BASIN BÜLTENİ Akıncı, İngiliz Yüksek Komiseri Kidd’i kabul etti - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, İngiliz Yüksek Komiseri Kidd’i kabul etti
Tarih: 29.11.2016 > Kaç kez okundu? 1003

Paylaş


Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İngiliz Yüksek Komiseri Matthew Kidd’i kabul etti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı /Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani ve Diplomasi ve Avrupa Birliği Özel Danışmanı Erhan Erçin de hazır bulundu.



Akıncı, 7. Boğaziçi Zirvesi'nde



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Uluslararası İşbirliği Platformu tarafından düzenlenen 7. Boğaziçi Zirvesi'ne katılmak üzere dün İstanbul’a gitti.

Zirvede “Küresel Gelecek, Küresel Hedefler” ana temalı açılış konuşması yapacak olan Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türk tiyatro sanatçısı Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Türkiye prömiyeri yapılacak “Kanatsız Güvercinler” adlı tiyatro oyununu da izleyecek.



Akıncı Eide’yi kabul etti



Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul etti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Eide görüşmesine Müzakereci Özdil Nami, Sözcü Barış Burcu ve müzakere heyetinden üyeler ile Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da katıldı.

Adaya önceki gece gelen Eide, İsviçre’de Mont Pelerin’de 21Kasım’da yer alan görüşmenin ardından ilk kez liderlerle yüz yüze görüşme gerçekleştirmiş oldu.

Espen Barth Eide, dün Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Demokratik Parti (DP), bugün ise Güney Kıbrıs’taki iktidar Demokratik Seferberlik Partisi (DISI) ve ana muhalefet Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) ile görüşecek.

Eide, ayrıca yarın sabah İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile de bir araya gelecek.



Denktaş: “Kıbrıs müzakerelerinin uzamasını istemiyoruz”



BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yi kabul eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, “Kıbrıs müzakerelerinin uzamasını istemiyoruz, bu yıl içerisinde bir an önce beşli görüşmenin tarihinin belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Eide, kabul sırasında, İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Denktaş’ı bilgilendirdi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.

Başbakan Yardımcısı Denktaş, görüşme sonrası BRT’ye yaptığı açıklamada bugüne kadar yapılan görüşmelerde, anlaşmaya giden yoldaki gelişmelerin çok olumlu olmadığını gördüklerini, bir yolunu bularak görüşmelerin yeniden devamını sağlamak yönünde bazı adımlar atıldığını ve o noktaya gelineceğini kaydetti.

Denktaş şunları söyledi:

“Kendisinden talep ettiğimiz, bu işin uzamaması ve bu yıl içerisinde bir an önce beşli görüşmenin tarihinin belirlenmesi gerektiğidir. İki liderin, yeniden görüşerek, öyle veya böyle bir sonuca ulaşması gerektiğidir. Gelecek yıla kalması halinde bu işin 2019 yılına kadar ara verilemeyeceğine göre, belirsiz ortamda bekleme takatımız olmadığını bildirdik. Aslında dünyanın da bizden böyle bir belirsizlik içinde yaşamayı bekleme hakkı olmadığına dikkat çektik.”

Beşli görüşmenin, bu yıl içinde belirlenmesi ve iki liderin, şu veya bu şekilde sonuca ulaşması gerektiğini vurgulayan Denktaş, “Bir takım adımlar atılmış, bir noktaya gelinecek. Önümüzdeki hafta sonuç belli olur. Biz kendi düşüncelerimizi, beklentilerimizi aktardık. Kıbrıslı Türklerin dünyanın uygulamakta olduğu izolasyonlar nedeniyle bazı noktalarda çok çok geride kaldığını ve bunun giderilmemesi halinde sorun yaşayacağımızı aktardık. Birincil hukuk ısrarımızın nedenlerini anlattık, garantilerle ilgili düşüncelerimizi belirttik. Göreceğiz artık” dedi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün ayrıca Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni ziyaret ederek Genel Başkan Tufan Erhürman ile de görüştü.

Görüşme sonrasında basına kısa bir açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti ve müzakere süreciyle ilgili olarak içinde bulunulan durumu ele aldıklarını kaydetti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da Eide’yle verimli bir görüşme yaptıklarını ve Mont Pelerin’de gerçekten nerede sıkıntı yaşandığını öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Bir süredir AKEL ve DİSİ ile de görüşme halinde olduklarını ve Liderlere çözüm sürecinde yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getiren Erhürman, “Görebildiğimiz kadarıyla mesele dönüp dolaşıp bir strateji meselesi olarak ortaya çıkıyor. Aslında esasa dair olmaktan ziyade 2 tarafın taktikleriyle ilgili” diye konuştu.



Eide: “Sürecin ilerlemesi için henüz bir yol bulunamadı, bulunması için liderlerle görüşmeler devam edecek”



Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakere sürecinin ilerlemesi için henüz bir yol bulunamadığını ancak bu yolun bulunması için liderlerle görüşmelerinin devam edeceğini söyledi.

Her iki liderle de görüşmesini dün yapan Eide, her iki liderin de Kıbrıs sorununu çözme yönünde isteklerini dile getirdiğini, bundan şüphe duyulması için herhangi bir gerekçe bulunmadığını söyledi.

20-21 Kasım’da İsviçre’nin Mont Pelerin bölgesindeki bir otelde yapılan görüşmelerde gelinen aşamanın sürecin ilerlemesi açısından engel yarattığını, yapılması gerekenin bunun aşılması için yol bulmak olduğunu belirten Eide, “Bunu henüz yapamadık, bu temasların devam etmesi gerekecek. Bunun kolay olacağını zannetmiyorum. Ama mekik diplomasisi şeklinde elimizden geleni yapacağız” dedi.

Müzakere masasına dönme kararının liderlere kalmış bir şey olduğunu belirten Eide, dün her iki liderlerle yaptığı görüşmeleri, “iyi, karşı karşıya bulunulan sorunlar konusunda dürüstçe” olarak niteledi.

Görüşme için herhangi bir günün belirlenip belirlenmediği sorusu üzerine Eide, henüz üzerinde anlaşmaya vardıkları bir gün bulunmadığını ancak İsviçre’de Mont Pelerin’de üzerinde çalıştıkları tarihler bulunduğunu ancak görüşme tarihinden önemli olanın “büyük fotoğrafa odaklanmak” olduğunu söyledi.

Sürecin kaldığı yerden devamı için yapılması gerekenin sorulması üzerine Eide, “İki lider de dahil sürece dahil olan herkes nihai anlaşmanın dış hatlarının neler olacağını görebiliyor, ancak (sorun) oraya nasıl gidileceğidir. Bu yönde hareket etmek için anlaşılabilir taktiksel farklılıklar var” dedi.

Müzakere süreçlerinde son bir milin her zaman en zor mil olduğunu dile getiren Eide, başarıya ulaşılan tüm çözüm görüşmelerinin bir aşamasında kriz yaşandığının altını çizdi.

Kıbrıs müzakerelerinde 19 ayda küçük anlaşmazlıkların çıktığını ancak bugüne kadar ciddi bir kriz yaşanmadığını kaydeden Eide, bugün yaşanan tıkanıklığın Mayıs 2015’den itibaren yaşanan en ciddi tıkanıklık olduğunu söyledi.

Eide, müzakerelerin liderler tarafından yürütülen bir müzakere süreci olduğunu ve kendisinin de buna büyük saygı gösterdiğini kaydetti.

Yunanistan’ın garantiler konusunda ortaya koyduğu tavrın aşılıp aşılmadığı sorusuna cevaben Eide, garanti anlaşmasına taraf olan ülkeler de dahil, ilgili tüm taraflarla en azından haftada birkaç kez görüşme yaptığını, bu görüşmelerde “mevcut durumdan kimsenin memnun olmadığı, hatta endişeli olduğunu” hissettiğini belirtti.

Toprak konusuyla ilgili bir soruya karşılık ise Eide, “Şimdi tartışılan, neyin ne zaman yapılmasıdır ve henüz bu tartışmalar tamamlanmamıştır” dedi.



Berova, ABD’de 3. Dünya Hafıza Olimpiyatları’nda KKTC’yi temsil eden Dila Bilen’i kabul etti



Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, 3. Dünya Hafıza Olimpiyatları’nda KKTC’yi temsil eden ve ülkeye dereceyle dönen Dila Bilen ile eğitmeni Belgün Belevi’yi kabul etti.

Ziyarette konuşan eğitmen Belgün Belevi, organizasyonun büyüklüğüne değinerek, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda, Kanada, Yunanistan İsveç, Kore, Hindistan gibi toplamda 28 ülkenin katıldığı aktardı.

Belevi, Dila Bilen’in bizzat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına yarışmada yer aldığını ve Flash Anzan Maratonu Çocuk Kategorisinde Dünya sıralamasında 4. aldığını, genel klasmanda da 9. elde ettiğini ayrıca katıldığı bir diğer kategori olan Zihinsel Toplama dalında da Dünya 9. olduğunu anlattı.

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, Dila Bilen’in başarısının kendisini mutlu ettiğini, çocukların sağlıklı, bilgili ve başarılı yetişip ülkelerine faydalı birer birey olmalarının kendilerinin en büyük arzusu olduğunu, bunun için çalıştıklarını kaydetti.

Bakan Berova, Dila Bilen ve onun gibi yetenekli öğrencilerin aldıkları davetler ve gösterdikleri başarılarla, KKTC’ye uygulanan haksız ambargoların ne kadar yersiz ve anlamsız olduğunu dile getirdi.

Berova, KKTC Bayrağının uluslararası bir platformda dalgalanmasının kendilerini gururlandırdığını, hele de bunun başarılı bir derece ile taçlandırılmasının kendilerine ayrı bir mutluluk verdiğini belirtti.

Böylesi yetenekli çocukların her daim desteklenmesi ve önlerinin açık olmasının önemine değinen Berova, bakanlık olarak KKTC’nin geleceği olan çocuklara her daim destek olmaya ve bunun için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.



Turizm ve Çevre Bakanlığı, Azerbaycan’da Kuzey Kıbrıs’ı Tanıtacak



Turizm ve Çevre Bakanlığı, turizm tanıtma ve pazarlama çalışmaları çerçevesinde Azerbaycan’da Kuzey Kıbrıs’ı tanıtacak.

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Road Show”u gerçekleştirmek üzere, KITSAB, KITOB, THY KKTC Müdürlüğü ve basın mensuplarının yer aldığı heyetle Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gidecek. Bakan ve heyeti bugün KKTC’den ayrılacak.

Uluslararası alandaki tanıtım faaliyetlerinin bir ülkenin, dünyadaki görüntüsü, saygınlığı ve dolayısıyla hedeflenen dış politikanın etkinliği bakımından oldukça önemli rol oynadığını belirten Ataoğlu, “Esnek kullanılabilen ve etkili bir dış politika aracı olan tanıtım faaliyetlerinin, belirli bir stratejiye oturtulması ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla eşgüdüm halinde ve işbirliği içinde çalışılması önemlidir” dedi.

Ayrıca tanıtımda başarının, uzun vadeli planlamaya, global bakışa ve ayrıntılı uygulamaya dayalı bir yaklaşıma bağlı olduğunun altını çizen Ataoğlu, ülkeye gelen turist sayısını artırmak için, kampanyalara hız verdiklerini ve bu gayreti sürdüreceklerini belirtti.

Turizmde gerçekleştirdikleri her yeni girişimde Rum lobisiyle karşı karşıya kaldıklarını da vurgulayan Ataoğlu, 2017'de hava yolundaki çeşitliliği daha da ileriye götürmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

"Hava yolundaki çeşitliliği daha da ileriye götürmemiz halinde turizm potansiyelimizi büyütme hedefine daha kolay ulaşacağız” diyen Ataoğlu, önümüzdeki günlerde değişik havayolu şirketlerinin Kuzey Kıbrıs'a uçmasını sağlayacaklarını kaydetti.

Bakanlık Tanıtma Pazarlama Dairesi koordinesiyle düzenlenen ve Bakü’de birçok turizm acentesi ve sektör temsilcisinin katılacağı etkinlikte, KKTC’yi tanıtıcı broşürler ve tanıtım CD’leri katılımcılara dağıtılacak, sinevizyon gösterileri yapılacak.

KKTC’deki sektör temsilcilerinin yer alacağı tanıtım etkinliğinde, karşılıklı anlaşmaların gerçekleştirilmesi maksadıyla, turist akışının, otel ve uçak anlaşmalarının yapılabileceği bir ortama olanak sağlanacak. THY’nin Bakü’den KKTC’ye “touch down” yaparak uçuş planlaması ise zahmetsiz ve kısa sürede yolcuların adaya getirilmesine olanak sağlayacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 32
Dün Tekil 1238
Bugün Tekil 928
Toplam Tekil 4065135
IP 3.145.186.173






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























9 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Saraylarda s remem da larda s rd m , Bin cihana de i mem u ks z T rkl m .
(H seyin Nihal ATSIZ)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.192 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu