BASIN BÜLTENİ Akıncı, Anastasiadis ve Ban bir araya geldi - TURAN-SAM : TURAN Stratejik Ara?t?rmalar Merkezi - http://www.turansam.org









BASIN BÜLTENİ Akıncı, Anastasiadis ve Ban bir araya geldi
Tarih: 08.11.2016 > Kaç kez okundu? 1008

Paylaş


Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakereleri çerçevesindeki İsviçre görüşmeleri başladı.

Müzakerelerin taşındığı İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon bir araya geldi.

Görüşmelerde, müzakerelerdeki, Mülkiyet, Ekonomi, AB İle İlişkiler, Yönetim ve Güç Paylaşımı, Toprak ve Güvenlik/Garantiler başlıklarından Güvenlik ve Garantiler başlığı hariç tüm konuların birbiri ile bağlantılı olarak görüşülmesi bekleniyor.

Güvenlik ve Garantilerin de, 1960 anlaşmasına göre garantör ülkeler olan İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın da katılımıyla beşli bir toplantıda ele alınmasının tarihinin belirlenmesi öngörülüyor.

Liderler 11 Kasım’a kadar, varılan mutabakat çerçevesinde, öncelikle Mülkiyet, Avrupa Birliği İle İlişkiler, Ekonomi, Yönetim ve Güç Paylaşımı başlıklarında üzerinde mutabakat sağlanmayan konuları ele alacak, ardından Toprak başlığı kriterler zemininde görüşülecek, burada uzlaşı sağlandığı takdirde harita konusu, Güvenlik ve Garantilerin ele alınacağı beşli konferansın tarihinin saptanması şartıyla masaya getirilecek.



Ban: “Çözülmeyi bekleyen bazı hassas ve zor konular kaldı”



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, üzerinde anlaşmaya varılmamış hassas ve zor konular bulunduğunu ancak liderlerin İsviçre’ye bu konuları çözme iradesi ve kararlılığıyla geldiğine inandığını söyledi.

Mont Pelerin zirvesinin açılışını yapan Ban Ki-moon, liderler ve müzakere heyetleriyle çektirdiği hatıra fotoğraflarının ardından basına açıklamada bulundu.

Ban Ki Moon, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin himayelerinde yer alacak görüşmelerde, “Toprak” ve halen üzerinde anlaşmaya varılamamış konulara, birbirine ilintili olarak yoğunlaşacaklarını belirtti.

Ban, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderin, İsviçre görüşmelerinin müzakerelerin son aşamasının yolunu açmasını temenni ettiklerini ve 2016’da bir çözüme ulaşılması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Akıncı ve Anastasadis’i, ortaya koydukları özveriden dolayı takdir eden Ban, liderlerin son 18 ayda ciddi derecede ilerleme elde ettiğini ifade etti.

“Üzerinde henüz anlaşmaya varılmamış hassas ve zor konular bulunduğunu” ifade eden Ban, liderlerin bu konuları çözmek amacıyla güçlü bir irade ve kararlılıkla İsviçre’ye geldiğine inandığını belirtti.

Ban, “Çözülmeyi bekleyen bazı hassas ve zor konular kaldı. Liderlerin buraya bu konuları çözmeye çalışmak için güçlü bir irade ve kararlılıkla geldiğini biliyorum. Liderler önemli bir kavşağa geldi. Onları gelinen bu noktayı ve ivmeyi değerlendirmeye çağırıyorum. Tüm başlıklardaki üzerinde anlaşmaya varılamayan konuların İsviçre’de bu hafta çözüme ulaştırılması, kritik bir rol oynayacaktır” dedi.

Liderleri, müzakereleri daha önce hiç olmadığı kadar ileriye taşıdıkları için takdir eden Ban, “Kıbrıs’ta çözüm şimdi erişilebilecekleri uzaklıkta. Her iki toplumdaki beklenti yüksek” dedi.

Ban, Kıbrıs sorununun çözümünün, dünyanın farklı yerlerinde uzun süren anlaşmazlıkların çözülebileceği noktasında ümit vereceğini söyledi.

Liderlere ortak hedeflerine erişebilmeleri için BM’nin mümkün olan her tür yardımı yapamaya hazır olduğunun teyidini vermek için İsviçre’ye geldiğini ifade eden Ban, BM’nin desteğinin, Kıbrıs’ın geleceğinin tüm Kıbrıslılar adına Kıbrıslılar tarafından belirleneceği ilkesine saygı duyularak sunulduğunu söyledi.

Ban Ki-moon tüm garantör ülkeler Yunanistan, Türkiye ve Birleşik Krallığın yanında, tüm uluslararası topluma çözüm için liderlere destek verme çağrısında bulundu.

Ban, ev sahipliğinden dolayı, İsviçre Hükümeti'ne teşekkür etti.

Ban'ın, açıklamasının ardından basın mensupları otel sınırlarından uzaklaştırıldı.



KKTC, Dünya Turizm Fuarı’nda



Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İngiltere’nin başkenti Londra'da düzenlenen Dünya Turizm Fuarı'nda KKTC standını farklı bir konseptte görmekten mutlu olduğunu söyledi.

Başkent Londra’nın doğusundaki Excel sergi alanında 203 metrekare alana kurulan ve geleneksel bir Kıbrıs köy evinden esinlenerek hazırlanan KKTC standı, maket köy fırını, değirmen, Kıbrıs çeşmesi, seramik atölyesi gibi bölümleriyle dikkat çekiyor. Standı ziyaret edenlere Kıbrıs mutfağına özgü ürünler ikram edilirken, KKTC’yi tanıtıcı broşür ve kataloglar dağıtılıyor.

İngiltere'deki temasları kapsamında Dünya Turizm Fuarı’nı ziyaret eden Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu, "Standımızı büyük bir alan içerisinde çok farklı bir konseptte görmekten mutluyum. Biz dünyanın her yerinde olmaya hazırız. İngiltere’de de çok ciddi miktarda KKTC’li yaşıyor." diye konuştu.

KKTC’nin İngiltere’deki tanıtımı konusunda çalışmalarda bulunduklarını dile getiren Ataoğlu, "Bu fuara Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katılıyorsa, KKTC dünyaya meydan okuyor demektir. KKTC sadece güneşi, denizi, kumuyla değil, sağlık turizmiyle, doğasıyla, yürüyüş yollarıyla, bisiklet yollarıyla, engellilere ve yaşlılara sağladığı hizmetleriyle onların da aynı şekilde tatil yapabileceklerini gösteren bir ülke. KKTC, dünyaya meydan okuyor. Dünyaya meydan okuyan bir ülke olarak da her şeye hazır olan bir ülke.” ifadelerini kullandı.

Londra'da çok sayıda ülkenin katıldığı ve bugün başlayan Dünya Turizm Fuarı 10 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.



Apostolos Andreas Manastırı restorasyonunda birinci etap tamamlandı



Zafer Burnu’ndaki Apostolos Andreas Manastırı’nın restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlandı.

Çalışmaların tamamlanması nedeniyle düzenlenen törene Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek İçin Ortaklık Ofisi (UNDP-PFF) ve Kültürel Miras Teknik Komitesi yetkilileri katıldı.

İç ve dış restorasyonu tamamlanan kilise ziyarete açıldı. Çeşme, şapel ve kuzey bölümündeki binaların restorasyonu ve çevre düzenlemesine ise 2017 yılında başlanacak.

Güney Kıbrıs’tan kalabalık bir basın mensubunun takip ettiği açılışa, sadece basın davet edilmesine rağmen, çok sayıda Rum katıldı.

UNDP Proje Sorumulusu Tiziana Zennaro, açılış töreninde yaptığı konuşmada, BM Kalkınma Programı olarak 2 yıl önce sözünü verdikleri ana kilise ve komşu binalardan oluşan 1. Etap restorasyonun tamamladıklarını ifade etti.

Zennaro, Apostolos Andreas Manastırı’nın Kıbrıs’ın önemli bir eseri ve simgesi olduğunu kaydederek, “Bugün ise azmin birlikteliğinin ve barışın simgesidir” dedi.

Restorasyonla ilgili bilgi veren Zennaro, Eylül 2014’de başlayan restorasyon süresince diğer işlerin yanı sıra 58 ikonun temizlendiği söyledi. Zennaro, restorasyonun birinci etap maliyetinin 2.23 milyon Euro olduğunu belirtti.

Zennaro, 2017 yılında başlayacak ikinci etabın da 1 yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini ifade etti.

Kültürel Miras Teknik Komitesi Kıbrıslı Türk Eş Başkanı Ali Tuncay da konuşmasında, Apostolos Andreas Manastırı’nın komitenin en anlamlı projelerinden biri olduğunu kaydetti.

Tuncay, insanlığın kimliğini temsil eden kültürel miras eserlerinin Suriye’de acımasızca yok edilirken, Kıbrıs’ta kültürel mirasın farklı toplumların ve kültürlerin yakınlaşmasına hizmet edebilecek potansiyele sahip olduğunu gösterdiklerini söyledi.

Tuncay, Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak farklı bir yol izleyerek, büyük ve önemli adımlar attıklarını; kültürel mirası karşılıklı suçlama aracı olarak görmeyip, kökeni ne olursa olsun tüm eserleri ortak kültürel miras olarak kabul ettiklerini kaydetti.

Kıbrıs’ın 3 kıtanın birleştiği bir ada olduğunun altını çizen Tuncay, “Cami de, kilisede bizimdir. Apotolos Andreas Manastırı da, Hala Sultan Tekkesi de hepimizindir” dedi.

Tuncay, 2014 yılından beridir manastırda gerçek bir mucize yaşandığını belirterek, evkaf ve kilisenin ortak finansmanıyla Müslüman Türkler ve Hristiyan Rumlardan oluşan Kültürel Miras Teknik Komite üyeleriyle müteahhitler, mimarlar, mühendisler ve işçilerle birlikte çalışarak, bu önemli eseri restore ettiklerini kaydetti.

Tuncay, oluşturdukları işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yansıması dileğinde bulundu.















Enformasyon Dairesi







Facebook





Twitter





Website





Instagram













Dışişleri Bakanlığı







Facebook





Twitter





YouTube





Website













KKTC Dışişleri Bakanlığı

Enformasyon Dairesi



Tel: +90 (392) 228 3365 / 228 3241

Fax: +90 (392) 228 4847

E-Mail: pio_news@mfa.gov.ct.tr

Adres: Selçuklu Caddesi, Lefkoşa KKTC

via Mersin 10 / TURKEY



Twitter: @trnc_pio

Facebook: TRNC Public Information Office / KKTC Enformasyon Dairesi

Youtube: KKTCDisisleri





Yorumlar









Aktif Ziyaretçi 26
Dün Tekil 1787
Bugün Tekil 650
Toplam Tekil 4068571
IP 18.190.153.51






TURAN-SAM PRINTED ISSN: 1308-8041
TURAN-SAM ONLINE ISSN: 1309-4033
Journal is indexed by:





























11 Sevval 1445
Nisan 2024
P
S
P
C
Ct
P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


Sevgim - Millete!
Vurgunlu um - Azadl a ve adalete!
itaatim - Hocalar ma!
Borcum - Dostlar ma ve meslekta lar ma!
Nefretim - Yalanc lara ve iki y zl lere!

(Eb lfez EL BEY)


Ekle kar









Anasayfa - Amaç - Hedefimiz - Mefkuremiz - Faaliyetler - Yönetim - Yasal Uyarı - İletişim

Her Hakkı Saklıdır © 2007 - 2023 TURAN-SAM : TURAN Stratejik Araştırmalar Merkezi
Sayfa 1.406 saniyede oluşturulmuştur.

TURAN-SAM rssTURAN-SAM rss
Google Sitemap

"Bu site en iyi mozilla firefox'ta 1280x960 çözünürlükte görüntülenir."

Turan Portal v1.3 | Tasarım TURAN-SAM , Kodlama Serkan Aygün

Turan Nedir?, Bilimsel Dergiler, En popüler Bilimsel Dergi, Endeksli Bilimsel Dergiler, Saygın Bilimsel Dergi, Türk Dünyasının en popüler ve en saygın Bilimsel Hakemli Dergisi, SSCI, SCI, citation index, Turan, Türk Devletleri, Türk Birligi, Türk Dünyası, Türk Cumhuriyetleri, Türki Cumhuriyetler, Özerk Türkler, Öztürkler, Milliyetçi, Türkçü, Turancı, Turan Askerleri, ALLAH'ın askerleri, Turan Birliği, Panturan, Pantürk, Panturkist, Türk, Dünyası, Stratejik, CSR, SAM, Center for Strategical Researches, Araştırma, Merkezi, Türkiye, Ankara, İstanbul, Azer, Azeri, Azerbaycan, Bakü, Kazakistan, Alma-Ata, Astana, Kırgız, Bişkek, Kırgızistan, Özbekistan, Özbek, Taşkent, Türkmen, Türkmenistan, Turkmenistan, Aşxabad, Aşkabat, Ozbekistan, Kazakhstan, Uzbekistan, North, Cyprus, Kıbrıs, MHP, AKP, CHP, TURKEY, Turancılık, KKTC, Vatan, Ülke, Millet, Bayrak, Milliyet, Cumhuriyet, Respublika, Alparslan Türkeş, Atatürk, Elçibey, Bahçeli, Aytmatov, Bahtiyar Vahabzade, Yusuf Akçura, Zeki Velidi Togan, İsmail Gaspıralı, Gaspırinski, Nihal Atsız, Alptekin, Kürşad, Tarih, Kardeş, Xalq, Halk, Milletçi, Milliyetçi, Yürek, Ürek, Türklük, Beynelxalq, Arbitrli, Elmi, Jurnal, Nüfuzlu