BASIN BÜLTENİ Akıncı, Juncker ile görüştü - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Juncker ile görüştü
Tarih: 08.12.2016 > Kaç kez okundu? 1051

Paylaş


Brüksel’de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, Brüksel temaslarının son gününde AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü.

Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Akıncı, temaslarının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çalışmaların değerlendirmesi şeklinde geçtiğini belirtti. Son görüşmesinde Juncker’i çok hevesli gördüğünü belirten Akıncı, AB Konseyi Başkanı’nın Kıbrıs sorununun çözümünde katkılarını esirgemeyeceğini söylediğini aktardı.

Ocak ayının Kıbrıs için bir dönüm noktası olabileceğini kaydeden Akıncı, “Temennimiz, bunu olumlu bir sonuca bağlamak ve bölgede yeni bir anlayışın gelişmesine öncülük etmektir. Büyük resme odaklandığımız zaman Kıbrıs’ın çevresindeki doğalgazın İsrail gazıyla birleştirilmesi suretiyle Kıbrıs ve Türkiye üzerinden hem Türkiye’nin ihtiyaçlarını hem de AB’nin ihtiyaçlarına yönelik olarak kullanılmasının büyük bir işbirliği alanı oluşturacağını değerlendiriyorum. Bu benim sadece kişisel bir değerlendirmem değil. AB’nin de aynı değerlendirme içinde olduğunu görüyorum. Türkiye de benzer düşünüyor. Çünkü aklın yolu bir” dedi.

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a giden bir su hattı olduğuna dikkat çeken Akıncı, bunun güneyde de kullanılabileceğini, kapasitenin artırılması suretiyle tüm Adanın ihtiyacının giderilebileceğini belirtti. İsrail üzerinden Kıbrıs’a, oradan Girit ve Girit üzerinden de Yunanistan’a giden bir elektrik hattı projesinin olduğunu kaybeden Akıncı, çok büyük masrafa mal olacak bu proje yerine, çözüm durumunda elektriğin Türkiye üzerinden Avrupa’ya iletilebileceğini söyledi.

Bu açıdan bakıldığında Kıbrıs’taki çözümün sadece Kıbrıs halkı için değil bölge toplumlarına ve devletlerine de katkı sağlayabileceğini söyleyen Akıncı, ”Dolayısıyla Ocak ayı, Doğu Akdeniz’de Kıbrıs bağlamında yeni bir dönemin başlatılması için çok önemli bir aydır. Bunda da herkesin üzerine düşeni yapmasını bekleyeceğiz. Biz Kıbrıs Türk taraf olarak eşitliğimizi, özgürlüğümüzü ve güvenliğimizi garanti altına alacak bir çözüm için canla başla çalışacağız. Rum tarafı da aynı şekilde olaylara yaklaşırsa bir çözüme ulaşmamak için neden yok” diye konuştu.

Bu çözüm uğraşında Türkiye ve Yunanistan’ın da katkı vermesinin gerekeceğini, iki devletin 12 Ocak itibariyle sürece dahil olacağını belirten Akıncı, “AB, desteğini vereceğini söylüyor. Zaten BM oradadır. Dolayısıyla daha güzel, daha mutlu, daha huzurlu, barışın nimetlerinin paylaşılacağı yeni bir döneme geçmek için önümüzde ciddi bir fırsat var. Bu tarihi fırsatı kaçırmamak için herkesin üzerine düşen bir şeyler yapması gerekiyor. Biz kendi payımıza düşen bu tarihi sorumluluğu yerine getireceğiz, getirmekteyiz ve getirmeye devam edeceğiz. Temenni ederim ki tüm ilgili taraflar, başta Rum tarafı olmak üzere, aynı sorumluluk duygusu içinde hareket edecekler.” değerlendirmesi yaptı.

AB dahil herkesin sorunun çözümünün Kıbrıs adasını aşan etkilerinin farkında olduğunu kaydeden Akıncı, “Böylesi bir çözüme sadece Kıbrıslıların değil, Avrupa’nın da ihtiyacı var. Bunu çok net bir şekilde söylüyorlar. Bu süreç içerisinde Türkiye’nin AB ile ilişkileri de önemli. Ben onun da altını çizdim. Türkiye-AB ilişkileri ne kadar iyiye giderse Kıbrıs sorununa bunun olumlu yansımaları da o kadar olur. Bunun herkes farkında.” şeklinde konuştu.

AB’nin çözüm sonrasında destek vereceğini söyleyen Cumhurbaşkanı, “Eğer her şey yolunda giderse, süreç bir yol kazasına uğramazsa, en erken yeni yılın ortalarında referanduma gidebileceğiz. Bu da 6-7 aylık bir dönem. Kıbrıs Türkü’nün AB kurumlarına hazırlanması, AB normlarına Kıbrıs Türk kurumlarını hazır hale getirmemiz bir süreç meselesi. O konuda hazırlıklarımız var. Ancak bunlar tümüyle yeterli denemez. Bu konuda da çalışmalar yapılacak. Bu da AB’nin bize yapması gereken diğer bir katkıyı oluşturuyor” dedi.

Akıncı, AB’nin 12 Ocak’ta başlayacak görüşmelere gözlemci olarak katılmasının mümkün olduğunu ve Brüksel’in bu yönde bir isteği bulunduğunu ifade etti.

Ancak şimdiki mutabakatın 9-11 Ocak arası Kıbrıs’ın iki toplumunun görüşmesini, 12 Ocak itibariyle de garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılmasıyla yapılacak Beşli Konferansı kapsadığını söyleyen Akıncı, “Vardığımız bir mutabakat daha var. İhtiyaç oldukça ilgili tarafların katılımı söz konusu olabilecek. Bize göre, ilgili taraflardan biri 12 yıl önce olduğu gibi AB olabilir. Bunda bizim bir sıkıntımız olabilir. Müzakere masasının etrafında değil, yanında. Öyle bir durum söz konusu olabilir.” dedi.

İhtiyaç durumunda AB’nin katılmasının kararlaştırılabileceğini belirten Akıncı, ancak katılımcıların sayısının artmasının sorunlarının aşılmasını daha zor hale getireceği uyarısında da bulunarak, “Dolaysıyla biz bunun çok genişlemesi taraftarı değiliz.” ifadesini kullandı.

Akıncı, Juncker’in dışında dün sabah Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile önceki gün de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve beraberindeki heyet Brüksel temaslarını tamamlamasının ardından bugün Ada’ya dönecek.



Çavuşoğlu: "Müzakereler sonuç odaklı olmalı "



Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yeniden başlayacak Kıbrıs müzakere sürecine ilişkin, "Sonuç odaklı takvime bağlanan bir süreç olsun artık. İlelebet, ucu açık bir şekilde müzakere yapılmaz. Sonuç da elde edilmez. Herkes şu andaki tablodan mutlu." dedi.

Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Brüksel'de, gazetecilerin soruları üzerine, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yapılan müzakerelerin iki turundan bir sonuç çıkmadığına işaret eden Bakan Çavuşoğlu, birinde Rum tarafının ara istediğini, diğerinde de masadan kalkmak istediğini hatırlattı.

Daha sonra bu hatadan dönüldüğünü belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Adada yapılan görüşmelerin ardından müzakerelere yeniden dönülme kararı alındı. Esasen müzakereler de sonuç odaklı olmalı." diye konuştu.

Adada çözümün görüşüleceği beşli konferansın 13 Ocak'ta başlayacağına, öncesinde ise tarafların açıkta kalan konuları görüşmeye devam edeceğine dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bizim de arzu ettiğimiz buydu. " şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bu süreci her zaman desteklediğini ve desteklemeye devam ettiğini vurgulan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bizden daha güçlü destek veren hiçbir ülke olmamıştır. Buna garanti ülkeler, Yunanistan da dahil. Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey var, biz herkesten bir adım önde olacağız, oluyoruz ve gerçekten de öyle oldu." değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın önceki gün ve dün Brüksel'deki temaslarına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, "Özellikle Avrupa Birliği'nin (AB) ve diğer ülkelerin liderlerinin, dışişleri bakanlarının adadaki gelişmelerle ilgili konularda doğrudan Türk tarafından da bilgi alması sağlıklıdır. Yanlış anlaşılmalar ortadan kalkar, dezenformasyon varsa ortadan kalkar, yanlış yönlendirme varsa ortaya çıkar. Bazen oluyor maalesef. O yüzden de AB yetkililerinin de Akıncı'yı davet etmeleri ve görüşmeleri son derece sağlıklıdır." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin de her zaman diğer liderlerle bu tavsiyede bulunduğunu da sözlerine ekledi.



Eide: “Süreç tekrardan yoluna girdi”



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide müzakere sürecinin çok kritik ancak olumlu bir safhaya girdiğini söyledi.

BRT’ye özel röportaj veren Eide, Mont Pelerin’de yaşanan tıkanlığın geçtiğimiz hafta giderildiğini, tüm tarafların gelecek ay Cenevre’de yapılacak Kıbrıs konferans için hazırlıklarını sürdürdüğünü söyledi.

Sürecin tekrardan yoluna girdiğini kaydeden Eide, müzakerecilerin Cenevre öncesi haftada üç kez bir araya gelerek üzerinde uzlaşı sağlanmayan konularda ilerlemeler kaydetmeye çalıştığını belirtti.

Geçmişte yapılan görüşmelerdeki modalite sorunları ile ilgili bir soruya karşılık, Eide bu tür sorunların tekrardan ortaya çıkmaması için önemler aldıklarını söyledi.

Müzakerecilerin yanı sıra, liderlerin de Cenevre öncesi bir araya geleceklerini kaydeden Eide, süreçle ilgili yol haritasının ortaya çıktığını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Atina’da ve Ankara’da önemli temaslarda buluğunu anlatan Eide, İngiltere dahil tüm garantör ülkelerin müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Eide “ilgili tarafların farklı görüşleri olabilir ancak hepsinin hemfikir oldukları bir nokta var. O da sürecin ilerlemesi yönünde. Üç garantör ülke de müzakere sürecinde yaşanacak bir başarısızlığın sadece Kıbrıs için değil tüm bölge için olumsuz etkileri olacağı görüşünde. Süreci destekledikleri yönünde açık destek belirtiyorlar” dedi.

Uluslararası konferansın önemine işaret eden BM Özel Danışmanı Espen Barth Eide, konferans tarihinin belirlenmesinin sürecin ilerlemesi açısında önemli bir rol oynadığını söyledi.

Eide, “Eğer bu tarih belirlenmemiş olsaydı sürekli aynı yerde sonsuza kadar daireler çizip duracaktık. Bu nedenden dolayı Liderler uluslararası konferans için tarih belirlediler” dedi.

Artık bir yol haritasının ortaya çıkıp çıkmadığının sorulması üzerine, Eide süreçte neler yapılması gerektiği konusunda çok net bir tablonun ortaya çıktığını belirtti.

Güvenlik ve garantiler konusunun gerek Kıbrıslı Türkler gerekse Kıbrıslı Rumlar için önemli bir konu olduğunu söyleyen Eide, bu konunun Kıbrıs’a dair diğer konularda gerekli ilerleme sağlanmadan önce etkili şekilde ele alınmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Eide “Benim gördüğüm kadarıyla liderler güvenlik ve garantiler konusun ele alacak kadar diğer konularda ilerleme sağlamış bulunuyorlar. Bu tabii çok zor bir konu. Her iki tarafın da diğer tarafla ilgili tarihten gelen kendine özgü korkuları ve endişeleri var. Varılacak uzlaşı tarafların endişelerine cevap verecek şekilde olması gerekiyor ve bu da ancak garantör ülkelerle istişare edilerek yapılabilecek bir husustur” dedi.

Tarafların garantiler konusundaki farklı duruşlarının nasıl giderileceğine ilişkin bir soruya karşılık ise, Eide bunun çok kritik bir konu olduğunu ve süreçte diğer konularda uzlaşı sağlansa bile güvenlik ve garantiler konusunda uzlaşı sağlanmaması durumunda sürecin başarıya ulaşamayacağını, bundan kaçınmaya çalıştıklarını söyledi.

Ankara, İngiltere ve Atina’ya bu konuda çağrı yaptığını söyleyen Eide, bu noktada taraflara Kıbrıslıların bir çözüm bulabilmeleri için gerekli koşulları ve ortamın sağlanması yönünde çağrıda bulundu.

Eide, “Bu da tarafların birbirlerini garantiler konusundaki görüşlerini anlamaları ile başlar. Örneğin, niçin Kıbrıslı Türkler için Türkiye’nin etkin garantisinin devamının önemli olduğunu, aynı şekilde Kıbrıslı Türkler Rumların da taleplerinin niçin önemli olduğunu anlamalılar. Bu endişeler başka yöntemlerle giderilebilir mi? Mevcut sistemin kapsam ve zaman içerisinde tarafların kabul edebileceği şekilde düzenlemeler yapabilir miyiz? Bu konuda iki şey söyleyebilirim. Birincisi, bunun kolay olmayacağını. İkincisi, bu mümkündür” dedi.

Bu konudaki Görüşmelerin taraflar arasındaki farklılıklardan dolayı kolay olmayacağını söyleyen Eide, başka süreçlerde bu tür olayların ya yakınlaşma sağlayarak ya da etrafından dolanarak yeni düzenlemeler yapılarak aşıldığını kaydetti.

Eide, “tüm ilgili taraflar ile yaptığım görüşmelerde, bu konunun ele alınması konusunda istekliler ve Bunun gerekli olduğunu düşünüyorlar” dedi.



Müzakereciler dün görüştü



Müzakereci Özdil Nami ile Rum Yönetimi Müzakerecisi Andreas Mavroyannis, dün ara bölgede bir araya geldi.

Görüşmede, daha önce duyurulduğu gibi "Dış İlişkiler" konusu ele alındı.

Bir sonraki toplantıyı cuma sabahı yapacak olan müzakerecilerinin ana gündemini “AB konuları ve Mülkiyet” oluşturacak.

Dünkü görüşmeye, Yunanistan ve Türkiye’de temaslarda bulunup adaya dönen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de katıldı.

Liderlerin görevlendirdiği müzakereciler, takvimlendirilen yeni süreçte, haftada 3 gün bir araya gelip, müzakerelere devam edecek.



Akıncı bağımsız haber kuruluşu Politico tarafından “2017’ye şekil verecek 28 isim” arasında gösterildi



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı merkezi Washington’da bulunan tarafsız siyasi haber kuruluşu “POLITICO” tarafından “2016 yılında Avrupa siyasetini dönüştüren 28 kişi” arasında gösterildi.

Kuruluşun “2016 POLITICO-28” adı altında yayımlanan ve 2017 yılına şekil verecek isimlerin yer aldığı sayısında, aralarında Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, ve Spootify CEO’su Daniel Ek, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve TC Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın da bulunduğu okurlar tarafından belirlenen 28 isim yer aldı.

Yayıncı kuruluşun editörleri tarafından yapacağı etki sırasına göre sıralamaya tabi tuttuğu listede 1. sırada Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan bulunurken, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7. sırada, Mustafa Akıncı ise 17. sırada yer aldı.



Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına din adamları tarafından destek verildi



Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini Yol Ofisi, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla Cuma günü Lefkoşa ara bölgede etkinlik düzenleyecek.

Kıbrıs Çözüm Sürecinde Dini Yol Ofisi’nin bu etkinliğinde, din adamlarının ortak video çağrısı ilk kez yayımlanacak.

Etkinliğe, adadaki dini adamları, Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri, kayıp yakınları, kayıplar için kurulan sivil toplum örgüt ve kuruluşları, diplomatik misyon, Birleşmiş Milletler ve siyasi parti temsilcileri de katılacak.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 37
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 1061
Toplam Tekil 4068982
IP 18.191.216.163






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap