2017'ye Stratejik Bakış! - Şener MENGENE - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









2017'ye Stratejik Bakış! - Şener MENGENE
Tarih: 16.12.2016 > Kaç kez okundu? 972

Paylaş


2017 yılı dünya da büyük olayların beklendiği bir yıl. 4. Sanayi(Endüstri) Devrimi, 4. Nesil Savaş'lar ve ismi konulmamış, yapay terör örgütleri üzerinden Vekalet Savaşı olarak 3. Dünya Savaşı beklendiği gibi Türkiye için'de Ikinci kurtuluş Savaşı öncesi Seferberlik yılı olacak.



Bölgesel, din, mezhep ve etnik savaşların tetikliği büyük bir küresel dünya savaşı cereyan edebilir. Bunu tamamen reddeden görüşlerde olsa bile, yaşanan hadiseler ve gidişat ile birlikte bütün dinlerde de bu yönde inanış ve beklentiler var.



2017/2019/2025/2027'de böyle büyük çaplı bir savaş olabileceğı yönünde beklenti ve görüşler'de var. Bu görüşler bir tarafa, mezhep temelli bir sünni-şii savaşı çıkartmak için çok yoğun bir teşvik ve olağanüstü bir çaba var.



Bu yıl böyle bir savaş olmasa bile daha ufak çaplı savaşlarda olabilir. Her ihtimale karşı hazırlıklı olmak gerekir. "Hazır ol cenge, istersen sulhu salâh" bu konu da söylenmiş güzel bir atasözü'dür.



Dünya her yüzyılda ve özellikle ilk çeyrekte önemli değişiklikler geçirmektedir. 1916-2016 Bu sürenin yenilendiği bir zaman dilimindeyiz.



1. Dünya Savaşı öncesinde'ki gibi bölgesel ve küresel kamplaşmalara ve çatışmalara, dünyanın yeniden paylaşımına şahitlik ediyoruz.



3. Dünya Savaşı ile dünya nüfûsunu azaltma, yeni bir dünya, yeni sınırlar ve yeni ülkelere doğru hızla yol alıyoruz.



Dünya da yeni çatışmalar ve savaşlar, din, ırk, mezhep, bölgesel ve küresel olacak.

Müslüman-Yahudi

Müslüman-Hristiyan

Ortodoks-Katolik

Sünni-Şii

Şii-Vahabi

Sünni-Vahabi/Selefi

Kuzey Kore-Güney Kore

Türkiye-Yunanistan

Türkiye-Rusya

Türkiye-Iran

Rusya-Almanya

Rusya-Ukrayna

Rusya-Gürcistan

Sırbistan-Kosova

Sırbistan-Bosna Hersek

Iran-Arabistan

ABD-Iran

ABD-Çin

Japon-Çin

Pakistan-Hindistan

Azarbaycan-Ermenistan



3. Dünya savaşına doğru gidiyoruz. Buna birileri armagedon, birileri melhame-i kübra diyor, dünya o sürece doğru gidiyor.



ABD yeni stratejisini Güney asya olarak belirledi. Irak ve Suriyede ipleri yeniden ele almak istiyor. Diğer taraftan Güney Çin denizinde Çin ile it dalaşına başladı. Yeni başkan göreve başladıktan sonrasında daha da sert bir tavır alacaktır.



1. Dünya Savaşında Ingiltere bizi Almanyanın yanına itti, şimdi'de ABD bizi Rusya'nın yanına itiyor. Bir müddet iyi'de gidecek, sonra görülecek'ki ABD ve Avrupa'nın yaptığı ihanetlerin aynısını Rusya da yapacak, bu nedenle stratejik ortaklık çok uzun sürmeyecek.



Hadislerde geçen "Beni Asfar" Ortodoks ve Sarı Irk olarak tevil edilen, Bizansın devamı ve Slavların hamisi Ruslar, son hazırlıklarını yapıyor. Hedefinde Avrupa ve Türkiye var. Boğazlar ve Akdeniz hedeflerine bir adım daha yaklaştı. Almanya ve Türkiye gizli bir tehdit altında. Ruslarla ilgili olarak, önce bir bahar havası yaşayacağız, Türkiye'de Atlantikçiler(NATO) ve Avrupacılar(AB) kabedecek, Avrasyacılar kazanacak. Rusya ile "Stratejik Ortak" da olacağız ama bu fazla sürmeyecek. Iki ülkeninde geçmişi ve geleceği ile dünyanın derin sahipleri buna müsade etmeyecek.

1. Dünya Savaşına kuzeyden Ruslarla girdik, 3. Dünya Savaşına yine Rusya ile bu defa güneyden girebiliriz.



Çin, Asya, Afrika ve Ortadoğuda yayılmacı bir strateji izliyor, bunu ticari ve diplomatik yollarla sessizce yapıyor.



Ingiltere için herşey istediği gibi gidiyor. AB'den'de ayrıldı. Keyfi yerinde olası bir Rus tehdidinden de uzak duruyor. Tarihte Ruslarla büyük savaşlarda savaşmadı, yine savaşmayacak.

Almanya, olası bir Dünya Savaşında Türkiye ile birlikte en fazla zarar görecek ülke. Türkiye'yi AB'ye almadıklarına çok pişman olacaklar.

Iran, Suriye, Irak ve Yemende etkisini artırıyor, şimdilik herşey istedikleri gibi gidiyor.



Israil, Ingiltere ile birlikte en kârlı çıkacak ülke, birşey yapmasına gerek yok. Zaten herşey istediği gibi gidiyor.



AB'nin de BM'ninde geleceği yok. Türkiye'nin yapması gereken ne kadar fazla işbirliği kurarsa o kadar iyi. Bir'de olası bir olağanüstü durumlar için yedek kuvvetleri hazırlamalı, sığınakları hazırlamalı, halkı bilinçlendirmeli, gıda, ilaç ve silah sılah stoklarını gözden geçirmek olmalıdır. Rusya nükleer savaş için hazırlıklara başladı. Halkı bilinçlendiriyor ve sığınakları hazırlıyor. Almanyada bunun farkında gerekli hazırlıkları yapıyor.



Iki büyük sektör ilaç ve silah sanayi, daha fazla ilaç ve silah satılması için dünya yeni salgın hastalıklara, ekonomik, siyasi ve askeri krizlere doğru gidiyor.

Sonrası; 1. 3. Dünya Savaşı, Melhame-i Kübra(Büyük Savaş) veya Armagedon savaşı çok büyük olacak, insanlığın büyük bir kısmı kırılacak(Nükleer savaş olacak). "Küfür tek millettir" anlayışıyla bu gidişat inananlar ve inanmayanlar olarak, hak ve batıl mücadelesine dönüşecektir. Geçici barış dönemleri de olacak ama çok uzun sürmeyecektir.



D-8, Islam Birliği, Türk Birliği, Akdeniz Birliği, Ortadoğu Birliği ve Balkan Birliği gibi alternatifleri acil değerlendirmeye almalıyız.



Rusya ve Almanya'dan sonra Çin'de halkını üçüncü dünya savaşına hazırlamaya başladı.



Şener Mengene

Stratejist-Gazeteci-Yazar





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 30
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1043
Toplam Tekil 4068964
IP 18.216.94.152






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.096 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu