BASIN BÜLTENİ Akıncı, bugün Brüksel’e gidiyor - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, bugün Brüksel’e gidiyor
Tarih: 05.12.2016 > Kaç kez okundu? 1040

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Brüksel’e gidiyor.

Brüksel temaslarına Çarşamba günü başlayacak olan Akıncı, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schultz ve Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Perşembe akşamı yurda dönecek.

Eşi Meral Akıncı ile Brüksel’e gidecek olan Cumhurbaşkanı Akıncı’ya temaslarında Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin ve Müzakere Heyeti Üyesi III. Sekreter Sertaç Güven eşlik edecek.



Eide: “Hiç kötü gitmiyoruz, iki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler "



Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs sorunu müzakerelerinde toprak sorununa ilişkin, "Hiç kötü gitmiyoruz. İki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler." dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığında Bakan Nikos Kotzias ile bir araya gelmesinin ardından basına açıklamalarda bulunan Eide, müzakerelerde önemli bir madde olan garantiler ve güvenlik meselesine ilişkin ayrıntılı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Eide, bazı zorluklardan sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'in bir araya geldiği toplantıyı işaret ederek, Cenevre'de 9 Ocak'ta Kıbrıslı tarafların toplanacağını ve 12 Ocak'ta ise uluslararası bir konferansın gerçekleşeceğini anımsattı.

Akıncı ve Anastasiadis'in ilerleme kaydetmelerinden dolayı oldukça mutlu olduklarını belirten Eide, "Bu çok dokunaklıydı. Tartıştığımız konularda stratejik iş ortaklığı o kadar yüksekti ki geri kalan askıdaki sorunların çözüleceğini düşünüyoruz; ben de onlar da" şeklinde konuştu.

Eide, güvenlik ve garantiler konusunda Türkiye ve Yunanistan'ın birbirlerinden farklı görüşleri olduğuna dikkati çekerek, "Sanırım, görüşmelerin durumuna bakılırsa daha gidilecek yol var. Ama daha iyi bir anlayış mevcut ve potansiyel ödünler bulunabilir. Ankara'ya gittiğim zaman bu konuda daha çok bilgi sahibi olacağım. Çalışmalarımız çoğunlukla bu sıkıntılı konu üzerinde olacak. Ama Kıbrıslı dostlarımızın yeniden birleşmeleri için bu konuyu çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras arasındaki Kıbrıs üzerine ikili bir görüşmeye ilişkin soru üzerine ise Eide, "Özellikle bu konu (güvenlik ve garantiler) üzerine Yunanistan ve Türkiye arasındaki en üst düzey toplantının gerçekleşmesi fikrini güçlü bir şekilde destekliyorum. İki garantör gücün üst siyasi düzeyde doğrudan temasta olması sağlıklı" diye konuştu.

Eide, bu üst düzey toplantının Kıbrıs'ta çok taraflı konferanstan önce gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bildiğim kadarıyla iki tarafta da bu toplantının gerçekleşmesi için bir irade var. Belli bir tarih şu anda yok. Aynı yerde olacakları bir tarih arıyor olacaklar. Bu da bu durumda üçüncü bir ülke olabilir. İrade ortada. Ben de bu konuya ilişkin bazı mesajları Ankara'ya ileteceğim" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ikili üst düzey toplantının bütün meseleleri çözeceğini düşünmenin doğru olmayacağı uyarısında bulunan Eide, sorunların karışık olduğunu ve ikili bir toplantıdan daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını anlattı. Eide ayrıca, bazı konularda uluslararası bir uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.

Eide, Mont Pelerin'de sonuçsuz kalan müzakerelerden bu yana ne değiştiğine ilişkin bir soru üzerine ise, o dönemde oluşan olumsuz atmosferden endişe duyduğunu anlatarak, "geçtiğimiz akşam Lefkoşa'da bu durumun üstesinden geldik. İki lider de çözüme adanmış olduklarından bunu istemediler. Art arda 19 aydır devam eden ilerlemeden dolayı şımarmıştık. Her müzakerede çözüm bir tıkanmadan sonra gelir" ifadelerini kullandı.

Bölgesel konularda iki tarafın Mont Pelerin'deki müzakerelerin ilk kısmında yakınlaştığını hatırlatan Eide, "Hiç kötü gitmiyoruz. İki lider bölgesel konulara ilişkin geniş çapta bir anlayışa ulaşmak üzereler. Gerisi gelecek. Güvenlik ve garantiler meselesi hariç tüm konularda stratejik iş ortaklığı var diye düşünüyorum. Şimdi o meseleye yoğunlaşmalıyız" diye konuştu.



Johnson: "Birleşik krallık, Kıbrıs sorununun çözümü için elinden geleni yapmaya hazırdır"



İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Kıbrıs müzakerelerine devam etme kararından duyduğu memnuniyeti bildirerek, "Birleşik Krallık, Kıbrıs sorununun çözümü için elinden geleni yapmaya hazırdır" dedi.

Johnson resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Anastasiadis ve Akıncı'nın Kıbrıs barış görüşmelerine yeniden başlama kararlılığını memnuniyetle karşılıyorum" ifadelerini kullanarak, Kıbrıs'a geçtiğimiz hafta yaptığı ziyarette KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'in liderliklerine ve vizyonlarına şahit olduğunu kaydetti.

Johnson, "Birleşik Krallık, Kıbrıs sorununun çözümü için elinden geleni yapmaya hazırdır." diye yazdı. İngiliz Bakan, geçtiğimiz hafta adayı ziyaret etmiş, Akıncı ve Anastasiadis ile görüşmüştü.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden Rum yönetiminin beklenen adımları atmaması nedeniyle sonuçsuz ayrılmıştı

İsviçre'de 7-11 Kasım'da yapılan görüşmenin devamı niteliğindeki Mont Pelerin zirvesinin amacı, hem toprak meselesinde kriterlerin görüşülmesi hem de garantör ülkelerin katılacağı beşli konferansın tarihinin belirlenmesiydi.

Liderler, geçtiğimiz hafta 9 Ocak'ta İsviçre'nin başkenti Cenevre'de bir araya gelmeye ve 11 Ocak'ta kendi haritalarını sunmaya karar almıştı.

12 Ocak'ta da garantör ülkelerin katılacakları uluslararası konferans toplanacak. İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'la birlikte Kıbrıs'taki garantör ülkelerden biri.



Alanlı, Kosova’da temaslarda bulundu



Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Kosova’da temaslar gerçekleştirdi.

Alanlı, ilk temasını Sultan Murat Türbesi’ne yaparak orada Fatiha okudu, ardından Sultan Murat Müzesi’ni gezdi, anı defterini imzaladı.

Daha sonra Priştine TC Büyükelçiliği’ne yaptığı ziyarette Büyükelçi Kıvılcım Kılıç ile görüşen Alanlı, bir süre önce Prizren Başkonsolosluğu’na yapılan molotoflu saldırıyı kınayarak, geçmiş olsun dileklerinde bulunu. Alanlı, Kosova Parlamentosu’na giderek, Meclis Başkan Yardımcısı Fikrin Damka ile görüştü, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin anı tabağını sundu.

Alanlı ziyarette yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Kardeş ülke Kosova ile dost olmaktan çok mutluyuz. Kendimi KKTC’nin bir şehrinde hissettim. Son yıllarda yapılan karşılıklı ziyaretler, yoğunlu ilişkilerin ulaştığı seviyeyi göstermektedir. Halklar arasındaki sosyal ve kültürel bağları daha da pekiştirmek için ikili temasların artırılmasını temenni ediyoruz. KKTC olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Bugün KKTC’de Kosova’dan gelip ülkemizde öğrenim gören öğrencilerimiz vardır. Öğrenci değişim programları ile her iki ülke insanına birbirlerini daha yakından tanıma ve bağları güçlendirme imkanı verebiliriz. 17 Şubat 2008 yılında bağımsızlığınızı ilan ettiğiniz devletinizin 2 ay sonra 9. yılını kutlayacaksınız. Ne mutlu bağımsız Kosova Cumhuriyeti’ne. Devlet demek; hürriyet demektir, dimdik ayakta durmak, kimsenin boyunduruğu altına girmemek demektir. Ne mutlu sizlere ki tanınmış bir devletiniz vardır. Devletinize sımsıkı sarılınız, bağımsızlığınızdan asla vazgeçmeyin.”



Kayıp Şehit Ramadan Ahmet Gazimağusa’da toprağa verildi



Kayıp Şahıslar Komitesi’nin kazıları sonucu Güney Kıbrıs’taki Baf kazasına bağlı Polemi köyünde bulunan kayıp şehit Ramadan Ahmet, Gazimağusa’da toprağa verildi.

1963 yılında Arodez-Tera yolunda kayıp olan ve yapılan çalışmalar sonucunda kimlik tespiti tamamlanan şehit Ramadan Ahmet’in naaşı, geçtiğimiz gün Lala Mustafa Paşa Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından askeri törenle Canbulat Şehitliği’ne defnedildi.

Canbulat Şehitliği’ndeki defin sırasında Ramadan Ahmet’in tabutuna sarılı KKTC bayrağı ve fotoğrafı ailesine teslim edildi.

Ramadan Ahmet’in torunu Zübeyde Özmanevra defin töreninde Canbulat Şehitliği’nde yaptığı konuşmada, babasını 1,5 yaşındayken kaybeden annesinin her Babalar Günü’nü buruk ve hüzünlü geçirdiğini, bir yanının hep eksik kaldığını ifade etti.

Özmanevra, karıncayı dahi incitmeyen dedesi Ramadan Ahmet’in, 1963 yılında motosikletiyle giderken yolunun Rumlar tarafında kesilerek katledildiğini anlattı.

Özmanevra, dedesinin 53 yıl sonra bulunarak Türk bayrağı altında KKTC’de dava arkadaşlarıyla yan yana defnedilmesiyle huzurlu olduğuna inanarak teselli bulduklarını kaydetti.



Kamuda yeni mesai saatleri bugün uygulamaya girdi



Bakanlar Kurulu’nun geçtiğimiz Cuma gün aldığı karar uyarınca, bugünden itibaren kamu görevlileri mesaisine saat 08.30’da başlayacak.

Devlet kurumlarında, Bakanlar Kurulu kararı gereğince, bugünden itibaren, kamuda günün 24 saatinde süreklilik gösteren ve elzem olan hizmetlerin dışında kalan kurumlarda Aralık, Ocak ve Şubat aylarında yeni mesai saatleri uygulanacak.

Yeni mesaide Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma günleri 08.30’da iş başı yapılırken, mesai 16.00’da tamamlanacak. Perşembe günü ise öğleden önce 08.30 - 13.00, öğleden sonra ise 14.00- 17.30 saatlerinde mesai yapılacak. Cumartesi ve Pazar ise yine tatil olacak.

Kamuda diğer alanlardaki çalışma saatleri ise şöyle açıklandı:

“2. Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi’nin çalışma saatleri ile uyum sağlanabilmesi amacıyla Gazimağusa Başkılavuzluk ve Liman Başkanlığı, Girne Başkılavuzluk ve Liman Başkanlığı, Gazimağusa Gümrük Şube Amirliği ile Girne Gümrük Şube Amirliğinde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak;

Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma: 08.30 – 16.00Perşembe Ö.E. : 08.30 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.30 Cumartesi – Pazar: Tatil

3. (A) Kamu Görevlileri Yasası’nın 105’inci maddesinin (1)’inci fıkrasına istinaden Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’nde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak; Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma: 08.00 – 15.30Perşembe Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.00 Cumartesi – Pazar: Tatil

(B) Kamu Görevlileri Yasası’nın 105’inci maddesinin (4)’üncü fıkrasına istinaden düzensiz mesai usulünde çalışma gerektiren Devlet Üretme Çiftlikleri Dairesi’ne bağlı Devlet Üretme Çiftlikleri; - Şht. Doğuş Uran - Çömlekçi - Paşaköy ve - Ercan’dahaftalık çalışma süresinin 39 saati aşmaması ve haftada iki gün izinli olacak şekilde 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak; Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 16.30Perşembe Ö.E. : 08.00 – 12.00 Ö.S. : 13.00 – 17.00(Ayrıca Daire Müdürünün talep etmesi üzerine, Çiftliklerde görev yapan personel yukarıda belirtilen çalışma saatleri dışında haftada 39 saati aşmamak ve haftada iki gün izinli olacak şekilde çalıştırılabilir.)

4. Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi’ne bağlı sağlık servisleri ile Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı sağlık servislerinde çalışan ve Değiştirilmiş Şekliyle 6/2009 sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası kapsamı dışında kalan kamu görevlilerine 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak;

Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi - Cuma: 08.15 – 16.00Cumartesi – Pazar: Tatil

II. Değiştirilmiş Şekliyle 6/2009 Sayılı Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nın 102’nci maddesinin (1)’inci fıkrası çerçevesinde kamu sağlık çalışanlarına 5 Aralık 2016 tarihinden başlayarak;

Aralık, Ocak, Şubat ayları için aşağıdaki mesai saatlerinin uygulanması: Pazartesi - Cuma : 08.15 – 16.00Cumartesi – Pazar : Tatil

III. (Kurum amirleri tarafından düzenlenmesi koşuluyla 08.30-16.00, 08.00-15.30 ve 08.15-16.00 saatleri arasında çalışan personele, hizmetlerin aksamayacağı şekilde personel arasında dönüşümlü olmak üzere 30 dakika ara dinlenme verilir) şeklinde yeniden düzenlemiştir.”













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 50
Dün Tekil 1947
Bugün Tekil 616
Toplam Tekil 4077344
IP 3.134.87.95






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























17 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Tanr nasip eder, mr m vefa ederse; Musul, Kerk k ve Adalar geri alaca m. Selanik de dahil Bat Trakya'y T rkiye hudutlar i ine kataca m.
(Mustafa Kemal ATAT RK)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.311 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap