BASIN BÜLTENİ Yunanistan 2. tur İsviçre görüşmelerini kilitledi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Yunanistan 2. tur İsviçre görüşmelerini kilitledi
Tarih: 21.11.2016 > Kaç kez okundu? 950

Paylaş


Yunanistan’ın beşli konferans için ileri sürdüğü “garantiler tamamen kaldırılmadan olmaz” şartında ısrarcı olması İsviçre’de devam etmekte olan ikinci tur görüşmelerini kilitledi.

İsviçre’de Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan ikinci tur görüşmelerin birinci gününde, tarafların Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın garantiler konusunda yaptığı açıklamanın çözümlenmesi için görüşme yaptığı öğrenildi.

Gün içerisinde, toprak düzenlemesinin esasını oluşturan kriterler üzerinde bir görüşme yapılmadığı, sadece Yunanistan Başbakanı’nın açıklamasının yarattığı sorunun aşılması için çalışıldığı belirtildi.

Sorunun aşılması için Birleşmiş Milletler’in Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile yoğun bir çalışma içerisinde olduğu günün sonunda (20 Kasım’da), Kıbrıs Türk tarafının Yunanistan’ın güvenlik ve garantilerin ele alınacağı muhtemel beşli görüşmeye gelip gelmeyeceği konusunda tatmin edici bir cevap alamadığı da edinilen bilgiler arasında.

Gelinen aşamada, İsviçre’de 11 Kasım’da Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, siyasi parti ve Yunanistan Başbakanı Çipras ile istişare etmesi için görüşmelere verilen aranın doğru bir şekilde değerlendirilmediği ortaya çıktı. Anastasiadis’in Yunanistan ile istişare talebine karşı Kıbrıs Türk tarafı, muhtemel bir ortaklıkta “siyasi irade paylaşımı yapılacaksa” talebi kırmama kararı almıştı.

Sorunun, bugün (21 Kasım’da) çözümlenmesi halinde İsviçre’deki sürece, daha önceden süreçle ilgili varılan mutabakat temelinde devam edilecek. Yani kriterler üzerinde mutabakat arayışının sürdürülmesi ve bunun başarılması halinde, toprak kriterlerinin harita üzerinde çalışılmasına ve beşli konferansınsın tarihin belirlenmesine eş zamanlı geçilecek.

Kıbrıs Türk tarafının bir sonuca ulaşmak için bugün geç saatlere kadar çalışmaya hazır olduğu, zamanın sonuç için yeterli olduğu da öğrenildi.

Yunanistan Başbakanı Çipras ile Anastasiadis arasında hafta içi yer alan görüşmenin ardından, Yunanistan beşli bir konferansa katılabilmesi için garantilerin kaldırılması konusunda ön koşul sunmuştu.



“Nikiforos” ve “Toros” tatbikatları yapılmayacak



Güney’de “Nikiforos”, Kuzey’de ise “Toros” tatbikatları bu yıl da yapılmayacak.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın “Nikiforos Tatbikatı”nı bu yıl da yapmayacağını açıklaması üzerine, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) tarafından yıllık ortaklaşa düzenlenen Toros Tatbikatı’nın, geçen senelerde olduğu gibi bu yıl da icra edilmemesine karar verildiğini söyledi.



“Azerbaycan çocuklarının gözüyle KKTC” sergisi



KKTC Bakü Temsilciliği, KKTC’nin 33. Kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde önceki gün, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Türkiye Üniversiteleri Mezunları İçtimai Birliği ve Xatai Sanat Merkezi işbirliğinde “Azerbaycan Çocuklarının Gözüyle KKTC” başlıklı bir resim sergisi gerçekleştirdi.

Azerbaycan Himni ve İstiklal Marşı’nın ardından bir konuşma yapan KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, resim sergisinin geleneksel olarak her yıl yapılmasını arzuladıklarını, kardeş Azerbaycan’ın gelecek nesillerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni daha yakından tanımasında bu gibi etkinliklerin büyük faydası olacağına inandığını vurguladı.

Temsilcilikten yapılan açıklamaya gore Turganer, sergiye resimleriyle katılan çocukların yetenekli olduklarını, KKTC’yi yansıtan çok güzel resimler çizdiklerini belirterek, çocukları ve ailelerini tebrik etti.

Sergide Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ve TC Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da birer konuşma yaparak, KKTC’nin kuruluş yıldönümünü kutladılar ve çocukları tebrik ettiler.

Serginin açılışının ardından 122 katılımcıya sertifika verildi.



Doğalgazın geleceği uluslararası konferansta ele alınıyor



Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (PRIO) Güney Kıbrıs’taki merkezinin, “Atlantic Council” “Friedrisch-Ebert-Stiftung”, “Instituto Affari Internazionali” ve “Strata Insight” kuruluşlarıyla işbirliği içerisinde bugün, “Doğu Akdeniz’deki Doğalgazın Geleceği” konulu bir uluslararası konferans düzenleyeceği bildirildi.

Rum Haravgi gazetesinin haberine göre, enerji endüstrisi ve bölge konusunda önde gelen uzmanların konuşmacı olarak yer alacağı konferansta, bölgede yeni yeşermekte olan hidrokarbon endüstrisinin gidişatını değerlendirmek ve bu bağlamdaki gelişmeleri ele almak için bir tartışma platformu oluşturulacak.













Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 51
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 918
Toplam Tekil 4068839
IP 3.144.124.232






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.215 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap