bunun başarılamadığına işaret ederek, 2. Mont Pelerin ile 1 Aralık arasındaki dönem hariç, çözüm müzakerelerinin genel anlamda iyi olduğunu söyledi.

Eide, 2016’nın, global gelişmelere bakıldığında, dünya açısında oldukça kötü bir yıl olduğunu belirterek, Kıbrıs için fırsat penceresinin hala bulunduğunu kaydetti. Uluslararası desteğin büyük ve net olduğunu söyleyen Eide, Kıbrıs sorununun, her geçen gün artan bir karmaşıklığın hakim olduğu bir dünya düzeninde çözülmeye çalışıldığına işaret etti.

Müzakerelerin son aşamasını planlıyor olmanın iyi bir şey olduğunu kaydeden Eide, bunun süreci olumlu etkileyeceğini belirtti.

Espen Barth Eide, “2017’de çözüm olacak mı?” yönündeki soruyu yanıtında, hedefin önce Kıbrıslıların görüşmesi, daha sonra da uluslararası konferans olduğunu kaydederek, tarafların kararlılığının açık olduğuna söyledi.

Eide, kapsamlı çözüme götürecek son konuları çözmeye çalışacaklarını belirterek, amaçlanan çözüme ulaşıldığı zaman ise onun uygulamasının planlanacağını ve referandum yapılacağını belirterek çözümün 2017’de mümkün olabileceğini kaydetti. Eide, “Son karar ne benim, ne de liderlerin olacak. Buna, referandumla Kıbrıslılar karar verecek” dedi.

Espen Barth Eide, bir başka soruyu yanıtında, liderlerin ocak ayında Cenevre’ye gitmeden önce adada bir araya gelip, müzakereye devam edeceğini söyledi.

4 Ocak’ta görüşecek liderlerin, gerekmesi halinde yeniden bulaşacağını kaydeden Eide, hem liderlerin, hem de müzakerecilerin zamanı iyi kullanmak istediğini belirtti.

Eide, kendisinin de önümüzdeki haftalarda garantörlerle temaslarda bulunacağını söyledi.



21-25 Aralık Milli Mücadele Ve Şehitler Haftası, tören ve etkinlikler ile anılıyor



Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinde hayatını kaybedenler, 21-25 Aralık Mücadele ve Şehitler Haftası çerçevesinde düzenlenen tören ve etkinliklerle anılıyor.

21-15 Aralık Şehitler Haftası nedeniyle ilk tören Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde yapıldı.

Anma töreninde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterini imzaladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“21 Aralık 1963’ün 53’üncü yılında sizleri bir kez daha saygı rahmetle anıyoruz. Toplumumuzun özgürlük ve huzur içinde yaşayabilmesi için canlarınızı gözünüzü kırpmadan verdiniz. Bu topraklarda eğer geleceğe güvenle bakabiliyorsak sizlerin bu çok büyük fedakarlığı sayesindedir. 21 Aralık 1963 benzeri olayları bir daha yaşamak istemiyoruz. Bu adada yeni şehitler, yeni kayıplar olmasın istiyoruz. Bu topraklarda genç kuşaklar için barış, huzur, eşitlik, güvenlik ve refah içinde yaşanacak güzel bir gelecek kurmak istiyoruz. Böylesi bir gelecek ancak, sizlerin yaratmış olduğu zemin üzerinde inşa edilebilecektir. Bu duygularla sizleri bir kez daha saygıyla anıyoruz.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 27
Dün Tekil 1927
Bugün Tekil 1784
Toplam Tekil 4067918
IP 18.191.216.163






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























10 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


T rk hakanlar ve T rkmen Padi ahlar devlet i lerinde hatunun fikirlerini st n tutar.
(N ZAM L-M LK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.502 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu