BASIN BÜLTENİ Özgürgün :“Güzelyurt’un verileceği bir anlaşmaya destek vermeyiz” - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Özgürgün :“Güzelyurt’un verileceği bir anlaşmaya destek vermeyiz”
Tarih: 16.12.2016 > Kaç kez okundu? 959

Paylaş


Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Güzelyurt asla verilemez. Biz, öyle bir anlaşmaya ne imza atarız ne öyle bir anlaşmada varız, ne de destek veririz, karşısında dururuz” dedi.

Katıldığı bir televizyon programında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Hüseyin Özgürgün, Rumların masada istediği her şeyi aldığını belirterek, “Maalesef masada istedikleri her şeyi, gerek Yönetim ve Güç Paylaşımı’nda, gerekse ekonomide aldılar. Ekonomideki açılımları bir konuşsak, 10 yıl içerisinde Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk ekonomisi de kalmaz, Kıbrıs Türkü de kalmaz. Bunların henüz sonuçlandığını düşünmüyorum. Her şeyde anlaşılmadan hiçbir şeyde anlaşılmış sayılmayacağı için bunlar daha sonuçlanmış değil” ifadesini kullandı.

Kafa karışıklığına yol açmadan net konuşmak gerektiğini ifade eden Başbakan Özgürgün, “Net konuştuğumuz zaman Rumların almak istediği her şeyi aldığını göreceksiniz, şimdi alamadığı nedir; Türk askerin Ada’dan çıkışı. ‘İşgale son verme’ dedikleri odur. Yani beşli konferansta Türkiye’yi sıkıştırıp, ‘her şey tamamdır, sen de garantilerde bir adım at’ denileceğini biliyorum” diye konuştu. Başbakan Özgürgün, Türkiye’nin böyle bir tuzağa düşmeyeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıbrıs’la ilgili Cenevre’de yapılacak 5’li toplantıya katılacak olmasının Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümüne ne kadar önem verdiğini gösterdiğini belirten Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cenevre toplantısına katılımının çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Meclis’te temsil edilen siyasi partileri Cenevre’ye davet konusunun ve katılım şeklinin, Parti Meclisi’nde değerlendirileceğini kaydetti.

Güzelyurt konusunda tavırlarının net olduğunu dile getiren Başbakan Özgürgün, “Güzelyurt asla verilemez. Biz, öyle bir anlaşmaya ne imza atarız ne öyle bir anlaşmada varız, ne de destek veririz, karşısında dururuz” dedi.

Türkiye’nin, Güzelyurt’un verileceği bir çözüme olumlu tavır sergileyeceğini asla düşünmediğini belirten Başbakan Özgürgün, “Bunu, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2008’de buraya geldiğinde söylemişti. O günden beri de tutumunda hiçbir değişiklik yoktur” diye konuştu.

Başbakan Özgürgün, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, “Kıbrıslı Türkler güvenliklerinden endişe duyarlarsa Türk askeri güvenliği sağlamayacak, güvenliği polis gücü sağlayacaktır” yönündeki açıklamasıyla ilgili görüşünün sorulması üzerine, bunun saçma sapan bir açıklama olduğunu ifade ederek, Eide’nin Norveç’li bir diplomat olduğunu, Norveç’in böyle sıkıntıların olmadığını belirerek, şunları söyledi:

“Bunlar belki oralarda bilinmeyebilir ama Eide bilmelidir ki, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) caydırıcı güç olarak sağlayabileceği barış 1974’den beri sağlandıysa ve bu Ada’da rahat ve huzur varsa, o işte TSK’nın caydırıcı gücü sayesindedir.



Müzakereciler dün yeniden bir araya geldi



Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde müzakereciler dün yeniden bir araya geldi.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in görüşmesinde, çözümün uygulanmasına ilişkin esaslar ele alındı.

Müzakereciler, Mont Pelerin zirvesinin ardından başlattıkları yoğunlaştırılmış görüşmelerde, federal yasama, yargı, federal hükümetin yetkileri, federal hükümet ve kurucu devletlerarası ilişkiler, dış ilişkiler, polis konuları, AB Ad-hoc Komitesi’nin çalışmaları ve ekonomi konularını gözden geçirdi.



“Türkiye masaya, eskiye nazaran eli daha güçlenmiş şekilde oturacak”



Dış politika uzmanları, BM gözlemciliğinde ve İngiltere hakemliğinde ocak ayında Cenevre'de yapılacak Kıbrıs görüşmelerinde, Türkiye'nin masaya, eskiye nazaran eli daha güçlenmiş şekilde oturacağı konusunda hemfikir. Ancak, görüşmelerde Kıbrıs sorunu bir sonuca bağlanmadığı takdirde çok kritik bir dönemece girilebileceği de tahminler arasında.

Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Atun, ocak ayında Cenevre'de yapılacak Kıbrıs görüşmelerine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, görüşmelerde Türkiye'yi zorlayacak bir kararın çıkmayacağını söyledi.

Batı basınında, "Rumların elinde koz olduğu ve güçlü pozisyonda bulundukları" şeklinde yansıtılan bilgilerin doğru olmadığını belirten Atun, "Kıbrıs konusu da Türkiye'nin istediği gibi çözülecek veya da tamamen 'çözülemedi' olarak kapanacak, KKTC ile Türkiye yeni bir yol haritası belirleyecektir." dedi.



Kültürel Miras Teknik Komitesi, Gazimağusa’da devam eden restorasyon projeleriyle ilgili bilgilendirdi



Kültürel Miras Teknik Komitesi, BM Kalkınma Programı ve Avrupa Komisyonu’nun kültürel mirasın korunmasına yönelik Gazimağusa’da başlattığı çalışmalar devam ediyor.

AB tarafından finanse edilen ve BM kalkınma Programı ile Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından uygulanan projeler kapsamında Martinengo Burcu (Çifte Mazgal) ile Deniz Kapısı ve Canbulat Kapısı’ndaki surların koruma drenaj ve restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Avrupa Birliği tarafından 1.1 milyon Euro bütçe ayrılan bu projelerin mart veya nisan ayında tamamlanması hedefleniyor.

Bu projelerin tamamlanmasının ardından Çifte Mazgal’ın çevresinde bulunan 4 kilisenin de restorasyonu planlanıyor.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 62
Dün Tekil 1097
Bugün Tekil 1103
Toplam Tekil 4073030
IP 3.131.110.169






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























14 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


K peklerin dudaklar de di diye deniz kirlenmez.
(MEVLANA)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.287 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu